Πώς να ρυθμίσετε το Γονικό Έλεγχο στο Google Chrome

Δημιουργήστε προφίλ χρήστη υπό εποπτεία για να περιορίσετε τη συμπεριφορά περιήγησης

Σήμερα τα μικρά παιδιά περιηγούνται νωρίτερα από ποτέ και έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, όπως τα τηλέφωνα, τα tablet, τα συστήματα παιχνιδιών και τους παραδοσιακούς υπολογιστές. Με αυτή την online ελευθερία έρχεται εγγενείς κίνδυνοι, καθώς πολλές ιστοσελίδες προσφέρουν περιεχόμενο που είναι μακριά από φιλικό προς τα παιδιά. Δεδομένου ότι είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσετε τα μικρότερα από τις συσκευές τους και επειδή παρακολουθώντας τα κάθε λεπτό της ημέρας είναι απλώς μη ρεαλιστικά, υπάρχουν φίλτρα και άλλες εφαρμογές για να αποκλείσετε αμφισβητούμενες τοποθεσίες και άλλες ακατάλληλες εικόνες, βίντεο, περιπλοκές και εφαρμογές.

Μια από αυτές τις υπηρεσίες που βασίζονται σε φίλτρα μπορεί να βρεθεί στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google με τη μορφή των γονικών ελέγχων . Η έννοια των γονικών ελέγχων στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome ή στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα Chrome σε μια συσκευή Chromebook περιστρέφεται γύρω από τα προφίλ των εποπτευόμενων χρηστών. Εάν ένα παιδί αναγκάζεται να περιηγεί στο διαδίκτυο ενώ έχει συνδεθεί σε ένα από αυτά τα περιορισμένα προφίλ, ο γονέας ή ο κηδεμόνας του έχει το τελευταίο λόγο σχετικά με το πού πηγαίνουν και τι κάνουν ενώ είναι online. Όχι μόνο το Chrome σας επιτρέπει να αποκλείσετε συγκεκριμένους ιστότοπους, αλλά δημιουργεί επίσης μια αναφορά για τους ιστότοπους που επισκέφτηκαν πραγματικά κατά τη διάρκεια της περιόδου λειτουργίας περιήγησης. Ως πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας, οι εποπτευόμενοι χρήστες δεν μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές ιστού ή επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης. Ακόμη και τα αποτελέσματα αναζήτησης Google φιλτράρονται για σαφές περιεχόμενο μέσω της λειτουργίας Ασφαλούς αναζήτησης .

Η δημιουργία ενός εποπτευμένου προφίλ Chrome είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία αν γνωρίζετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, τα οποία σας περιγράφουμε παρακάτω. Ωστόσο, για να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, πρέπει πρώτα να έχετε δικό σας λογαριασμό Google . Αν δεν έχετε λογαριασμό, δημιουργήστε έναν δωρεάν, ακολουθώντας τον οδηγό μας βήμα προς βήμα .

Δημιουργήστε ένα εποπτευμένο προφίλ Chrome (Linux, macOS και Windows)

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί κύριου μενού που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία και αντιπροσωπεύεται από τρεις κάθετα ευθυγραμμισμένες κουκίδες.
  3. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε Ρυθμίσεις . Μπορείτε επίσης να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις του Chrome πληκτρολογώντας την ακόλουθη σύνταξη στη γραμμή διευθύνσεων / αναζήτησης του προγράμματος περιήγησης, επίσης γνωστή ως Omnibox, και πατώντας το πλήκτρο Enter: chrome: // settings
  4. Η διεπαφή ρυθμίσεων του Chrome θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται σε μια νέα καρτέλα. Εάν είστε ήδη συνδεδεμένοι, θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση προς την κορυφή της σελίδας, στην οποία θα εμφανίζεται ο λογαριασμός που είναι ενεργός. Εάν δεν έχετε ακόμα επικυρώσει, κάντε κλικ στο κουμπί Σύνδεση στο Chrome που βρίσκεται στο επάνω μέρος της σελίδας και ακολουθήστε τις υποδείξεις στην οθόνη που ζητούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον κωδικό πρόσβασής σας.
  5. Μετακινηθείτε προς τα κάτω, αν είναι απαραίτητο, μέχρι να εμφανιστεί η ενότητα με τίτλο Άτομα .
  6. Κάντε κλικ στο Προσθήκη προσώπου .
  7. Η διεπαφή προσθήκης προσώπου του Chrome θα πρέπει να είναι πλέον ορατή, επικαλύπτοντας το κύριο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης. Πρώτα επιλέξτε μια φωτογραφία και εισάγετε ένα όνομα για το νέο προφίλ χρήστη που εποπτεύεται. Εάν θέλετε να προσθέσετε ένα εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας σας που θα ξεκινήσει το Chrome με αυτό το νέο προφίλ που έχει φορτωθεί, αφήστε το σημάδι επιλογής δίπλα στη συντόμευση Δημιουργία επιφάνειας εργασίας για αυτήν τη ρύθμιση χρήστη . Εάν δεν θέλετε να δημιουργηθεί αυτή η συντόμευση, αφαιρέστε το σημάδι επιλογής κάνοντας κλικ σε αυτήν μία φορά.
  1. Ακριβώς κάτω από αυτήν τη ρύθμιση συντόμευσης υπάρχει μια άλλη επιλογή που συνοδεύεται από ένα πλαίσιο ελέγχου, το οποίο ενεργοποιείται από προεπιλογή και ονομάζεται Έλεγχος και προβάλλετε τους ιστότοπους που επισκέπτεται αυτό το άτομο από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενεργού χρήστη . Κάντε κλικ σε αυτό το κενό πλαίσιο για να τοποθετήσετε μια επιταγή και να ορίσετε αυτόν τον νέο λογαριασμό ως εποπτευόμενο.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη . Ένας τροχός προόδου θα εμφανιστεί τώρα δίπλα στο κουμπί κατά τη δημιουργία του λογαριασμού. Αυτό συνήθως διαρκεί μεταξύ 15 και 30 δευτερολέπτων για να ολοκληρωθεί.
  3. Ένα νέο παράθυρο θα πρέπει να εμφανιστεί τώρα, επιβεβαιώνοντας ότι το προφίλ του εποπτευόμενου χρήστη σας έχει δημιουργηθεί με επιτυχία και εμφανίζοντας περισσότερες οδηγίες. Θα πρέπει επίσης να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιέχει τις σχετικές λεπτομέρειες σχετικά με το νέο σας χρήστη και τον τρόπο διαχείρισης των ρυθμίσεων του προφίλ ανάλογα.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί OK, το πήρατε για να επιστρέψετε στο κύριο παράθυρο του Chrome.

Δημιουργία προφίλ Chrome εποπτείας (Chrome OS)

  1. Μόλις συνδεθείτε στο Chromebook σας, κάντε κλικ στη φωτογραφία του λογαριασμού σας (βρίσκεται στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης).
  2. Όταν εμφανιστεί το παράθυρο pop-out, επιλέξτε το εικονίδιο με το γρανάζι (Settings) .
  3. Η διεπαφή Ρυθμίσεων του Chrome OS θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται, επικαλύπτοντας την επιφάνεια εργασίας σας. Πραγματοποιήστε κύλιση προς τα κάτω έως ότου εμφανιστεί η ενότητα με τίτλο " Άτομα" και κάντε κλικ στην επιλογή "Διαχείριση άλλων χρηστών" .
  4. Η διεπαφή χρήστη θα πρέπει να είναι πλέον ορατή. Τοποθετήστε ένα σημάδι ελέγχου δίπλα στη ρύθμιση Ενεργοποίηση εποπτευόμενων χρηστών , αν δεν υπάρχει ήδη, κάνοντας κλικ σε αυτό μία φορά. Επιλέξτε Done (Τέλος) για να επιστρέψετε στην προηγούμενη οθόνη.
  5. Κάντε κλικ στη φωτογραφία του λογαριασμού σας ξανά . Όταν εμφανιστεί το παράθυρο pop-out, επιλέξτε Αποσύνδεση .
  6. Θα πρέπει τώρα να επιστρέψετε στην οθόνη σύνδεσης του Chromebook. Κάντε κλικ στην επιλογή Περισσότερα , που βρίσκεται στο κάτω μέρος της οθόνης και αντιπροσωπεύεται από τρεις κάθετα ευθυγραμμισμένες τελείες.
  7. Όταν εμφανιστεί το αναδυόμενο μενού, επιλέξτε Προσθήκη εποπτευόμενου χρήστη .
  8. Θα εμφανιστεί τώρα μια εισαγωγή στους εποπτευόμενους χρήστες. Κάντε κλικ στην επιλογή Δημιουργία εποπτευόμενου χρήστη .
  9. Θα σας ζητηθεί τώρα να επιλέξετε τον λογαριασμό διαχείρισης για το νέο προφίλ χρήστη που εποπτεύεται. Επιλέξτε τον λογαριασμό που θέλετε από τη λίστα και πληκτρολογήστε τον αντίστοιχο κωδικό πρόσβασης. Κάντε κλικ στο Επόμενο για να συνεχίσετε.
  1. Καταχωρίστε ένα όνομα και έναν κωδικό πρόσβασης για τον εποπτευόμενο χρήστη. Στη συνέχεια, επιλέξτε μια υπάρχουσα εικόνα για να συσχετιστεί με το προφίλ ή να ανεβάσετε ένα δικό σας. Αφού ικανοποιήσετε τις ρυθμίσεις σας, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο .
  2. Θα δημιουργηθεί τώρα το εποπτικό σας προφίλ χρήστη. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό, οπότε να είστε υπομονετικοί. Εάν είναι επιτυχής, θα δείτε μια σελίδα επιβεβαίωσης και θα λάβετε επίσης ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το νέο προφίλ χρήστη. Κάντε κλικ στο Got it! για να επιστρέψετε στην οθόνη σύνδεσης του Chrome OS.

Ρύθμιση των ρυθμίσεων του ελεγχόμενου λογαριασμού σας

Τώρα που έχετε δημιουργήσει έναν υπό εποπτεία λογαριασμό, είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να το ρυθμίσετε σωστά. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένους ιστότοπους και να ελέγχετε τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

  1. Για να ξεκινήσετε, μεταβείτε στην ακόλουθη διεύθυνση URL στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome: www.chrome.com/manage
  2. Θα πρέπει τώρα να εμφανίζεται η διεπαφή εποπτευόμενων χρηστών , η οποία θα απαριθμεί κάθε προφίλ εποπτείας που συσχετίζεται με τον λογαριασμό σας. Επιλέξτε το προφίλ που θέλετε να διαμορφώσετε.
  3. Ένας πίνακας εργαλείων για τον επιλεγμένο λογαριασμό θα εμφανιστεί τώρα. Κάντε κλικ στην επιλογή Διαχείριση ή διαχείριση χρήστη .
  4. Πολλά τροποποιήσιμα δικαιώματα για το επιλεγμένο προφίλ πρέπει να είναι τώρα ορατά. Από προεπιλογή, δεν αποκλείονται ιστοσελίδες στο προφίλ αυτού του χρήστη. Αυτό ουσιαστικά αποδυναμώνει το σκοπό της κατοχής εποπτευόμενου χρήστη και ως εκ τούτου χρειάζεται να τροποποιηθεί. Κάντε κλικ στο εικονίδιο με το μολύβι , που βρίσκεται στην άκρα δεξιά πλευρά της επικεφαλίδας του τμήματος Διαχείρισης χρηστών .
  5. Η επόμενη οθόνη παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου των τοποθεσιών που μπορεί να έχει πρόσβαση ο χρήστης. Υπάρχουν δύο τρόποι για να διαμορφώσετε αυτήν τη ρύθμιση, μία επιτρέποντας σε όλους τους ιστότοπους εκτός από αυτούς που επιλέγετε ρητά να μπλοκάρει και ο άλλος αποκλείοντας όλους τους ιστότοπους εκτός από εκείνους που επιλέγετε συγκεκριμένα. Η δεύτερη επιλογή είναι η προσωπική μου προτίμηση, καθώς είναι πολύ πιο περιοριστική. Για να επιτρέψετε στον εποπτευόμενο χρήστη να έχει πρόσβαση σε οποιονδήποτε ιστότοπο που δεν έχετε προσθέσει στη μαύρη λίστα του, επιλέξτε την επιλογή Όλες οι επιλογές ιστού από το αναπτυσσόμενο μενού που παρέχεται. Για να επιτρέψετε μόνο την πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους που έχετε προσθέσει στην λίστα επιτρεπτών χαρακτηριστικών του προφίλ, επιλέξτε Μόνο εγκεκριμένοι ιστότοποι .
  1. Για να προσθέσετε μια διεύθυνση URL στη λίστα " Εγκεκριμένοι ιστότοποι" ή " Αποκλεισμένοι ιστότοποι ", κάντε πρώτα κλικ στην επιλογή Προσθήκη ιστότοπου, εάν είναι απαραίτητο.
  2. Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση του ιστότοπου στο πεδίο Αποκλεισμός ιστότοπου ή Έγκριση τοποθεσίας . Έχετε επίσης τη δυνατότητα να επιτρέπετε ή να αποκλείετε ολόκληρους τομείς (π.χ. όλες τις σελίδες), υποτομείς ή μεμονωμένες ιστοσελίδες επιλέγοντας μία από τις τρεις επιλογές από το αναπτυσσόμενο μενού Συμπεριφορά . Μόλις είστε ικανοποιημένοι με αυτές τις ρυθμίσεις, κάντε κλικ στο OK για να επιστρέψετε στην προηγούμενη οθόνη. Θα πρέπει να συνεχίσετε τη διαδικασία μέχρι να προστεθούν όλοι οι επιθυμητοί ιστότοποι.
  3. Κάντε κλικ στο εικονίδιο αριστερού βραχίονα , που βρίσκεται στην επάνω αριστερή γωνία της σελίδας δίπλα στο λογότυπο του Google Chrome, για να επιστρέψετε στην κύρια οθόνη δικαιωμάτων. Αν δείτε αντ 'αυτού ένα παράθυρο διαλόγου " Διαχείριση διευθύνσεων", κάντε κλικ στο "x" στην επάνω δεξιά γωνία για να κλείσετε αυτό το παράθυρο.
  4. Η επόμενη ρύθμιση στην ενότητα Διαχείριση χρηστών ελέγχει την προαναφερθείσα λειτουργία Ασφαλούς αναζήτησης, η οποία καταπνίγει την εμφάνιση ακατάλληλου περιεχομένου στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Η Ασφαλής Αναζήτηση ασφαλίζεται από προεπιλογή, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ενεργοποιημένη. Αν χρειαστεί να την απενεργοποιήσετε για κάποιο λόγο, κάντε κλικ στο σύνδεσμο Ξεκλείδωμα Ασφαλούς Αναζήτησης . Προειδοποιήστε ότι όλα τα ρητά υλικά θα επιτρέπεται να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης Google ενώ η Ασφαλής Αναζήτηση είναι ξεκλείδωτη.
  1. Ακριβώς κάτω από την ενότητα Διαχείριση χρηστών είναι μια ρύθμιση με την ετικέτα Οι ειδοποιήσεις είναι απενεργοποιημένες , η οποία ελέγχει εάν ειδοποιείτε ή όχι κάθε φορά που ο εποπτευόμενος χρήστης σας ζητά πρόσβαση σε έναν αποκλεισμένο ιστότοπο. Αυτές οι ειδοποιήσεις απενεργοποιούνται από προεπιλογή και μπορούν να ενεργοποιηθούν κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο " Ενεργοποίηση" που συνοδεύει.
  2. Αν θέλετε να καταργήσετε πλήρως αυτό το προφίλ υπό εποπτεία από το λογαριασμό σας στο Chrome, επιλέξτε το σύνδεσμο Διαγραφή εποπτευόμενου χρήστη που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σελίδας αδειών.

Διαχείριση και παρακολούθηση του επιτηρούμενου λογαριασμού σας

Μόλις διαμορφωθεί το εποπτευόμενο προφίλ σας, θα θέλετε να το διαχειρίζεστε σε συνεχή βάση καθώς και να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά του χρήστη από καιρό σε καιρό. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ολοκληρώσετε και τις δύο αυτές εργασίες.

  1. Επιστρέψτε στον πίνακα ελέγχου του εποπτευόμενου χρήστη μέσω της ακόλουθης διεύθυνσης URL: www.chrome.com/manage
  2. Επιλέξτε το όνομα του προφίλ εποπτευόμενου χρήστη που θέλετε να διαχειριστείτε ή να παρακολουθήσετε.
  3. Εντοπίστε την ενότητα αιτημάτων , τοποθετημένη στη μέση της διασύνδεσης του ταμπλό. Εάν ο εποπτευόμενος χρήστης προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν αποκλεισμένο ιστότοπο και δεν του επιτρέπεται, τότε έχει την επιλογή να υποβάλει αίτημα πρόσβασης. Αυτά τα αιτήματα θα εμφανιστούν σε αυτήν την ενότητα του πίνακα ελέγχου, όπου μπορείτε να επιλέξετε να τα εγκρίνετε ή να τα απορρίπτετε ανάλογα με τον κάθε ιστότοπο.
  4. Κάτω από τη λίστα των αιτημάτων πρόσβασης είναι η ενότητα Δραστηριότητα , όπου εμφανίζεται η δραστηριότητα περιήγησης του εποπτευόμενου χρήστη. Από εδώ μπορείτε να παρακολουθείτε ακριβώς ποιες ιστοσελίδες έχουν επισκεφθεί και πότε.

Χρησιμοποιώντας τον ελεγχόμενο λογαριασμό σας (Linux, macOS και Windows)

Για να μεταβείτε στο εποπτικό σας προφίλ χρήστη και να το ενεργοποιήσετε στην τρέχουσα περίοδο λειτουργίας περιήγησης, μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ στη συντόμευση προσαρμοσμένης επιφάνειας εργασίας, εάν είχατε επιλέξει να δημιουργήσετε τη διαδικασία κατά τη διαδικασία εγκατάστασης. Εάν όχι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

  1. Ανοίξτε το πρόγραμμα περιήγησης Chrome και αποσυνδεθείτε από τη διασύνδεση Ρυθμίσεων , εάν είστε συνδεδεμένοι στο λογαριασμό σας Google.
  2. Κάντε κλικ στο κουμπί χρήστη Chrome , που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του προγράμματος περιήγησης στα αριστερά του κουμπιού ελαχιστοποίησης. Πρέπει να εμφανίζεται ένα αναπτυσσόμενο παράθυρο, το οποίο εμφανίζει διάφορες επιλογές που σχετίζονται με το χρήστη.
  3. Επιλέξτε το όνομα του προφίλ εποπτευόμενου χρήστη που θέλετε από τη λίστα που παρέχεται.
  4. Θα εμφανιστεί τώρα ένα νέο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης, εμφανίζοντας το όνομα του προφίλ που εποπτεύεται στην επάνω δεξιά γωνία μαζί με τη λέξη Ελεγχόμενη . Όλες οι δραστηριότητες περιήγησης σε αυτό το παράθυρο θα υπόκεινται στους κανόνες που έχετε ρυθμίσει προηγουμένως για αυτόν τον συγκεκριμένο εποπτευόμενο χρήστη.

Χρήση του επιτηρούμενου λογαριασμού σας (Chrome OS)

Αποσυνδεθείτε, αν είναι απαραίτητο, για να επιστρέψετε στην οθόνη σύνδεσης του Chromebook σας. Επιλέξτε την εικόνα που συσχετίζεται με το νέο προφίλ σας, πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης και πατήστε το πλήκτρο Enter . Είστε πλέον συνδεδεμένοι ως εποπτευόμενοι χρήστης και υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που έχουν ανατεθεί σε αυτό το προφίλ.

Κλείδωμα του εποπτευόμενου προφίλ σας

Αυτό δεν ισχύει για τους χρήστες του Chromebook.

Ανάλογα με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις σας και αν έχετε αποσυνδεθεί ο λογαριασμός σας Google από το πρόγραμμα περιήγησης, ένας χρήστης χωρίς εποπτεία θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταβεί σε έναν υπό εποπτεία λογαριασμό (συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας) αν γνώριζε τι έκαναν. Μην φοβάστε, ωστόσο, καθώς υπάρχει ένας τρόπος να κλειδώσετε το εποπτευόμενο προφίλ σας και να αποφύγετε τυχόν ύπουλες λύσεις. Πρέπει να είστε συνδεδεμένοι για να αποκτήσετε πρόσβαση στο χαρακτηριστικό Childlock του Chrome.

Για να ενεργοποιήσετε αυτό το childlock , κάντε πρώτα κλικ στο κουμπί που εμφανίζει το όνομα του λογαριασμού σας. που βρίσκεται στην επάνω δεξιά γωνία του παραθύρου του Chrome. Όταν εμφανιστεί το αναπτυσσόμενο μενού, επιλέξτε την επιλογή Exit και childlock . Ο μη ελεγχόμενος χρήστης θα πρέπει τώρα να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασής σας για να μεταβεί στον λογαριασμό σας.