Διακομιστές Web και ροή εργασίας

Διακομιστές δοκιμών, διακομιστές ανάπτυξης, διακομιστές σταδιοδρομίας και διακομιστές παραγωγής

Εργασία με ένα μεγάλο site, με πολλούς ανθρώπους και σελίδες που το διατηρούν, θα συναντήσετε διάφορες ροές εργασίας για να πάρετε από ένα πρωτότυπο χαρτί σχεδιασμού ιστοσελίδων στις πραγματικές σελίδες ζωντανά στο διαδίκτυο. Η ροή εργασίας για έναν περίπλοκο ιστότοπο μπορεί να περιλαμβάνει πολλούς ξεχωριστούς διακομιστές ιστού και τοποθεσίες διακομιστών. Και κάθε ένας από αυτούς τους διακομιστές έχει διαφορετικό σκοπό. Αυτό το άρθρο θα περιγράψει μερικούς από τους πιο συνηθισμένους διακομιστές σε έναν σύνθετο ιστότοπο και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται.

Διακομιστές Web παραγωγής

Αυτός είναι ο τύπος του διακομιστή ιστού που γνωρίζουν οι περισσότεροι σχεδιαστές ιστοσελίδων. Ένας διακομιστής παραγωγής είναι ένας διακομιστής ιστού που φιλοξενεί ιστοσελίδες και περιεχόμενο που είναι έτοιμο για παραγωγή. Με άλλα λόγια, το περιεχόμενο σε ένα web server παραγωγής είναι ζωντανό στο διαδίκτυο ή είναι έτοιμο να παραδοθεί στο Διαδίκτυο.

Σε μια μικρή εταιρεία, ο διακομιστής παραγωγής είναι όπου ζουν όλες οι ιστοσελίδες. Οι σχεδιαστές και οι προγραμματιστές δοκιμάζουν τις σελίδες είτε στις τοπικές τους μηχανές είτε σε κρυμμένες ή προστατευμένες με κωδικό περιοχές στον ζωντανό διακομιστή. Όταν μια σελίδα είναι έτοιμη να τεθεί σε λειτουργία, απλά μετακινείται στη θέση της στο διακομιστή παραγωγής είτε με FTP από τον τοπικό σκληρό δίσκο είτε μετακινώντας τα αρχεία από τον κρυφό κατάλογο στον ζωντανό κατάλογο.

Η ροή εργασίας θα είναι:

  1. Ο σχεδιαστής δημιουργεί τοποθεσίες σε τοπικό μηχάνημα
  2. Σχεδιαστής site δοκιμές σε τοπικό μηχάνημα
  3. Ο σχεδιαστής μεταφορτώνει τον ιστότοπο σε κρυφό κατάλογο στον διακομιστή παραγωγής για περισσότερες δοκιμές
  4. Τα εγκεκριμένα σχέδια μεταφέρονται στις ζωντανές (μη κρυμμένες) περιοχές της ιστοσελίδας

Για μια μικρή τοποθεσία, αυτή είναι μια απολύτως αποδεκτή ροή εργασίας. Και στην πραγματικότητα, μπορείτε συχνά να δείτε τι κάνει ένας μικρός ιστότοπος εξετάζοντας αρχεία που ονομάζονται πράγματα όπως index2.html και μέσα σε καταλόγους με ονόματα όπως / new. Εφ 'όσον θυμάστε ότι οι περιοχές που δεν προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης μπορούν να βρεθούν από τις μηχανές αναζήτησης, η δημοσίευση ενημερώσεων στο διακομιστή παραγωγής είναι ένας καλός τρόπος για να δοκιμάσετε νέα σχέδια σε ένα ζωντανό περιβάλλον χωρίς να χρειάζεστε επιπλέον διακομιστές.

Δοκιμή διακομιστή ή διακομιστή QA

Οι διακομιστές δοκιμών είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε μια ροή εργασίας ιστότοπου επειδή σας παρέχουν έναν τρόπο να δοκιμάσετε νέες σελίδες και σχέδια σε έναν διακομιστή ιστού που δεν είναι ορατός από τους πελάτες (και τους ανταγωνιστές τους). Οι δοκιμαστικοί διακομιστές είναι ρυθμισμένοι ώστε να είναι ίδιοι με τον ζωντανό ιστότοπο και συνήθως έχουν κάποιο έλεγχο έκδοσης που έχει ρυθμιστεί επάνω τους για να βεβαιωθεί ότι έχουν καταγραφεί τυχόν αλλαγές. Οι περισσότεροι διακομιστές δοκιμών δημιουργούνται πίσω από ένα εταιρικό τείχος προστασίας, έτσι ώστε μόνο οι υπάλληλοι να μπορούν να τα δουν. Αλλά μπορούν επίσης να ρυθμιστούν με προστασία με κωδικό πρόσβασης έξω από ένα τείχος προστασίας.

Ένας διακομιστής δοκιμών είναι πολύ χρήσιμος για ιστότοπους που χρησιμοποιούν πολύ δυναμικό περιεχόμενο, προγραμματισμό ή CGI. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτός εάν έχετε εγκαταστήσει έναν διακομιστή και μια βάση δεδομένων στον τοπικό υπολογιστή σας, είναι πολύ δύσκολο να δοκιμάσετε αυτές τις σελίδες εκτός σύνδεσης. Με ένα διακομιστή δοκιμών, μπορείτε να δημοσιεύσετε τις αλλαγές σας στον ιστότοπο και, στη συνέχεια, να δείτε αν τα προγράμματα, τα σενάρια ή η βάση δεδομένων εξακολουθούν να λειτουργούν όπως εσείς επιθυμούσατε.

Οι εταιρείες που διαθέτουν διακομιστή δοκιμών συνήθως το προσθέτουν στη ροή εργασίας όπως αυτή:

  1. Ο προγραμματιστής χτίζει την περιοχή τοπικά και δοκιμάζει τοπικά, όπως και παραπάνω
  2. Ο σχεδιαστής ή ο προγραμματιστής ανεβάζει αλλαγές στον διακομιστή δοκιμών για να δοκιμάσει δυναμικά στοιχεία (PHP ή άλλα σενάρια διακομιστή, CGI και Ajax)
  3. Τα εγκεκριμένα σχέδια μεταφέρονται στον διακομιστή παραγωγής

Ανάπτυξη Servers

Οι διακομιστές ανάπτυξης είναι πολύ χρήσιμοι για ιστότοπους με μεγάλη αναπτυξιακή συνιστώσα, όπως σύνθετοι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου και εφαρμογές ιστού. Οι διακομιστές ανάπτυξης χρησιμοποιούνται από την ομάδα ανάπτυξης ιστοσελίδων για να προγραμματίσουν το πίσω μέρος της ιστοσελίδας. Έχουν σχεδόν πάντα συστήματα ελέγχου ή κώδικα πηγαίου κώδικα για χρήση από πολλαπλά μέλη της ομάδας και παρέχουν ένα περιβάλλον διακομιστή για τη δοκιμή νέων σεναρίων και προγραμμάτων.

Ένας διακομιστής ανάπτυξης είναι διαφορετικός από έναν διακομιστή δοκιμών, επειδή οι περισσότεροι προγραμματιστές εργάζονται απευθείας στον διακομιστή. Ο σκοπός αυτού του διακομιστή είναι συνήθως να δοκιμάζει νέα πράγματα σε προγράμματα. Ενώ οι δοκιμές συμβαίνουν σε ένα διακομιστή ανάπτυξης, είναι για το σκοπό να κάνει ένα κομμάτι της εργασίας κώδικα, όχι δοκιμή κατά συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές να ανησυχούν για τα καρύδια και τα μπουλόνια της ιστοσελίδας χωρίς να ανησυχούν για το πώς θα κοιτάξει.

Όταν μια εταιρεία έχει διακομιστή ανάπτυξης, συχνά έχουν ξεχωριστές ομάδες που ασχολούνται με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη. Όταν συμβαίνει αυτό, ο διακομιστής δοκιμών καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός, καθώς εκεί συμβαίνουν τα σχέδια με τα ανεπτυγμένα σενάρια. Η ροή εργασίας με διακομιστή ανάπτυξης είναι συνήθως:

  1. Οι σχεδιαστές εργάζονται για τα σχέδια στις τοπικές μηχανές τους
    1. Ταυτόχρονα, οι προγραμματιστές εργάζονται σε σενάρια και προγράμματα στον διακομιστή ανάπτυξης
  2. Ο κώδικας και τα σχέδια συγχωνεύονται στον διακομιστή δοκιμών για έλεγχο
  3. Τα εγκεκριμένα σχέδια και ο κώδικας μεταφέρονται στον διακομιστή παραγωγής

Περιεχόμενο Sever

Για ιστότοπους με μεγάλο περιεχόμενο, μπορεί να υπάρχει ένας άλλος διακομιστής που φιλοξενεί το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου . Αυτό επιτρέπει στους προγραμματιστές περιεχομένου να προσθέσουν το περιεχόμενό τους χωρίς να επηρεάζονται από το σχεδιασμό ή τα προγράμματα που κατασκευάζονται δίπλα. Οι διακομιστές περιεχομένου είναι παρόμοιοι με τους διακομιστές ανάπτυξης εκτός από τους συγγραφείς και τους καλλιτέχνες γραφικών.

Σταθμός διακομιστή

Ένας διακομιστής σταδιοποίησης είναι συχνά η τελευταία στάση για έναν ιστότοπο προτού τεθεί σε λειτουργία. Οι διακομιστές σταδιοποίησης έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο παραγωγικοί. Έτσι, το υλικό και το λογισμικό συχνά αντικατοπτρίζονται για τους διακομιστές web staging και παραγωγής. Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν έναν διακομιστή δοκιμών ως διακομιστή σταδιοποίησης, αλλά εάν ο ιστότοπος είναι εξαιρετικά περίπλοκος, ένας διακομιστής σταδιοποίησης δίνει στους σχεδιαστές και προγραμματιστές μία τελευταία ευκαιρία να επαληθεύσουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί και δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ιστότοπο συνολικά, χωρίς να εκτελούνται άλλες δοκιμές στον διακομιστή δοκιμών που προκαλούν σύγχυση.

Οι διακομιστές σταδιοποίησης χρησιμοποιούνται συχνά ως μια μορφή "περιόδου αναμονής" για αλλαγές ιστοτόπου. Σε ορισμένες εταιρείες, ο διακομιστής σταδιοδρομίας τοποθετεί αυτόματα νέο περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε αυτόματα, ενώ άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν τον διακομιστή ως τελικό χώρο δοκιμών και εγκρίσεων για άτομα εκτός της ομάδας Ιστού, όπως η διαχείριση, η εμπορία και οι ομάδες που επηρεάζονται. Ο διακομιστής σταδιοποίησης συνήθως τοποθετείται στη ροή εργασιών όπως αυτή:

  1. Οι σχεδιαστές εργάζονται για τα σχέδια στα τοπικά μηχανήματά τους ή στον διακομιστή δοκιμών
    1. Οι δημιουργοί περιεχομένου δημιουργούν το περιεχόμενο στο CMS
    2. Οι προγραμματιστές γράφουν κώδικα στον διακομιστή ανάπτυξης
  2. Ο σχεδιασμός και ο κώδικας συγκεντρώνονται στο διακομιστή δοκιμών για έλεγχο (μερικές φορές το περιεχόμενο περιλαμβάνεται εδώ, αλλά συχνά επικυρώνεται στο CMS εκτός της ροής εργασίας του σχεδιασμού)
  3. Το περιεχόμενο προστίθεται στα σχέδια και στον κώδικα του διακομιστή σταδιοποίησης
  4. Οι τελικές εγκρίσεις λαμβάνονται και ολόκληρη η τοποθεσία ωθείται στον διακομιστή παραγωγής

Η ροή εργασίας της εταιρείας σας μπορεί να διαφέρει

Ένα πράγμα που έχω μάθει είναι ότι η ροή εργασίας σε μια εταιρεία μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτή σε άλλη εταιρεία. Έχω χτίσει ιστοσελίδες που γράφουν HTML κατευθείαν στο διακομιστή παραγωγής χρησιμοποιώντας Emacs και vi και έχω χτίσει ιστοσελίδες όπου δεν είχα πρόσβαση σε τίποτα παρά ένα μικρό τμήμα της σελίδας στο οποίο εργάζομαι και έκανα όλη μου την εργασία μέσα σε ένα CMS. Με την κατανόηση του σκοπού των διαφόρων διακομιστών που μπορεί να συναντήσετε, μπορείτε να κάνετε το σχεδιασμό και την εργασία σας για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικά.