Τι είναι ο Διαχειριστής Συσκευών;

Βρείτε όλες τις συσκευές σας σε ένα μέρος

Η Διαχείριση Συσκευών (Device Manager) είναι μια επέκταση της Κονσόλας διαχείρισης της Microsoft (Microsoft Management Console), η οποία παρέχει μια κεντρική και οργανωμένη προβολή του συνόλου του αναγνωρισμένου από Microsoft Windows υλικού που είναι εγκατεστημένο σε έναν υπολογιστή.

Το Device Manager χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των συσκευών υλικού που είναι εγκατεστημένα σε έναν υπολογιστή, όπως μονάδες σκληρών δίσκων , πληκτρολόγια , κάρτες ήχου , συσκευές USB και πολλά άλλα.

Ο Διαχειριστής Συσκευών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλαγή των επιλογών διαμόρφωσης υλικού, τη διαχείριση των προγραμμάτων οδήγησης , την απενεργοποίηση και ενεργοποίηση υλικού, την αναγνώριση συγκρούσεων μεταξύ συσκευών υλικού και πολλά άλλα.

Σκεφτείτε το Device Manager ως κύρια λίστα υλικού που κατανοεί το Windows. Το σύνολο του υλικού στον υπολογιστή σας μπορεί να ρυθμιστεί από αυτό το κεντρικό βοηθητικό πρόγραμμα.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στη Διαχείριση Συσκευών

Η Διαχείριση συσκευών μπορεί να προσεγγιστεί με διάφορους τρόπους, συνήθως από τον Πίνακα Ελέγχου , τη Γραμμή εντολών ή τη Διαχείριση Υπολογιστών. Ωστόσο, μερικά από τα νεότερα λειτουργικά συστήματα υποστηρίζουν ορισμένους μοναδικούς τρόπους για το άνοιγμα του Device Manager.

Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ανοίγματος της Διαχείρισης Συσκευών στα Windows για όλες τις λεπτομέρειες για όλες αυτές τις μεθόδους σε όλες τις εκδόσεις των Windows .

Ο διαχειριστής συσκευών μπορεί επίσης να ανοίξει μέσω της γραμμής εντολών ή του πλαισίου διαλόγου Εκτέλεση με μια ειδική εντολή . Ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος πρόσβασης στη Διαχείριση συσκευών από τη Γραμμή εντολών για αυτές τις οδηγίες.

Σημείωση: Για να είμαστε σαφείς, το Device Manager περιλαμβάνεται στα Windows - δεν χρειάζεται να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε κάτι επιπλέον. Υπάρχουν ορισμένα προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε, που ονομάζονται Διαχείριση Συσκευών ( Device Manager) που κάνουν αυτό ή αυτό, αλλά δεν είναι ο Διαχειριστής Συσκευών στα Windows για τον οποίο μιλάμε εδώ.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη Διαχείριση συσκευών

Όπως παρουσιάζεται στην παραπάνω εικόνα, η Διαχείριση Συσκευών εμφανίζει συσκευές σε ξεχωριστές κατηγορίες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Μπορείτε να επεκτείνετε κάθε ενότητα για να δείτε ποιες συσκευές παρατίθενται στο εσωτερικό. Μόλις βρείτε τη σωστή συσκευή υλικού, κάντε διπλό κλικ για να δείτε περισσότερες πληροφορίες όπως την τρέχουσα κατάσταση, τα στοιχεία του προγράμματος οδήγησης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις επιλογές διαχείρισης ενέργειας.

Ορισμένες από αυτές τις κατηγορίες περιλαμβάνουν τις εισόδους και εξόδους ήχου, τις μονάδες δίσκου, τους προσαρμογείς οθόνης, τους δίσκους DVD / CD-ROM, τους προσαρμογείς δικτύου, τους εκτυπωτές και τους ελεγκτές ήχου, βίντεο και παιχνιδιών.

Αν αντιμετωπίζατε προβλήματα με την κάρτα δικτύου, ας πούμε, ίσως να ανοίξετε την περιοχή προσαρμογέων δικτύου και να δείτε αν υπάρχουν ασυνήθιστα εικονίδια ή χρώματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη συσκευή. Μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ, εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό ή για να εκτελέσετε μία από τις παρακάτω εργασίες.

Κάθε λίστα συσκευών στη Διαχείριση Συσκευών περιέχει λεπτομερή πληροφορίες για τον οδηγό, τον πόρο του συστήματος και άλλες πληροφορίες και ρυθμίσεις παραμέτρων. Όταν αλλάζετε μια ρύθμιση για ένα κομμάτι υλικού, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Windows με αυτό το υλικό.

Εδώ είναι μερικά από τα σεμινάρια μας που εξηγούν μερικά από τα κοινά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Διαχείριση Συσκευών:

Διαθεσιμότητα διαχειριστή συσκευών

Ο διαχειριστής συσκευών διατίθεται σχεδόν σε κάθε έκδοση των Microsoft Windows, συμπεριλαμβανομένων των Windows 10 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows XP , Windows 2000, Windows ME, Windows 98, Windows 95 και πολλά άλλα.

Σημείωση: Παρόλο που η Διαχείριση Συσκευών είναι διαθέσιμη σχεδόν σε κάθε έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows, υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές από την μία έκδοση των Windows στο επόμενη.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διαχείριση Συσκευών

Υπάρχουν διαφορετικά πράγματα στη Διαχείριση Συσκευών (Device Manager) για να υποδείξετε ένα σφάλμα ή την κατάσταση μιας συσκευής που δεν είναι "κανονική". Με άλλα λόγια, εάν μια συσκευή δεν είναι σε πλήρη λειτουργία, μπορείτε να πείτε προσεκτικά τη λίστα των συσκευών.

Είναι καλό να γνωρίζετε τι πρέπει να αναζητήσετε στη Διαχείριση συσκευών, διότι βρίσκεστε στην τοποθεσία για να αντιμετωπίσετε μια συσκευή που δεν λειτουργεί σωστά. Όπως ακριβώς βλέπετε στους παραπάνω συνδέσμους, μπορείτε να μεταβείτε στη Διαχείριση συσκευών για να ενημερώσετε ένα πρόγραμμα οδήγησης, να απενεργοποιήσετε μια συσκευή κ.λπ.

Κάτι που μπορεί να δείτε στη Διαχείριση Συσκευών είναι ένα κίτρινο θαυμαστικό . Αυτό δίνεται σε μια συσκευή όταν τα Windows εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα με αυτήν. Το ζήτημα μπορεί να είναι ακραίο ή τόσο απλό όσο το πρόβλημα του προγράμματος οδήγησης συσκευής.

Αν μια συσκευή είναι απενεργοποιημένη, είτε με δική σας ενέργεια είτε λόγω ενός πιο βαθιού προβλήματος, θα δείτε ένα μαύρο βέλος από τη συσκευή στη Διαχείριση συσκευών . Οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows (XP και προηγούμενες) δίνουν ένα κόκκινο x για τον ίδιο λόγο.

Για να μεταφέρετε περαιτέρω το πρόβλημα, το Device Manager παρέχει κωδικούς σφαλμάτων όταν μια συσκευή παρουσιάζει διαφορές πόρων συστήματος, πρόβλημα με το πρόγραμμα οδήγησης ή άλλο ζήτημα υλικού. Αυτά ονομάζονται απλά κωδικοί σφαλμάτων του Διαχειριστή Συσκευών ή κωδικοί σφαλμάτων υλικού . Μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τους κωδικούς και τις εξηγήσεις για αυτό που εννοούν, σε αυτήν τη λίστα με τους κωδικούς σφαλμάτων του Device Manager .