Pokemon GO, και γιατί η ανάμικτη πραγματικότητα είναι ακόμα αβέβαιη

Οι μικτές τεχνολογίες πραγματικότητας θα πετύχουν με βάση το περιεχόμενο, όχι την τεχνολογία.

Είναι ο Pokemon GO τον προάγγελο για τα πιο ενισχυμένα παιχνίδια πραγματικότητας; Η τεχνολογία ήταν για λίγο, αλλά τίποτα δεν έχει φτάσει ποτέ στο είδος της χρήσιμης κρίσιμης μάζας που έφτασε η Pokemon GO στις δύο πρώτες εβδομάδες της ύπαρξής της. Συνολικά, το παιχνίδι κατόρθωσε να κάνει πάνω από 35 εκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 2 εβδομάδες σε μια εκκεντρικά εκτόξευση και σε ένα σημείο νίκησε το υπόλοιπο της αγοράς τυχερών παιχνιδιών. Για να μην αναφέρουμε ότι είχε σαφώς σημαντικό αντίκτυπο στον πολιτισμό, με αθλητικές ομάδες που διεξήγαγαν προωθήσεις, μάρκες που προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την υστερία, και αστυνομικά τμήματα προειδοποιώντας τους παίκτες του παιχνιδιού. Όπως και με πολλούς crazes, οι πιθανότητες άλλων προγραμματιστών που προσπαθούν να κάνουν παρόμοια παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας σε ένα χτύπημα μοιάζει με ένα αναπόφευκτο. Αλλά το Pokemon GO θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση στους προγραμματιστές της επαυξημένης πραγματικότητας, της εικονικής πραγματικότητας, της γεωγραφικής κατανομής και άλλων μορφών τεχνολογίας εναλλασσόμενης πραγματικότητας: πρόκειται για το περιεχόμενο και όχι για την τεχνολογία κάτω από αυτήν.

Τα προηγούμενα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας δεν ήταν πουθενά τόσο δημοφιλή

Ίσως η ισχυρότερη απόδειξη ότι η αυξημένη πραγματικότητα από μόνη της δεν μπορεί να πουλήσει ένα παιχνίδι, συγκρίνει έμμεσα τον προηγούμενο τίτλο της Niantic, Ingress, με τον Pokemon GO. Η Ingress διατέθηκε για αρκετά χρόνια και χάρη εν μέρει στη φύση τους ως εταιρία ιδιοκτησίας της Google για μεγάλο μέρος της ύπαρξής τους, διέθεταν μια βάση χρηματοδότησης και μάρκετινγκ που τραβούσε αρκετούς παίκτες για να παρέχει μια αρκετά αξιόλογη βάση δεδομένων που ο Niantic πήγε και χρησιμοποίησε για Pokemon ΠΗΓΑΙΝΩ. Στην πραγματικότητα, ο λόγος για τον οποίο τόσα θρησκευτικά κτίρια είναι τα Pokestops είναι ότι έχουν αφηγηματική σημασία με τον Ingress.

Αλλά η Ingress, για όσο καλά έκανε, ήταν ίσως το πιο αξιοσημείωτο παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας που κυκλοφόρησε τα τελευταία χρόνια. Και ενώ ήταν ίσως πιο δημοφιλής από ό, τι μπορούσε να συνειδητοποιήσει κάποιος, με τον μεγάλο αριθμό πύλες που έγιναν Pokestops, ποτέ δεν πυροδότησε τίποτα, ακόμη και κοντά στη μανία που κατάφερε να κάνει η Pokemon GO. Το Ingress είναι μια περιέργεια ειδήσεων σε σχέση με αυτό που η Pokemon GO κορυφώθηκε στη δημοτικότητα.

Δεν είναι μόνο η τεχνολογία, αλλά το περιεχόμενο

Ουσιαστικά, η διχοτόμηση φαίνεται να είναι ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να παίξουν παιχνίδια αυξημένης πραγματικότητας, απλώς δεν είναι πρόθυμοι να τα παίξουν επειδή είναι ενισχυμένη πραγματικότητα. Δώστε τους το σωστό περιεχόμενο, και θα βουτήξει κατευθείαν σε αυτά. Αυτό αφορά τους μικρότερους, πιο δημιουργικούς προγραμματιστές που συχνά αναλαμβάνουν κινδύνους σε νέες πλατφόρμες - το πρώτο παιχνίδι εναλλαγής-πραγματικότητας για να γίνει καλόπιστος χτύπος είναι μια δημοφιλής ιδιοκτησία της Nintendo. Ούτε η Sony και η Nintendo θα μπορούσαν να το κάνουν με το περιεχόμενο που επικεντρώνεται σε AR, καθώς ξεκίνησαν με το PlayStation Vita και το Nintendo 3DS αντίστοιχα. Εάν δεν μπορούν να πουλήσουν μια ιδέα χωρίς ενδιαφέροντα υπάρχοντα ακίνητα, τότε ποια ελπίδα υπάρχει για μια εκκίνηση με μια καλή ιδέα και ένα διασκεδαστικό παιχνίδι; Ουσιαστικά, φαίνεται να λέει ότι η επαυξημένη πραγματικότητα είναι απλώς ένας τρόπος για εταιρείες με δημοφιλή εμπορικά σήματα να κάνουν αυτά τα εμπορικά σήματα ακόμα πιο δημοφιλή. Ή, ίσως, το Pokemon GO είναι απλά μια καθαρή ανωμαλία: η σωστή ιδιοκτησία που θα μπορούσε να λειτουργήσει για επαυξημένη πραγματικότητα, αναμειγνύεται με την επιθυμία για περιεχόμενο Nintendo έξω από τα συστήματα Nintendo που η Nintendo δεν έχει ακόμη προσφέρει.

Αυτό θα πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας για εταιρείες όπως το Magic Leap που κάνουν την επαυξημένη πραγματικότητα και για εταιρείες εικονικής πραγματικότητας. Ουσιαστικά, έχουν δύο προκλήσεις. Το ένα είναι να κάνουμε μια νέα μορφή τεχνολογίας που να είναι αρκετά καλή ώστε να είναι διασκεδαστική. Το άλλο είναι ότι πρέπει να εξασφαλίσουν ότι υπάρχει περιεχόμενο που διατηρεί τους χρήστες γύρω. Το πρώτο είναι μια πραγματική πρόκληση από μόνος του. Οι νέοι τύποι ψυχαγωγίας έχουν συχνά κανόνες και επιπλοκές που είναι δύσκολο να καταλάβουν σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η εικονική πραγματικότητα είναι πολύ μικρή και βλέπει πολλά προβλήματα με το πώς να κάνει σωστά τα παιχνίδια.

Είναι πολύ πιθανό η εικονική πραγματικότητα να μην γίνει δημοφιλής με βάση μόνο την ποιότητα της τεχνολογίας. Τουλάχιστον με επαυξημένη πραγματικότητα όπως το Pokemon GO, χρησιμοποιούσε συσκευές που ήδη χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι. Η προσθήκη νέου υλικού που οι άνθρωποι πρέπει να αγοράσουν δεν θα βοηθήσει στην υιοθέτηση νέας τεχνολογίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κινητό μπορεί να είναι τόσο σημαντικό για την υιοθέτηση της εικονικής πραγματικότητας, επειδή όλοι το έχουν.

Η διπλή πρόκληση της δημιουργίας νέας τεχνολογίας και περιεχομένου για αυτό

Αυτό σημαίνει ότι όποιος είναι οπαδός συγκεκριμένων τεχνολογιών πρέπει να ελπίζει ότι το περιεχόμενο είναι στο δρόμο. Η εικονική πραγματικότητα έχει τουλάχιστον αυτή την κατάσταση. Πολλοί προγραμματιστές, και οι δύο χρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις και περίεργοι ανεξάρτητοι προγραμματιστές, παράγουν ενδιαφέρον περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας. Ακόμη και το Fallout 4 έρχεται στο HTC Vive. Το Gear VR σε κινητά έχει το Minecraft , το υποστηρικτικό του Eve developer CCP, και έχει ήδη αξιοπρεπή βάση χρηστών. Το Magic Leap είναι πολύ μυστικοπαθές με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά έχουν προσλάβει μοναδικά ταλέντα, όπως ο Neal Stephenson και ο Graeme Devine, για να τα δουλέψουν σε διάφορες ικανότητες.

Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε απλώς να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των υφιστάμενων εμπορικών σημάτων. Το Pokemon είναι ένα μακροχρόνιο franchise που έχει τέτοιο πολιτισμικό αντίκτυπο που πολλοί άνθρωποι ήταν αόριστα εξοικειωμένοι με αυτό. Συνδυάστε μια νέα τεχνολογία με πρόσβαση σε κάτι που οι άνθρωποι επιθυμούν ήδη και παίρνετε ένα χτύπημα. Και μπορεί να είναι οι προγραμματιστές να παίρνουν κινδύνους και να υπολογίζουν τις προκλήσεις των πρώτων ημερών των νέων τεχνολογιών που τελειώνουν παρέχοντας μόνο τη ραχοκοκαλιά για τα μεγάλα εμπορικά σήματα να συνεχίσουν την προβολή τους στο μέλλον.

Ωστόσο, το μάθημα από το Pokemon GO και η επαυξημένη πραγματικότητα είναι απλή: η τακτοποιημένη τεχνολογία μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους για λίγα λεπτά. Μεγάλο περιεχόμενο θα τους κρατήσει.