Τι είναι το LAN;

Τα τοπικά δίκτυα εξηγούνται

Ορισμός: Το LAN σημαίνει τοπικό δίκτυο. Είναι ένα σχετικά μικρό δίκτυο (σε σύγκριση με ένα WAN ) που καλύπτει μικρές περιοχές όπως ένα δωμάτιο, ένα γραφείο, ένα κτίριο, μια πανεπιστημιούπολη κλπ.

Τα περισσότερα δίκτυα LAN τρέχουν σήμερα υπό Ethernet , το οποίο είναι ένα πρωτόκολλο που ελέγχει τον τρόπο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ενός μηχανήματος σε άλλο στο δίκτυο. Ωστόσο, με την εμφάνιση του ασύρματου δικτύου, όλο και περισσότερα δίκτυα LAN γίνονται ασύρματα και είναι γνωστά ως WLAN, ασύρματα τοπικά δίκτυα. το κύριο πρωτόκολλο που διέπει τη σύνδεση και τη μεταφορά μεταξύ των δικτύων WLAN είναι το γνωστό πρωτόκολλο WiFi. Τα ασύρματα δίκτυα LAN μπορούν επίσης να λειτουργούν με τεχνολογία Bluetooth, αλλά είναι αρκετά περιορισμένα.

Εάν συνδέετε δύο υπολογιστές για κοινή χρήση δεδομένων, έχετε LAN. Ο αριθμός των υπολογιστών που είναι συνδεδεμένοι σε ένα τοπικό δίκτυο μπορεί να είναι μέχρι και αρκετές εκατοντάδες, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα LAN αποτελούνται από περισσότερες ή λιγότερες δωδεκάδες μηχανές, καθώς η ιδέα πίσω από ένα LAN πρέπει να καλύπτει μια μικρή περιοχή.

Για να συνδέσετε δύο υπολογιστές, μπορείτε να τις συνδέσετε μόνο μέσω καλωδίου. Εάν θέλετε να συνδεθείτε περισσότερο, τότε χρειάζεστε μια ειδική συσκευή που ονομάζεται διανομέας , ο οποίος λειτουργεί ως σημείο διανομής και σύνδεσης. Τα καλώδια από τις κάρτες LAN διαφορετικών υπολογιστών συναντώνται στο διανομέα. Εάν θέλετε να συνδέσετε το τοπικό σας δίκτυο με το Internet ή με ένα ευρύ δίκτυο, τότε χρειάζεστε ένα δρομολογητή αντί για έναν κόμβο. Η χρήση ενός διανομέα είναι ο πιο συνηθισμένος και ευκολότερος τρόπος για τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες διατάξεις του δικτύου, που ονομάζονται τοπολογίες. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις τοπολογίες και το σχεδιασμό δικτύου σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Δεν έχετε απαραίτητα μόνο υπολογιστές σε ένα τοπικό δίκτυο. Μπορείτε επίσης να συνδέσετε εκτυπωτές και άλλες συσκευές που μπορείτε να μοιραστείτε. Για παράδειγμα, εάν συνδέσετε έναν εκτυπωτή σε τοπικό δίκτυο και ρυθμίσετε τις παραμέτρους του ώστε να είναι κοινόχρηστος μεταξύ όλων των χρηστών του LAN, οι εργασίες εκτύπωσης μπορούν να σταλούν σε αυτόν τον εκτυπωτή από όλους τους υπολογιστές του LAN.

Γιατί χρησιμοποιούμε τοπικά δίκτυα;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες και οι οργανισμοί επενδύουν σε δίκτυα LAN στις εγκαταστάσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι:

Απαιτήσεις για τη δημιουργία ενός τοπικού δικτύου