Τι είναι ένα Wireframe;

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα απαραίτητα για την κατανόηση οποιασδήποτε συζήτησης σχετικά με την τρισδιάστατη κίνηση : οστά, σκελετοί, χαρτογράφηση υφής, βασικά καρέ, ο κατάλογος συνεχίζεται. Ένα από αυτά τα πράγματα είναι το wireframe - αλλά τι είναι ένα wireframe, ακριβώς, και τι χρησιμοποιείται για;

Ένα συρματόσχοινο σε 3D μοντελοποίηση

Ένα σύρμα είναι αυτό που ένα τρισδιάστατο μοντέλο μοιάζει όταν οι χάρτες και ακόμη και οι όψεις πολυγώνου έχουν αφαιρεθεί για να αφήσουν μόνο τα περιγράμματα των συστατικών πολύγωνα του, που αποτελείται από διανυσματικά σημεία που συνδέονται με γραμμές. Ένα σύρμα μπορεί επίσης να ονομάζεται συρματόπλεγμα.

Για να καταλάβετε τι ένα wireframe μοιάζει, εικόνα ενός coop κοτόπουλο ή ακόμα και ένα φράκτη αλυσίδα-σύνδεση. Τα τοιχώματα αποτελούνται από σύρμα στριμωγμένο σε συνδεδεμένα πολυγωνικά σχήματα με κενό διάστημα μεταξύ. Τώρα φανταστείτε το συρματόπλεγμα από ένα κοτόπουλο και τυλίξτε το γύρω από μια προτομή του κεφαλιού κάποιου μέχρι το σύρμα κάμπτεται στο σχήμα της προτομής. Αυτό θα ήταν παρόμοιο με ένα wireframe, μόνο αντί για πραγματικό σύρμα χρησιμοποιεί σημεία διανυσμάτων.

Τι κάνει τα wireframes χρήσιμα;

Τα συρματοπλέγματα μπορούν να είναι χρήσιμα για διάφορους λόγους. Εάν προσπαθείτε να επεξεργαστείτε ένα πολυγωνικό τσίμπημα ή πρόβλημα αναδίπλωσης που προκαλείται από ένα συγκεκριμένο σημείο ή γραμμή κορυφής, η εναλλαγή σε μια προβολή πλαισίου μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία. Τα συρματόσχοινα δημιουργούν επίσης γρήγορες επιδόσεις και αν θέλετε να δοκιμάσετε να δούμε κάτι που δεν απαιτεί τους χάρτες επιφανειών πολυγώνου ή υφής, μπορείτε να κόψετε πολύ χρόνο από τη διαδικασία κινούμενης εικόνας και βελτίωσης, κάνοντας το wireframe βασικά.

Τα σύρματα είναι επίσης αποτελεσματικά όταν ταιριάζετε το μοντέλο 3D σας με μια αναφορά και δεν χρειάζεται να μετακινείτε μόνο μεμονωμένα σημεία κορυφής σε ευθυγράμμιση με την εικόνα ή το μοντέλο αναφοράς, αλλά πρέπει να μπορείτε να δείτε την αναφορά μέσω του μοντέλου που εργάζεστε αυτήν τη στιγμή επί. Για παράδειγμα, εάν δημιουργείτε ένα μοντέλο κλίμακας του Empire State Building βασισμένο σε μια φωτογραφία που έχετε εισαγάγει στο 3D Studio Max, είναι ευκολότερο να διαμορφώσετε το περίγραμμα του μοντέλου σας στη φωτογραφία αν μπορείτε να δείτε μέσα από το μοντέλο σαν να εργάζεστε με χαρτί αντιγραφής.

Εάν προσπαθείτε να μειώσετε τον αριθμό των πολυγώνων για να μειώσετε το χρόνο απόδοσης και να μειώσετε την πολυπλοκότητα του μοντέλου σας, η προβολή του 3D χώρου σας σε κατάσταση καλωδίου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να δείτε πού έχετε πάρα πολλά πολύγωνα και μπορείτε να απλοποιήσετε το μοντέλο. Ορισμένα προγράμματα 3D έχουν ακόμη τη δυνατότητα να προβάλλουν μόνο ένα συγκεκριμένο μοντέλο ή μοντέλα σε κατάσταση καλωδίου, ενώ αφήνουν το υπόλοιπο της σκηνής πλήρως ή μερικώς χαρτογραφημένο.

Μια άλλη καλή χρήση για τα μοντέλα wireframe είναι η γρήγορη επίδειξη των εννοιών. Δεν θέλετε να περάσετε τις ώρες, τις μέρες ή τις εβδομάδες που εργάζονται σε ένα πλήρως λεπτομερές, σωστά χαρτογραφημένο mockup για μια ιδέα που είναι στον αέρα και θα μπορούσε πολύ εύκολα να καταρρεύσει. Αντίθετα, θα δημιουργούσατε ένα πολύ βασικό μοντέλο και κινούμενο σχέδιο για να αποδείξετε στην ομάδα σας, σε έναν πελάτη ή σε οποιονδήποτε άλλο μπορεί να εμπλέκεται. Μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμη και πολλά mockups και να επιλέξετε αυτό που εγκρίθηκε για περαιτέρω βελτίωση και λεπτομερώς το μοντέλο.

Τέλος, η χρήση κορνιζών μπορεί να κάνει την κίνηση σε έναν πιο αργό, παλαιότερο υπολογιστή πολύ πιο γρήγορο και εύκολο και μπορεί να μειώσει το μέγεθος των αρχείων δοκιμής σας. Αν έχετε αργό CPU και χρησιμοποιείτε λογισμικό κινούμενων σχεδίων υψηλού επιπέδου, απλά κοιτάζοντας μια περίπλοκη σκηνή ή περιστρέφοντας την κάμερα γύρω από το χώρο εργασίας μπορεί να κάνει το πρόγραμμα σας ή ακόμα και ο υπολογιστής σας να παγώσει ή να κολλήσει. Η λειτουργία σε λειτουργία wireframe μειώνει το φορτίο της CPU και σας δίνει λίγο περισσότερη ελευθερία να εργάζεστε εύκολα, αν και τελικά θα πρέπει να στραφείτε σε πλήρως λεπτομερή μοντέλα και renders εάν θέλετε πραγματικά να τελειοποιήσετε το κινούμενο σχέδιο σας.