Πώς να ρυθμίσετε τον κωδικό του υλικολογισμικού στο Mac σας

Αποτρέψτε τους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες από την εκκίνηση του Mac σας

Οι Mac διαθέτουν αρκετά καλά ενσωματωμένα συστήματα ασφαλείας. Τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα με κακόβουλο λογισμικό και ιούς από ό, τι μερικές από τις άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες υπολογιστών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απόλυτα ασφαλείς.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν κάποιος έχει φυσική πρόσβαση στο Mac σας, κάτι που μπορεί να συμβεί όταν κλαπεί ο Mac ή χρησιμοποιείται σε περιβάλλον που επιτρέπει εύκολη πρόσβαση. Στην πραγματικότητα, η παράκαμψη της βασικής ασφάλειας που παρέχεται από το σύστημα λογαριασμού χρηστών του OS X είναι ένα cakewalk. Δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες, μόνο λίγο χρόνο και φυσική πρόσβαση.

Πιθανότατα έχετε ήδη λάβει βασικές προφυλάξεις, όπως να βεβαιωθείτε ότι όλοι οι λογαριασμοί χρηστών των Mac σας έχουν κωδικούς που είναι λίγο πιο δύσκολο να μαντέψουν από τον "κωδικό πρόσβασης" ή το "12345678". (Τα γενέθλια και το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας δεν είναι ούτε καλές επιλογές.)

Ενδέχεται επίσης να χρησιμοποιείτε ένα σύστημα κρυπτογράφησης πλήρους δίσκου , όπως το FileVault 2 , για την προστασία των δεδομένων σας. Ο υπολογιστής Mac σας μπορεί ακόμα να έχει πρόσβαση, αν και τα δεδομένα χρήστη σας είναι πιθανώς αρκετά ασφαλή με την επιλογή κρυπτογράφησης.

Αλλά δεν υπάρχει τίποτα λάθος με την προσθήκη ενός άλλου επιπέδου ασφάλειας στο Mac σας: ένας κωδικός πρόσβασης υλικολογισμικού. Αυτό το απλό μέτρο μπορεί να αποτρέψει κάποιον από τη χρήση μιας από τις πολλές συντομεύσεις πληκτρολογίου που αλλάζουν την ακολουθία εκκίνησης και μπορεί να αναγκάσει το Mac να εκκινήσει από άλλη μονάδα, καθιστώντας έτσι πιο εύκολη την πρόσβαση στα δεδομένα του Mac. Χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου, ένας μη εξουσιοδοτημένος χρήστης μπορεί επίσης να εκκινήσει σε λειτουργία ενός χρήστη και να δημιουργήσει έναν νέο λογαριασμό διαχειριστή ή ακόμα και να επαναφέρει τον κωδικό πρόσβασης διαχειριστή . Όλες αυτές οι τεχνικές μπορούν να αφήσουν τα σημαντικά προσωπικά σας δεδομένα ώριμα για πρόσβαση.

Ωστόσο, καμία από τις ειδικές συντομεύσεις πληκτρολογίου δεν θα λειτουργήσει εάν η διαδικασία εκκίνησης απαιτεί κωδικό πρόσβασης. Εάν ένας χρήστης δεν γνωρίζει αυτόν τον κωδικό πρόσβασης, οι συντομεύσεις πληκτρολογίου είναι άχρηστες.

Χρήση του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού για τον έλεγχο της πρόσβασης εκκίνησης στο OS X

Το Mac υποστηρίζει πάρα πολύ τους κωδικούς πρόσβασης υλικολογισμικού, οι οποίοι πρέπει να εισαχθούν όταν ο υπολογιστής Mac είναι ενεργοποιημένος. Ονομάζεται κωδικός πρόσβασης υλικολογισμικού επειδή είναι αποθηκευμένος σε μη πτητική μνήμη στη μητρική πλακέτα του Mac. Κατά τη διάρκεια της εκκίνησης, το υλικολογισμικό EFI ελέγχει για να διαπιστώσει εάν ζητούνται αλλαγές στην κανονική ακολουθία εκκίνησης, όπως εκκίνηση σε λειτουργία ενός χρήστη ή από διαφορετική μονάδα δίσκου. Αν ναι, ο κωδικός του υλικολογισμικού ζητείται και ελέγχεται σε σχέση με την αποθηκευμένη έκδοση. Εάν είναι ένας αγώνας, η διαδικασία εκκίνησης συνεχίζεται. αν όχι, η διαδικασία εκκίνησης σταματά και περιμένει τον σωστό κωδικό πρόσβασης. Επειδή όλα αυτά συμβαίνουν πριν από την πλήρη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος X, οι κανονικές επιλογές εκκίνησης δεν είναι διαθέσιμες, επομένως δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Mac.

Στο παρελθόν, οι κωδικοί πρόσβασης του υλικολογισμικού ήταν αρκετά εύκολο να ξεφύγουν. Καταργήστε κάποια μνήμη RAM και ο κωδικός πρόσβασης διαγράφηκε αυτόματα. δεν είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα. Το 2010 και αργότερα οι Mac, το firmware της EFI δεν επαναφέρει πλέον τον κωδικό του υλικολογισμικού όταν γίνονται φυσικές αλλαγές στο σύστημα. Αυτό καθιστά τον κωδικό του υλικολογισμικού πολύ καλύτερη ασφάλεια για πολλούς χρήστες Mac.

Προειδοποιήσεις κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού

Πριν ενεργοποιήσετε τη λειτουργία κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού, μερικές λέξεις προσοχής. Ξεχνώντας τον κωδικό του υλικολογισμικού μπορεί να οδηγήσει σε έναν κόσμο κακό, επειδή δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να το επαναφέρετε.

Η ενεργοποίηση του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού μπορεί επίσης να δυσχεράνει τη χρήση του Mac σας. Θα χρειαστεί να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασης κάθε φορά που τροφοδοτείτε το Mac σας χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου (για παράδειγμα, για εκκίνηση σε λειτουργία ενός χρήστη) ή προσπαθήστε να εκκινήσετε από μια μονάδα δίσκου διαφορετική από την προεπιλεγμένη μονάδα εκκίνησης.

Ο κωδικός του υλικολογισμικού δεν θα σας εμποδίσει (ή οποιονδήποτε άλλο) από την εκκίνηση απευθείας στην κανονική μονάδα εκκίνησης. (Εάν ο υπολογιστής σας Mac απαιτεί κωδικό πρόσβασης χρήστη για να συνδεθείτε, αυτός ο κωδικός πρόσβασης θα εξακολουθεί να απαιτείται.) Ο κωδικός του υλικολογισμικού τίθεται σε λειτουργία μόνο εάν κάποιος προσπαθήσει να αποφύγει την κανονική διαδικασία εκκίνησης.

Ο κωδικός του υλικολογισμικού μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για φορητούς υπολογιστές Mac που μπορεί εύκολα να χαθούν ή να κλαπούν, αλλά γενικά δεν είναι τόσο σημαντικό για υπολογιστές Mac που δεν εγκαταλείπουν ποτέ το σπίτι τους ή βρίσκονται σε ένα μικρό γραφείο όπου είναι γνωστοί όλοι οι χρήστες. Φυσικά, πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας κριτήρια για να αποφασίσετε εάν θέλετε να ενεργοποιήσετε τον κωδικό του υλικολογισμικού.

Ενεργοποίηση του κωδικού υλικολογισμικού του Mac σας

Η Apple παρέχει ένα βοηθητικό πρόγραμμα για την ενεργοποίηση της επιλογής κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού. Το βοηθητικό πρόγραμμα δεν αποτελεί μέρος του OS X. είναι είτε στο DVD εγκατάστασης ( OS X Snow Leopard και νωρίτερα) είτε στο διαμέρισμα Recovery HD ( OS X Lion και αργότερα). Για να αποκτήσετε πρόσβαση στο βοηθητικό πρόγραμμα κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού, θα χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση του Mac από το DVD εγκατάστασης ή το διαμέρισμα Recovery HD.

Εκκίνηση χρησιμοποιώντας ένα DVD εγκατάστασης

  1. Εάν χρησιμοποιείτε το OS X 10.6 ( Snow Leopard ) ή νωρίτερα, τοποθετήστε το DVD εγκατάστασης και κάντε επανεκκίνηση του Mac ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο "c".
  2. Το πρόγραμμα εγκατάστασης OS X θα ξεκινήσει. Μην ανησυχείτε. δεν θα εγκαταστήσουμε τίποτα, χρησιμοποιώντας μόνο ένα από τα βοηθητικά προγράμματα του εγκαταστάτη.
  3. Επιλέξτε τη γλώσσα σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Συνέχεια ή στο βέλος.
  4. Μεταβείτε στην ενότητα Ρύθμιση του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού , παρακάτω.

Εκκίνηση χρησιμοποιώντας το Recovery HD

  1. Εάν χρησιμοποιείτε OS X 10.7 (Lion) ή νεότερη έκδοση, μπορείτε να εκκινήσετε από το διαμέρισμα Recovery HD.
  2. Επανεκκινήστε το Mac ενώ κρατάτε πατημένα τα πλήκτρα + r. Κρατήστε τα δύο κλειδιά μέχρι να εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας Recovery HD.
  3. Μεταβείτε στην ενότητα Ρύθμιση του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού , παρακάτω.

Ρύθμιση του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού

  1. Από το μενού "Βοηθήματα", επιλέξτε Βοηθητικό πρόγραμμα κωδικού υλικολογισμικού.
  2. Θα ανοίξει το παράθυρο Βοηθητικό πρόγραμμα κωδικού πρόσβασης, ενημερώνοντάς σας ότι η ενεργοποίηση του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού θα αποτρέψει την εκκίνηση του Mac από διαφορετική μονάδα δίσκου, CD ή DVD χωρίς κωδικό πρόσβασης.
  3. Κάντε κλικ στο κουμπί Ενεργοποίηση κωδικού πρόσβασης.
  4. Ένα πτυσσόμενο φύλλο θα σας ζητήσει να δώσετε έναν κωδικό πρόσβασης καθώς και να επαληθεύσετε τον κωδικό εισάγοντάς τον για δεύτερη φορά. Εισάγετε τον κωδικό σας. Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει μέθοδος για την ανάκτηση ενός χαμένου κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού, οπότε βεβαιωθείτε ότι είναι κάτι που θα θυμάστε. Για ισχυρότερο κωδικό πρόσβασης, σας συνιστώ να συμπεριλάβετε και τα γράμματα και τους αριθμούς.
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Ορισμός κωδικού πρόσβασης.
  6. Το παράθυρο του βοηθητικού προγράμματος κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού θα αλλάξει για να δηλώσει ότι η προστασία κωδικού πρόσβασης είναι ενεργοποιημένη. Κάντε κλικ στο κουμπί Διακοπή του βοηθητικού προγράμματος βοήθειας κωδικού πρόσβασης.
  7. Κλείστε τα βοηθητικά προγράμματα Mac OS X.
  8. Κάντε επανεκκίνηση του Mac.

Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Mac όπως συνήθως. Δεν θα παρατηρήσετε καμία διαφορά στη χρήση του Mac εκτός αν επιχειρήσετε να ξεκινήσετε το Mac χρησιμοποιώντας μια συντόμευση πληκτρολογίου.

Για να ελέγξετε τον κωδικό του υλικολογισμικού, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο επιλογής κατά την εκκίνηση. Θα πρέπει να σας ζητηθεί να δώσετε τον κωδικό του υλικολογισμικού.

Απενεργοποίηση του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού

Για να απενεργοποιήσετε την επιλογή του κωδικού πρόσβασης υλικολογισμικού, ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες, αλλά αυτή τη φορά, κάντε κλικ στο κουμπί "Απενεργοποίηση του κωδικού Firmware". Θα σας ζητηθεί να δώσετε τον κωδικό του υλικολογισμικού. Μόλις επαληθευτεί, ο κωδικός του υλικολογισμικού θα απενεργοποιηθεί.