Πριν αγοράσετε έναν φορέα Blu-ray Disc με μορφή Ultra HD

Υπάρχει μια νέα μορφή δίσκου Blu-ray στην πόλη και οι παίκτες αρχίζουν να φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων. Επισήμως χαρακτηρισμένοι ως Ultra HD Blu-ray , αυτοί οι φορείς φέρνουν αυξημένη απόδοση που ξεπερνά τις τρέχουσες δυνατότητες Blu-ray Disc.

Ωστόσο, προτού να βγείτε έξω για να αγοράσετε έναν από αυτούς τους παίκτες, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε.

Τι είναι το Ultra HD Blu-ray

Το Blu-ray Ultra HD είναι μια μορφή που χρησιμοποιεί δίσκους που έχουν το ίδιο φυσικό μέγεθος με έναν τυπικό δίσκο Blu-ray, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικές φυσικές ιδιότητες που απαιτούν τη χρήση διαφορετικού τύπου αναπαραγωγής, που αναφέρεται ως Ultra HD Blu- Ray Disc player (δείτε παραδείγματα στη φωτογραφία που επισυνάπτεται σε αυτό το άρθρο).

Ορισμένες από τις προδιαγραφές του format Ultra HD Blu-ray Disc περιλαμβάνουν:

Έμφυτη έξοδος ανάλυσης - 4K (2160p - 3840x2160 εικονοστοιχεία) .

Χωρητικότητα δίσκου - χωρητικότητα αποθήκευσης 66 GB (διπλής στρώσης) ή 100 GB (τριπλή στρώση), όπως απαιτείται από το μήκος και τα χαρακτηριστικά του περιεχομένου. Συγκριτικά, η τυποποιημένη μορφή δίσκου Blu-ray υποστηρίζει χωρητικότητα 25 GB μονής στρώσης ή αποθήκευση διπλού στρώματος 50 GB. Αυτό σημαίνει ότι για να πιέσετε περισσότερο χώρο αποθήκευσης σε δίσκο Ultra HD Blu-ray, οι "κοιλότητες" που περιέχουν τις αποθηκευμένες πληροφορίες βίντεο και ήχου πρέπει να είναι πολύ μικρότερες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διαβαστούν από ένα τυπικό Blu-ray Συσκευή αναπαραγωγής δίσκων.

Μορφή βίντεο - κωδικοποιητής HEVC (H.265). Η τυπική μορφή δίσκου Blu-ray χρησιμοποιεί τον κωδικοποιητή βίντεο AVC (2D), MVC (3D) ή VC-1.

Ρυθμός καρέ - Παρέχεται υποστήριξη για ρυθμούς καρέ 60Hz.

Έγχρωμες μορφές - Βελτίωση βάθους 10 bit (BT.2020) και HDR (Υψηλή δυναμική εμβέλεια) (όπως Dolby Vision και HDR10) υποστηρίζονται. Το τυπικό Blu-ray υποστηρίζει έως και τις προδιαγραφές χρώματος BT.709.

Ρυθμός μεταφοράς βίντεο - Μέχρι 128mbps (οι πραγματικές ταχύτητες μεταφοράς θα διαφέρουν ανάλογα με το στούντιο που εκδίδει το περιεχόμενο). Συγκριτικά, το πρότυπο Blu-ray υποστηρίζει ρυθμό μεταφοράς 36 MBps.

Υποστήριξη ήχου - Υποστηρίζονται όλες οι τρέχουσες συμβατές μορφές ήχου Blu-ray, συμπεριλαμβανομένων μορφών που βασίζονται σε αντικείμενα, όπως Dolby Atmos και DTS: X. Παρόλο που οι τυποποιημένοι δίσκοι και οι παίκτες Blu-ray είναι επίσης συμβατοί με αυτές τις μορφές, θα εφαρμοστούν πληρέστερα ως μέρος της εμπειρίας αναπαραγωγής Blu-ray Ultra HD.

Φυσική συνδεσιμότητα - Οι έξοδοι HDMI 2.0a με προστασία HDCP 2.2 είναι το πρότυπο για σύνδεση ήχου / βίντεο. Η τυπική μορφή δίσκου Blu-ray υποστηρίζει μέχρι την έκδοση 1.4a HDMI .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από την αρχική ημερομηνία δημοσίευσης αυτού του άρθρου, η συμπερίληψη του 3D δεν αποτελεί μέρος της προδιαγραφής μορφής δίσκου Blu-ray Ultra HD.

Ultra HD Blu-ray vs Τρέχοντες / Προηγούμενοι παίκτες δίσκων Blu-ray

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι δίσκοι Blu-ray Ultra HD δεν θα μπορούν να αναπαραχθούν σε τρέχοντες / προηγούμενους Blu-ray Disc players λόγω των χαρακτηριστικών που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα.

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι αν αγοράσετε έναν φορέα Ultra HD Blu-ray Disc, δεν χρειάζεται να πετάξετε τη σημερινή σας συλλογή δίσκων Blu-ray ή DVD.

Σήμερα (και στο άμεσο μέλλον) οι δίσκοι Ultra HD Blu-ray Disc είναι συμβατοί με τους τρέχοντες δίσκους Blu-ray 2D / 3D, DVD (συμπεριλαμβανομένων των DVD + R / + RW / DVD-R / -RW εκτός από τις μορφές DVD που μπορούν να εγγραφούν σε DVD-RW VR ) και τα τυπικά CD ήχου.

Επίσης, παρέχεται αναβάθμιση 4K για τη συσκευή αναπαραγωγής τυποποιημένων δίσκων Blu-ray, ενώ είναι δυνατή η αναβάθμιση των 1080p και 4K για τα DVD.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά των συσκευών αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray Ultra HD

Εκτός από την εφαρμογή της μορφής Ultra HD Blu-ray Disc, οι δίσκοι Blu-ray Ultra HD επιτρέπεται να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα προαιρετικά χαρακτηριστικά.

Internet Streaming - Ακριβώς με τους περισσότερους υπάρχοντες Blu-ray Disc players, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν δυνατότητα streaming μέσω internet σε Blu-ray players Ultra HD. Τέτοιοι παίκτες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προβάλλουν περιεχόμενο 4K από υπηρεσίες, όπως το Netflix . Σημάδια είναι ότι αυτή η δυνατότητα θα συμπεριληφθεί σε όλους τους παίκτες Ultra HD Blu-ray Disc.

Ψηφιακή Γέφυρα - Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε παίκτες Blu-ray Disc Ultra HD, είναι μια λειτουργία που ονομάζεται "Digital Bridge". Οι κατασκευαστές μπορούν να επιλέξουν να παρέχουν ή να μην το παρέχουν. Η πρώτη γενιά παικτών που κυκλοφορούν το 2016, δεν φαίνεται να περιλαμβάνει αυτό το χαρακτηριστικό.

Τι "Ψηφιακή Γέφυρα" επιτρέπει, εάν εφαρμοστεί, ιδιοκτήτες δίσκων Blu-ray Ultra HD για να προβάλλουν το περιεχόμενό τους σε μια ποικιλία εσωτερικών και κινητών συσκευών.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτή η λειτουργία δεν είναι πλήρεις, αλλά ενδείξεις είναι ότι μπορεί να περιλαμβάνει τη δυνατότητα αντιγραφής του περιεχομένου ενός δίσκου Blu-ray Ultra HD που αγοράσατε σε έναν σκληρό δίσκο ενσωματωμένο στη συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Disc και επιτρέποντας τα περιεχόμενα να μπορούν να αναπαραχθούν (με κάποιο είδος περαιτέρω περιορισμών προστασίας αντιγραφής) σε ένα οικείο δίκτυο ή να μεταφερθούν σε έναν επιλεγμένο αριθμό συμβατών συσκευών. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες καθώς καθίστανται διαθέσιμες.

Τι είδους ή τηλεόραση χρειάζεστε

Για να έχετε το μέγιστο όφελος από την αναπαραγωγή Ultra HD Blu-ray Disc, χρειάζεστε μια τηλεόραση 4K Ultra HD που πρέπει να συμμορφώνεται με τα πρότυπα Blu-ray Ultra HD. Οι περισσότερες τηλεοράσεις 4K Ultra HD που έχουν κατασκευαστεί από το 2015 προς τα εμπρός συμμορφώνονται με αυτά τα πρότυπα. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι τηλεοράσεις Ultra HD συμβατές με HDR και οι πιο βελτιστοποιημένες συμβατές τηλεοράσεις θα φέρουν την ετικέτα Ultra HD Premium ή παρόμοιες οθόνες, όπως η ετικέτα SUHD της Samsung.

Στις περιπτώσεις που μια τηλεόραση 4K Ultra HD δεν πληροί τα ελάχιστα πρότυπα για την απόδοση HDR και Wide Color Gamut, οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση στο τμήμα ανάλυσης 4K του περιεχομένου δίσκων Blu-ray Ultra HD.

Αν θέλετε να αγοράσετε πλέον έναν φορέα Blu-ray Disc Ultra HD και να αναβαθμίσετε αργότερα σε συμβατή τηλεόραση 4K Ultra HD, η συσκευή θα εξακολουθεί να λειτουργεί με τυπική HDTV ( απαιτούμενη συνδεσιμότητα HDMI ) ή τηλεόραση 4K Ultra HD που δεν συμμορφώνεται πλήρως.

Ωστόσο, με τέτοιες τηλεοράσεις, δεν θα έχετε τα πλήρη πλεονεκτήματα ενός φορέα Ultra HD Blu-ray Disc. Οι τυπικοί δίσκοι Blu-ray και τα DVD θα φαίνονται καλά, αλλά με τηλεοράσεις 1080p, οι δίσκοι Blu-ray θα εκπέμπουν με μέγιστη ανάλυση 1080p και τα DVD θα αναβαθμιστούν στα 1080p - με τηλεοράσεις 4K Ultra HD, Blu-ray και DVD upscale-ικανή να 4K.

Επίσης, οποιοδήποτε περιεχόμενο 4K Ultra HD Blu-ray Disc θα μειωθεί σε 1080p για προβολή σε HDTV. Μια μη συμβατή 4K Ultra HD τηλεόραση θα εμφανίσει το περιεχόμενο σε 4K, αλλά οι πληροφορίες Wide Color Gamut και HDR θα αγνοηθούν.

Τι είδους δέκτη Home Theater χρειάζεστε

Η μορφή και οι παίκτες Ultra HD Blu-ray Disc είναι συμβατές με τους περισσότερους δέκτες οικιακού κινηματογράφου που διαθέτουν είσοδο HDMI. Επίσης, κατά την κρίση του κατασκευαστή, κάθε παιχνίδι μπορεί να παρέχει έως και δύο εξόδους HDMI (μία για βίντεο και μία για ήχο) και / ή μία ψηφιακή οπτική έξοδο μπορεί επίσης να παρέχεται ως εναλλακτική σύνδεση ήχου.

Στις περιπτώσεις που παρέχονται δύο εξόδους HDMI, αυτό παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία με δέκτες οικιακού κινηματογράφου που μπορεί να είναι συμβατοί με 4Κ, αλλά που δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα Blu-ray Ultra HD. Σε αυτήν την περίπτωση, θα συνδέσετε μία έξοδο HDMI της συσκευής αναπαραγωγής σε μια συμβατή τηλεόραση 4K Ultra HD απευθείας για το τμήμα βίντεο και, στη συνέχεια, συνδέστε την έξοδο HDMI μόνο για τον ήχο στο δέκτη οικιακού κινηματογράφου για πρόσβαση στο τμήμα ήχου του περιεχομένου του δίσκου.

Εάν διαθέτετε δέκτη οικιακού κινηματογράφου pre-HDMI, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει μια συσκευή αναπαραγωγής Blu-ray Ultra HD που προσφέρει επίσης την επιλογή ψηφιακής οπτικής εξόδου, καθώς αυτός θα είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε πρόσβαση στο τμήμα ήχου το περιεχόμενο που αναπαράγεται.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα. Για πλήρη συμβατότητα ήχου (πρόσβαση σε μορφές ήχου surround Dolby Atmos ή DTS: X) που μπορεί να περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένους τίτλους Blu-ray Disc Ultra HD, θα χρειαστείτε ένα δέκτη οικιακού κινηματογράφου που διαθέτει ενσωματωμένο Dolby Atmos ή DTS : X αποκωδικοποιητές.

Ακόμα κι αν ο δέκτης οικιακού σας θεάτρου δεν είναι συμβατός με Dolby Atmos ή DTS: X (και όχι όλες οι ταινίες Ultra HD Blu-ray μπορεί να περιλαμβάνουν αυτές τις επιλογές), αν έχει ενσωματωμένους αποκωδικοποιητές Dolby TrueHD και DTS-HD Master Audio , είναι επίσης εντάξει, καθώς ο παίκτης θα προεπιλεγεί σε αυτές τις μορφές εάν ανιχνεύσει ότι ο συνδεδεμένος δέκτης οικιακού κινηματογράφου δεν παρέχει τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή.

Το μόνο "σφάλμα" έρχεται όταν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την επιλογή ψηφιακής οπτικής σύνδεσης, καθώς αυτή η σύνδεση θα μπορεί να περάσει μόνο ένα τυπικό σήμα μορφής surround ήχου Dolby Digital / EX ή DTS Digital Surround / ES .

Πόσο κοστίζει ένας φορέας Blu-ray Ultra HD;

Έτσι, μετά από όλες τις πληροφορίες που παρουσιάσατε παραπάνω, είστε έτοιμοι να κάνετε τη βουτιά στο Ultra HD Blu-ray.

Εάν διαθέτετε τον κατάλληλο δέκτη τηλεόρασης και οικιακού κινηματογράφου για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εμπειρία προβολής και ακρόασης, η τιμή εισόδου για τους περισσότερους παίκτες Ultra HD Blu-ray Disc είναι μεταξύ $ 400 και $ 600 - αν και τα μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας, μπορεί να κοστίσει περισσότερο. Αυτό είναι σίγουρα πιο ακριβό από τους περισσότερους τυποποιημένους δίσκους Blu-ray Disc αυτές τις μέρες, αλλά όταν θεωρείτε ότι οι πρώτοι Blu-ray Disc players ήρθαν στα $ 1.000 ή και περισσότερα - αυτό είναι ένα πραγματικό παζάρι, για το μεγάλο άλμα στην ποιότητα του βίντεο.

Παραδείγματα συσκευών αναπαραγωγής δίσκων Blu-ray Ultra HD 4K περιλαμβάνουν:

Samsung UBD-K8500 - Αγοράστε από την Amazon

Philips BDP7501 - Αγοράστε από την Amazon

Κονσόλα παιχνιδιών XBox One S - Αγοράστε από την Amazon

Panasonic DMP-UB900 - Διατίθεται μέσω του Best Buy / Magnolia

OPPO Ψηφιακή UDP-203

Sony UBP-X1000ES

Πού είναι το περιεχόμενο;

Φυσικά, έχοντας τον παίκτη, ο σωστός δέκτης τηλεόρασης και οικιακού κινηματογράφου δεν σας κάνει τίποτα καλό εκτός αν έχετε το Περιεχόμενο για να το πάτε, έτσι με αυτό κατά νου, αρκετά στούντιο κινηματογράφου έχουν αρχίσει να γεμίζουν τον αγωγό με τίτλους, μπαλόνι σε πάνω από 100 μέχρι το τέλος του 2016.

Μερικοί από τους αρχικούς τίτλους Ultra HD Blu-ray περιλαμβάνουν: τον Άρη, τον Kingsman - τη μυστική υπηρεσία, την έξοδο - τους θεούς και τους βασιλιάδες και τις X-Men - τις μέρες του μέλλοντος. Παρελθόν και αυτό είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που προέρχονται από τον 20ο αιώνα Fox που εμφανίζεται στη φωτογραφία που επισυνάπτεται σε αυτό το άρθρο). Για μια πλήρη λίστα των τίτλων από την Fox, καθώς και της Sony, Warner, Lionsgate και Shout Factory !, διαβάστε την προηγούμενη αναφορά μου: Ανακοινώθηκε το πρώτο κύμα True HD Blu-ray Discs .

Τελικό Word;

Καθώς η μορφή Ultra HD Blu-ray Disc στερεοποιείται (ή όχι) στην αγορά, μείνετε συντονισμένοι για τυχόν ενημερώσεις στις παραπάνω πληροφορίες.