Τι είναι ο κοινωνικός εθισμός;

Πώς να καταλάβετε αν είστε γαντζώθηκε

Ο εθισμός στα κοινωνικά δίκτυα είναι μια φράση που χρησιμοποιείται μερικές φορές για να αναφέρεται σε κάποιον που ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας το Facebook , το Twitter και άλλες μορφές κοινωνικών μέσων - τόσο πολύ ώστε να παρεμβαίνει σε άλλες πτυχές της καθημερινής ζωής.

Δεν υπάρχει επίσημη ιατρική αναγνώριση του κοινωνικού δικτύου εθισμού ως ασθένεια ή διαταραχή. Ακόμα, η συσσώρευση συμπεριφορών που συνδέονται με τη βαριά ή υπερβολική χρήση των κοινωνικών μέσων έχει γίνει αντικείμενο πολλών συζητήσεων και έρευνας

Ορισμός του κοινωνικού δικτύου

Ο εθισμός συνήθως αναφέρεται σε καταναγκαστική συμπεριφορά που έχει αρνητικές επιπτώσεις. Στους περισσότερους εθισμούς, οι άνθρωποι αισθάνονται υποχρεωμένοι να κάνουν ορισμένες δραστηριότητες τόσο συχνά που γίνονται μια επιβλαβή συνήθεια, η οποία στη συνέχεια παρεμβαίνει σε άλλες σημαντικές δραστηριότητες όπως η εργασία ή το σχολείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένας εξαρτημένος κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να θεωρηθεί κάποιος με καταναγκασμό να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά μέσα σε υπερβολικό βαθμό - ελέγχοντας διαρκώς τις ενημερώσεις κατάστασης του Facebook ή "καταδιώκοντας" τα προφίλ των ανθρώπων στο Facebook, για παράδειγμα, για ώρες στο τέλος.

Αλλά είναι δύσκολο να πούμε πότε η αγάπη για μια δραστηριότητα γίνεται εξάρτηση και διασχίζει τη γραμμή σε μια επιβλαβή συνήθεια ή εθισμό. Μήπως ξοδεύετε τρεις ώρες την ημέρα στο Twitter διαβάζοντας τυχαία tweets από τους ξένους σημαίνει ότι είστε εθισμένοι στο Twitter; Πόσο περίπου πέντε ώρες; Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι μόλις διάβαζες επικεφαλίδες ειδήσεων ή ότι έπρεπε να παραμείνετε παρόντες στον τομέα σας για δουλειά, σωστά;

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο εθισμός των κοινωνικών μέσων μπορεί να είναι ισχυρότερος από τον εθισμό στα τσιγάρα και το ποτό μετά από ένα πείραμα στο οποίο καταγράφηκαν οι πόθοι αρκετών εκατοντάδων ανθρώπων για αρκετές εβδομάδες. Οι πόθοι των μέσων ενημέρωσης κατατάσσονται μπροστά από τους πόθους για τσιγάρα και αλκοόλ.

Και στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι ερευνητές έσπευσαν πραγματικά τους ανθρώπους σε λειτουργικές μηχανές μαγνητικής τομογραφίας για να σαρώσουν το μυαλό τους και να δουν τι συμβαίνει όταν μιλάνε για τον εαυτό τους, το οποίο αποτελεί βασικό μέρος του τι κάνουν οι άνθρωποι στα κοινωνικά μέσα. Διαπίστωσαν ότι η επικοινωνία αυτο-αποκάλυψης διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου όπως το σεξ και τα τρόφιμα.

Πολλοί κλινικοί γιατροί έχουν παρατηρήσει συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης και κάποιες ψυχολογικές διαταραχές σε άτομα που περνούν πολύ χρόνο σε απευθείας σύνδεση , αλλά έχουν βρεθεί ελάχιστα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα κοινωνικά μέσα ή η χρήση του Διαδικτύου προκάλεσαν τα συμπτώματα. Υπάρχει παρόμοια έλλειψη δεδομένων σχετικά με την κοινωνική δικτύωση.

Παντρεμένος με τα Social Media;

Οι κοινωνιολόγοι και οι ψυχολόγοι, εν τω μεταξύ, εξερευνούν τον αντίκτυπο της κοινωνικής δικτύωσης στις πραγματικές σχέσεις, ιδίως τον γάμο, και ορισμένοι αμφισβήτησαν αν η υπερβολική χρήση των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο διαζύγιο.

Το περιοδικό Wall Street Journal αναφέρει ότι 1 στους 5 γάμους καταστράφηκε από το Facebook, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχαν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα δεδομένα αυτά.

Ο Sherry Turkle, ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, έχει γράψει εκτενώς για τον αντίκτυπο των κοινωνικών μέσων στις σχέσεις, θεωρώντας ότι αποδυναμώνουν πραγματικά τους ανθρώπινους δεσμούς. Στο βιβλίο της, Alone Together: Γιατί περιμένουμε περισσότερο από την τεχνολογία και λιγότερο από το ένα από το άλλο, παρουσιάζει μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της συνεχούς σύνδεσης με την τεχνολογία, κάτι που παράδοξα μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο μόνοι.

Ωστόσο, άλλοι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κοινωνική δικτύωση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους και να συνδέονται περισσότερο με την κοινωνία.

Διαταραχή εθισμού στο Διαδίκτυο

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν την υπερβολική χρήση των κοινωνικών δικτύων απλά την πιο πρόσφατη μορφή της "διαταραχής εθισμού στο Διαδίκτυο", ένα φαινόμενο που ξεκίνησε για πρώτη φορά η δεκαετία του 1990, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η χρήση του Διαδικτύου. Ακόμη και τότε, οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι η βαριά χρήση του Διαδικτύου μπορεί να βλάψει τις επιδόσεις των ανθρώπων στην εργασία, στο σχολείο και στις οικογενειακές σχέσεις.

Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία ότι η υπερβολική χρήση του Διαδικτύου ή υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης είναι παθολογική ή θα πρέπει να θεωρείται ιατρική διαταραχή. Κάποιοι ζήτησαν από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία να προσθέσει τον εθισμό στο Διαδίκτυο στην επίσημη ιατρική βίβλο των διαταραχών, αλλά η APA αρνήθηκε μέχρι στιγμής (τουλάχιστον από αυτή τη γραφή).

Αν αναρωτιέστε, ωστόσο, εάν μπορείτε να ξοδεύετε πάρα πολύ online, δοκιμάστε να δοκιμάσετε τον εθισμό στο Διαδίκτυο.