Τα Ins και Outs του Facebook Creeping

Όλο και πιο δημοφιλές μέρος για τα κοινωνικά μέσα

Το Creeping αναφέρεται σε "καταδίωξη" κάποιον σε κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που σημαίνει συνήθως να τα ελέγχετε ή να παρακολουθείτε αυτό που συμβαίνει στη ζωή τους στο Facebook , στο Twitter ή στο LinkedIn. Δεν είναι τόσο ανατριχιαστικό όσο ακούγεται. Το Creeping σημαίνει απλώς την περιήγηση στο χρονοδιάγραμμά τους, τις ενημερώσεις κατάστασης, τα tweets και διάφορα online bios για να μάθετε περισσότερα για αυτά.

Το Facebook σέρνεται είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο και ιδιαίτερα δημοφιλές χόμπι, ειδικά με νέους ανθρώπους. Ονομάστηκε "καταδίωξη" στις πρώτες μέρες του Facebook, αλλά πιο συχνά τώρα είναι γνωστός ως "ερπυσμός", μια λέξη που φέρει μια πιο απαλή χροιά και δεν συνδέεται με εγκληματική δραστηριότητα, όπως μπορεί να είναι και η καταδίωξη. Δεν είναι σχεδόν τόσο επιθετικό όσο ο πραγματικός κόσμος, αλλά εξακολουθεί να είναι λίγο αμφιλεγόμενο, παρόλο που είναι μια όλο και συχνότερη δραστηριότητα.

Το ρήμα "ερπυσμός" κυριολεκτικά σημαίνει να μετακινείται αργά και προσεκτικά, συχνά έτσι ώστε να μην παρατηρείται ή να ανιχνεύεται από άλλους. Οι άνθρωποι λένε μερικές φορές ότι ένα άτομο "σέρνει κάτω από το διάδρομο", για παράδειγμα, όταν σημαίνουν tip-toed ή περπάτησε ήσυχα.

Αυτή η έννοια του να κάνεις κάτι χωρίς να προσέχει κανείς άλλους πηγαίνει στο επίκεντρο του γιατί ο έλεγχος των ανθρώπων στο Facebook έχει έρθει να ονομαστεί "ερπυσμός" ή "σέρνεται στο Internet". Είναι επειδή η διασύνδεση του κοινωνικού δικτύου επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν ο ένας τον άλλον χωρίς να ειδοποιεί τον χρήστη ότι κάποιος άλλος κοιτάζει - ή έχει εξετάσει - το χρονοδιάγραμμά του ή την περιοχή του προσωπικού προφίλ του.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης το "αναρριχητικό" για να αναφερθούν σε κάποιον που του αρέσει να κάνει πολλά σερφάρισμα στο διαδίκτυο, ελέγχοντας συνεχώς τους ανθρώπους. Αλλά μην τους αποκαλείτε "σέρνεις" - ένας ερπυσμός αναφέρεται σε έναν παράξενο άνθρωπο, όχι έναν κανονικά φυσιολογικό που "σέρνεται" σε απευθείας σύνδεση για να ακολουθήσει αυτό που κάνουν οι φίλοι τους και να ελέγξει τους ανθρώπους που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα.

Facebook Creeping: Δραστηριότητα ρουτίνας

Η συρρίκνωση του Facebook είναι ιδιαίτερα συχνή στους νέους. Τακτικά ξοδεύουν χρόνο να ελέγχουν τους φίλους των φίλων τους στο δίκτυο - συχνά ψάχνουν να δουν ποιοι θα ήθελαν να γίνουν φίλοι ή ακόμα και η ημερομηνία.

Φυσικά, υπάρχουν φυσικά όρια για την εμφάνιση στο Facebook. Οι μεμονωμένοι χρήστες μπορούν να ορίσουν τα προφίλ απορρήτου τους έτσι ώστε μόνο οι φίλοι τους να μπορούν να δουν τι έχουν δημοσιεύσει.

Αλλά πολλοί άνθρωποι δημοσιεύουν επίσης κάποιο υλικό στα χρονοδιαγράμματα Facebook που μπορεί να δει κανείς. Επίσης, εάν ένας αμοιβαίος φίλος έχει δημοσιεύσει κάτι στο χρονοδιάγραμμα κάποιου, τότε θα πρέπει να μπορείτε να δείτε αυτό το απόσπαμα ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι με το άτομο, επειδή σας επιτρέπεται να βλέπετε τα περισσότερα από αυτά που έχουν δημοσιεύσει οι δικοί σας φίλοι, ακόμη και σε άλλα χρονοδιαγράμματα των ανθρώπων.

Πώς να διαβεβαιώσω αν κάποιος σας φέρνει στο Facebook;

Όλοι θα ήθελαν να ξέρουν ποιος τους ελέγχει στο Facebook και στο Twitter, έτσι; Λοιπόν, αυτό δεν είναι εύκολο εκτός και αν το "αναρριχητικό" παίρνει κάποια εμφανή δραστηριότητα όπως αρέσει ή να σχολιάζει τις αναρτήσεις σας ή φωτογραφίες σας, ή να ευνοήσει / επανεμφανίσει τα tweets σας.

Τόσο το Facebook όσο και το Twitter επέλεξαν να μην δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να δουν ποιος έχει δει τα προφίλ τους ή μεμονωμένες αναρτήσεις και φωτογραφίες. Το κέντρο βοήθειας του Facebook, στο οποίο αναφέρονται συνηθισμένοι μύθοι σχετικά με το δίκτυο, αναφέρει ρητά ότι το δίκτυο δεν εμφανίζεται ή επιτρέπει την εμφάνιση εφαρμογών τρίτων, ποιος είδε τις αναρτήσεις σας ή το προφίλ σας.

Στο Twitter μπορείτε, φυσικά, να βλέπετε τον κατάλογο των οπαδών για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός αν έχουν πάρει το λογαριασμό τους ιδιωτικό (λίγοι άνθρωποι το κάνουν). Και στο Facebook, ποιος μπορεί να δει τη λίστα φίλων κάποιου, διέπεται από τις προσωπικές ρυθμίσεις απορρήτου τους .

Το LinkedIn επιτρέπει σε μερικούς ανθρώπους να δουν ποιος τους εξέτασε, μέσω μιας διάταξης που ονομάζει " ποιος είδε το προφίλ σας ". Από προεπιλογή, αυτή η λειτουργία δείχνει τους χρήστες πόσοι άνθρωποι έχουν ελέγξει το προφίλ τους τις τελευταίες 90 ημέρες. Για ορισμένους χρήστες, εμφανίζονται επίσης τα ονόματα αυτών των αναρριχητικών φυτών.

Κανόνες του δρόμου για το Internet Creeping, Facebook Stalking

Στον κόσμο της διαδικτυακής κουλτούρας, μερικές κοινά αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές έχουν προκύψει ως προς το πώς να κάνει το Internet να σέρνεται χωρίς να προσβάλλει κανέναν ή να ενοχλεί τον εαυτό του.

Ένα μεγάλο όχι-όχι, για παράδειγμα, αφήνει σε ημι-αγνώστους ότι έχετε ήδη τα ελέγξει λεπτομερώς σε απευθείας σύνδεση. Μπορεί να είναι off-θέση για το πρόσωπο που έχει «σέρνεται." Αναφερόμενος σε κάτι που έχετε δει στο Facebook ενός ατόμου, για παράδειγμα, είναι μια φοβερή ιδέα για μια πρώτη ημερομηνία. Γενικά, με ανθρώπους που μόλις συναντάτε ή γνωστούς γνωρίζετε ελάχιστα, είναι σπάνια μια καλή ιδέα να αναφερθούν προσωπικά στοιχεία όπως πάρτι γενεθλίων, ταξίδια στην Ισπανία και αγαπημένα τρόφιμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το στοιχείο που παραπέμπει είναι παλαιότερο - ένα ή δύο χρόνια - επειδή λέει στο άτομο ότι ασχολείσθε ενεργά με το χρονοδιάγραμμά του, σε αντίθεση με το να το βλέπετε μόνο στη ροή ειδήσεων, η οποία είναι γεμάτη με πιο πρόσφατα στοιχεία . Λάβετε υπόψη ότι εάν κάνετε κλικ σε ένα παρόμοιο κουμπί ή σχολιάζετε κάτι μεγαλύτερο, αυτό το άτομο μπορεί να ενημερωθεί ότι έχετε κάνει κάτι τέτοιο - πράγμα που καθιστά την δράση σας ξεχωριστή, καθώς είναι ένα παλαιότερο στοιχείο που κανείς άλλος δεν μιλάει πια.

Ένας άλλος καλός κανόνας είναι να μην αρέσει ή να σχολιάζεις τίποτα που έχει αναρτηθεί από το πρόσωπο που ελέγχεις αν δεν τον ξέρεις στην πραγματική ζωή. Τέτοιες ενέργειες τους δίνουν μια άμεση ένδειξη ότι παρακολουθούνται σε απευθείας σύνδεση από έναν ξένο ή κάποιον που μόλις γνωρίζουν, γεγονός που κάνει πολλούς ανθρώπους άβολα.