Είναι η επιχείρησή σας έτοιμη για VoIP;

Αξιολόγηση των παραγόντων που χρειάζεστε για υιοθέτηση VoIP

Εάν ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί πολύ τηλεφωνική επικοινωνία, η μετάβαση από το PBX στο VoIP θα μειώσει σίγουρα το κόστος επικοινωνίας σας κατά ένα σημαντικό ποσό. Αλλά πόσο φθηνότερο θα είναι; Θα αξίζει τελικά την κίνηση; Θα εξαρτηθεί από το πόσο προετοιμασμένη είναι η εταιρεία σας.

Υπάρχουν ορισμένες ερωτήσεις που πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας, αξιολογώντας την ετοιμότητα της εταιρείας σας να καλωσορίσει το VoIP.

Πόσο αποτελεσματικό;

Πριν επενδύσετε σε υπηρεσίες VoIP και εξοπλισμό, ρωτήστε τον εαυτό σας για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό για την επιχείρησή σας. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις, εάν υπάρχουν, στα υφιστάμενα επίπεδα υπηρεσιών στα οποία είναι συνηθισμένοι οι χρήστες σας; Ίσως η φωνητική κίνηση που προστίθεται στο δίκτυο μόνο για δεδομένα που επηρεάζει την απόδοση των άλλων εφαρμογών να επηρεάζεται δυσμενώς. Σκεφθείτε και αυτό.

Τι συμβαίνει με την παραγωγικότητα;

Αξιολογήστε το βαθμό στον οποίο η παραγωγικότητα της εταιρείας σας θα αυξηθεί με την εισαγωγή του VoIP και αν αυτή η αύξηση αξίζει την επένδυση. Με άλλα λόγια, ρωτήστε τους εαυτούς σας ερωτήματα όπως: Το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης ή το γραφείο βοήθειας θα έχουν καλύτερη απόδοση; Θα υπάρξουν περισσότερες κλήσεις ανά χρήστη; Θα υπάρξουν τελικά περισσότερες αποδόσεις για τις κλήσεις, και κατά συνέπεια περισσότερες πωλήσεις ή προοπτικές;

Μπορώ να πληρώσω για αυτό;

Όσον αφορά την ετοιμότητα κόστους, η ερώτηση είναι απλή: Έχετε αρκετά χρήματα για να επενδύσετε στο VoIP;

Κάντε μια μακροπρόθεσμη εκτίμηση κόστους. Αν δεν έχετε αρκετά χρήματα τώρα, μπορείτε να εφαρμόσετε το βήμα προς βήμα το σχέδιο, κατανέμοντας έτσι το κόστος με την πάροδο του χρόνου.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να αρχίσετε με έναν πάροχο υπηρεσιών VoIP με μια υπηρεσία που περιλαμβάνει μόνο τον τόνο κλήσης για ένα παλαιό σύστημα και στη συνέχεια να προσθέσετε αργά ένα μαλακό PBX και τηλέφωνα IP. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε τηλεφωνικούς διακομιστές και τηλέφωνα αντί να τα αγοράσετε. Μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε τη διαπραγματευτική σας δύναμη για να διαπραγματευτείτε εκπτώσεις.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συνάψει σύμβαση με έναν πάροχο, ο οποίος μπορεί να σας διαβεβαιώσει για την ορθή χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού PBX σας, όπως τηλεφωνικών συσκευών PSTN. Έχετε επενδύσει χρήματα σε αυτά και δεν θέλετε να είναι άχρηστα τώρα.

Εάν η επιχείρησή σας είναι αρκετά μεγάλη για να έχει πολλά τμήματα, τότε ίσως να μην είναι απαραίτητο να αναπτύξετε VoIP σε όλα τα τμήματα. Κάντε μια μελέτη των τμημάτων σας και δείτε ποιες από αυτές μπορούν να ξεπεραστούν από το σχέδιο υλοποίησης του VoIP. Αυτό θα σας εξοικονομήσει από την σπατάλη πολλά δολάρια. Μιλώντας για τα τμήματα, υπολογίστε την απόδοση της επένδυσης ανά χρονικό πλαίσιο χρήστη για μια μετατροπή VoIP. Προτεραιότητα στα τμήματα αυτά με μια γρήγορη απόδοση των επενδύσεων.

Είναι έτοιμο το περιβάλλον δικτύου μου;

Το LAN της εταιρείας σας θα είναι η κύρια ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη του VoIP στην επιχείρησή σας, εάν θέλετε να είναι κάτι δομημένο και εάν η επιχείρησή σας είναι αρκετά μεγάλη. Αν είναι μικρό και νομίζετε ότι μπορείτε να ξεφύγετε με ένα ή δύο τηλέφωνα, τότε μπορείτε να έχετε υπηρεσία VoIP που έχει ρυθμιστεί όπως συνήθως είναι για ένα σπίτι .

Εάν χρειάζεστε ένα τοπικό δίκτυο και έχετε ήδη ένα, τότε έχετε ήδη αποθηκεύσει πολλά. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές ακόμη σκέψεις. Εάν το LAN σας λειτουργεί σε οτιδήποτε άλλο από το Ethernet 10/100 Mbps, τότε θα πρέπει να εξετάσετε την αλλαγή. Υπάρχουν γνωστά προβλήματα με άλλα πρωτόκολλα, όπως Token Ring ή 10Base2.

Εάν χρησιμοποιείτε κόμβους ή αναμεταδότες στο LAN σας, θα πρέπει να σκεφτείτε την αντικατάστασή τους από διακόπτες ή δρομολογητές. Οι διανομέα και οι επαναλήπτες δεν βελτιστοποιούνται για τη μετάδοση VoIP υψηλής ταχύτητας.

Εξουσία

Θα χρειαστεί να σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα UPS (Αδιάλειπτη τροφοδοσία ρεύματος) αν δεν χρησιμοποιείτε ακόμα ένα. Αν αποτύχει η παροχή ρεύματος, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα ή περισσότερα τηλέφωνα, τουλάχιστον για να ζητήσετε υποστήριξη.