Τι είναι το Uptime στο Web Hosting

Uptime Defined και πώς οι Web Hosting Providers το χρησιμοποιούν

Η uptime είναι ο χρόνος που ο διακομιστής έχει παραμείνει σε λειτουργία. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως ποσοστό, όπως το "99,9% uptime". Uptime είναι ένα μεγάλο μέτρο του πόσο καλό είναι ένας πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων για τη διατήρηση των συστημάτων τους σε λειτουργία. Εάν ένας πάροχος φιλοξενίας έχει υψηλό ποσοστό uptime, τότε αυτό σημαίνει ότι οι διακομιστές τους παραμένουν σε λειτουργία και έτσι κάθε site που φιλοξενείτε μαζί τους θα πρέπει να παραμείνει σε λειτουργία.

Δεδομένου ότι οι ιστοσελίδες δεν μπορούν να κρατήσουν τους πελάτες τους εάν είναι εκτός λειτουργίας, το uptime είναι πολύ σημαντικό.

Αλλά Υπάρχουν προβλήματα με τη βαθμολόγηση ενός οικοδεσπότη Ιστού στο Uptime

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ταξινόμηση ενός οικοδεσπότη στο uptime τους είναι ότι γενικά δεν έχετε κανέναν τρόπο να το ελέγξετε ανεξάρτητα. Εάν ο οικοδεσπότης λέει ότι έχουν uptime 99,9%, θα πρέπει να τους πάρει με το λόγο τους.

Αλλά υπάρχουν περισσότερα για αυτό. Το Uptime ορίζεται σχεδόν πάντοτε ως ποσοστό του χρόνου. Αλλά ένα ποσοστό από ποιο χρονικό διάστημα; Εάν το JoeBlos Web Hosting έχει 99% uptime, αυτό σημαίνει ότι έχει 1% χρόνο εκτός λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, αυτό θα ήταν 1 ώρα, 40 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα ότι ο διακομιστής τους είναι κάτω. Με βάση ένα χρόνο, αυτό θα σήμαινε ότι ο διακομιστής σας θα έπεφτε τόσο πολύ όσο 87,36 ώρες το χρόνο ή πάνω από 3 ημέρες. Τρεις μέρες δεν ακούγεται όπως όλα αυτά, μέχρι να μην κάνετε πωλήσεις από τον ιστότοπο και να λαμβάνετε κλήσεις από τον Αντιπρόεδρο (ή ακόμα χειρότερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο).

Και οι ξέφρενες κλήσεις αρχίζουν συνήθως μετά από 3 ώρες, όχι από 3 ημέρες.

Τα ποσοστά uptime είναι παραπλανητικά. Όπως επεσήμανα ανωτέρω, το 99% του χρόνου λειτουργίας ακούγεται εξαιρετικά, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει διακοπή 3 ημερών κάθε χρόνο. Εδώ είναι μερικές μαθηματικές εξηγήσεις των uptimes:

Ένας άλλος τρόπος να σκεφτείτε το uptime είναι στο πόσο θα σας κοστίσει όταν ο διακομιστής πάει κάτω. Και όλοι οι διακομιστές κατεβαίνουν περιοδικά. Εάν ο ιστότοπός σας φέρνει $ 1000 το μήνα, τότε ένας οικοδεσπότης με 98% uptime θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη σας κατά 20 δολάρια κάθε μήνα ή έως και 240 δολάρια το χρόνο. Και αυτό είναι μόνο σε χαμένες πωλήσεις. Αν οι πελάτες ή οι μηχανές αναζήτησης σας αρχίσουν να σκέφτονται ότι ο ιστότοπός σας είναι αναξιόπιστος, θα σταματήσουν να επιστρέφουν και ότι τα $ 1000 ανά μήνα θα αρχίσουν να πέφτουν.

Όταν επιλέγετε τον παροχέα φιλοξενίας ιστοσελίδων σας, εξετάστε τις εγγυήσεις του uptime τους, σας συνιστώ να πηγαίνετε μόνο με μια εταιρεία που προσφέρει ένα εγγυημένο uptime 99,5% ή υψηλότερο. Οι περισσότεροι προσφέρουν εγγύηση τουλάχιστον 99%.

Αλλά οι Εγγυήσεις Uptime μπορεί να είναι παραπλανητικές

Οι εγγυήσεις για το uptime δεν είναι συνήθως αυτό που νομίζετε ότι είναι. Εκτός αν η συμφωνία σας φιλοξενίας είναι πολύ διαφορετική από κάθε άλλη συμφωνία φιλοξενίας που έχω δει ποτέ, η εγγύηση uptime λειτουργεί κάτι σαν αυτό:

Εγγυόμαστε ότι εάν ο ιστότοπός σας μειωθεί για περισσότερες από 3,6 ώρες το μήνα σε μη προγραμματισμένες διακοπές, θα επιστρέψουμε το κόστος της φιλοξενίας για το χρονικό διάστημα που αναφέρατε και επιβεβαίωσαν ότι ο ιστότοπός σας ήταν εκτός λειτουργίας.

Ας σπάσουμε αυτό:

Άλλα ζητήματα uptime

Λογισμικό εναντίον υλικού
Η uptime είναι μια αντανάκλαση του πόσο καιρό το μηχάνημα που τρέχει ο ιστότοπός σας παραμένει σε λειτουργία. Αλλά αυτό το μηχάνημα μπορεί να είναι επάνω και να λειτουργεί και τον ιστοχώρο σας κάτω. Εάν δεν διατηρείτε το λογισμικό διακομιστή Web (και άλλο λογισμικό όπως PHP και βάσεις δεδομένων) για τον ιστότοπό σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η συμφωνία φιλοξενίας σας περιλαμβάνει εγγυήσεις για το χρόνο λειτουργίας του λογισμικού καθώς και για το χρόνο λειτουργίας του υλικού.

Ποιος προκάλεσε το πρόβλημα
Αν κάνατε κάτι στον ιστότοπό σας που το έσπασε, αυτό σχεδόν ποτέ δεν θα καλύπτεται από εγγύηση uptime.

Επιστροφή χρημάτων
Εάν έχετε διαπιστώσει ότι ο ιστότοπός σας κατέβηκε χωρίς σφάλμα της δικής σας, και ήταν το υλικό που συντρίβεται παρά το λογισμικό (ή το λογισμικό καλύφθηκε με τη συμφωνία σας), μπορεί να είναι δύσκολο να λάβετε την επιστροφή σας. Οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας έχουν πολλά στεφάνια που θέλουν να περάσετε για να διεκδικήσετε την επιστροφή χρημάτων.

Είναι πιθανό ότι ελπίζετε ότι θα αποφασίσετε ότι το ποσό της προσπάθειας δεν αξίζει τα 12 σεντ που θα λάβετε.

Η λειτουργία Uptime είναι ακόμα σημαντική

Μην κάνετε λάθος, έχοντας έναν πάροχο φιλοξενίας που εγγυάται uptime είναι πολύ καλύτερος από αυτόν που δεν το κάνει. Αλλά μην υποθέσετε ότι εάν ένας πάροχος εγγυάται 99,9999999999999999999999% uptime ότι η περιοχή σας δεν θα πάει ποτέ κάτω. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι εάν ο ιστότοπός σας πάει κάτω, θα σας επιστραφεί το κόστος της φιλοξενίας κατά τη διάρκεια του χρόνου εγκατάλειψης.