Τι άλλοι τύποι δίσκων μπορείτε να παίξετε σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray;

Blu-ray players και αναπαραγωγή άλλων μορφών δίσκων

Για να ξεκινήσετε, όλοι οι δίσκοι Blu-ray Disc αναπαράγουν τυπικούς δίσκους Blu-ray 2D και πολλοί μπορούν επίσης να παίξουν δίσκους 3D Blu-ray, αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι τύποι δίσκων με τους οποίους είναι συμβατοί.

Άλλοι τύποι δίσκων που μπορείτε να αναπαραγάγετε σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray

Οι κατασκευαστές συσκευών αναπαραγωγής Blu-ray συμπεριέλαβαν επίσης τη δυνατότητα των μονάδων τους να αναπαράγουν τυπικά DVD και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα βιβλιοθήκη DVD σας μπορεί να αναπαραχθεί σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc. Όταν αναπαράγετε ένα τυποποιημένο DVD σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, μπορείτε να το δείτε σε τυπική ανάλυση DVD ή να έχετε αναβαθμίσει το σήμα DVD σε 720p / 1080i / 1080p ή ακόμα και σε κατάσταση 4K (ορισμένοι παίκτες Blu-ray Disc παρέχουν αναβάθμιση 4K ) που θα είναι καλύτερη αντιστοίχιση για προβολή σε τηλεόραση HDTV ή 4K Ultra HD .

Επίσης, σχεδόν όλοι οι δίσκοι Blu-ray Disc θα παίξουν τυπικούς δίσκους CD / CD-R / RW και ορισμένοι παίκτες υψηλότερου επιπέδου είναι επίσης συμβατοί με δίσκους HDCD, SACD και DVD-Audio.

Άλλες μορφές δίσκων που μπορούν να αναπαραχθούν σε επιλεγμένους δίσκους Blu-ray Disc περιλαμβάνουν MP3 CD , DTS-CD, φωτογραφικά CD JPEG ή Kodak Photo CD και δίσκους AVCHD .

Για να διαπιστώσετε εάν μια συγκεκριμένη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray μπορεί να αναπαράγει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω είδη δίσκων, ελέγξτε την επίσημη ιστοσελίδα του προϊόντος της συσκευής αναπαραγωγής ή ανατρέξτε στον οδηγό χρήσης - πρέπει να υπάρχει μια σελίδα που εμφανίζεται (με λογότυπα μορφοτύπου) όλες τις μορφές δίσκων που διαθέτει η συσκευή αναπαραγωγής και δεν είναι συμβατές με αυτήν.

Μια δυνατότητα μπόνους που είναι διαθέσιμη σε επιλεγμένους Blu-ray Disc players είναι η δυνατότητα να αντιγράφετε CD ήχου σε μια μονάδα flash USB (για λεπτομέρειες, ελέγξτε τον οδηγό χρήσης).

Ως πρόσθετη σημείωση, όταν οι παίκτες Blu-ray εισήχθησαν για πρώτη φορά το 2006-2007, δύο παίκτες πρώτης γενιάς από τη Sony (BDP-S1) και την Pioneer (BDP-HD1) δεν μπόρεσαν να παίξουν CDs.

Πώς ένας Δίσκος Blu-ray μπορεί να παίξει DVD και CD

Προκειμένου να αναπαράγονται δίσκοι DVD και CD, ένας φορέας δίσκων Blu-ray περιλαμβάνει δύο συγκροτήματα λέιζερ: το ένα είναι ένα μικρότερο μήκος κύματος "μπλε λέιζερ", το οποίο απαιτείται για να διαβάσετε τα μικρότερα κοιλώματα (όπου αποθηκεύονται οι πληροφορίες βίντεο ήχου) σε δίσκους Blu-ray , και για DVD και CD, παρέχεται ένα ρυθμιζόμενο μακρύ μήκος κύματος "κόκκινο λέιζερ συναρμολόγησης" που μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στις μεγαλύτερες κοιλότητες που χρησιμοποιούνται σε DVD και ακόμα μεγαλύτερες κοιλότητες που χρησιμοποιούνται για CD ήχου.

Όταν τοποθετείτε ένα DVD ή ένα CD σε μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc, ανιχνεύει αυτόματα τον τύπο του δίσκου και πραγματοποιεί τις απαραίτητες ρυθμίσεις για την αναπαραγωγή του. Εάν ο δίσκος δεν είναι συμβατός, η συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc είτε θα αφαιρέσει το δίσκο είτε θα εμφανίσει ένα μήνυμα στον μπροστινό πίνακα ή στην οθόνη της τηλεόρασης.

Ο παράγοντας Blu-ray Ultra HD

Μια άλλη μορφή δίσκου, Ultra HD Blu-ray, χρησιμοποιείται επίσης τώρα. Η μορφή Blu-ray Ultra HD παρέχει στους καταναλωτές το διαθέσιμο περιεχόμενο ανάλυσης 4K σε μορφή δίσκου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το ίδιο με μια τυπική συσκευή αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray, η οποία ενδέχεται να είναι σε θέση να παρέχει αναβάθμιση 4K για DVD και Blu-ray Discs.

Αν και μοιράζεται ένα παρόμοιο όνομα, το Ultra HD Blu-ray είναι διαφορετικό από το τυπικό Blu-ray. Αυτό σημαίνει ότι οι δίσκοι Blu-ray Ultra HD δεν μπορούν να αναπαραχθούν σε τυπικούς Blu-ray Disc players. Αν θέλετε να παίξετε δίσκους Blu-ray Ultra HD , θα πρέπει να αγοράσετε ένα Ultra HD Blu-ray Disc player - και, φυσικά, μια συμβατή τηλεόραση 4K Ultra HD απαιτείται επίσης για να δείτε τα πλεονεκτήματα.

Ωστόσο, στο επάνω μέρος, οι παίκτες Ultra HD Blu-ray Disc μπορούν να παίξουν τυπικούς δίσκους Blu-ray 2D (οι περισσότεροι επίσης αναπαράγουν 3D Blu-ray), DVD, CD μουσικής και μερικές από τις άλλες μορφές δίσκων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης, ακόμα κι αν δεν διαθέτετε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Ultra HD, μέχρι στιγμής, όλες οι κυκλοφορίες ταινιών Ultra HD Blu-ray Disc είναι συσκευασμένες με ένα τυπικό αντίγραφο Blu-ray Disc - Παίξτε τώρα το τυπικό Blu-ray όταν αναβαθμίζετε σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Ultra HD - απλώς αναπαράγετε στον δίσκο Blu-ray Ultra HD.

Εάν είστε έτοιμοι να πραγματοποιήσετε το άλμα από ένα DVD player σε Blu-ray ή Ultra HD Blu-ray Disc Player, ανατρέξτε στη περιοδική ενημερωμένη λίστα των Καλύτερων Blu-ray Blu-ray Players και Blu-ray Disc Players

Ειδικές εκτιμήσεις για τους ιδιοκτήτες του προγράμματος αναπαραγωγής HD-DVD

Μία έρευνα που λαμβάνουμε από αναγνώστες που κατέχουν ή έχουν τρέξει σε ένα χρησιμοποιούμενο HD-DVD player (το HD-DVD σταμάτησε επίσημα το 2008) είναι εάν οι παίκτες μπορούν επίσης να παίξουν τυπικά DVD και CD.

Ακριβώς όπως το Blu-ray Disc, οι παίκτες, εκτός από μερικά επιλεγμένα μοντέλα πρώτης γενιάς, όλα τα HD-DVD players μπορούν επίσης να αναπαράγουν DVD , CD και μερικές από τις πρόσθετες μορφές δίσκων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι συσκευές αναπαραγωγής HD-DVD ενσωματώνουν ένα ρυθμιζόμενο μακρύ μήκος κύματος "κόκκινο laser assembly" που μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στις μεγαλύτερες κοιλότητες που χρησιμοποιούνται σε DVD και CD ήχου.

Για όσους από εσάς μπορεί να κατέχουν ακόμα μια συσκευή αναπαραγωγής HD-DVD, παρόλο που δεν μπορείτε πλέον να αγοράζετε νέες ταινίες HD-DVD - την ικανότητά τους να παρέχουν αναβαθμισμένη αναπαραγωγή για DVD και, βεβαίως, την αναπαραγωγή CD όπως προαναφέρθηκε, να τις κάνετε αξίζει να κρατήσει γύρω. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να αναπαράγετε δίσκο Blu-ray σε συσκευή αναπαραγωγής HD-DVD και δεν μπορείτε να αναπαράγετε ένα HD-DVD σε συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc. Επίσης, οι συσκευές αναπαραγωγής HD-DVD δεν μπορούν να αναπαραγάγουν δίσκους Blu-ray Ultra HD.

Η κατώτατη γραμμή

Οι συσκευές Blu-ray Disc είναι μία από τις πιο ευέλικτες συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας που διατίθενται. Εκτός από τους δίσκους Blu-ray, μπορούν να αναπαράγουν DVD, CD και άλλες μορφές δίσκων και, αν και δεν συζητούνται σε αυτό το άρθρο, οι περισσότεροι προσφέρουν πρόσβαση σε άφθονες επιλογές streaming στο διαδίκτυο.

Το μόνο μειονέκτημα μιας συσκευής αναπαραγωγής Blu-ray Disc είναι ότι δεν μπορεί να αναπαράγει δίσκους Ultra HD. Από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητα αν αν έχετε 720p, 1080p ή 4K Ultra HD, μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc θα κάνει τόσο τους δίσκους Blu-ray όσο και τα DVD σας να φαίνονται όσο καλύτερα μπορούν. Επίσης, με τις δυνατότητες ήχου των Blu-ray Disc players, τα CD σας θα ακούγονται εξαιρετικά.