Φωτίζοντας το φως στο Spotlight της μηχανής αναζήτησης του Mac

Το Spotlight συνεχίζει την ανάπτυξή του πέρα ​​από ένα απλό σύστημα αναζήτησης

Το Spotlight, το ενσωματωμένο εργαλείο αναζήτησης για το Mac σας, έχει υποστεί μια δραματική αναβάθμιση με την εισαγωγή του OS X Yosemite . Στο παρελθόν, το Spotlight ήταν ένα αρκετά γρήγορο εργαλείο αναζήτησης που θα μπορούσε να βρει σχεδόν τίποτα αποθηκευμένο στο Mac σας, όλα από τα όρια μιας μικροσκοπικής μικροσκοπικό μενού που κολλάει στη δεξιά γωνία της γραμμής μενού του Mac.

Με την πάροδο του χρόνου και τις επόμενες κυκλοφορίες των OS X και macOS , οι δυνατότητες του Spotlight συνέχισαν να αυξάνονται. Είναι τώρα η βασική εφαρμογή που χρησιμοποιείται από το Mac σας για κάθε είδος αναζήτησης που πραγματοποιείται, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων μέσα στο Finder , τις περισσότερες εφαρμογές ή από την επιφάνεια εργασίας.

Ξεκινώντας από το OS X Yosemite , το Spotlight έχει ένα νέο σημείο στην επιφάνεια εργασίας . Μπορείτε να το βρείτε ακόμα στην πάνω δεξιά γωνία της γραμμής μενού του Mac σας, καθώς και στα παράθυρα του Finder , αλλά το Spotlight έχει εντυπωσιακές νέες δυνατότητες αναζήτησης που ξεπερνούν πολύ το σύστημα αρχείων Mac. Το Spotlight παίρνει τώρα το κεντρικό στάδιο κατά την εκτέλεση των αναζητήσεών του.

Δεν έχει πλέον υποβιβαστεί απλά στην επάνω δεξιά γωνία, εκτός λειτουργίας, το Spotlight τώρα ανοίγει το παράθυρο αναζήτησης σχεδόν στο νεκρό σημείο στην επιφάνεια εργασίας του Mac σας. Επιπλέον, το νέο παράθυρο αναζήτησης Spotlight είναι δυναμικό, εμφανίζοντας διάφορα μεγέθη παραθύρων ανάλογα με τα αποτελέσματα αναζήτησης. Επιπλέον, το Spotlight εμφανίζει αποτελέσματα τόσο σε μια γρήγορη επισκόπηση όσο και σε ένα πιο λεπτομερές επίπεδο, όλα σε συνάρτηση με τον τρόπο με τον οποίο το χρησιμοποιείτε.

Χρήση του Spotlight

Το Spotlight μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρησιμοποιώντας το εικονίδιο του προβολέα (ένας μεγεθυντικός φακός) που βρίσκεται κοντά στην πάνω δεξιά γωνία της γραμμής μενού της Apple. Ο ευκολότερος τρόπος χρήσης του Spotlight είναι η εντολή συντόμευσης πληκτρολογίου + το πλήκτρο διαστήματος , που σας επιτρέπει να ανοίξετε την εφαρμογή αναζήτησης Spotlight χωρίς να βγάλετε τα χέρια σας από το πληκτρολόγιο. Μετά από όλα, θα πληκτρολογείτε σε μια φράση αναζήτησης, οπότε γιατί να χρησιμοποιήσετε πρώτα το ποντίκι ή το trackpad;

Ανεξάρτητα από το πώς επιλέγετε να αποκτήσετε πρόσβαση στο Spotlight, το πεδίο εισαγωγής Spotlight θα ανοίξει λίγο πάνω από το κέντρο της οθόνης του Mac σας.

Καθώς αρχίζετε να πληκτρολογείτε, η Spotlight θα προσπαθήσει να προλάβει τη φράση και να γεμίσει αυτόματα το πεδίο αναζήτησης με την καλύτερη εικασία της. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία αυτόματης πλήρωσης ως γρήγορη εκκίνηση εφαρμογών. Απλά ξεκινήστε να πληκτρολογείτε το όνομα μιας εφαρμογής. Το Spotlight θα ολοκληρώσει το όνομα της εφαρμογής, σε ποιο σημείο μπορείτε να πατήσετε το πλήκτρο επιστροφής και να ξεκινήσετε την εφαρμογή. Αυτό λειτουργεί και για ιστοσελίδες. Αρχίστε να εισάγετε μια διεύθυνση URL ιστότοπου και το Spotlight θα συμπληρώσει το όνομα του ιστότοπου. Κάντε κλικ στην επιστροφή και το Safari θα ξεκινήσει και θα σας μεταφέρει στον ιστότοπο.

Εάν η απάντηση αυτόματης συμπλήρωσης δεν είναι σωστή και δεν πατήσετε το πλήκτρο επιστροφής, μετά από μια σύντομη παύση, το Spotlight θα παρουσιάσει όλες τις αντιστοιχίες στο κείμενο που καταχωρίσατε, ταξινομημένο κατά κατηγορίες. Μπορείτε να οργανώσετε τη σειρά αναζήτησης χρησιμοποιώντας το παράθυρο προτιμήσεων Spotlight .

Μέχρι στιγμής, εκτός από τη νέα τοποθεσία εμφάνισης για το πεδίο αναζήτησης και τα αποτελέσματά της, το Spotlight δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ. Αλλά φαίνεται ότι μπορεί να εξαπατήσει.

Το Spotlight προσθέτει νέες πηγές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια αναζήτηση. Το Mavericks επέτρεψε στο Spotlight να χρησιμοποιηθεί για αναζήτηση στην Wikipedia. Οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Spotlight μπορούν να αναζητήσουν τίτλους ειδήσεων, App Store, iTunes, Bing, ιστότοπους και χάρτες, καθώς και, φυσικά, όλες τις τοποθεσίες στο Mac σας, όπως εφαρμογές, έγγραφα, ταινίες, μηνύματα και εικόνες.

Οι αναζητήσεις ταινιών θα μπορούσαν να είναι κάπως βελτιωμένες. Το Spotlight θα αναζητήσει ταιριαστές ταινιών στο iTunes και στο Fandango, αλλά δεν διαθέτει άμεση αναζήτηση πληροφοριών ταινιών από το IMDb (αν και το IMDb μπορεί να εμφανιστεί στην ενότητα αναζήτησης στο Web του Spotlight). Αυτό λειτουργεί καλά αν η ταινία που θέλετε πληροφορίες είναι παρούσα και παίζει σε κοντινό θέατρο, για την οποία η Fandango παρέχει τις πληροφορίες. ή αν η ταινία βρίσκεται μέσα στον κατάλογο ταινιών του iTunes. Αλλά αν ψάχνετε για μια ταινία που δεν παίζει κοντά ή για μια από τις πολλές ταινίες που η Apple δεν έχει διαθέσει στο iTunes, τότε επιστρέφετε στο άνοιγμα του προγράμματος περιήγησης και στην αναζήτηση όπως ήταν το 2013.

Η άλλη αλλαγή είναι ότι τώρα μπορείτε να μετακινηθείτε γρήγορα στα αποτελέσματα μιας αναζήτησης, να επιλέξετε ένα στοιχείο και να το εμφανίσετε σε μια προεπισκόπηση, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε ακριβώς αυτό που αναζητούσατε, χωρίς να ψάξετε μέσα από πολλά αντικείμενα για να βρείτε το σωστό.

Επιλέγοντας ένα στοιχείο αποτελέσματος αναζήτησης πιέζοντας το πλήκτρο επιστροφής ανοίγει το στοιχείο με την κατάλληλη εφαρμογή. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν το άνοιγμα ενός υπολογιστικού φύλλου σε Excel ή Αριθμούς, ανάλογα με την εφαρμογή που δημιούργησε το έγγραφο και το άνοιγμα ενός φακέλου σε ένα παράθυρο Finder.

Τι χρειάζονται Βελτιώσεις

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που θα ήθελα να προσθέσω στο Spotlight, θα ήταν η δυνατότητα να προσαρμόσετε τις πηγές αναζήτησης. Ίσως θα ήθελα να έχω πληροφορίες από Duck Duck Go αντί του Bing, ή ίσως η Google είναι η προτιμώμενη μου μηχανή αναζήτησης Ιστού. Θα ήταν ωραίο αν μου άφηναν αυτές οι επιλογές. Παρόμοια, η αναζήτηση IMDb θα ήταν η προτίμησή μου έναντι του Fandango, αφού συνήθως αναζητώ πληροφορίες για μια ταινία και όχι αν παίζει κοντά. Το θέμα είναι ότι είμαστε όλοι διαφορετικοί και λίγο προσαρμογή στις πηγές αναζήτησης θα προχωρήσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό για να κάνουμε το Spotlight ακόμα πιο εύχρηστο για όλους.

Το Spotlight έχει προχωρήσει με κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac. Τώρα που έχει αναλάβει λειτουργίες αναζήτησης πέρα ​​από το Mac σας, μπορεί να ανακαλύψετε ότι η πίεση του command + space γίνεται δεύτερης φύσης, σαν να τραβάτε μια σελίδα αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης.