Κατανόηση των μετατροπέων ισχύος αυτοκινήτου

Προτού κατανοήσετε τι είναι ο μετατροπέας ισχύος αυτοκινήτου , είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ τροφοδοσίας AC και DC. Σε πολύ βασικούς όρους, η ισχύς εναλλασσόμενου ρεύματος είναι αυτό που φτάνετε από τις πρίζες στο σπίτι σας και η ισχύς DC είναι αυτό που βγαίνετε από τις μπαταρίες.

Εφόσον οι μπαταρίες αυτοκινήτων παρέχουν τάση DC και τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα, χρειάζεστε μια συσκευή γνωστή ως μετατροπέας ισχύος αυτοκινήτου, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε συσκευές AC στο δρόμο. Με έναν ενσωματωμένο μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου, μπορείτε να πάρετε σχεδόν οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή από το σπίτι ή το γραφείο σας, να την συνδέσετε στο αυτοκίνητό σας και να την χρησιμοποιήσετε κανονικά με λίγες προειδοποιήσεις.

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς περιορισμούς που πρέπει να έχετε κατά νου όταν χρησιμοποιείτε μετατροπέα στο αυτοκίνητό σας περιλαμβάνουν παράγοντες όπως η χωρητικότητα της μπαταρίας του αυτοκινήτου, η ονομαστική ισχύς του εναλλάκτη και η ισχύς εξόδου του μετατροπέα.

Το γεγονός είναι ότι το ηλεκτρικό σύστημα στο αυτοκίνητό σας μπορεί να βάλει μόνο μια περιορισμένη ισχύ και η μπαταρία μπορεί να παρέχει τόσο πολύ πριν πεθάνει, έτσι ώστε όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν όλοι να παίξουν ένα ρόλο στον προσδιορισμό των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν σε ένα μετατροπέα ισχύος αυτοκινήτου και χρησιμοποιείται στο δρόμο.

Πώς λειτουργούν οι μετατροπείς;

Οι μετατροπείς λειτουργούν χρησιμοποιώντας μια μονοκατευθυντική πηγή DC για να μιμούνται μια πηγή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC). Οι ηλεκτρονικοί μετατροπείς είναι ουσιαστικά ταλαντωτές που αλλάζουν γρήγορα την πολικότητα της πηγής ρεύματος συνεχούς ρεύματος, πράγμα που δημιουργεί αποτελεσματικά ένα τετραγωνικό κύμα.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης χρειάζονται κάτι πιο κοντά σε ένα πραγματικό ημιτονοειδές κύμα, οι περισσότεροι μετατροπείς περιλαμβάνουν πρόσθετα εξαρτήματα που δημιουργούν είτε ένα τροποποιημένο είτε ένα καθαρό ημιτονοειδές κύμα.

Ποιος χρειάζεται ένα μετατροπέα αυτοκινήτου;

Όποιος ξοδεύει πολύ χρόνο στο δρόμο μπορεί να επωφεληθεί από κάποιο είδος μετατροπέα. Αυτές οι συσκευές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες σε μακριές οδικές εκδρομές, για κατασκήνωση, άτομα που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, οδηγοί φορτηγών οδικών μεταφορών και άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Ορισμένες συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με εξαρτήματα 12v που συνδέονται απευθείας σε έναν αναπτήρα τσιγάρων ή βοηθητικών υποδοχών. Ωστόσο, οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή που απαιτεί μια είσοδο AC απαιτεί ένα μετατροπέα. Ορισμένες συσκευές που μπορείτε να εκκενώσετε από έναν μετατροπέα αυτοκινήτων περιλαμβάνουν:

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μετατροπέων αυτοκινήτου;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μετατροπέων, αλλά οι δύο κύριοι τύποι που θα βρείτε στις εφαρμογές αυτοκινήτων είναι:

Πώς είναι οι μετατροπείς ζευγαρωμένοι;

Για να λειτουργήσει, ένας μετατροπέας πρέπει να συνδεθεί με τη μπαταρία του αυτοκινήτου με κάποιο τρόπο . Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες διαμορφώσεις περιλαμβάνουν:

Ο ευκολότερος τρόπος για να ανοίξετε ένα μετατροπέα είναι να τον συνδέσετε απλά στον αναπτήρα ή σε μια άλλη πρίζα 12v, αλλά υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί σε αυτόν τον τύπο ρύθμισης.

Εφόσον ενδέχεται να υπάρχουν άλλα εξαρτήματα που συνδέονται με τον αναπτήρα ή το κύκλωμα αξεσουάρ, υπάρχει εγγενής περιορισμός στον τύπο συσκευών που μπορούν να συνδεθούν με τον αντιστροφέα. Οι μετατροπείς που είναι συνδεδεμένοι με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται γενικά σε κλήρωση 5 ή 10 ενισχυτών.

Σε εφαρμογές με βαρύτερο φορτίο, ο μετατροπέας πρέπει να συνδεθεί στον πίνακα ασφαλειών ή απευθείας στην μπαταρία. Ορισμένοι πίνακες ασφαλειών έχουν κενές υποδοχές τις οποίες μπορεί να συνδέσει ένας μετατροπέας, ο οποίος θα παρέχει ένα ειδικό κύκλωμα στη συσκευή. Σε άλλες περιπτώσεις, ο μετατροπέας μπορεί να συνδεθεί απευθείας με την μπαταρία με ασφάλεια σε σειρά. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος ασφάλειας για να αποφύγετε μια πιθανή επικίνδυνη κατάσταση.

Πρόσθετες εκτιμήσεις

Δεδομένου ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα και τα φορτηγά δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένα με μετατροπείς στο μυαλό, είναι σημαντικό να αποφευχθεί η υπερβολική φόρτιση του συστήματος. Ένας ζωτικής σημασίας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι η χωρητικότητα της μπαταρίας. Εάν χρησιμοποιείται ένας μετατροπέας όταν το όχημα δεν λειτουργεί, τείνει να καταστρέφει γρήγορα την μπαταρία.

Ορισμένα φορτηγά έχουν επιπλέον χώρο κάτω από την κουκούλα για πρόσθετη μπαταρία, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αντίκτυπου της χρήσης ενός μετατροπέα όταν το όχημα δεν λειτουργεί, αλλά αυτό δεν είναι πάντα μια επιλογή.

Κατά τη χρήση ενός μετατροπέα όταν το όχημα λειτουργεί, θα επιτρέψει στον εναλλάκτη να διατηρήσει τη μπαταρία συμπληρωμένη, είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί η υπερβολική πίεση του εναλλάκτη. Δεδομένου ότι οι εναλλάκτες είναι σχεδιασμένοι κατά κανόνα ώστε να παρέχουν αρκετή ισχύ για να λειτουργούν όλα τα ηλεκτρονικά μέσα σε ένα όχημα και να διατηρούν την μπαταρία φορτισμένη, ενδέχεται να μην έχουν αρκετή πρόσθετη χωρητικότητα για να λειτουργούν με ισχυρό μετατροπέα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε ένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα είναι να ελέγξετε την ονομαστική ισχύ του εναλλάκτη σας και στη συνέχεια να αγοράσετε έναν κατάλληλο μετατροπέα συχνότητας. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί να υπάρχει μια επιλογή ΚΑΕ για έναν εναλλασσόμενο εναλλασσόμενο ρεύμα που μπορείτε να ανταλλάξετε, ενώ ορισμένες μονάδες μετά την αγορά που παρέχουν ακόμη περισσότερη ισχύ είναι μερικές φορές επίσης διαθέσιμες.