Τι συμβαίνει με τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο όταν πεθαίνετε;

Πολιτικές και βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την επικοινωνία με δημοφιλείς ιστότοπους σχετικά με έναν αποθανόντα χρήστη

Καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να πηδούν στον πιο πρόσφατο ιστότοπο ή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τη ζωή και τα ενδιαφέροντά τους με τους φίλους, ασχολούνται με το θλιβερό καθήκον να υπολογίσουν τι πρέπει να κάνουν με όλους τους λογαριασμούς στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά προφίλ ενός αποθανόντος αγαπημένου, μιας κοινής κατάστασης που οι οικογένειες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις μέρες.

Εάν ένας αποθανών χρήστης διατηρεί τα προσωπικά του στοιχεία ταυτότητας σύνδεσης και κωδικού πρόσβασης εντελώς ιδιωτικά, η είσοδος σε οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς του στο διαδίκτυο για λήψη πληροφοριών ή διαγραφή του λογαριασμού μπορεί να είναι μια δύσκολη διαδικασία για τα μέλη της οικογένειας. Όταν αγνοούνται, αυτοί οι λογαριασμοί στο διαδίκτυο -ιδιαίτερα τα προφίλ των κοινωνικών μέσων του χρήστη- τείνουν να παραμένουν ενεργά σε απευθείας σύνδεση και μετά το θάνατο του χρήστη.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η αναπτυσσόμενη τάση, πολλοί σημαντικοί ιστότοποι και κοινωνικά δίκτυα που συλλέγουν πληροφορίες χρηστών έχουν εφαρμόσει πολιτικές για όσους πρέπει να φροντίσουν για λογαριασμό ενός αποθανόντος χρήστη.

Ακολουθεί μια σύντομη ματιά στο πώς μερικές από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες που βασίζονται στον χρήστη υποδεικνύουν ότι έρχονται σε επαφή μαζί τους, ώστε να μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο του λογαριασμού ενός αποθανόντος αγαπημένου προσώπου ή να τον κλείσετε τελείως.

Αναφορά ενός νεκρού ατόμου στο Facebook

Στο Facebook, έχετε δύο τυπικές επιλογές όταν αντιμετωπίζετε το λογαριασμό ενός αποθανόντος χρήστη, καθώς και μια νέα επαφή που έχει εισαχθεί πρόσφατα.

Κατ 'αρχάς, μπορείτε να επιλέξετε να μετατρέψετε το λογαριασμό του χρήστη σε σελίδα μνήμης. Το Facebook αφήνει ουσιαστικά το προφίλ χρήστη όπως είναι, αλλά εμποδίζει τη συνημμένη σελίδα να αναφερθεί στο Facebook ως ενεργός χρήστης. Το Facebook θα λάβει επίσης επιπλέον μέτρα για να εξασφαλίσει τον λογαριασμό, προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητο του αποθανόντος χρήστη.

Για να έχει καταχωριστεί ένας λογαριασμός χρήστη, ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς του πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει ένα αίτημα απομνημόνευσης. Πρέπει να προσκομίσετε αποδείξεις για το θάνατο του χρήστη, όπως ένας σύνδεσμος με ένα νεκρολογία ή ένα άρθρο ειδήσεων, ώστε το Facebook να μπορεί να ερευνήσει και στη συνέχεια να εγκρίνει το αίτημα.

Η άλλη επιλογή που έχετε είναι να ζητήσετε από το Facebook να κλείσει τον λογαριασμό του αποθανόντος χρήστη. Το Facebook θα δεχτεί αυτό το αίτημα μόνο από τα άμεσα μέλη της οικογένειας, ζητώντας του να συμπληρώσει ένα ειδικό αίτημα για Λογαριασμό Αφαίρετου Προσώπου.

Η νέα δυνατότητα επαφής του κληρονόμου του Facebook

Το Facebook εισήγαγε πρόσφατα ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα που βοηθά στη διαχείριση των συνημμένων προφίλ, που ονομάζονται επαφές παλαιού τύπου. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο στο Facebook ως την κληρονομιά τους, που τους δίνει πρόσβαση στο προφίλ τους όταν πεθαίνουν.

Αφού γίνει ένα αίτημα απομνημόνευσης, το Facebook θα επιτρέψει στην επαφή κληρονομιάς να βοηθήσει στη διαχείριση του προφίλ μετά την παρέλευση του χρήστη, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κάνει μια αναμνηστική θέση στην κορυφή του προφίλ του αποθανόντος χρήστη, να ενημερώσει τις φωτογραφίες, να απαντήσει σε φίλο ζητά και ακόμη και να κατεβάσετε ένα αρχείο των πληροφοριών τους. Η επαφή παλαιού τύπου θα μπορεί να διαχειρίζεται όλες αυτές τις επιλογές από το δικό της λογαριασμό και δεν θα απαιτείται να συνδεθεί στο λογαριασμό του αποθανόντος χρήστη.

Για να επιλέξετε μια επαφή παλαιού τύπου, πρέπει να έχετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις σας και στην καρτέλα Ασφάλεια, κάντε κλικ ή επιλέξτε την επιλογή "Επαφή παλαιού τύπου" που εμφανίζεται στο κάτω μέρος. Αν δεν θέλετε να έχετε καθόλου επαφή παλαιού τύπου, μπορείτε εναλλακτικά να ενημερώσετε το Facebook ότι θέλετε το διαγραμμένο προφίλ σας να διαγραφεί οριστικά μετά από το θάνατό σας.

Πρόσβαση σε Λογαριασμό Google ή Λογαριασμό Gmail σε ένα Deceased Person

Η Google λέει ότι σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι σε θέση να παρέχει στο περιεχόμενο ενός λογαριασμού Google ή ενός λογαριασμού Gmail σε έναν "εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο" του αποθανόντος χρήστη. Παρόλο που δεν υπάρχει εγγύηση ότι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο λογαριασμό, η Google διασφαλίζει ότι θα εξετάσει προσεκτικά όλες τις αιτήσεις για αυτόν τον τύπο αιτήματος.

Θα πρέπει να στείλετε με φαξ ή να στείλετε ταχυδρομικά μια λίστα με τα απαιτούμενα έγγραφα στην Google, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιγράφου του πιστοποιητικού θανάτου του αποθανόντος χρήστη για έγκυρη απόδειξη. Μετά την αναθεώρηση, η Google θα έρχεται στη συνέχεια σε επαφή μαζί σας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για να σας ενημερώσει εάν έχει ληφθεί η απόφαση προκειμένου να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα της διαδικασίας.

Τον Απρίλιο του 2013, η Google εισήγαγε το Διαχειριστή Ανενεργών Λογαριασμών για να βοηθήσει τους χρήστες να σχεδιάσουν τις "ψηφιακές μετά θάνατον", τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να πει στην Google τι θέλουν να κάνουν με όλα τα ψηφιακά τους στοιχεία, αφού έχουν αδρανεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα . Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Διαχειριστή Ανενεργών Λογαριασμών της Google εδώ.

Επικοινωνία με το Twitter Σχετικά με έναν αποθανόντα χρήστη

Το Twitter δηλώνει σαφώς ότι δεν θα σας δώσει πρόσβαση σε λογαριασμό αποθανόντος χρήστη, ανεξάρτητα από τη σχέση σας με τον χρήστη, αλλά θα δέχεται αιτήματα για απενεργοποίηση του λογαριασμού του χρήστη από ένα άμεσο μέλος της οικογένειας ή από ένα πρόσωπο εξουσιοδοτημένο να ενεργεί εξ ονόματος του χρήστη περιουσία.

Για να το κάνετε αυτό, το Twitter χρειάζεται να δώσετε το όνομα χρήστη του αποθανόντος, ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού θανάτου του, ένα αντίγραφο του αναγνωρισμένου από την κυβέρνηση δελτίου ταυτότητας και μια υπογεγραμμένη δήλωση μαζί με μια λίστα πρόσθετων πληροφοριών που μπορείτε να βρείτε από την υποστήριξη του Twitter.

Για να ολοκληρώσετε την αίτηση, πρέπει να στείλετε την τεκμηρίωση είτε με φαξ είτε με αλληλογραφία, ώστε το Twitter να το επιβεβαιώσει και να απενεργοποιήσει το λογαριασμό.

Απενεργοποίηση του λογαριασμού Pinterest του Deceased User

Το Pinterest δεν θα παραδώσει πληροφορίες σύνδεσης ενός αποθανόντος χρήστη, αλλά θα απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του χρήστη εάν στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια λίστα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της απόδειξης του θανάτου του χρήστη.

Πρέπει να δώσετε αντίγραφο του πιστοποιητικού θανάτου του χρήστη, ενός νεκροθάφτη ή ενός συνδέσμου σε νέο άρθρο ως απόδειξη για το Pinterest για να απενεργοποιήσετε το λογαριασμό του αποθανόντος χρήστη.

Επικοινωνία με το Instagram σχετικά με έναν αποθανόντα χρήστη

Στη δήλωσή της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Instagram σας ζητάει να έρθετε σε επαφή με την εταιρεία σχετικά με έναν αποθανόντα χρήστη. Η επικοινωνία θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενώ θα εργάζονται για την κατάργηση του λογαριασμού.

Παρόμοια με το Facebook, θα πρέπει να συμπληρώσετε ένα έντυπο αίτησης για την αναφορά λογαριασμού ενός αποθανόντος στο Instagram και να προσκομίσετε την απόδειξη θανάτου, όπως πιστοποιητικό θανάτου ή νεκρολογία.

Επιλογές διαθέσιμες όταν ένας ιδιοκτήτης λογαριασμού Yahoo περάσει μακριά

Παρόλο που η Google μπορεί να επιτρέψει την πρόσβαση στο περιεχόμενο του λογαριασμού ενός αποθανόντος χρήστη σε ορισμένες περιπτώσεις, το Yahoo, από την άλλη πλευρά, δεν θα το κάνει.

Αν χρειαστεί να επικοινωνήσετε με το Yahoo για λογαριασμό ενός αποθανόντος χρήστη, μπορείτε να το κάνετε μέσω ταχυδρομείου, φαξ ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένης επιστολής αίτησης, του Yahoo ID του αποθανόντος χρήστη, απόδειξη ότι έχετε εξουσιοδοτηθεί να ενεργείτε ως προσωπικός αντιπρόσωπος του αποθανόντος και ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού θανάτου.

Κλείσιμο του λογαριασμού PayPal ενός Σχετικού

Για να κλείσει ο λογαριασμός PayPal ενός συγγενή, το PayPal ζητά από τον εκτελεστή κληρονομιάς να στείλει κατάλογο με τις απαιτούμενες πληροφορίες μέσω τηλεομοιοτυπίας, συμπεριλαμβανομένης της συνοδευτικής επιστολής για την αίτηση, αντίγραφο του πιστοποιητικού θανάτου, αντίγραφο της νομικής τεκμηρίωσης του αποθανόντος χρήστη αποδεικνύοντας ότι ο αιτών εξουσιοδοτείται να ενεργεί για λογαριασμό του και ένα αντίγραφο της ταυτότητας με φωτογραφία του εκτελεστή κληρονομιάς.

Εάν εγκριθεί, το PayPal θα κλείσει τον λογαριασμό και θα εκδώσει μια επιταγή στο όνομα του κατόχου του λογαριασμού, εάν έχουν αφεθεί στον λογαριασμό κεφάλαια.

Φροντίδα της ψηφιακής κληρονομιάς σας

Ο προγραμματισμός μπροστά για τον τρόπο χειρισμού των ψηφιακών σας περιουσιακών στοιχείων μετά την έξοδό σας έχει γίνει εξίσου σημαντική με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία σας.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να σκεφτείτε μπροστά για τους λογαριασμούς σας στο διαδίκτυο, ελέγξτε το άρθρο του About.com Death & Dying Expert σχετικά με το πώς να φροντίσετε την ψηφιακή κληρονομιά σας.