Γιατί υπάρχουν μόνο 13 διακομιστές DNS Root Name

13 ονόματα διακομιστών αποτελεί περιορισμό του IPv4

Οι διακομιστές ονομάτων DNS μεταφράζουν διευθύνσεις URL σε διευθύνσεις IP . Αυτοί οι διακομιστές root είναι ένα δίκτυο εκατοντάδων διακομιστών σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, από κοινού ταυτοποιούνται ως 13 ονομασμένοι διακομιστές στη ριζική ζώνη DNS.

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το Διαδικτυακό σύστημα ονομάτων τομέα χρησιμοποιεί ακριβώς 13 διακομιστές DNS στη ρίζα της ιεραρχίας: Ο αριθμός 13 επιλέχθηκε ως συμβιβασμός μεταξύ αξιοπιστίας δικτύου και απόδοσης και 13 βασίζεται σε έναν περιορισμό του πρωτοκόλλου Internet (IP) έκδοση 4 (IPv4).

Ενώ υπάρχουν μόνο 13 καθορισμένα ονόματα ριζικού εξυπηρετητή DNS για IPv4, στην πραγματικότητα, καθένα από αυτά τα ονόματα δεν αντιπροσωπεύει έναν μόνο υπολογιστή, αλλά ένα σύμπλεγμα διακομιστών που αποτελείται από πολλούς υπολογιστές. Αυτή η χρήση της ομαδοποίησης αυξάνει την αξιοπιστία του DNS χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοσή του.

Επειδή το αναδυόμενο πρότυπο IP έκδοσης 6 δεν έχει τέτοια χαμηλά όρια στο μέγεθος των επιμέρους datagrams, μπορούμε να αναμένουμε ότι το μελλοντικό DNS θα περιέχει, με την πάροδο του χρόνου, περισσότερους root servers για να υποστηρίξει το IPv6.

IP πακέτα DNS

Επειδή η λειτουργία DNS βασίζεται σε δυνητικά εκατομμύρια άλλους διακομιστές διαδικτύου που βρίσκουν τους root servers ανά πάσα στιγμή, οι διευθύνσεις για root servers πρέπει να διανεμηθούν μέσω IP όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Στην ιδανική περίπτωση, όλες αυτές οι διευθύνσεις IP θα πρέπει να χωρέσουν σε ένα πακέτο ( datagram ) για να αποφευχθεί το γενικό κόστος της αποστολής πολλαπλών μηνυμάτων μεταξύ των εξυπηρετητών.

Στο IPv4 σε ευρεία χρήση σήμερα, τα δεδομένα DNS που μπορούν να χωρέσουν μέσα σε ένα πακέτο είναι τόσο μικρά όσο τα 512 bytes αφού αφαιρεθούν όλες οι άλλες πληροφορίες υποστήριξης πρωτοκόλλου που περιέχονται σε πακέτα. Κάθε διεύθυνση IPv4 απαιτεί 32 byte. Ως εκ τούτου, οι σχεδιαστές του DNS επέλεξαν 13 ως τον αριθμό των ριζικών διακομιστών για το IPv4, λαμβάνοντας 416 byte ενός πακέτου και αφήνοντας έως και 96 byte για άλλα υποστηρικτικά δεδομένα και την ευελιξία να προσθέσει μερικούς ακόμη root servers DNS στο μέλλον εάν χρειαστεί.

Πρακτική χρήση DNS

Οι διακομιστές ονομάτων DNS ρίζας δεν είναι όλοι τόσο σημαντικοί για τον μέσο χρήστη του υπολογιστή. Ο αριθμός 13 επίσης δεν περιορίζει τους διακομιστές DNS που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις συσκευές σας. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί διακομιστές DNS προσβάσιμος στο κοινό, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να αλλάξει τους διακομιστές DNS που χρησιμοποιεί οποιαδήποτε από τις συσκευές τους.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το tablet σας έναν διακομιστή Cloudfare DNS, έτσι ώστε τα αιτήματα του διαδικτύου να τρέχουν μέσω αυτού του διακομιστή DNS αντί για ένα διαφορετικό, όπως το Google. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο εάν ο διακομιστής της Google βρίσκεται εκτός λειτουργίας ή διαπιστώνετε ότι μπορείτε να περιηγηθείτε στον ιστό πιο γρήγορα χρησιμοποιώντας το διακομιστή DNS του Cloudfare.