Τι είναι ασφαλής διαγραφή;

Ορισμός ασφαλούς διαγραφής και πώς σκουπίζει σκληρό δίσκο

Το Secure Erase είναι το όνομα που δίνεται σε ένα σύνολο εντολών που διατίθενται από το firmware σε σκληρούς δίσκους PATA και SATA .

Οι εντολές Ασφαλής διαγραφή χρησιμοποιούνται ως μέθοδος απολύμανσης δεδομένων για την πλήρη αντικατάσταση όλων των δεδομένων σε σκληρό δίσκο.

Μόλις διαγραφεί ένας σκληρός δίσκος με ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί εντολές firmware για την απομάκρυνση του αρχείου , κανένα πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων, πρόγραμμα ανάκτησης διαμερίσματος ή άλλη μέθοδος ανάκτησης δεδομένων δεν θα μπορεί να εξαγάγει δεδομένα από τη μονάδα.

Σημείωση: Η ασφαλής διαγραφή, ή πραγματικά οποιαδήποτε μέθοδος εξυγίανσης δεδομένων, δεν είναι η ίδια με την αποστολή αρχείων στον Κάδο ανακύκλωσης ή στον κάδο απορριμμάτων του υπολογιστή σας. Ο πρώτος θα διαγράψει "μόνιμα" αρχεία, ενώ ο τελευταίος μετακινεί τα δεδομένα μόνο σε μια τοποθεσία που είναι εύκολο να εξαφανιστεί από το σύστημα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις μεθόδους σκουπίσματος δεδομένων μέσω αυτού του συνδέσμου παραπάνω.

Ασφαλής μέθοδος σβήσης σκουπίσματος

Η μέθοδος απολύμανσης δεδομένων Secure Erase υλοποιείται με τον ακόλουθο τρόπο:

Δεν απαιτείται επαλήθευση της αντικατάστασης επειδή η γραφή λαμβάνει χώρα μέσα στο δίσκο , πράγμα που σημαίνει ότι η ανίχνευση σφάλματος εγγραφής της μονάδας δίσκου αποτρέπει τυχόν σφάλματα.

Αυτό καθιστά την Secure Erase πολύ γρήγορη σε σύγκριση με άλλες μεθόδους εξυγίανσης δεδομένων και αναμφισβήτητα πιο αποτελεσματική.

Ορισμένες συγκεκριμένες εντολές ασφαλούς διαγραφής περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες SECURITY ERASE PREPARE και SECURITY ERASE UNIT .

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφαλή διαγραφή

Αρκετά προγράμματα δωρεάν διαγραφής σκληρών δίσκων λειτουργούν μέσω της εντολής Secure Erase. Ανατρέξτε στη λίστα δωρεάν προγραμμάτων λογισμικού καταστροφής δεδομένων για περισσότερες πληροφορίες.

Δεδομένου ότι η Secure Erase είναι μια μέθοδος απολύμανσης δεδομένων ολόκληρης της μονάδας , δεν είναι διαθέσιμη ως μέθοδος σκουπίσματος δεδομένων όταν καταστρέφει μεμονωμένα αρχεία ή φακέλους, κάτι που μπορούν να κάνουν τα εργαλεία που ονομάζονται τεμαχιστές αρχείων . Δείτε τα προγράμματα λογισμικού του Free Shredder Software για μια λίστα με τέτοια προγράμματα.

Η χρήση του Secure Erase για να διαγράψετε τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο θεωρείται συχνά ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε, επειδή η ενέργεια πραγματοποιείται από την ίδια την μονάδα δίσκου, το ίδιο υλικό που έγραψε τα δεδομένα στην πρώτη θέση.

Άλλες μέθοδοι αφαίρεσης δεδομένων από σκληρό δίσκο μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές επειδή βασίζονται σε πιο τυποποιημένους τρόπους για την αντικατάσταση δεδομένων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) Ειδική Έκδοση 800-88 [ αρχείο PDF ], η μόνη μέθοδος της αποχέτευσης δεδομένων με βάση το λογισμικό πρέπει να είναι αυτή που χρησιμοποιεί τις εντολές Secure Erase του σκληρού δίσκου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Εθνική Διοίκηση Ασφαλείας εργάστηκε στο Κέντρο Μελέτης Μαγνητικής Καταγραφής (CMMR) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, για να διερευνήσει αποχέτευση δεδομένων σκληρών δίσκων. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν το HDDErase , ένα δωρεάν λογισμικό καταστροφής δεδομένων που λειτουργεί με την εκτέλεση των εντολών Secure Erase.

Η λειτουργία Secure Erase δεν είναι διαθέσιμη σε σκληρούς δίσκους SCSI .

Η διαγραφή ασφαλείας είναι ένας άλλος τρόπος για τον οποίο μπορεί να δει κανείς την Ασφαλής διαγραφή, αλλά πιθανότατα όχι συχνά.

Σημείωση: Δεν μπορείτε να εκτελέσετε εντολές υλικολογισμικού σε σκληρό δίσκο, όπως μπορείτε να εκτελέσετε εντολές στα Windows από τη γραμμή εντολών . Για να εκτελέσετε εντολές Secure Erase, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο πρόγραμμα που συνδέεται απευθείας με το σκληρό δίσκο και ακόμα και τότε, πιθανότατα δεν θα εκτελέσετε την εντολή χειροκίνητα.

Ασφαλής σβήσιμο εναντίον σίγουρης κατάργησης ενός σκληρού δίσκου

Υπάρχουν ορισμένα προγράμματα που έχουν τις λέξεις ασφαλής διαγραφή στα ονόματά τους ή διαφημίζουν ότι διαγράφουν με ασφάλεια τα δεδομένα από έναν σκληρό δίσκο.

Ωστόσο, αν δεν σημειώσουν συγκεκριμένα ότι χρησιμοποιούν τις εντολές Secure Erase του σκληρού δίσκου, πιθανώς δεν το κάνουν.