Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του BYOD στην εργασία

Τα Ups και Downs της Φέρνοντας τη δική σας συσκευή στο χώρο εργασίας

Ο BYOD, ή "φέρτε τη δική σας συσκευή", είναι δημοφιλής σε πολλούς χώρους εργασίας επειδή φέρνει ελευθερία στους εργαζόμενους και στους εργοδότες. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να φέρουν τους δικούς τους υπολογιστές, tablet PC, smartphones και άλλες συσκευές παραγωγικότητας και επικοινωνίας στους χώρους εργασίας τους για επαγγελματικές δραστηριότητες. Μολονότι εκτιμάται πολύ από τους περισσότερους, έρχεται με πολλά μειονεκτήματα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερη προσοχή. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε πώς οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις χαιρετίζουν την ιδέα, τα πλεονεκτήματά της και τα μειονεκτήματά της.

Η δημοτικότητα του BOYD

Το BOYD έχει γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης κουλτούρας γραφείων. Μια πρόσφατη μελέτη (από τον Harris Poll των ενηλίκων των ΗΠΑ) αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε ανθρώπους χρησιμοποιούν μια προσωπική ηλεκτρονική συσκευή για εργασίες που σχετίζονται με την εργασία. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο εκείνων που φέρνουν τους φορητούς υπολογιστές τους στη χρήση τους συνδέονται με το δίκτυο της εταιρείας μέσω Wi-Fi . Αυτό ανοίγει τη δυνατότητα εισβολής από το εξωτερικό.

Σχεδόν οι μισοί όσοι αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν προσωπική ηλεκτρονική συσκευή για εργασία, επέτρεψαν σε κάποιον άλλο να χρησιμοποιήσει τη συσκευή. Το χαρακτηριστικό αυτόματης κλειδώματος, το οποίο είναι σημαντικό για ένα εταιρικό περιβάλλον, δεν χρησιμοποιείται από περισσότερο από το ένα τρίτο εκείνων που χρησιμοποιούν τους προσωπικούς τους υπολογιστές στην εργασία και γύρω στο ίδιο ποσοστό λένε ότι τα αρχεία δεδομένων του οργανισμού τους δεν είναι κρυπτογραφημένα. Τα δύο τρίτα των χρηστών του BYOD παραδέχονται ότι δεν αποτελούν μέρος μιας πολιτικής της εταιρείας BYOD και το ένα τέταρτο όλων των χρηστών του BYOD έχουν πέσει θύμα κακόβουλου λογισμικού και hacking.

BOYD Πλεονεκτήματα

Το BYOD μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. Εδώ είναι πώς μπορεί να βοηθήσει.

Οι εργοδότες εξοικονομούν τα χρήματα που θα έπρεπε να επενδύσουν για τον εξοπλισμό του προσωπικού τους. Οι αποταμιεύσεις τους περιλαμβάνουν εκείνες που πραγματοποιούνται για την αγορά συσκευών για τους εργαζόμενους, για τη συντήρηση αυτών των συσκευών, για σχέδια δεδομένων (για υπηρεσίες φωνής και δεδομένων) και άλλα πράγματα.

Η BOYD κάνει τους (περισσότερους) εργαζόμενους να είναι πιο ευχαριστημένοι και πιο ικανοποιημένοι. Χρησιμοποιούν αυτό που τους αρέσει - και έχουν επιλέξει να αγοράσουν. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις προσανατολισμένες στον προϋπολογισμό και συχνά θαμπό συσκευές που προσφέρει η εταιρεία είναι μια ανακούφιση.

BYOD Cons

Από την άλλη πλευρά, η BOYD μπορεί να πάρει την επιχείρηση και το προσωπικό σε προβλήματα, μερικές φορές μεγάλο πρόβλημα.

Οι συσκευές που φέρνουν οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα ασυμβατότητας. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί: η αναντιστοιχία των εκδόσεων, οι αντιφατικές πλατφόρμες, οι λανθασμένες ρυθμίσεις, τα ανεπαρκή δικαιώματα πρόσβασης, το ασύμβατο υλικό, οι συσκευές που δεν υποστηρίζουν ένα χρησιμοποιούμενο πρωτόκολλο (π.χ. SIP για φωνή), συσκευές που δεν μπορούν να εκτελέσουν ένα απαιτούμενο λογισμικό για Blackberry) κ.λπ.

Η ιδιωτικότητα γίνεται πιο ευάλωτη με το BOYD, τόσο για την εταιρεία όσο και για τον εργαζόμενο. Για τον εργαζόμενο, η υλικοτεχνική υποστήριξη της εταιρείας μπορεί να έχει κανόνες που απαιτούνται ώστε η συσκευή και το σύστημα αρχείων να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν εξ αποστάσεως από το σύστημα. Τα προσωπικά και ιδιωτικά δεδομένα μπορούν στη συνέχεια να αποκαλυφθούν ή να παραβιαστούν.

Επίσης, απειλείται η ιδιωτικότητα των δεδομένων υψηλής αξίας της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι θα έχουν αυτά τα δεδομένα στις μηχανές τους και μόλις εγκαταλείψουν το εταιρικό περιβάλλον, θεωρούνται πιθανές διαρροές για τα δεδομένα της εταιρείας.

Ένα πρόβλημα μπορεί να κρύψει άλλο. Σε περίπτωση που η ακεραιότητα και η ασφάλεια της συσκευής ενός εργαζομένου τίθεται σε κίνδυνο, η εταιρεία μπορεί να επιβάλει συστήματα για την εξάλειψη δεδομένων από τη συγκεκριμένη συσκευή από απόσταση, π.χ. μέσω των πολιτικών ActiveSync. Επίσης, οι δικαστικές αρχές μπορούν να δικαιολογήσουν την κατάσχεση του εξοπλισμού. Ως εργαζόμενος, σκεφτείτε την προοπτική της απώλειας της χρήσης της πολύτιμης συσκευής σας, επειδή τυχαίνει να έχετε δύο αρχεία που σχετίζονται με την εργασία.

Πολλοί εργαζόμενοι είναι απρόθυμοι να φέρουν τις συσκευές τους στη δουλειά επειδή αισθάνονται ότι ο εργοδότης θα τις εκμεταλλευτεί μέσα από αυτό. Πολλοί ζητούν επιστροφή χρημάτων για φθορά και θα κάνονταν μάλλον να «νοικιάσουν» τη συσκευή στο αφεντικό, χρησιμοποιώντας τα μέσα για την εργασία του. Αυτό αναγκάζει την εταιρεία να χάσει το οικονομικό πλεονέκτημα της BOYD.