Η διαφορά μεταξύ του σχεδιασμού ιστοσελίδων και της ανάπτυξης ιστού

Όταν συναντώ νέους ανθρώπους και με ρωτούν τι κάνω για να ζήσω, συχνά απαντώ ότι είμαι "σχεδιαστής ιστοσελίδων". Χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο επειδή είναι μια ασφαλής φράση "catch-all" που επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν τι κάνω, γενικά, χωρίς να τις συγχέω με έναν υπερβολικά συγκεκριμένο τίτλο εργασίας που κάποιος εκτός της βιομηχανίας ιστού δεν θα καταλάβει πιθανώς.

Το γεγονός ότι ο όρος "σχεδιαστής ιστοσελίδων" είναι μια γενίκευση είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις όπως ακριβώς μόλις περιγράψαμε, όταν μιλάτε με κάποιον που δεν είναι επαγγελματίας ιστού, αλλά όταν μιλάτε με κάποιον στον κλάδο του διαδικτύου, αυτή η γενίκευση δεν είναι αρκετό να εξηγήσετε τι κάνετε εσείς.

Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τους δύο όρους "web design" και "web development" εναλλακτικά, αλλά πραγματικά έχουν δύο πολύ διαφορετικές έννοιες. Αν ψάχνετε για μια νέα δουλειά στη βιομηχανία σχεδιασμού ιστοσελίδων ή αν κάποιος ψάχνει να προσλάβει έναν επαγγελματία ιστού για να δημιουργήσει έναν ιστότοπο για εσάς ή την επιχείρησή σας, πρέπει να ξέρετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο όρων και των ικανοτήτων που έλα μαζί τους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτούς τους δύο όρους.

Τι είναι το Web Design;

Ο σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι ο πιο συνηθισμένος όρος που χρησιμοποιείται για επαγγελματίες του κλάδου. Πολλές φορές, όταν κάποιος λέει ότι είναι "σχεδιαστής ιστοσελίδων", αναφέρονται σε ένα πολύ ευρύ σύνολο δεξιοτήτων, ένα από τα οποία είναι ο οπτικός σχεδιασμός.

Το τμήμα "σχεδιασμού" αυτής της εξίσωσης ασχολείται με το μέρος του ιστοτόπου που βλέπει τον πελάτη ή το "εμπρός μέρος". Ένας σχεδιαστής ιστοσελίδων ασχολείται με τον τρόπο εμφάνισης ενός ιστότοπου και τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αλληλεπιδρούν με αυτόν (μερικές φορές αναφέρονται επίσης ως "σχεδιαστές εμπειρίας" ή "σχεδιαστές UX").

Καλοί σχεδιαστές ιστοσελίδων ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν τις αρχές του σχεδιασμού για να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα που μοιάζει εξαιρετική. Κατανοούν επίσης την ευχρηστία του ιστού και τον τρόπο δημιουργίας ιστότοπων φιλικών προς το χρήστη. Τα σχέδιά τους είναι αυτά που οι πελάτες θέλουν να περιηγηθούν, επειδή είναι τόσο εύκολο και διαισθητικό να το κάνουν. Οι σχεδιαστές κάνουν πολύ περισσότερα από να κάνουν έναν ιστότοπο "όμορφο". Επιβάλλουν πραγματικά τη χρηστικότητα του περιβάλλοντος εργασίας ενός ιστοτόπου.

Τι είναι η ανάπτυξη Ιστού;

Η ανάπτυξη του διαδικτύου έρχεται σε δύο γεύσεις - την ανάπτυξη του front-end και την ανάπτυξη back-end. Ορισμένες από τις δεξιότητες αυτών των δύο γεύσεων επικαλύπτονται, αλλά έχουν πολύ διαφορετικούς σκοπούς στο επάγγελμα του web design.

Ένας πρωτοπόρος προγραμματιστής παίρνει την οπτική σχεδίαση ενός δικτυακού τόπου (είτε δημιούργησε αυτό το σχέδιο ή του παραδόθηκε από έναν οπτικό σχεδιαστή) και το κατασκευάζει σε κώδικα. Ένας προπομπός προγραμματιστής θα χρησιμοποιήσει HTML για τη δομή του site, CSS για να υπαγορεύσει τα οπτικά στυλ και τη διάταξη, και ίσως ακόμη και κάποια Javascript. Για κάποιες μικρές τοποθεσίες, η ανάπτυξη του front-end μπορεί να είναι το μοναδικό είδος ανάπτυξης που απαιτείται για το συγκεκριμένο έργο. Για πιο σύνθετα έργα, θα αναπτυχθεί "back-end" ανάπτυξη.

Η back-end ανάπτυξη ασχολείται με τον πιο προηγμένο προγραμματισμό και τις αλληλεπιδράσεις στις ιστοσελίδες. Ένας back-end web developer επικεντρώνεται στο πώς λειτουργεί ένας ιστότοπος και πώς οι πελάτες παίρνουν τα πράγματα σε αυτό χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λειτουργίες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εργασία με κώδικα που διασυνδέει με μια βάση δεδομένων ή τη δημιουργία λειτουργιών όπως καροτσάκια ηλεκτρονικού εμπορίου που συνδέονται με ηλεκτρονικούς επεξεργαστές πληρωμών και άλλα.

Οι καλές προγραμματιστές Ιστού ίσως γνωρίζουν πώς να προγραμματίζουν CGI και σενάρια όπως η PHP . Θα κατανοήσουν επίσης πώς λειτουργούν οι φόρμες ιστού και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά πακέτα λογισμικού και API (διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών) για τη σύνδεση αυτών των διαφορετικών ειδών λογισμικού, ώστε να δημιουργηθούν λύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες συγκεκριμένου πελάτη για την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Οι back-end προγραμματιστές ιστού ενδέχεται επίσης να υποχρεωθούν να δημιουργήσουν νέες λειτουργίες από το μηδέν αν δεν υπάρχουν υπάρχοντα εργαλεία λογισμικού ή πακέτα που μπορούν να αξιοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους /

Πολλοί άνθρωποι θολώνουν τις γραμμές

Ενώ ορισμένοι επαγγελματίες του διαδικτύου ειδικεύονται ή επικεντρώνονται σε ορισμένες περιοχές, πολλοί από αυτούς θολώνουν τις γραμμές μεταξύ διαφορετικών κλάδων. Μπορεί να είναι πιο άνετα να εργάζονται με οπτικά σχέδια χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το Adobe Photoshop, αλλά μπορεί επίσης να γνωρίζουν κάτι για HTML και CSS και μπορεί να είναι σε θέση να κωδικοποιήσουν μερικές βασικές σελίδες. Έχοντας αυτή τη διασταυρούμενη γνώση είναι πραγματικά πολύ χρήσιμη, καθώς μπορεί να σας κάνει πολύ πιο εμπορεύσιμα στη βιομηχανία και καλύτερα σε αυτό που κάνετε συνολικά.

Ένας οπτικός σχεδιαστής ο οποίος κατανοεί τον τρόπο κατασκευής των ιστοσελίδων θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να σχεδιάσει αυτές τις σελίδες και εμπειρίες. Ομοίως, ένας προγραμματιστής ιστού ο οποίος έχει κατανοήσει τα βασικά του σχεδιασμού και της οπτικής επικοινωνίας μπορεί να κάνει έξυπνες επιλογές καθώς κωδικοποιεί σελίδες και αλληλεπιδράσεις για το έργο τους.

Τελικά, αν έχετε αυτή τη διασταυρούμενη γνώση ή όχι, όταν κάνετε αίτηση για δουλειά ή ψάχνετε κάποιον να δουλέψει στον ιστότοπό σας, πρέπει να ξέρετε τι ψάχνετε - σχεδιασμός ιστοσελίδων ή ανάπτυξη ιστού. Οι δεξιότητες που προσλαμβάνετε θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο κόστος αυτού που θα πρέπει να ξοδέψετε για να κάνετε αυτή τη δουλειά.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του μπροστινού τμήματος για μικρότερες και απλούστερες τοποθεσίες θα είναι πολύ μικρότερες (σε ωριαία βάση) από την πρόσληψη ενός προηγμένου κωδικοποιητή back-end. Για μεγαλύτερους δικτυακούς τόπους και έργα, θα προσλάβετε ομάδες που περιέχουν επαγγελματίες του διαδικτύου που καλύπτουν όλες αυτές τις διαφορετικές ειδικότητες.