Οθόνη για φορητούς υπολογιστές και οδηγός γραφικών

Πώς να επιλέξετε την κατάλληλη οθόνη και γραφικά για ένα φορητό υπολογιστή

Όταν κοιτάζετε το βίντεο για ένα φορητό υπολογιστή, υπάρχουν τέσσερα στοιχεία για να εξετάσουμε: το μέγεθος της οθόνης, την ανάλυση, τον τύπο οθόνης και τον επεξεργαστή γραφικών. Για τους περισσότερους ανθρώπους, μόνο το μέγεθος της οθόνης και η ανάλυση είναι όλα που θα έχουν πραγματικά σημασία. Ο επεξεργαστής γραφικών τείνει πραγματικά να κάνει τη διαφορά μόνο για εκείνους που θέλουν να κάνουν κάποια κινητά παιχνίδια ή βίντεο υψηλής ευκρίνειας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάτι παραπάνω από αυτό. Σχεδόν όλοι οι φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν κάποια μορφή οπίσθιου φωτισμού για ενεργή απεικόνιση μήτρας, ώστε να επιτρέπουν τις φωτεινές γρήγορες οθόνες που είναι σε θέση να προβάλλουν βίντεο.

Μέγεθος οθόνης

Οι οθόνες για φορητούς υπολογιστές έχουν ένα ευρύ φάσμα μεγεθών ανάλογα με το είδος του φορητού συστήματος στο οποίο κοιτάζετε. Οι μεγαλύτερες οθόνες παρέχουν μια ευκολότερη προβολή οθόνης, όπως αυτές για αντικατάσταση επιφάνειας εργασίας. Τα Ultraportables τείνουν να έχουν μικρότερες οθόνες που επιτρέπουν μειωμένο μέγεθος και αυξημένη φορητότητα. Σχεδόν όλα τα συστήματα προσφέρουν τώρα μια μεγάλη οθόνη αναλογίας διαστάσεων είτε για μια πιο κινητή οθόνη είτε για να μειώσει το μέγεθος της οθόνης στη διάσταση βάθους για ένα συνολικό μικρότερο μέγεθος συστήματος .

Όλα τα μεγέθη των οθονών δίνονται σε μια διαγώνια μέτρηση. Αυτή είναι η μέτρηση από τη χαμηλότερη γωνία της οθόνης στην αντίθετη άνω γωνία της οθόνης. Αυτό συνήθως θα είναι η πραγματικά ορατή περιοχή προβολής. Εδώ είναι ένα διάγραμμα των μέσων μεγεθών οθόνης για διαφορετικούς τύπους φορητών υπολογιστών:

Ανάλυση

Η ανάλυση οθόνης ή η εγγενής ανάλυση είναι ο αριθμός των εικονοστοιχείων στην οθόνη που εμφανίζονται στον αριθμό σε όλη την οθόνη με τον αριθμό κάτω από την οθόνη. Οι οθόνες του φορητού υπολογιστή φαίνονται καλύτερα όταν τα γραφικά εκτελούνται σε αυτήν την εγγενή ανάλυση. Ενώ είναι δυνατό να τρέξετε σε χαμηλότερη ανάλυση, δημιουργώντας έτσι μια παρεκβολή. Μια εξωστρεφής οθόνη τείνει να προκαλέσει μειωμένη σαφήνεια εικόνας καθώς το σύστημα πρέπει να χρησιμοποιεί πολλαπλά εικονοστοιχεία για να δοκιμάσει και να δείξει πώς θα εμφανίζεται κανονικά ένα εικονοστοιχείο.

Οι υψηλότερες εγγενείς αναλύσεις επιτρέπουν μεγαλύτερη λεπτομέρεια στην εικόνα και αυξημένο χώρο εργασίας στην οθόνη. Το μειονέκτημα σε οθόνες υψηλής ανάλυσης είναι ότι οι γραμματοσειρές τείνουν να είναι μικρότερες και μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαβαστούν χωρίς κλιμάκωση γραμματοσειράς. Αυτό μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο μειονέκτημα για τους ανθρώπους που έχουν κακή όραση. Μπορεί να αντισταθμιστεί με την αλλαγή του μεγέθους γραμματοσειράς στο λειτουργικό σύστημα, αλλά αυτό μπορεί να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε ορισμένα προγράμματα. Τα Windows αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα ιδιαίτερα με τις πιο πρόσφατες οθόνες υψηλής ανάλυσης και εφαρμογές επιφάνειας εργασίας. Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα των διαφόρων αρχείων βίντεο που αναφέρονται σε αναλύσεις:

Τύπος οθόνης

Ενώ το μέγεθος και η ανάλυση της οθόνης είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα αναφέρονται από τους κατασκευαστές και τους εμπόρους λιανικής πώλησης, ο τύπος οθόνης μπορεί επίσης να κάνει μια τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εκτελείται το βίντεο. Με τον τύπο αναφέρομαι σε ποια τεχνολογία χρησιμοποιείται ο πίνακας LCD και στην επίστρωση που χρησιμοποιείται πάνω στην οθόνη.

Υπάρχουν δύο βασικές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πίνακες LCD για φορητούς υπολογιστές αυτή τη στιγμή. Είναι TN και IPS. Τα πάνελ TN είναι τα πιο συνηθισμένα δεδομένου ότι είναι τα λιγότερο ακριβά και τείνουν επίσης να προσφέρουν ταχύτερους ρυθμούς ανανέωσης. Έχουν μειονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων στενών οπτικών γωνιών και χρωμάτων. Τώρα, οι γωνίες θέασης επηρεάζουν πόσο καλά φαίνεται το χρώμα και η φωτεινότητα της οθόνης από το κέντρο στο οποίο βλέπετε τον πίνακα. Το χρώμα αναφέρεται στη χρωματική γκάμα ή στο συνολικό αριθμό χρωμάτων που μπορεί να εμφανίσει η οθόνη. Οι πίνακες TN προσφέρουν λιγότερο συνολικό χρώμα, αλλά αυτό συνήθως έχει σημασία μόνο για τους σχεδιαστές γραφικών. Για όσους θέλουν υψηλότερα χρώματα και γωνίες προβολής, το IPS κάνει και τα δύο καλύτερα, αλλά τείνουν να κοστίζουν περισσότερο και να έχουν βραδύτερους ρυθμούς ανανέωσης και δεν είναι τόσο κατάλληλοι για παιχνίδια ή γρήγορο βίντεο.

Ο IGZO είναι ένας όρος που αναφέρεται πιο συχνά σε οθόνες επίπεδης οθόνης. Πρόκειται για μια νέα χημική σύνθεση για την κατασκευή οθονών που αντικαθιστά το παραδοσιακό υπόστρωμα πυριτίας. Τα βασικά οφέλη της τεχνολογίας είναι να επιτρέπουν τη χρήση λεπτότερων πλαισίων οθόνης με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό θα είναι τελικά ένα σημαντικό πλεονέκτημα για φορητούς υπολογιστές ειδικά ως ένας τρόπος για την καταπολέμηση της επιπλέον κατανάλωσης ενέργειας που έρχεται με οθόνες υψηλότερης ανάλυσης. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η τεχνολογία είναι πολύ ακριβή αυτή τη στιγμή έτσι δεν είναι πολύ συνηθισμένη.

OLED είναι μια άλλη τεχνολογία που αρχίζει να εμφανίζεται σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές. Έχει χρησιμοποιηθεί για κινητά τηλέφωνα υψηλής απόδοσης, όπως τα έξυπνα τηλέφωνα για κάποιο χρονικό διάστημα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των τεχνολογιών OLED και LCD είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει οπίσθιος φωτισμός. Αντ 'αυτού, τα ίδια τα εικονοκύτταρα παρήγαγαν το φως από την οθόνη. Αυτό τους δίνει καλύτερη συνολική αναλογία αντίθεσης και καλύτερο χρώμα.

Οι οθόνες αφής καθίστανται σημαντικές σε πολλά φορητούς υπολογιστές που βασίζονται στα Windows χάρη στη νέα σχεδίαση διεπαφών των Windows που βασίζεται στην αφή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει το trackpad για πολλούς ανθρώπους καθώς πλοηγούν στο λειτουργικό σύστημα. Υπάρχει ένα ζευγάρι μειονεκτήματα στις οθόνες αφής, καθώς γενικά προσθέτουν στο κόστος ενός φορητού υπολογιστή και επίσης αντλούν περισσότερη ισχύ που σημαίνει ότι έχουν λιγότερο χρόνο λειτουργίας στις μπαταρίες από μια έκδοση χωρίς οθόνη αφής.

Αυτοί οι φορητοί υπολογιστές που έχουν οθόνες αφής μπορεί να έρθουν με μια οθόνη που έχει τη δυνατότητα να διπλωθεί ή να περιστραφεί για να προσφέρει επίσης μια εμπειρία tablet. Αυτά συχνά αναφέρονται ως μετατρέψιμοι ή υβριδικοί φορητοί υπολογιστές. Ένας άλλος όρος για αυτούς τώρα χάρη στο μάρκετινγκ της Intel είναι 2 σε 1. Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη με αυτούς τους τύπους συστημάτων είναι η ευκολία χρήσης στη λειτουργία tablet όπως βασίζεται στο μέγεθος της οθόνης. Συχνά, οι μικρότερες οθόνες όπως το 11-ιντσών δουλεύουν καλύτερα για αυτά τα σχέδια, αλλά μερικές εταιρείες τις κάνουν έως και 15 ίντσες που είναι ειλικρινά δύσκολο να κρατηθούν και να χρησιμοποιηθούν.

Η πλειοψηφία των φορητών φορητών υπολογιστών τείνουν να χρησιμοποιούν γυαλιστερά επιχρίσματα πάνω από τους πίνακες LCD. Αυτό προσφέρει ένα μεγαλύτερο επίπεδο χρώματος και φωτεινότητας για να φτάσει στον θεατή. Το μειονέκτημα είναι ότι είναι πιο δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε ένα ορισμένο φως, όπως σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς να δημιουργείται μεγάλη ποσότητα απόλαυσης. Φαίνονται εξαιρετικά σε περιβάλλον στο σπίτι όπου είναι ευκολότερο να ελέγχουν την αντανάκλαση. Πολύ κάθε πάνελ οθόνης που διαθέτει οθόνη αφής χρησιμοποιεί μια μορφή γυαλιστερή επίστρωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκληρυμένες γυάλινες επενδύσεις είναι καλύτερες στην καταπολέμηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων και είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστούν.

Ενώ οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν γυαλιστερή επίστρωση, οι εταιρικοί τύποι φορητών υπολογιστών έχουν γενικά αντιολισθητικές ή ματ επιστρώσεις. Βοηθούν να μειωθεί η ποσότητα του εξωτερικού φωτός από το να αντανακλάται στην οθόνη, καθιστώντας τα πολύ καλύτερα για φωτισμό γραφείου ή σε εξωτερικούς χώρους. Το μειονέκτημα είναι ότι η αντίθεση και η φωτεινότητα τείνουν να είναι λίγο πιο σιωπηλή σε αυτές τις οθόνες. Έτσι, γιατί είναι μια γυαλιστερή ή ματ οθόνη σημαντικό να εξετάσει; Βασικά σκεφτείτε τους κοινούς χώρους όπου θα χρησιμοποιήσετε φορητό υπολογιστή. Αν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πολύ λάμψη, θα πρέπει να επιλέγετε κάτι με αντιθαμβωτική επικάλυψη αν είναι δυνατόν ή το φορητό υπολογιστή να έχει πολύ υψηλή φωτεινότητα.

Επεξεργαστή γραφικών

Στο παρελθόν, οι επεξεργαστές γραφικών δεν αποτελούσαν μεγάλο θέμα για φορητούς υπολογιστές καταναλωτών. Η πλειοψηφία των χρηστών δεν έκαναν πολλά γραφικά που απαιτούσαν 3D γραφικά ή επιταχυνόμενα βίντεο. Αυτό έχει αλλάξει δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους φορητούς υπολογιστές ως αποκλειστική μηχανή τους. Οι πρόσφατες εξελίξεις στα ενσωματωμένα γραφικά καθιστούν λιγότερο αναγκαία την ύπαρξη ειδικού επεξεργαστή γραφικών, αλλά μπορούν ακόμα να είναι επωφελείς. Οι κύριοι λόγοι για έναν ειδικό επεξεργαστή γραφικών είναι είτε για τρισδιάστατα γραφικά (παιχνίδια ή πολυμέσα) και για επιτάχυνση εφαρμογών εκτός του παιχνιδιού όπως το Photoshop. Από την άλλη πλευρά, τα ενσωματωμένα γραφικά μπορούν επίσης να προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις, όπως τα γραφικά HD της Intel που υποστηρίζουν το βίντεο Quick Sync για επιταχυνόμενη κωδικοποίηση πολυμέσων.

Οι δύο μεγαλύτεροι προμηθευτές επεξεργαστών γραφικών για φορητούς υπολογιστές είναι η AMD (πρώην ATI) και η NVIDIA. Ο παρακάτω πίνακας παραθέτει την τρέχουσα συλλογή επεξεργαστών γραφικών για φορητούς υπολογιστές από τις δύο εταιρείες. Καταγράφονται με την κατά προσέγγιση σειρά εκτιμώμενων επιδόσεων από το υψηλότερο στο χαμηλότερο. Εάν ψάχνετε να αγοράσετε ένα φορητό υπολογιστή τυχερών παιχνιδιών , είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πρέπει να έχουν τουλάχιστον τουλάχιστον 1 GB μνήμης γραφικών, αλλά κατά προτίμηση υψηλότερη. (Σημειώστε ότι αυτή η λίστα έχει συντομευτεί μόνο στις τελευταίες εκδόσεις των επεξεργαστών γραφικών συν ένα μοντέλο προηγούμενης γενιάς.)

Εκτός από αυτούς τους επεξεργαστές, η AMD και η NVIDIA διαθέτουν τεχνολογίες που επιτρέπουν σε ορισμένους επεξεργαστές γραφικών να τρέχουν σε ζεύγη για επιπλέον απόδοση. Η τεχνολογία της AMD αναφέρεται ως CrossFire ενώ η NVIDIA είναι SLI. Ενώ η απόδοση αυξάνεται, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας για τέτοιους φορητούς υπολογιστές μειώνεται σημαντικά λόγω της επιπλέον κατανάλωσης ενέργειας.