Βρείτε τα αρχεία γρηγορότερα με τη χρήση ειδικών αναζητήσεων λέξεων-κλειδιών

Οι λέξεις με δυνατότητα αναζήτησης μπορούν να συμπεριλαμβάνουν τα σχόλια που προσθέτετε σε ένα αρχείο

Η παρακολούθηση όλων των εγγράφων στο Mac σας μπορεί να είναι ένα δύσκολο έργο. η ανάμνηση των ονομάτων αρχείων ή των περιεχομένων των αρχείων είναι ακόμα πιο δύσκολη. Και αν δεν έχετε αποκτήσει πρόσβαση στο έγγραφο είναι πρόσφατα, ίσως να μην θυμάστε πού αποθηκεύσατε ένα συγκεκριμένο κομμάτι πολύτιμων δεδομένων.

Ευτυχώς, η Apple παρέχει Spotlight, ένα αρκετά γρήγορο σύστημα αναζήτησης για το Mac . Το Spotlight μπορεί να αναζητήσει ονόματα αρχείων, καθώς και τα περιεχόμενα των αρχείων.

Μπορεί επίσης να αναζητήσει λέξεις-κλειδιά ή μεταδεδομένα που σχετίζονται με ένα αρχείο. Πώς δημιουργείτε λέξεις-κλειδιά για αρχεία; Χαίρομαι που ρωτήσατε.

Λέξεις-κλειδιά και μεταδεδομένα

Πολλά αρχεία στο Mac σας περιέχουν ήδη αρκετά μεταδεδομένα. Για παράδειγμα, η φωτογραφία που κατεβάσατε από τη φωτογραφική σας μηχανή περιέχει πιθανώς πολλά μεταδεδομένα σχετικά με την εικόνα, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης, του χρησιμοποιούμενου φακού, του χρησιμοποιημένου φλας, του μεγέθους της εικόνας και του χρωματικού χώρου.

Αν θέλετε να δείτε γρήγορα τα μεταδεδομένα μιας φωτογραφίας, δοκιμάστε τα παρακάτω.

Αυτό θα λειτουργήσει καλύτερα με μια φωτογραφία που λήφθηκε από τη φωτογραφική μηχανή σας ή μια φωτογραφία που προέρχεται από τη φωτογραφική μηχανή ενός φίλου. Οι εικόνες που βρίσκετε στον ιστό ενδέχεται να μην περιέχουν πολλά μέσα από τα μεταδεδομένα, εκτός από το μέγεθος εικόνας και το χρώμα.

  1. Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder και μεταβείτε σε μια από τις αγαπημένες σας φωτογραφίες.
  2. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο εικόνας και επιλέξτε Λήψη πληροφοριών από το αναδυόμενο μενού.
  3. Στο παράθυρο Λήψη πληροφοριών που ανοίγει, αναπτύξτε την ενότητα Περισσότερες πληροφορίες.
  4. Θα εμφανιστούν οι πληροφορίες EXIF ​​(Formatable File Format) (μεταδεδομένα).

Ο λόγος που πήγαμε στην προσπάθεια να σας δείξουμε τα μεταδεδομένα που ενδέχεται να περιέχονται σε ορισμένους τύπους αρχείων είναι να σας δείξει πληροφορίες αρχείων που η Spotlight είναι σε θέση να αναζητήσει.

Για παράδειγμα, αν θέλετε να βρείτε όλες τις φωτογραφίες που τραβήξατε με μια στάση F 5.6, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια αναζήτηση Spotlight του fstop: 5.6.

Θα μεταβιβάσουμε περαιτέρω τα μεταδεδομένα Spotlight αργότερα, αλλά πρώτα, λίγο για τις λέξεις-κλειδιά.

Τα μεταδεδομένα που περιέχονται σε ένα αρχείο δεν είναι οι μόνες λέξεις-κλειδιά αναζήτησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε πραγματικά τις δικές σας λέξεις-κλειδιά για οποιοδήποτε αρχείο στο Mac σας ότι έχετε δικαίωμα ανάγνωσης / εγγραφής για πρόσβαση. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αντιστοιχίσετε προσαρμοσμένες λέξεις-κλειδιά σε όλα τα αρχεία χρήστη.

Προσθήκη λέξης-κλειδιού σε αρχεία

Ορισμένοι τύποι αρχείων έχουν ήδη σχετικές λέξεις-κλειδιά, όπως παρουσιάσαμε παραπάνω, με τα δεδομένα EXIF ​​της εικόνας.

Αλλά τα περισσότερα από τα αρχεία εγγράφων που χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση πιθανότατα δεν έχουν οποιεσδήποτε συναφείς λέξεις-κλειδιά με δυνατότητα αναζήτησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Spotlight. Αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνει έτσι. μπορείτε να προσθέσετε εσείς οι ίδιοι τις λέξεις-κλειδιά για να σας βοηθήσουμε να βρείτε ένα αρχείο αργότερα, όταν έχετε ξεχάσει από καιρό τις λέξεις-κλειδιά που αναζητάτε συχνά, όπως τον τίτλο ή την ημερομηνία του αρχείου. Ένα καλό παράδειγμα του είδους λέξης κλειδιού που μπορείτε να προσθέσετε σε ένα αρχείο είναι ένα όνομα έργου, ώστε να μπορείτε να βρείτε γρήγορα όλα τα αρχεία που χρειάζονται για ένα έργο στο οποίο εργάζεστε.

Για να προσθέσετε λέξεις-κλειδιά σε ένα αρχείο, ακολουθήστε αυτή την εύκολη διαδικασία.

  1. Χρησιμοποιήστε το Finder για να εντοπίσετε το αρχείο στο οποίο θέλετε να προσθέσετε λέξεις-κλειδιά.
  2. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε Λήψη πληροφοριών από το αναδυόμενο μενού.
  3. Στο παράθυρο Λήψη πληροφοριών που ανοίγει, υπάρχει μια ενότητα με την ένδειξη Σχόλια. Στο OS X Mountain Lion και νωρίτερα, η ενότητα "Σχόλια" βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή του παραθύρου "Λήψη πληροφοριών" και φέρει την ένδειξη Σχόλια Spotlight. Στο OS X Mavericks και αργότερα, η ενότητα "Σχόλια" βρίσκεται γύρω από τη μέση του παραθύρου "Λήψη πληροφοριών" και θα χρειαστεί να επεκταθεί κάνοντας κλικ στο τρίγωνο αποκάλυψης δίπλα στη λέξη "Σχόλια".
  1. Στην ενότητα Σχόλια ή Spotlight Σχόλια, προσθέστε τις λέξεις-κλειδιά σας, χρησιμοποιώντας κόμματα για να τα διαχωρίσετε.
  2. Κλείστε το παράθυρο Λήψη πληροφοριών.

Χρησιμοποιώντας Spotlight για να αναζητήσετε σχόλια

Τα ονόματα που εισάγετε στην ενότητα "Σχόλια" δεν μπορούν να αναζητηθούν άμεσα από το Spotlight. Αντίθετα, θα πρέπει να προηγηθεί με τη λέξη-κλειδί 'σχόλιο'. Για παράδειγμα:

σχόλιο: έργο σκοτεινό κάστρο

Αυτό θα προκαλούσε το Spotlight να ψάξει για οποιοδήποτε αρχείο που έχει ένα σχόλιο με το όνομα 'project dark castle'. Σημειώστε ότι η λέξη «σχόλιο» ακολουθείται από ένα παχύ έντερο και ότι δεν υπάρχει κενό μεταξύ του παχέος εντέρου και της λέξης-κλειδιού για την οποία θέλετε να αναζητήσετε.

Δημοσιεύθηκε: 7/9/2010

Ενημερώθηκε: 11/20/2015