Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για το E-Publishing: EPUB vs PDF

Μια ματιά στις πρωτεύουσες μορφές για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Στον σημερινό κόσμο e-publishing, δύο από τα πιο κοινά φορμά ebook είναι τα EPUB και το PDF . Η επιλογή της μορφής που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να είναι δύσκολη, δεδομένου ότι και οι δύο έχουν οφέλη και μειονεκτήματα.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν θέσει την ψηφιακή έκδοση στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης τεχνολογίας. Το Kindle, το Barnes & Noble Nook της Amazon και το Sony Reader είναι ψηφιακές βιβλιοθήκες που ταιριάζουν στην τσέπη σας. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, οι εκδότες αναζητούν πιο φιλικά για τους προγραμματιστές αρχεία για τις αγορές ebook.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μορφών EPUB και PDF για περιβάλλοντα e-publishing.

Φορητή μορφή εγγράφου (PDF)

Το Portable Document Format (PDF) είναι μια ανταλλαγή εγγράφων που δημιουργήθηκε από την Adobe Systems το 1993. Το PDF παρέχει αρχεία σε δισδιάστατη διάταξη που λειτουργεί ανεξάρτητα από τα περισσότερα λογισμικά και λειτουργικά συστήματα . Για να δείτε ένα αρχείο PDF στον υπολογιστή σας, πρέπει να έχετε ένα πρόγραμμα ανάγνωσης PDF όπως το Adobe Acrobat Reader.

Πλεονεκτήματα

Το PDF είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη ηλεκτρονική μορφή εγγράφων παγκοσμίως. Είναι εντελώς ανεξάρτητο από το λειτουργικό σύστημα και το υλικό της συσκευής που την βλέπει, πράγμα που σημαίνει ότι τα αρχεία PDF φαίνονται ακριβώς τα ίδια σε κάθε συσκευή.

Τα PDF είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμα για την προσαρμογή, καθώς έχετε πλήρη έλεγχο της διάταξης και των γραμματοσειρών. Μπορείτε να κάνετε την εμφάνιση του εγγράφου, ωστόσο, το θεωρείτε κατάλληλο.

Μπορούν επίσης να δημιουργηθούν εξαιρετικά εύκολα χωρίς πολλή δουλειά, συχνά μέσω εργαλείων που βασίζονται σε GUI από διάφορες εταιρείες πέρα ​​από την Adobe. Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος εκτύπωσης σε PDF για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε αρχεία PDF από οποιαδήποτε εφαρμογή.

Μειονεκτήματα

Ο κώδικας που απαιτείται για τη δημιουργία αρχείων PDF είναι περίπλοκος και, από την άποψη του προγραμματιστή του λογισμικού, είναι δύσκολο να κατακτηθεί. Η μετατροπή αρχείων PDF σε μορφή φιλική προς το web είναι επίσης δύσκολη.

Τα αρχεία PDF δεν αναδιαμορφώνονται εύκολα. Με άλλα λόγια, δεν προσαρμόζονται καλά σε οθόνες και συσκευές διαφόρων μεγεθών. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να δείτε κάποια αρχεία PDF σε μικρές οθόνες που έρχονται με μερικούς αναγνώστες και smartphones.

Ηλεκτρονική δημοσίευση (EPUB)

Το EPUB είναι η μορφή XML για ανανεώσιμα βιβλία που αναπτύσσονται για ψηφιακή έκδοση. Το EPUB τυποποιήθηκε από το Διεθνές Φόρουμ Ψηφιακών Εκδόσεων και έγινε δημοφιλές στους μεγάλους εκδότες. Παρόλο που το EPUB είναι σχεδιασμένο για ebooks, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για άλλους τύπους τεκμηρίωσης, όπως εγχειρίδια χρήσης.

Πλεονεκτήματα

Σε περίπτωση που το PDF αποτύχει σε προγραμματιστές λογισμικού, το EPUB παίρνει το χαλαρό. Το EPUB είναι γραμμένο κυρίως σε δύο γλώσσες: XML και XHTML. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί καλά με τους περισσότερους τύπους λογισμικού.

Το EPUB παραδίδεται ως ένα αρχείο ZIP που είναι ένα αρχείο αρχείων οργανωτικού περιεχομένου και περιεχομένου για το βιβλίο. Οι πλατφόρμες που χρησιμοποιούν ήδη μορφές XML μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε EPUB.

Τα αρχεία για ένα ebook που έχουν κατασκευαστεί σε μορφή EPUB είναι αναδιαμορφώσιμα και εύκολα να διαβαστούν σε μικρές συσκευές.

Μειονεκτήματα

Υπάρχουν ορισμένες αυστηρές απαιτήσεις για τη δημιουργία του αρχείου για το EPUB και η δημιουργία εγγράφων απαιτεί κάποια προηγούμενη γνώση. Πρέπει να κατανοήσετε τη σύνταξη των XML και XHTML 1.1, καθώς και τον τρόπο δημιουργίας ενός φύλλου στυλ.

Όταν πρόκειται για το PDF, ένας χρήστης με το κατάλληλο λογισμικό μπορεί να δημιουργήσει το έγγραφο χωρίς καμία γνώση προγραμματισμού καθόλου. Ωστόσο, με το EPUB, θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά των συσχετισμένων γλωσσών για να δημιουργήσετε έγκυρα αρχεία.