Τι είναι το SIP και πώς λειτουργεί;

SIP - Ορισμός, πώς λειτουργεί και γιατί το χρησιμοποιείτε

Το πρωτόκολλο SIP (Session Initiation Protocol) είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στις επικοινωνίες VoIP και επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν κλήσεις φωνής και βίντεο, κυρίως δωρεάν. Θα κρατήσω τον ορισμό σε αυτό το άρθρο σε κάτι απλό και πρακτικό. Εάν θέλετε μια πιο τεχνική γνώση του SIP, διαβάστε το προφίλ του .

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το SIP;

Το SIP επιτρέπει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να επικοινωνούν μέσω των υπολογιστών και των κινητών τους συσκευών μέσω του Διαδικτύου. Είναι ένα σημαντικό μέρος της τηλεφωνίας μέσω Internet και σας επιτρέπει να αξιοποιήσετε τα πλεονεκτήματα του VoIP (voice over IP) και να έχετε μια πλούσια εμπειρία επικοινωνίας. Αλλά το πιο ενδιαφέρον όφελος που αποκομίζουμε από το SIP είναι η μείωση του κόστους επικοινωνίας. Οι κλήσεις (φωνή ή βίντεο) μεταξύ των χρηστών του SIP είναι δωρεάν σε όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν όρια και δεν υπάρχουν περιοριστικοί νόμοι ή επιβαρύνσεις. Ακόμα και οι εφαρμογές SIP και οι διευθύνσεις SIP αποκτούνται δωρεάν.

Το SIP ως πρωτόκολλο είναι επίσης πολύ ισχυρό και αποδοτικό από πολλές απόψεις. Πολλοί οργανισμοί χρησιμοποιούν το SIP για την εσωτερική και εξωτερική επικοινωνία τους, με κέντρο γύρω από ένα PBX .

Πώς λειτουργεί το SIP

Πρακτικά, εδώ πηγαίνει. Παίρνετε μια διεύθυνση SIP, λαμβάνετε ένα πρόγραμμα-πελάτη SIP στον υπολογιστή σας για κινητή συσκευή, καθώς και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο (δείτε την παρακάτω λίστα). Στη συνέχεια, πρέπει να ρυθμίσετε τον πελάτη SIP σας. Υπάρχει μια σειρά τεχνικών στοιχείων για να ρυθμίσετε, αλλά οι οδηγοί διαμόρφωσης κάνουν σήμερα τα πράγματα πραγματικά εύκολη. Απλά έχετε έτοιμη τα διαπιστευτήριά σας SIP και συμπληρώστε τα πεδία όποτε σας ζητηθεί και θα οριστεί σε ένα λεπτό.

Τι απαιτείται?

Εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μέσω SIP, χρειάζεστε τα εξής:

Πώς το Skype και οι άλλοι προμηθευτές VoIP;

Το VoIP είναι μια ευρεία και επεκτεινόμενη βιομηχανία. Το SIP αποτελεί μέρος του, ένα δομικό (και ισχυρό) δομικό στοιχείο στη δομή, ενδεχομένως έναν από τους πυλώνες του VoIP. Αλλά μαζί με το SIP, υπάρχουν και άλλα πρωτόκολλα σηματοδοσίας που χρησιμοποιούνται για επικοινωνία μέσω φωνής και βίντεο σε δίκτυα IP . Για παράδειγμα, το Skype χρησιμοποιεί τη δική του αρχιτεκτονική P2P , όπως και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών .

Αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών VoIP υποστηρίζουν το SIP τόσο στις υπηρεσίες τους (δηλαδή σας δίνουν τις διευθύνσεις SIP) όσο και στις εφαρμογές πελάτη VoIP που προσφέρουν για να χρησιμοποιηθούν με τις υπηρεσίες τους. Παρόλο που το Skype προσφέρει λειτουργίες SIP, θα θελήσετε να δοκιμάσετε κάποια άλλη υπηρεσία και πελάτη για το SIP, καθώς αυτό που προτείνει το Skype πληρώνεται και προορίζεται για επιχειρήσεις. Υπάρχουν τόσοι πάροχοι διευθύνσεων SIP και πελάτες SIP εκεί έξω που δεν θα χρειαστεί Skype για επικοινωνία SIP. Απλά ελέγξτε τις ιστοσελίδες τους, αν το υποστηρίζουν, θα σας κάνουν να πρέπει να σας πω.

Έτσι, προχωρήστε και πάρτε ένα SIP.