Πώς να πείτε ένα φίλο Facebook από ένα Facebook Hacker

Είναι η γιαγιά από το rocker της ή ο λογαριασμός της απλώς hacked;

Μήπως η γιαγιά σας μόλις δημοσιεύσετε ένα σύνδεσμο Facebook στο "Hot Shocking Sexy Pics της Britney Spears"; Ίσως έτσι κυλάει η γιαγιά σας, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι είναι ίσως ο χάκερ που μόλις "έβαλε" το λογαριασμό της στο Facebook. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που σας βοηθούν να πείτε τη διαφορά μεταξύ του φίλου ή του εχθρού του Facebook.

1. Είναι η θέση εκτός χαρακτήρα για το πρόσωπο που το δημοσιεύει;

Πάω να βγαίνω σε ένα άκρο και να πω ότι οι γιαγιάδες συνήθως δεν έχουν καμία επιθυμία να στείλουν πορνογραφικές συνδέσεις στους πιο κοντινούς φίλους και μέλη της οικογένειάς τους. Αυτή η δημοσίευση είναι προφανώς πολύ ξεπερασμένη από τη φύση της, καθιστώντας πολύ πιθανό ότι κάποιος άλλος χρησιμοποιεί το λογαριασμό της. Ο σύνδεσμος που αποστέλλεται από το λογαριασμό της πιθανόν να σας στείλει σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing site)

2. Είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται στη θέση κανονική για την περιοχή;

Η γιαγιά μου ήταν πολλά πράγματα, αλλά μια κακή σπίθα με κακή εντολή της αγγλικής γλώσσας δεν ήταν ένα από αυτά. Δεδομένης της παγκόσμιας εμβέλειας του Διαδικτύου, ένας λογαριασμός στο Facebook μπορεί να χτυπηθεί από οπουδήποτε στον κόσμο. Οι χάκερ θα προσπαθήσουν να φανταστούν τον χρήστη του λογαριασμού που έχει καταστραφεί όσο καλύτερα μπορούν. Το πρόβλημα είναι ότι εάν ο χάκερ δεν είναι ντόπιος της χώρας του θύματός του, τότε μπορεί να μην είναι σε θέση να μιμηθεί με ακρίβεια τις διακριτικές εκφράσεις ή το τοπικό αργαλειό που χρησιμοποιείται στη χώρα του λογαριασμού του θύματός του.

Ας φανταστούμε ένα παράδειγμα:

Πραγματική ανάρτηση από τη γιαγιά: "Καλή τύχη με τις δοκιμές σας την επόμενη εβδομάδα μέλι. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένα κομμάτι κέικ."

Ο χάκερ προσπαθεί να μιμηθεί τη γιαγιά από το μαρτυρικό λογαριασμό του: "Μπορεί να είναι καλή τύχη να είναι μαζί σας για τις εξετάσεις σας. Θα είναι κομμάτι πίτσα."

Αυτό θα πρέπει να είναι ένα νεκρό giveaway ότι ο λογαριασμός της γιαγιάς έχει πειραχτεί ή τουλάχιστον ότι κάποιος πρέπει να ελέγξει και να βεβαιωθείτε ότι παίρνει όλα τα κατάλληλα φάρμακα της.

3. Η θέση ζητάει χρήματα ή phish για προσωπικές πληροφορίες;

Υπάρχει μια δημοφιλής απάτη στο Facebook όπου ένας χάκερ που χρησιμοποιεί έναν συμβιβασμένο λογαριασμό πλαστοπροσωπεί κάποιον και δηλώνει ότι χρειάζεται χρήματα επειδή χάνονται σε μια ξένη χώρα ή κολληθούν κάπου χωρίς το διαβατήριό τους, το πορτοφόλι κλπ. Πρόθυμοι να βοηθήσουν έναν φίλο σε ανάγκη, Το φίλο του Facebook τους καλεί χρήματα μόνο για να ανακαλύψει αργότερα ότι είχαν εξαπατηθεί από έναν χάκερ.

Τι γίνεται αν ο φίλος σας χαθεί και έχει ανάγκη; Θα μου άρεσε να τους αφήσεις λανθάνοντες, έτσι; Καλέστε τον φίλο σας ή ελέγξτε με την οικογένειά τους για να δείτε αν η ιστορία ισχύει. Εάν δεν μπορείτε να επαληθεύσετε την ιστορία μέσω τηλεφώνου ή με άλλα μέσα, ρωτήστε τον φίλο σας (ή τους hacker) ερωτήσεις που μόνο ο φίλος σας πρέπει να γνωρίζει τις απαντήσεις (και όχι πράγματα που θα μπορούσαν να βρουν στη σελίδα του προφίλ σας στο Facebook).

4. Μήπως ο σύνδεσμος στη θέση φαίνεται περίεργος ή χρησιμοποιεί μια υπηρεσία συντόμευσης συνδέσμων όπως το Bit.ly;

Οι άνθρωποι αγαπούν τη χρήση υπηρεσιών συντόμευσης συνδέσμων επειδή μπορούν να πάρουν μια τεράστια διεύθυνση στο διαδίκτυο και να το συντομεύσουν σε λίγους χαρακτήρες, καθιστώντας ευκολότερο να θυμηθούν και αρκετά σύντομα για να χωρέσουν σε μια θέση Twitter. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπηρεσίες συντόμευσης συνδέσμων όπως το Bit.ly χρησιμοποιούνται συχνά από τους χάκερ για να αποκρύψουν τις πραγματικές διευθύνσεις ιστού προορισμού των τοποθεσιών ηλεκτρονικού "ψαρέματος" (phishing sites) ή άλλου επιβλαβούς web malware.

Για να επαληθεύσετε τον πραγματικό προορισμό ενός συντομευμένου συνδέσμου, θα πρέπει να ελέγξετε τη σύνδεση με μια τοποθεσία επιμήκυνσης συνδέσμου, όπως το CheckShortURL. Ο ιστότοπος επιμήκυνσης θα σας δείξει τον σύνδεσμο ανακατεύθυνσης προορισμού χωρίς να χρειάζεται να τον επισκεφθείτε μόνοι σας. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγξετε αν είναι ασφαλές πριν πάτε εκεί.

5. Η θέση τοποθετήθηκε στους τοίχους όλων των φίλων του αφίσα στο Facebook;

Εάν βλέπετε μια περίεργη θέση στον τοίχο σας, ελέγξτε για να δείτε αν είναι επίσης στους τοίχους κάποιων από τους αμοιβαίους φίλους σας.

Πολλοί χάκερ και εφαρμογές του Facebook απατεώνες θα προσπαθήσουν να εξαπλώσουν τους συνδέσμους τους σαν έναν ιό, εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα "Επιτρέψτε στους φίλους να δημοσιεύσουν στο τείχος μου" το Facebook που πολλοί από εμάς έχουν ενεργοποιήσει. Η εφαρμογή χάκερ και / ή απατεώνων θα δημοσιεύσει συνήθως την ίδια σύνδεση απάτης ή ηλεκτρονικού "ψαρέματος" στον τοίχο κάθε φίλου στη λίστα φίλων του θύματος. Αυτό τους επιτρέπει να διαδώσουν γρήγορα τη σύνδεση ή την εφαρμογή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Επιπλέον, οι θέσεις κατανέμονται ακόμη περισσότερο, επειδή οι θέσεις του τοίχου εμφανίζονται στην ζωντανή τροφή και πολλοί άνθρωποι θα μοιραστούν κάτι χωρίς να το επισκεφθούν πρώτα.

Έτσι, την επόμενη φορά που ο φίλος σας δημοσιεύει κάτι σαν "πήρα ένα δωρεάν iPad και μπορείτε επίσης κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο", σκεφτείτε δύο φορές πριν κάνετε τυφλά κλικ σε αυτό ή το μοιραστείτε και αναρωτηθείτε τις παραπάνω ερωτήσεις. Τώρα ελέγξτε τη γιαγιά σας, για καλό καλό!