Πολυφωνικές λειτουργίες ήχου σε δέκτη Home Cinema

Ο ευκολότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε ένα σύστημα ήχου Multiroom

Πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι στερεοφωνικοί δέκτες και δέκτες οικιακού κινηματογράφου έχουν ενσωματωμένες δυνατότητες ήχου πολλαπλών δωματίων για να απολαμβάνουν στερεοφωνικό ήχο σε πολλαπλά δωμάτια ή ζώνες, ωστόσο είναι μια πολύ ανεπαρκής επιλογή. Η χρήση αυτών των λειτουργιών παρέχει στερεοφωνική μουσική σε πολλαπλά δωμάτια ή ζώνες απλά προσθέτοντας ηχεία ή ηχεία και εξωτερικούς ενισχυτές. Ορισμένοι δέκτες διαθέτουν μόνο εξόδους για τη ζώνη 2, μερικές έχουν έξοδο για τις ζώνες 2, 3 και 4 συν το κύριο δωμάτιο. Επίσης, μερικοί έχουν εξόδους ήχου και βίντεο, ωστόσο, αυτό το άρθρο θα καλύπτει μόνο τον πολυκάναλο ήχο. Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων πολλαπλών ηχοσυστημάτων: τροφοδοτούμενα και μη τροφοδοτούμενα, δηλαδή οι ενισχυτές είναι ενσωματωμένοι στον δέκτη ή πρέπει να αγοράζονται ξεχωριστά. Όλοι οι δέκτες είναι διαφορετικοί, γι 'αυτό συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη για συγκεκριμένες οδηγίες.

Ενεργοποιημένα Συστήματα Multiroom

Ορισμένοι δέκτες διαθέτουν ενσωματωμένους ενισχυτές για την ενεργοποίηση πρόσθετων στερεοφωνικών ηχείων σε άλλο δωμάτιο ή ζώνη. Αυτός είναι ο ευκολότερος και λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να απολαμβάνετε μουσική πολλαπλών δωματίων, διότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκτελέσετε καλώδια ηχείων από τις εξόδους ηχείων της Ζώνης 2 στη δεύτερη ζώνη (ή δωμάτιο) και να συνδέσετε ένα ζευγάρι ηχείων. Οι ενισχυτές που είναι ενσωματωμένοι στο δέκτη είναι συνήθως λιγότεροι από τους ενισχυτές της κύριας ζώνης, αλλά είναι επαρκείς για τα περισσότερα ηχεία. Ορισμένοι δέκτες είναι πολυζωνικοί και πολλαπλών πηγών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ακούσετε μια πηγή (ίσως CD) στο κεντρικό δωμάτιο και άλλη πηγή (FM ή άλλο) σε άλλο δωμάτιο ταυτόχρονα.

Η επιλογή Speaker B είναι ένας άλλος τρόπος για να απολαύσετε ήχο πολλαπλών δωματίων, αλλά δεν περιλαμβάνει τη λειτουργία πολλαπλών πηγών και την πηγή στο κύριο δωμάτιο και η δεύτερη ζώνη θα είναι πάντα η ίδια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι επιλογές πολλαπλών δωματίων μπορούν να ελεγχθούν μέσω του μπροστινού πίνακα ή του τηλεχειριστηρίου του δέκτη. Ορισμένοι δέκτες οικιακού κινηματογράφου επιτρέπουν στο χρήστη να εκχωρήσει εκ νέου τα ηχεία περιφερειακού καναλιού σε μια δεύτερη ή τρίτη ζώνη. Για παράδειγμα, ένας δέκτης οικιακού κινηματογράφου 7.1 καναλιών μπορεί να επιτρέψει στο χρήστη να αναθέσει τα δύο πίσω ηχεία surround σε ένα στερεοφωνικό σύστημα δεύτερης ζώνης, αφήνοντας ένα σύστημα 5.1 καναλιών στο κεντρικό δωμάτιο ή ζώνη. Αυτά τα συστήματα είναι συνήθως πολλαπλών πηγών.

Μη-Ενεργοποιημένα Συστήματα Multiroom

Ο άλλος τύπος συστήματος πολλαπλών δωματίων δεν είναι τροφοδοτημένος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε στερεοφωνικό δέκτη ή ενισχυτή στα απομακρυσμένα δωμάτια ή τις ζώνες για να τροφοδοτείτε τα ηχεία. Για ένα μη τροφοδοτούμενο σύστημα πολλαπλών δωματίων, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε καλώδια με υποδοχές RCA από τον δέκτη κύριας ζώνης στους ενισχυτές στις άλλες ζώνες. Η εκτέλεση καλωδίων RCA σε άλλο δωμάτιο είναι παρόμοια με τη λειτουργία καλωδίων ηχείων σε άλλο δωμάτιο.

Υπέρυθρο τηλεχειριστήριο

Εκτός από τη λειτουργία καλωδίων ηχείων ή καλωδίων RCA σε μια δεύτερη ή τρίτη ζώνη, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε υπέρυθρα καλώδια απομακρυσμένου ελέγχου για να ελέγχετε τα εξαρτήματα της κύριας ζώνης από άλλο δωμάτιο. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το CD player στην κύρια ζώνη (σαλόνι) χρησιμοποιώντας ένα τηλεχειριστήριο από μια δεύτερη κρεβατοκάμαρα, πρέπει να εγκαταστήσετε ένα καλώδιο υπέρυθρων ελέγχου μεταξύ των δύο δωματίων. Οι περισσότεροι δέκτες διαθέτουν έξοδο IR (υπέρυθρης ακτινοβολίας) και εισόδους στον πίσω πίνακα για τη σύνδεση καλωδίων IR. Τα καλώδια IR διαθέτουν τυπικά μίνι βύσματα 3,5 mm σε κάθε άκρο. Ανάλογα με την απόσταση μεταξύ της κύριας ζώνης και της δεύτερης ζώνης, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τηλεχειριστήριο Extender αντί να χρησιμοποιήσετε καλώδια ελέγχου IR. Ένα τηλεχειριστήριο extender αλλάζει τα υπέρυθρα σήματα (IR) σε ραδιοσυχνότητα (RF) και θα στείλει το σήμα μεταξύ των δωματίων, ακόμη και μέσω των τοίχων.