Μάθετε τη διαφορά μεταξύ WPA2 και WPA για ασύρματη ασφάλεια

Επιλέξτε WPA2 για την καλύτερη ασφάλεια δρομολογητή

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το WPA2 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση της τεχνολογίας Ασύρματης Προστατευμένης Πρόσβασης (WPA) και τεχνολογίας ελέγχου πρόσβασης για ασύρματη δικτύωση Wi-Fi . Το WPA2 είναι διαθέσιμο σε όλα τα πιστοποιημένα υλικά Wi-Fi από το 2006 και ήταν προαιρετικό χαρακτηριστικό σε ορισμένα προϊόντα πριν από αυτό.

WPA έναντι WPA2

Όταν η WPA αντικατέστησε την παλαιότερη τεχνολογία WEP, η οποία χρησιμοποίησε εύχρηστα ραδιοκύματα, βελτιώθηκε η ασφάλεια WEP με την κρυπτογράφηση του κλειδιού κρυπτογράφησης και την επαλήθευση ότι δεν άλλαξε κατά τη μεταφορά δεδομένων. Το WPA2 βελτιώνει περαιτέρω την ασφάλεια ενός δικτύου με τη χρήση ισχυρότερης κρυπτογράφησης που ονομάζεται AES. Αν και το WPA είναι πιο ασφαλές από το WEP, το WPA2 είναι σημαντικά πιο ασφαλές από το WPA και την προφανή επιλογή για τους ιδιοκτήτες του δρομολογητή.

Το WPA2 έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει την ασφάλεια των συνδέσεων Wi-Fi , απαιτώντας τη χρήση ισχυρότερης ασύρματης κρυπτογράφησης από την απαιτούμενη από την WPA. Συγκεκριμένα, το WPA2 δεν επιτρέπει τη χρήση ενός αλγόριθμου που ονομάζεται Πρωτόκολλο Ακεραιότητας κλειδιού χρόνου (TKIP), ο οποίος είναι γνωστός ότι έχει τρύπες και περιορισμούς ασφαλείας.

Όταν πρέπει να επιλέξετε

Πολλοί παλαιότεροι ασύρματες δρομολογητές για οικιακά δίκτυα υποστηρίζουν την τεχνολογία WPA και WPA2 και οι διαχειριστές πρέπει να επιλέξουν ποια θα τρέξει. Το WPA2 είναι η απλούστερη, ασφαλέστερη επιλογή.

Κάποιοι τεχνογράφοι επισημαίνουν ότι η χρήση του WPA2 απαιτεί να λειτουργήσει σκληρότερο το υλικό Wi-Fi, ενώ εκτελούνται οι πιο προηγμένοι αλγόριθμοι κρυπτογράφησης, οι οποίοι μπορούν θεωρητικά να επιβραδύνουν τη συνολική απόδοση του δικτύου περισσότερο από την εκτέλεση του WPA. Από την εισαγωγή της, όμως, η τεχνολογία WPA2 έχει αποδείξει την αξία της και εξακολουθεί να συνιστάται για χρήση σε ασύρματα οικιακά δίκτυα. Ο αντίκτυπος απόδοσης του WPA2 είναι αμελητέος.

Κωδικοί πρόσβασης

Μια άλλη διαφορά μεταξύ του WPA και του WPA2 είναι η διάρκεια των κωδικών πρόσβασης. Το WPA2 απαιτεί να εισαγάγετε έναν μακρύτερο κωδικό πρόσβασης από αυτόν που απαιτεί το WPA. Ο κοινόχρηστος κωδικός πρόσβασης πρέπει να εισαχθεί μόνο μία φορά στις συσκευές που έχουν πρόσβαση στον δρομολογητή, αλλά παρέχει ένα πρόσθετο επίπεδο προστασίας από άτομα που θα μπορούσαν να σπάσουν το δίκτυό σας αν μπορούσαν.

Επιχειρηματικές εκτιμήσεις

Το WPA2 διατίθεται σε δύο εκδόσεις: WPA2-Personal και WPA2-Enterprise. Η διαφορά έγκειται στον κοινόχρηστο κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιείται στο WPA2-Personal. Το εταιρικό Wi-Fi δεν πρέπει να χρησιμοποιεί WPA ή WPA2-Personal. Η έκδοση Enterprise εξαλείφει τον κοινόχρηστο κωδικό πρόσβασης και, αντί αυτού, εκχωρεί μοναδικά διαπιστευτήρια σε κάθε εργαζόμενο και συσκευή. Αυτό προστατεύει την εταιρεία από ζημιές που μπορεί να κάνει ένας αναχωρούντος υπάλληλος.