Πώς να κάνετε ένα ασπρόμαυρο μερικό αποτέλεσμα χρώματος με το GIMP

01 από 09

Βάζοντας ένα Splash του χρώματος σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία

Jonathan Knowles / Stone / Getty Images

Ένα από τα πιο δυναμικά εφέ φωτογραφίας περιλαμβάνει τη μετατροπή μιας φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, εκτός από ένα αντικείμενο που ξεχωρίζει στο χρώμα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Εδώ είναι μια μη καταστρεπτική μέθοδος χρησιμοποιώντας μια μάσκα στρώματος στον ελεύθερο επεξεργαστή φωτογραφιών The GIMP.

02 του 09

Αποθηκεύστε και ανοίξτε την εικόνα πρακτικής

Αυτή είναι η εικόνα με την οποία θα συνεργαστούμε. Φωτογραφία © Copyright D. Spluga. Χρησιμοποιείται με άδεια.

Ξεκινήστε ανοίγοντας τη δική σας εικόνα ή αποθηκεύστε τη φωτογραφία που εμφανίζεται εδώ για να εξασκηθείτε καθώς ακολουθείτε. Κάντε κλικ εδώ για πλήρες μέγεθος. Εάν χρησιμοποιείτε το The Gimp σε Mac, αντικαταστήστε την εντολή (Apple) για τον έλεγχο και την επιλογή για το Alt όποτε αναφέρονται οι συντομεύσεις πληκτρολογίου.

03 του 09

Διπλασιάστε το επίπεδο φόντου

Αρχικά θα φτιάξουμε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας και θα το μετατρέψουμε σε ασπρόμαυρο. Κάντε την ομαδοποίηση των οθονών πατώντας Ctrl-L . Κάντε δεξί κλικ στο στρώμα φόντου και επιλέξτε "duplicate" από το μενού. Θα έχετε ένα νέο επίπεδο που ονομάζεται "αντίγραφο φόντου". Κάντε διπλό κλικ στο όνομα του στρώματος και πληκτρολογήστε "κλίμακα του γκρι", στη συνέχεια πατήστε enter για να μετονομάσετε το επίπεδο.

04 του 09

Μετατρέψτε το διπλότυπο επίπεδο σε κλίμακα του γκρι

Μεταβείτε στο μενού Χρώματα και επιλέξτε "αποκορεσμό" με το επιλεγμένο επίπεδο κλίμακας του γκρι. Ο διάλογος "Αφαίρεση χρωμάτων" προσφέρει τρεις τρόπους μετατροπής σε κλίμακα του γκρι. Μπορείτε να πειραματιστείτε για να μάθετε τι προτιμάτε, αλλά χρησιμοποιώ την επιλογή φωτεινότητας εδώ. Πιέστε το πλήκτρο "desaturate" αφού κάνετε την επιλογή σας.

05 του 09

Προσθέστε τη μάσκα επιπέδου

Τώρα θα δώσουμε αυτή τη φωτογραφία μια γροθιά του χρώματος αποκαθιστώντας το χρώμα στα μήλα χρησιμοποιώντας μια μάσκα στρώματος. Αυτό μας επιτρέπει να διορθώνουμε εύκολα λάθη.

Κάντε δεξί κλικ στο στρώμα "γκρι" στην παλέτα στρώσεων και επιλέξτε "Add Mask Mask" από το μενού. Ορίστε τις επιλογές που εμφανίζονται εδώ στο παράθυρο διαλόγου που εμφανίζεται με την επιλογή "Λευκή (πλήρης αδιαφάνεια)". Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή "Προσθήκη" για να εφαρμόσετε τη μάσκα. Η παλέτα στρώσεων θα εμφανίσει τώρα ένα λευκό πλαίσιο δίπλα στη μικρογραφία της εικόνας - αυτό αντιπροσωπεύει τη μάσκα.

Επειδή χρησιμοποιήσαμε ένα διπλότυπο στρώμα, εξακολουθούμε να έχουμε την έγχρωμη εικόνα στο στρώμα φόντου. Τώρα πρόκειται να ζωγραφίσουμε σε μια μάσκα στρώματος για να αποκαλύψουμε το χρώμα στο στρώμα φόντου κάτω από αυτό. Εάν έχετε ακολουθήσει κάποιο από τα άλλα μαθήματα μου, μπορεί να είστε ήδη εξοικειωμένοι με τις μάσκες στρώσεων. Ακολουθεί μια ανασκόπηση για όσους δεν είναι:

Μια μάσκα επιπέδων σάς επιτρέπει να διαγράψετε τμήματα ενός στρώματος ζωγραφίζοντας τη μάσκα. Το λευκό αποκαλύπτει το στρώμα, το μαύρο μπλοκάρει εντελώς, και οι αποχρώσεις του γκρι αποκαλύπτουν εν μέρει. Επειδή η μάσκα μας είναι επί του παρόντος λευκή, αποκαλύπτεται ολόκληρο το στρώμα του γκρι. Πρόκειται να αποκλείσουμε το στρώμα της κλίμακας του γκρίζου και να αποκαλύψουμε το χρώμα των μήλων από το στρώμα φόντου ζωγραφίζοντας με τη μαύρη σκιά ματιών.

06 του 09

Αποκαλύψτε τα Μήλα στο χρώμα

Μεγέθυνση στα μήλα της φωτογραφίας ώστε να γεμίσει το χώρο εργασίας σας. Ενεργοποιήστε το εργαλείο Πινέλο, επιλέξτε μια στρογγυλή βούρτσα κατάλληλου μεγέθους και ρυθμίστε την αδιαφάνεια έως 100 τοις εκατό. Ρυθμίστε το χρώμα του προσκηνίου στο μαύρο πατώντας το κουμπί D. Τώρα κάντε κλικ στη μικρογραφία της μάσκας στρώματος στην παλέτα των στρωμάτων και ξεκινήστε να ζωγραφίζετε πάνω στα μήλα της φωτογραφίας. Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να χρησιμοποιήσετε ένα tablet γραφικών εάν έχετε ένα.

Καθώς ζωγραφίζετε, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα για να αυξήσετε ή να μειώσετε το μέγεθος της βούρτσας:

Εάν είστε πιο άνετοι κάνοντας επιλογές από το χρωματισμό στο χρώμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια επιλογή για να απομονώσετε το αντικείμενο που θέλετε να χρωματίσετε. Κάντε κλικ στο μάτι στην παλέτα στρώσεων για να απενεργοποιήσετε τη σκιά σε κλίμακα του γκρι, να κάνετε την επιλογή σας και στη συνέχεια να γυρίσετε ξανά το στρώμα της κλίμακας του γκρι. Κάντε κλικ στη μικρογραφία της μάσκας στρώματος και, στη συνέχεια, μεταβείτε στην επιλογή Επεξεργασία> Γεμίστε με FG Color , με μαύρο χρώμα ως χρώμα προσκηνίου.

Μην πανικοβληθείτε εάν πηγαίνετε έξω από τις γραμμές. Θα σας δείξω πώς να καθαρίσετε το επόμενο.

07 του 09

Καθαρισμός των άκρων με ζωγραφική στη μάσκα επιπέδου

Πιθανότατα ζωγραφίσατε το χρώμα σε μερικές περιοχές που δεν σκοπεύατε να κάνετε. Μην ανησυχείς. Απλώς μεταβείτε στο χρώμα του προσκηνίου σε λευκό πατώντας το X και διαγράψτε το χρώμα πίσω στο γκρι χρησιμοποιώντας μια μικρή βούρτσα. Μεγέθυνση κοντά και καθαρίστε τις άκρες χρησιμοποιώντας τις συντομεύσεις που έχετε μάθει.

Ορίστε το επίπεδο ζουμ σας πίσω στο 100 τοις εκατό (πραγματικά εικονοστοιχεία) όταν τελειώσετε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πατώντας 1 στο πληκτρολόγιο. Εάν οι χρωματιστές ακμές φαίνονται πολύ σκληρές, μπορείτε να τις μαλακώσετε ελαφρώς μεταβαίνοντας στην επιλογή Φίλτρα> Θόλωμα> Gaussian Blur και ρυθμίζοντας ακτίνα θόλωσης 1 έως 2 εικονοστοιχεία. Η θολούρα εφαρμόζεται στη μάσκα, όχι στη φωτογραφία, με αποτέλεσμα μια μαλακότερη άκρη.

08 από 09

Προσθέστε θόρυβο για μια τελική αφή

Η παραδοσιακή ασπρόμαυρη φωτογραφία θα είχε συνήθως κάποια κόκκους φιλμ. Αυτή ήταν μια ψηφιακή φωτογραφία, έτσι δεν θα πάρετε την κοκκώδη ποιότητα, αλλά μπορούμε να την προσθέσουμε με το φίλτρο θορύβου.

Πρώτα πρέπει να ισοπεδώσουμε την εικόνα που θα αφαιρέσει τη μάσκα στρώματος, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε εντελώς ικανοποιημένοι με το εφέ χρώματος πριν ξεκινήσουμε. Εάν θέλετε να διατηρήσετε μια επεξεργάσιμη έκδοση του αρχείου πριν από την ισοπέδωση, μεταβείτε στο Αρχείο> Αποθήκευση αντιγράφου και επιλέξτε "GIMP XCF image" για τον τύπο αρχείου. Αυτό θα δημιουργήσει ένα αντίγραφο στην εγγενή μορφή του GIMP, αλλά θα διατηρήσει το αρχείο εργασίας σας ανοιχτό.

Τώρα κάντε δεξί κλικ στην παλέτα στρώσεων και επιλέξτε "Flatten Image." Με το επιλεγμένο αντίγραφο φόντου, μεταβείτε στο στοιχείο Φίλτρα> Θόρυβος> RGB θόρυβος . Καταργήστε την επιλογή των πλαισίων τόσο για το "Correlated Noise" όσο και για το "Independent RGB". Ρυθμίστε το Κόκκινο, Πράσινο και Μπλε σε 0,05. Ελέγξτε τα αποτελέσματα στο παράθυρο προεπισκόπησης και προσαρμόστε την εικόνα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε να συγκρίνετε τη διαφορά με και χωρίς το φαινόμενο θορύβου χρησιμοποιώντας τις εντολές αναίρεσης και επαναφοράς.

09 του 09

Περικοπή και αποθήκευση της φωτογραφίας

Η τελική εικόνα. Φωτογραφία © Copyright D. Spluga. Χρησιμοποιείται με άδεια.

Ως τελευταίο βήμα, χρησιμοποιήστε το Εργαλείο επιλογής ορθογωνίου και κάντε μια επιλογή καλλιέργειας για καλύτερη σύνθεση. Μεταβείτε στην επιλογή Εικόνα> Περικοπή στην επιλογή και , στη συνέχεια, αποθηκεύστε την τελική εικόνα.