Πώς είναι διαφορετικά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, IM, φόρουμ και συνομιλίας;

Έχω λάβει πολλές επιστολές ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις διαφορές μεταξύ email, instant messenger , chat, forum συζήτησης και λίστα αλληλογραφίας. Τα περισσότερα από αυτά τα γράμματα έχουν προέλθει από γενναίες παππούδες και παππούδες που χρησιμοποιούν τακτικά τους υπολογιστές τους για να μιλήσουν στα εγγόνια τους. Είναι θαυμάσιο να ακούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι αγκαλιάζουν την τεχνολογία και την αξιοποιούν. Ας δούμε αν μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με κάποιες σαφείς εξηγήσεις:

Τι είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο;

Το "ηλεκτρονικό ταχυδρομείο" είναι σύντομο για το "ηλεκτρονικό ταχυδρομείο" (ναι, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι μια επίσημη αγγλική λέξη που δεν απαιτεί παύλα). Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι σαν μια παλαιά επιστολή αλλά σε ηλεκτρονική μορφή που αποστέλλεται από έναν υπολογιστή στον άλλο. Δεν υπάρχει καμία μετάβαση στο μεταλλικό γραμματοκιβώτιο κάτω από το δρόμο, δεν φακέλους για την αντιμετώπιση και τα γραμματόσημα για να γλείψουν, αλλά το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολύ μοιάζει με την κλασική ταχυδρομική διαδικασία ταχυδρομείου γραφείου. Το πιο σημαντικό: ο παραλήπτης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν χρειάζεται να βρίσκεται στον υπολογιστή του για να στείλει με επιτυχία ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι παραλήπτες ανακτούν τα μηνύματά τους στο δικό τους χρόνο. Λόγω αυτής της υστέρησης μεταξύ αποστολής και λήψης, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ονομάζεται μηνύματα "μη πραγματικού χρόνου" ή "ασύγχρονης ώρας" .

Τι είναι τα Instant Messaging (& # 34; IM & # 34;)

Σε αντίθεση με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, η ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων είναι μια μορφή μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο. Ο IM είναι πραγματικά μια εξειδικευμένη μορφή «συζήτησης» μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Και οι δύο χρήστες άμεσων μηνυμάτων πρέπει να είναι συνδεδεμένοι ταυτόχρονα για να λειτουργήσει πλήρως ο ΔΥ. Το IM δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά είναι δημοφιλές μεταξύ των εφήβων και των ανθρώπων σε χώρους γραφείων που επιτρέπουν την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων.

Τι είναι η συνομιλία;

Μια συνομιλία είναι μια σε απευθείας σύνδεση συζήτηση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ πολλών χρηστών υπολογιστών. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή τους ταυτόχρονα. Η συνομιλία λαμβάνει χώρα σε ένα " δωμάτιο συνομιλίας ", ένα εικονικό διαδικτυακό δωμάτιο που ονομάζεται επίσης κανάλι. Οι χρήστες πληκτρολογούν τα μηνύματά τους και τα μηνύματά τους εμφανίζονται στην οθόνη ως καταχωρήσεις κειμένου που μετακινούνται σε πολλές οθόνες βαθιά. Οπουδήποτε από 2 έως 200 άτομα μπορούν να βρίσκονται σε μια αίθουσα συνομιλίας. Μπορούν να στέλνουν, να λαμβάνουν και να απαντούν ελεύθερα σε μηνύματα από πολλούς χρήστες συνομιλίας ταυτόχρονα. Είναι σαν την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, αλλά με περισσότερα από δύο άτομα, γρήγορη πληκτρολόγηση, οθόνες γρήγορης κύλισης και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ξένοι ο ένας στον άλλο. Η συνομιλία ήταν πολύ δημοφιλής στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά τελευταία έσβησε από τη μόδα. Όλο και λιγότεροι χρήστες χρησιμοποιούν συνομιλία. Αντ 'αυτού, τα άμεσα μηνύματα και τα φόρουμ συζήτησης είναι πολύ πιο δημοφιλή το 2007.

Τι είναι το φόρουμ συζήτησης;

Τα φόρουμ συζήτησης είναι πραγματικά μια αργή κίνηση μορφή της συνομιλίας. Τα φόρουμ έχουν σχεδιαστεί για τη δημιουργία διαδικτυακών κοινοτήτων ατόμων με παρόμοια ενδιαφέροντα. Επίσης γνωστή ως "ομάδα συζήτησης", "συμβούλιο" ή "ομάδα συζήτησης", ένα φόρουμ είναι μια ασύγχρονη υπηρεσία όπου μπορείτε να ανταλλάσσετε μη άμεσα μηνύματα με άλλα μέλη. Τα άλλα μέλη απαντούν με το δικό τους χρονοδιάγραμμα και δεν χρειάζεται να είναι παρόντα ενώ στέλνετε. Κάθε φόρουμ είναι επίσης αφιερωμένο σε κάποια συγκεκριμένη κοινότητα ή θέμα, όπως ταξίδια, κηπουρική, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα vintage, μαγείρεμα, κοινωνικά θέματα, καλλιτέχνες μουσικής και πολλά άλλα. Τα φόρουμ είναι πολύ δημοφιλή και είναι γνωστά για το ότι είναι αρκετά εθιστικά επειδή σας έβαλαν σε επαφή με πολλούς παρόμοιους ανθρώπους.

Τι είναι μια λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;

Μια "λίστα αλληλογραφίας" είναι μια λίστα με συνδρομητές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που επιλέγουν να λαμβάνουν τακτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συγκεκριμένα θέματα. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη διανομή των σημερινών ειδήσεων, ενημερωτικών δελτίων, προειδοποιήσεων τυφώνων, προβλέψεων καιρού , ειδοποιήσεων ενημερώσεων προϊόντων και άλλων πληροφοριών. Ενώ μερικές λίστες αλληλογραφίας έχουν καθημερινές εκπομπές, πολλές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες θα μπορούσαν να περάσουν μεταξύ των εκπομπών. Παραδείγματα λιστών αλληλογραφίας θα είναι: όταν ένα κατάστημα κυκλοφορεί νέα προϊόντα ή έχει νέες πωλήσεις, όταν ένας καλλιτέχνης μουσικής πρόκειται να περιηγηθεί στην πόλη σας ή όταν μια ομάδα έρευνας χρόνιου πόνου έχει ιατρικά νέα για απελευθέρωση.

συμπέρασμα

Όλες αυτές οι σύγχρονες και ασύγχρονες τεχνικές ανταλλαγής μηνυμάτων έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι το πιο δημοφιλές, ακολουθούμενο από φόρουμ και συνομιλία, μετά από λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κατόπιν μέσω συζήτησης. Καθένας προσφέρει μια διαφορετική γεύση των online επικοινωνιών. Είναι καλύτερο να τα δοκιμάσετε όλα και να αποφασίσετε μόνοι σας ποια τεχνική ανταλλαγής μηνυμάτων λειτουργεί για εσάς.