Πριν συνδεθείτε σε ένα Hotspot Wi-Fi

Πολλοί άνθρωποι δεν σκέφτονται δύο φορές για να συνδεθούν στο δωρεάν wi-fi του Starbuck ή να χρησιμοποιήσουν το ασύρματο δίκτυο του ξενοδοχείου τους όταν ταξιδεύουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι, αν και τα δημόσια wi-fi hotspots σαν αυτά είναι πολύ βολικά, φέρουν επίσης πολλούς κινδύνους. Τα ανοικτά ασύρματα δίκτυα είναι πρωταρχικοί στόχοι για τους χάκερ και τους κλέφτες ταυτότητας. Πριν συνδεθείτε σε ένα hotspot wi-fi , χρησιμοποιήστε τις παρακάτω οδηγίες ασφάλειας για να προστατέψετε τις προσωπικές και επιχειρηματικές πληροφορίες σας, καθώς και τις κινητές συσκευές σας.

Απενεργοποίηση δικτύων Ad-Hoc

Η δημιουργία δικτύων ad-hoc δημιουργεί ένα άμεσο δίκτυο υπολογιστή-υπολογιστή που παρακάμπτει τυπική ασύρματη υποδομή, όπως έναν ασύρματο δρομολογητή ή σημείο πρόσβασης. Εάν έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία ad-hoc δικτύωσης , ένας κακόβουλος χρήστης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημά σας και να κλέψει τα δεδομένα σας ή να κάνει οτιδήποτε άλλο.

Μην επιτρέπετε τις αυτόματες συνδέσεις σε μη προτιμώμενα δίκτυα

Ενώ βρίσκεστε στις ιδιότητες σύνδεσης ασύρματου δικτύου , βεβαιωθείτε επίσης ότι η ρύθμιση για αυτόματη σύνδεση σε μη προτιμώμενα δίκτυα είναι απενεργοποιημένη. Ο κίνδυνος, εάν έχετε ενεργοποιήσει αυτή τη ρύθμιση, είναι ότι ο υπολογιστής ή η κινητή συσκευή σας μπορεί να συνδεθεί αυτόματα (χωρίς καν να σας ειδοποιήσει) σε οποιοδήποτε διαθέσιμο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των αδίστακτων ή ψεύτικων δικτύων wi-fi που σχεδιάζονται μόνο για να προσελκύσουν τα ανυποψίαστα θύματα δεδομένων.

Ενεργοποιήστε ή εγκαταστήστε ένα τείχος προστασίας

Ένα τείχος προστασίας είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης του υπολογιστή σας (ή του δικτύου, όταν το τείχος προστασίας είναι εγκατεστημένο ως συσκευή υλικού), αφού έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στον υπολογιστή σας. Firewalls οθόνη εισερχόμενες και εξερχόμενες αιτήσεις πρόσβασης για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμες και εγκριθεί.

Απενεργοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων

Είναι εύκολο να ξεχάσετε ότι έχετε ενεργοποιημένη την κοινή χρήση αρχείων ή τα αρχεία στο κοινόχρηστο έγγραφο ή τον δημόσιο φάκελο που χρησιμοποιείτε σε ιδιωτικά δίκτυα αλλά δεν θέλετε να μοιραστείτε με τον κόσμο. Ωστόσο, όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο wi-fi hotspot , εντάσσεστε στο δίκτυο και ίσως επιτρέπετε σε άλλους χρήστες hotspot να έχουν πρόσβαση στα κοινόχρηστα αρχεία σας .

Σύνδεση μόνο για την εξασφάλιση ιστότοπων

Το καλύτερο στοίχημα δεν είναι να χρησιμοποιήσετε ένα δημόσιο, ανοιχτό hotspot wi-fi για οτιδήποτε έχει να κάνει με τα χρήματα (π.χ. online banking ή online αγορές) ή όπου οι πληροφορίες που αποθηκεύονται και μεταφέρονται μπορεί να είναι ευαίσθητες. Αν χρειάζεται να συνδεθείτε σε οποιουσδήποτε ιστότοπους, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, βεβαιωθείτε ότι η περίοδος περιήγησής σας είναι κρυπτογραφημένη και ασφαλής.

Χρησιμοποιήστε VPN

Το VPN δημιουργεί ένα ασφαλές τούνελ σε ένα δημόσιο δίκτυο και ως εκ τούτου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να παραμείνετε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε ένα hotspot wi-fi. Εάν η επιχείρησή σας σας παρέχει πρόσβαση VPN, θα μπορούσατε και θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε τη σύνδεση VPN για πρόσβαση σε εταιρικούς πόρους, καθώς και να δημιουργήσετε μια ασφαλή περίοδο περιήγησης.

Προσοχή στις σωματικές απειλές

Οι κίνδυνοι από τη χρήση ενός δημόσιου σημείου πρόσβασης Wi-Fi δεν περιορίζονται σε ψεύτικα δίκτυα, υποκλαπούντα δεδομένα ή σε κάποιον που παραβιάζει τον υπολογιστή σας. Μια παραβίαση ασφαλείας θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο κάποιος πίσω από εσάς που βλέπετε ποιες τοποθεσίες επισκέπτεστε και τι πληκτρολογείτε, γνωστή και ως "ιστιοσανίδα". Πολύ απασχολημένοι δημόσιοι χώροι, όπως αεροδρόμια ή αστικά καταστήματα καφέ, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο να κλαπεί ο φορητός σας υπολογιστής ή άλλα εργαλεία.

Σημείωση: Η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων δεν είναι η ίδια με την Ασφάλεια

Μια τελευταία σημείωση: Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που σας βοηθούν να αποκρύψετε τη διεύθυνση του υπολογιστή σας και να αποκρύψετε τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο, αλλά αυτές οι λύσεις έχουν σκοπό μόνο να προστατεύσουν το απόρρητό σας, να μην κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα σας ή να προστατεύσουν τον υπολογιστή σας από κακόβουλες απειλές. Επομένως, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα ανώνυμο για να αποκρύψετε τα κομμάτια σας, οι παραπάνω προφυλάξεις ασφάλειας είναι ακόμα απαραίτητες όταν έχετε πρόσβαση σε ανοικτά, μη ασφαλισμένα δίκτυα.