Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο διαγνωστικού ελέγχου αυτοκινήτου

Τι να αγοράσετε - και τι να ελέγξετε

Στο παρελθόν, τα εργαλεία διάγνωσης αυτοκινήτων ήταν απαγορευτικά δαπανηρά. Πριν από το 1996, ένας ανεξάρτητος τεχνικός θα μπορούσε να αναμένει να πληρώσει χιλιάδες δολάρια για ένα εργαλείο που ήταν συμβατό μόνο με ένα μόνο αυτοκίνητο. Ακόμη και μετά την εισαγωγή της ενσωματωμένης διάγνωσης II (OBD-II), τα επαγγελματικά εργαλεία σάρωσης συνέχισαν να κοστίζουν χιλιάδες δολάρια.

Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε έναν απλό αναγνώστη κώδικα για λιγότερο από το κόστος ενός εισιτηρίου κινηματογράφου και το σωστό εξάρτημα μπορεί να μετατρέψει το τηλέφωνό σας σε εργαλείο σάρωσης . Δεδομένου ότι οι περισσότερες από τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ερμηνεύσετε τους κωδικούς βλαβών μπορούν να βρεθούν σε απευθείας σύνδεση, ένα φως μηχανής ελέγχου δεν χρειάζεται πλέον να καλέσει για άμεσο ταξίδι στον μηχανικό σας.

Πριν αγοράσετε ένα διαγνωστικό εργαλείο αυτοκινήτου , είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι δεν είναι κάποιο είδος μαγικής πανάκειας. Όταν συνδέετε έναν αναγνώστη φωτεινού κώδικα μηχανής ελέγχου ή ακόμα και ένα επαγγελματικό εργαλείο σάρωσης , αυτό δεν σας λέει αυτόματα πώς να διορθώσετε το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα σας πει κανείς ποιο είναι το πρόβλημα. Αυτό που θα κάνει είναι να σας παράσχει έναν κωδικό προβλήματος, ή πολλούς κωδικούς, που παρέχουν ένα σημείο πηδούν στη διαγνωστική διαδικασία.

Τι είναι το φως του κινητήρα ελέγχου;

Όταν ανάψει η λυχνία ελέγχου του κινητήρα, το αυτοκίνητό σας προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον μόνο τρόπο που μπορεί. Στο πιο βασικό επίπεδο, η λυχνία ελέγχου του κινητήρα δείχνει ότι κάποιος αισθητήρας, κάπου στον κινητήρα, στην εξάτμιση ή στη μετάδοση, έχει παράσχει μη αναμενόμενα δεδομένα στον υπολογιστή. Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει ένα πρόβλημα με το σύστημα που ο αισθητήρας είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση, έναν κακό αισθητήρα ή ακόμα και ένα ζήτημα καλωδίωσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ενεργοποιηθεί μια ενδεικτική λυχνία του κινητήρα και ενδεχομένως να απενεργοποιηθεί χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει απομακρυνθεί ή ότι δεν υπήρχε πρόβλημα στην πρώτη θέση. Στην πραγματικότητα, οι πληροφορίες για το πρόβλημα είναι συνήθως ακόμα διαθέσιμες μέσω του αναγνώστη κώδικα ακόμα και μετά την απενεργοποίηση του φωτός.

Πώς να αποκτήσετε ένα εργαλείο διάγνωσης αυτοκινήτου

Υπήρξε μια εποχή κατά την οποία οι αναγνώστες κώδικα και οι σαρωτές ήταν διαθέσιμοι μόνο από εταιρείες ειδικών εργαλείων, επομένως ήταν κάπως δύσκολο για τον μέσο ιδιοκτήτη του οχήματος να αποκτήσει. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και μπορείτε να αγοράσετε φτηνές συσκευές ανάγνωσης κώδικα και εργαλεία σάρωσης από καταστήματα λιανικής πώλησης εργαλείων και εξαρτημάτων, σε απευθείας σύνδεση καταστήματα λιανικής πώλησης και σε πολλές άλλες τοποθεσίες.

Εάν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα διαγνωστικό εργαλείο αυτοκινήτου, ίσως έχετε τη δυνατότητα να νοικιάσετε ή να δανειστείτε ένα. Ορισμένα καταστήματα ανταλλακτικών δανείζουν εύκολα τους αναγνώστες κώδικα δωρεάν, με την κατανόηση ότι πιθανότατα θα αγοράσετε μερικά εξαρτήματα από αυτά αν είστε σε θέση να καταλάβετε το πρόβλημα.

Ορισμένα καταστήματα εργαλείων και επιχειρήσεις ενοικίασης εργαλείων μπορούν να σας προσφέρουν ένα εργαλείο διαγνωστικού ελέγχου υψηλότερου επιπέδου για πολύ λιγότερο από το κόστος αγοράς ενός. Έτσι εάν ψάχνετε κάτι πέρα ​​από έναν βασικό αναγνώστη κώδικα, αλλά δεν θέλετε να ξοδέψετε τα χρήματα, ίσως είναι μια επιλογή.

Η διαφορά μεταξύ OBD-I και OBD-II

Πριν αγοράσετε, δανειστείτε ή ενοικιάσετε ένα διαγνωστικό εργαλείο αυτοκινήτου, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ OBD-I και OBD-II. Τα οχήματα που παρήχθησαν μετά την εμφάνιση μηχανογραφικών ελέγχων, αλλά πριν από το 1996, συγκεντρώνονται όλα μαζί στην κατηγορία OBD-I. Αυτά τα συστήματα δεν έχουν πολλά κοινά μεταξύ διαφορετικών μαρκών, οπότε είναι σημαντικό να βρείτε ένα εργαλείο σάρωσης που σχεδιάστηκε ειδικά για τη μάρκα, το μοντέλο και το έτος του οχήματός σας.

Τα οχήματα που παράγονται μετά το 1996 χρησιμοποιούν το OBD-II, το οποίο είναι ένα τυποποιημένο σύστημα που απλοποιεί τη διαδικασία σε μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά τα οχήματα χρησιμοποιούν ένα κοινό διαγνωστικό συνδετήρα και ένα σύνολο παγκόσμιων κωδικών βλαβών.
Οι κατασκευαστές μπορούν να επιλέξουν να πηγαίνουν πάνω και πέρα ​​από τα βασικά στοιχεία, με αποτέλεσμα κωδικούς για συγκεκριμένους κατασκευαστές, αλλά ο βασικός κανόνας είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αναγνώστη κωδικών OBD-II σε οποιοδήποτε όχημα που παράγεται μετά το 1996.

Εύρεση του πού να συνδέσετε ένα εργαλείο διάγνωσης

Αφού έχετε τα χέρια σας σε έναν αναγνώστη φωτεινού κώδικα μηχανής ελέγχου ή σε ένα εργαλείο σάρωσης , το πρώτο βήμα στη χρήση του είναι να εντοπίσετε τον σύνδεσμο διαγνωστικού ελέγχου . Τα παλαιότερα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με συστήματα OBD-I τοποθετούν αυτούς τους συνδέσμους σε όλα τα είδη θέσεων, μεταξύ άλλων κάτω από το ταμπλό, στο διαμέρισμα του κινητήρα και πάνω ή κοντά σε ένα μπλοκ ασφαλειών.

Οι διαγνωστικοί σύνδεσμοι OBD-I έρχονται επίσης σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Αν κοιτάξετε το βύσμα στο εργαλείο σάρωσης, θα πρέπει να έχετε μια καλή ιδέα για το τι πρέπει να αναζητήσετε όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα του διαγνωστικού συνδετήρα.

Αν το όχημά σας είναι εξοπλισμένο με σύστημα OBD-II, τότε ο σύνδεσμος θα βρίσκεται συνήθως κάτω από το ταμπλό στα αριστερά της κολώνας τιμονιού. Η θέση μπορεί να διαφέρει από το ένα μοντέλο στο άλλο και μπορεί επίσης να ταφεί αρκετά βαθιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο διαγνωστικός σύνδεσμος καλύπτεται ακόμη και από έναν πίνακα ή από ένα βύσμα.

Ο σύνδεσμος θα είναι είτε ορθογώνιος είτε διαμορφωμένος σαν ένα ισοσκελές τραπεζοειδές. Θα έχει επίσης δεκαέξι ακίδες που έχουν διαμορφωθεί σε δύο σειρές από οκτώ.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο σύνδεσμος OBD-II μπορεί να βρίσκεται ακόμη και στην κεντρική κονσόλα, πίσω από το τασάκι ή σε άλλες δύσκολες θέσεις. Η συγκεκριμένη θέση θα καταχωρείται συνήθως στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη αν δυσκολεύεστε να το βρείτε.

Χρησιμοποιώντας έναν αναγνώστη κώδικα φωτός του μηχανισμού ελέγχου

Με το κλειδί ανάφλεξης απενεργοποιημένο ή αφαιρεμένο, μπορείτε να τοποθετήσετε με προσοχή το βύσμα του αναγνωστικού σας κωδικού στο σύνδεσμο διαγνωστικού ελέγχου. Αν δεν γλιστρήσει εύκολα, βεβαιωθείτε ότι το βύσμα δεν είναι ανάποδα και ότι έχετε ορίσει σωστά την υποδοχή OBD-II.

Με το συνδετήρα διαγνωστικού ελέγχου συνδεδεμένο με ασφάλεια, μπορείτε να τοποθετήσετε το κλειδί της μίζας και να το θέσετε σε λειτουργία. Αυτό θα παρέχει ισχύ στον αναγνώστη κώδικα. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη συσκευή, μπορεί να σας ζητήσει κάποιες πληροφορίες εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να χρειαστεί να εισάγετε το VIN, τον τύπο του κινητήρα ή άλλες πληροφορίες.

Σε εκείνο το σημείο, ο αναγνώστης κώδικα θα είναι έτοιμος να κάνει τη δουλειά του. Η πιο βασική συσκευή θα σας παρέχει απλώς οποιονδήποτε αποθηκευμένο κωδικό, ενώ άλλα εργαλεία σάρωσης θα σας δώσουν την επιλογή να διαβάσετε τους κωδικούς βλαβών ή να δείτε άλλα δεδομένα.

Διερμηνεία Ελέγξτε τους κωδικούς φωτισμού του κινητήρα

Αν έχετε έναν βασικό αναγνώστη κώδικα, θα πρέπει να γράψετε τους κώδικες προβλημάτων και να κάνετε κάποια έρευνα. Για παράδειγμα, εάν βρείτε τον κωδικό P0401, μια γρήγορη αναζήτηση στο Internet θα δείξει ότι δείχνει σφάλμα σε ένα από τα κυκλώματα του θερμαντήρα αισθητήρα οξυγόνου. Αυτό δεν σας λέει ακριβώς τι είναι λάθος, αλλά είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε.

Ορισμένα εργαλεία σάρωσης είναι πιο προχωρημένα. Εάν έχετε πρόσβαση σε ένα από αυτά, το εργαλείο μπορεί να είναι σε θέση να σας πει ακριβώς τι σημαίνει ο κώδικας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα σας δώσει ακόμη και μια διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων.

Επόμενα βήματα

Είτε έχετε έναν βασικό αναγνώστη κώδικα είτε ένα φανταχτερό εργαλείο σάρωσης, το επόμενο βήμα είναι να καθορίσετε τον λόγο για τον οποίο ο κωδικός προβλήματος σας έχει οριστεί στην πρώτη θέση. Ο πιο απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αναζητήσετε πιθανά αίτια και να διοικείτε το καθένα με τη σειρά του. Εάν μπορείτε να βρείτε μια πραγματική διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων, αυτό είναι ακόμα καλύτερο.

Λαμβάνοντας το παλαιότερο παράδειγμα ενός κώδικα προβλήματος P0401, περαιτέρω έρευνα θα αποκαλύψει ότι δείχνει μια δυσλειτουργία κυκλώματος θερμαντήρα αισθητήρα οξυγόνου στην τράπεζα ένας αισθητήρας δύο. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από ένα δυσλειτουργικό στοιχείο θερμαντήρα, ή θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα με την καλωδίωση.

Στην περίπτωση αυτή, μια βασική διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων θα ήταν να ελέγξετε την αντίσταση του στοιχείου θερμαντήρα, είτε να επιβεβαιώσετε είτε να αποκλείσετε κάποιο πρόβλημα εκεί και, στη συνέχεια, ελέγξτε την καλωδίωση. Εάν το στοιχείο του θερμαντήρα είναι βραχυκυκλωμένο ή δείχνει μια ένδειξη που είναι εκτός του αναμενόμενου εύρους, τότε η αντικατάσταση του αισθητήρα οξυγόνου πιθανώς θα επιλύσει το πρόβλημα. Αν όχι, τότε θα συνέχιζε ο διαγνωστικός έλεγχος.

Ολοκλήρωση της εργασίας

Εκτός από τους απλούς κώδικες ανάγνωσης, οι περισσότεροι αναγνώστες του κινητού κώδικα μπορούν επίσης να εκτελούν μια σειρά από άλλες σημαντικές λειτουργίες. Μία τέτοια λειτουργία είναι η δυνατότητα εκκαθάρισης όλων των αποθηκευμένων κωδικών βλαβών, τις οποίες πρέπει να κάνετε αφού επιχειρήσετε επισκευή. Με αυτόν τον τρόπο, εάν επανέλθει ο ίδιος κώδικας αργότερα, θα γνωρίζετε ότι το πρόβλημα δεν ήταν πραγματικά διορθωμένο.

Μερικοί αναγνώστες κώδικα και όλα τα εργαλεία σάρωσης μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε ζωντανά δεδομένα από διάφορους αισθητήρες ενώ λειτουργεί ο κινητήρας. Σε περίπτωση πιο περίπλοκου διαγνωστικού ελέγχου ή για να επαληθεύσετε ότι μια επισκευή έχει πράγματι επιλύσει το πρόβλημα, μπορείτε να δείτε αυτά τα δεδομένα για να δείτε τις πληροφορίες από έναν συγκεκριμένο αισθητήρα σε πραγματικό χρόνο.

Οι περισσότεροι αναγνώστες κώδικα μπορούν επίσης να επιδείξουν την κατάσταση των μεμονωμένων οθονών ετοιμότητας. Αυτές οι οθόνες επαναφέρονται αυτόματα όταν καθαρίζετε τους κωδικούς ή όταν αποσυνδέεται η μπαταρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε απλά να αποσυνδέσετε την μπαταρία ή να εκκαθαρίσετε τους κωδικούς πριν δοκιμάσετε τις εκπομπές σας. Επομένως, αν χρειαστεί να περάσετε από τις εκπομπές, είναι καλή ιδέα να επαληθεύσετε πρώτα την κατάσταση των οθόνων ετοιμότητας.