Είναι το .Com πολύ καλύτερα από το .Net ή .US;

Ποια επέκταση ονόματος τομέα ανώτατου επιπέδου επιλέξτε

Όταν εξετάζετε τις διευθύνσεις ιστότοπου, γνωστές και ως διευθύνσεις URL ή Uniform Resource Locators, θα παρατηρήσετε ότι όλα τελειώνουν με μια ονομασία όπως .COM ή .NET ή .BIZ κ.λπ. Αυτές οι επεκτάσεις είναι γνωστές ως τομείς ανωτάτου επιπέδου (TLD) και θα χρειαστεί να αποφασίσετε ποια θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε για τον ιστότοπό σας.

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορείτε να επιλέξετε ένα όνομα τομέα που θα θέλατε να εξασφαλίσετε (συνήθως με βάση το όνομα της εταιρείας σας), αλλά όταν πηγαίνετε να το καταχωρήσετε, διαπιστώνετε ότι η έκδοση .com έχει ήδη ληφθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το .com παραμένει το πιο δημοφιλές TLD. Τι κάνετε λοιπόν τώρα; Οι πιθανότητες είναι ότι ο καταχωρητής του τομέα σας έχει ήδη προτείνει να μεταβείτε σε .org, .net, .biz ή σε κάποιο άλλο τομέα ανώτατου επιπέδου ή TLD, αλλά πρέπει να το κάνετε ή αν πρέπει να προσπαθήσετε για μια παραλλαγή του ονόματος που θέλετε έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το πολυπόθητο .com TLD; Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά σε αυτή την ερώτηση.

.Com ή τίποτα

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο τομέας .com είναι ο μόνος τομέας που αξίζει να αγοράσει, επειδή είναι αυτός που οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν κατά την πληκτρολόγηση διευθύνσεων URL. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι τομείς .com είναι δημοφιλείς και ότι αυτό που πολλοί άνθρωποι αναλαμβάνουν οι ιστοτόποι θα χρησιμοποιήσουν, πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν άλλους τομείς ανώτατου επιπέδου χωρίς πρόβλημα.

Σκεφτείτε πώς οι πελάτες σας θα έχουν πρόσβαση στον ιστότοπό σας. Εάν πρόκειται να πληκτρολογήσετε το όνομα της επιχείρησής σας στη γραμμή URL, προσθέστε το .com και πατήστε Enter και, στη συνέχεια, η λήψη του τομέα .com είναι μια αναγκαιότητα. Ωστόσο, εάν κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ή αν μπορείτε να μαρκάρετε τον ιστότοπό σας με το .net ή .us και να συνηθίσετε να το χρησιμοποιείτε, δεν θα έχει σημασία. Μια έξυπνη λύση χρησιμοποιεί το TLD ως μέρος ολόκληρου του εταιρικού ονόματος. Ο γνωστός ιστότοπος κοινωνικού bookmarking Delicious κάνει αυτό αρκετά καλά με τον τομέα .US: http://del.icio.us/. Χορηγείται, όχι όλες οι εταιρείες μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά αυτό δείχνει τουλάχιστον ότι μπορείτε να είστε δημιουργικοί με τις επιλογές του τομέα σας!

.Org και .Net Domains

Μετά το .com, τα .net και .org TLDs είναι εύκολα τα πιο δημοφιλή. Υπήρχε μια διάκριση ότι οι τομείς .org ήταν για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και οι τομείς .net ήταν για εταιρείες διαδικτύου, αλλά χωρίς ρύθμιση, η διάκριση αυτή γρήγορα έβγαινε έξω από το παράθυρο. Αυτές τις μέρες, ο καθένας μπορεί να πάρει ένα .org ή .net domain name. Παρ 'όλα αυτά, φαίνεται περίεργο για μια εταιρεία κερδοσκοπικού χαρακτήρα να χρησιμοποιεί ένα .org, οπότε μπορεί να θέλετε να αποφύγετε αυτό το TLD.

Αν δεν μπορείτε να πάρετε το τέλειο όνομα τομέα σας ως .com, αναζητήστε εναλλακτικούς TLD. Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα σε αυτούς τους TLDs είναι ότι ορισμένοι καταχωρητές χρεώνουν επιπλέον για αυτούς.

Το Perfect Domain απομακρύνει το TLD

Μια σχολή σκέψης λέει ότι αν έχετε το τέλειο όνομα τομέα, ένα που είναι αξέχαστο, εύκολο να συλλαβίσει, και πιασάρικο, δεν θα έχει σημασία τι TLD έχει. Αυτό ισχύει αν έχετε ένα όνομα εταιρείας που είναι ήδη καθιερωμένο και δεν θέλετε να το αλλάξετε για να φιλοξενήσει έναν τομέα ιστότοπου. Στη συνέχεια, να γίνει "mycompanyname.biz" είναι προτιμότερο από κάποιο άλλο όνομα τομέα, ακόμα κι αν είναι σε ένα λιγότερο δημοφιλές TLD.

Χώρα προσδιορισμού TLD

Οι ονομασίες χωρών είναι οι TLD που υποτίθεται ότι υποδεικνύουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στη συγκεκριμένη χώρα. Αυτά είναι TLD όπως:

Ορισμένες περιοχές χώρας μπορούν να καταχωρηθούν μόνο από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις χώρες, ενώ άλλες διατίθενται δωρεάν σε όσους επιθυμούν να πληρώσουν το τέλος τομέα. Για παράδειγμα, το .tv είναι μια χώρα TLD, αλλά πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί αγόρασαν τομείς που την χρησιμοποιούν, επειδή μια διεύθυνση ιστότοπου .tv έχει νόημα από την προοπτική μάρκετινγκ. Με την ευκαιρία, αυτό το όνομα τομέα είναι τεχνικά για τη χώρα του Τουβαλού.

Ακόμα και αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα TLD χώρας χωρίς να λειτουργείτε εκεί, δεν είναι πάντα καλή ιδέα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πάρουν την ιδέα ότι η επιχείρησή σας είναι διαθέσιμη μόνο σε εκείνη τη χώρα, όταν στην πραγματικότητα είναι παγκόσμια ή βρίσκεται αλλού.

Τα άλλα TLD

Υπήρξαν και άλλοι TLD που προτάθηκαν και υλοποιήθηκαν για διάφορους λόγους και προστέθηκαν τακτικά. Ο τομέας .biz είναι για τις επιχειρήσεις ενώ το .info πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με κάτι. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται. Αυτοί οι τομείς μπορεί να είναι δελεαστικοί καθώς είναι συχνά διαθέσιμοι όταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές .com, .net ή .org έχουν ήδη ληφθεί. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για νέους τομείς, υποψιάζοντάς τους ότι είναι σπίτια σε χάκερ. Παρόλο που τα .biz και .info είναι αξιόπιστοι TLD που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό, αποφύγετε τους λιγότερο γνωστούς TLDs μέχρι να δημιουργήσουν ιστορικό.

Αρχικό άρθρο από την Jennifer Krynin. Επεξεργασμένο από τον Jeremy Girard στις 10/6/17