Τι είναι το πρόγραμμα οδήγησης συσκευής;

Οδηγός συσκευών: Γιατί είναι σημαντικοί και πώς να δουλέψετε μαζί τους

Ένα πρόγραμμα οδήγησης συσκευής είναι ένα μικρό κομμάτι του λογισμικού που λέει στο λειτουργικό σύστημα και άλλο λογισμικό πώς να επικοινωνεί με ένα κομμάτι υλικού .

Για παράδειγμα, τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή λένε στο λειτουργικό σύστημα και κατ 'επέκταση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα έχετε το πράγμα που θέλετε να εκτυπώσετε, ακριβώς πώς να εκτυπώσετε πληροφορίες στη σελίδα

Τα προγράμματα οδήγησης της κάρτας ήχου είναι απαραίτητα ώστε το λειτουργικό σας σύστημα να γνωρίζει ακριβώς πώς να μεταφράσει τα 1 και τα 0 που περιλαμβάνουν αυτό το αρχείο MP3 σε σήματα ήχου που η κάρτα ήχου μπορεί να εκπέμψει στα ακουστικά ή τα ηχεία σας.

Η ίδια γενική ιδέα ισχύει για τις κάρτες γραφικών , τα πληκτρολόγια , τις οθόνες κλπ.

Συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους για τους οποίους τα προγράμματα οδήγησης είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένων μερικών ακόμα παραδειγμάτων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης των οδηγών σας και τι πρέπει να κάνετε εάν δεν λειτουργούν σωστά.

Πόσο ακριβώς λειτουργούν οι οδηγοί συσκευών;

Σκεφτείτε τα προγράμματα οδήγησης συσκευών όπως μεταφραστές μεταξύ ενός προγράμματος που χρησιμοποιείτε και μιας συσκευής που το πρόγραμμα αυτό θέλει να χρησιμοποιήσει κάπως. Το λογισμικό και το υλικό δημιουργήθηκαν από διαφορετικούς ανθρώπους ή εταιρείες και μιλάνε δύο τελείως διαφορετικές γλώσσες, έτσι ένας μεταφραστής (ο οδηγός) τους επιτρέπει να επικοινωνούν.

Με άλλα λόγια, ένα πρόγραμμα λογισμικού μπορεί να παρέχει πληροφορίες σε έναν οδηγό για να εξηγήσει τι θέλει ένα κομμάτι υλικού να κάνει, πληροφορίες που ο οδηγός της συσκευής κατανοεί και στη συνέχεια μπορεί να εκπληρώσει με το υλικό.

Χάρη στα προγράμματα οδήγησης συσκευών, τα περισσότερα προγράμματα λογισμικού δεν χρειάζεται να γνωρίζουν πώς να εργάζονται απευθείας με το υλικό και ένα πρόγραμμα οδήγησης δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει μια πλήρη εμπειρία εφαρμογών για την αλληλεπίδραση των χρηστών. Αντ 'αυτού, το πρόγραμμα και ο οδηγός πρέπει απλά να γνωρίζουν πώς να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Αυτό είναι μια πολύ καλή συμφωνία για όλους τους εμπλεκόμενους, θεωρώντας ότι υπάρχει μια σχεδόν ατελείωτη προσφορά λογισμικού και υλικού εκεί έξω. Εάν όλοι έπρεπε να γνωρίζουν πώς να επικοινωνούν με όλους τους άλλους, η διαδικασία παραγωγής λογισμικού και υλικού θα ήταν σχεδόν αδύνατη.

Πώς να διαχειριστείτε τους οδηγούς συσκευών

Τις περισσότερες φορές, τα προγράμματα οδήγησης εγκαθιστούν αυτόματα και δεν χρειάζονται ποτέ περισσότερη προσοχή, εκτός από την περιστασιακή ενημέρωση για την επίλυση σφαλμάτων ή την προσθήκη ενός δροσερού νέου χαρακτηριστικού. Αυτό ισχύει για ορισμένα προγράμματα οδήγησης στα Windows που μεταφορτώνονται μέσω του Windows Update .

Τα προγράμματα οδήγησης για κάθε κομμάτι υλικού στον υπολογιστή σας των Windows είναι κεντρικά διαχειριζόμενα από τη Διαχείριση Συσκευών (Device Manager) , διαθέσιμη σε όλες τις εκδόσεις των Microsoft Windows .

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις εργασίες στα Windows που αφορούν τους οδηγούς:

Ακολουθούν ορισμένοι πρόσθετοι πόροι που σχετίζονται με τους οδηγούς:

Πολλά προβλήματα που μπορούν να απομονωθούν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι υλικού δεν είναι προβλήματα με το ίδιο το υλικό, αλλά παρουσιάζουν προβλήματα με τα προγράμματα οδήγησης συσκευών που είναι εγκατεστημένα για αυτό το υλικό. Μερικοί από τους πόρους που συνδέονται παραπάνω θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε όλα αυτά έξω.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους οδηγούς συσκευών

Πέρα από τη βασική σχέση λογισμικού-οδηγού-υλικού, υπάρχουν κάποιες άλλες καταστάσεις που αφορούν τους οδηγούς (και που δεν το κάνουν) που είναι ενδιαφέρον.

Ενώ αυτό είναι λιγότερο συνηθισμένο αυτές τις μέρες, κάποιο λογισμικό είναι σε θέση να επικοινωνεί απευθείας με ορισμένους τύπους υλικού - δεν απαιτούνται οδηγοί! Αυτό συνήθως είναι δυνατό μόνο όταν το λογισμικό αποστέλλει πολύ απλές εντολές στο υλικό ή όταν και οι δύο αναπτύχθηκαν από την ίδια εταιρεία, αλλά αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα είδος ενσωματωμένης κατάστασης οδηγού.

Ορισμένα προγράμματα οδήγησης συσκευών επικοινωνούν απευθείας με μια συσκευή, αλλά άλλα είναι στρωμένα μαζί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα πρόγραμμα θα επικοινωνεί με έναν οδηγό πριν ο οδηγός επικοινωνήσει με έναν άλλο και ούτω καθεξής έως ότου ο τελευταίος οδηγός πραγματοποιήσει την απευθείας επικοινωνία με το υλικό.

Αυτοί οι "μεσαίοι" οδηγοί συχνά δεν εκτελούν καθόλου καμία λειτουργία εκτός από την επαλήθευση ότι τα άλλα προγράμματα οδήγησης λειτουργούν σωστά. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ένας οδηγός ή πολλαπλάσια που λειτουργούν σε "στοίβα", όλα αυτά γίνονται στο παρασκήνιο χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζετε ή να κάνετε τίποτα.

Τα Windows χρησιμοποιούν τα αρχεία .SYS ως προγράμματα οδήγησης συσκευών που μπορούν να φορτωθούν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να φορτωθούν με βάση τις ανάγκες, έτσι ώστε να μην αναλαμβάνουν πάντα τη μνήμη. Το ίδιο ισχύει και για τις λειτουργικές μονάδες Linux .KO.

WHQL είναι μια διαδικασία δοκιμής από τη Microsoft που βοηθά να αποδείξει ότι ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα οδήγησης συσκευής θα λειτουργήσει με μια συγκεκριμένη έκδοση των Windows. Ίσως δείτε ότι ένα πρόγραμμα οδήγησης που κάνετε λήψη είναι ή δεν είναι πιστοποιημένο WHQL. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τα Εργαστήρια ποιότητας υλικού των Windows εδώ .

Μια άλλη μορφή του προγράμματος οδήγησης είναι το πρόγραμμα οδήγησης εικονικής συσκευής που χρησιμοποιείται με το λογισμικό εικονικοποίησης. Λειτουργούν παρόμοια με τα κανονικά προγράμματα οδήγησης, αλλά για να αποτρέψουν το άμεσο άνοιγμα του λειτουργικού συστήματος του επισκέπτη, τα εικονικά προγράμματα οδήγησης μεταμφιέζονται ως πραγματικό υλικό, ώστε το φιλοξενούμενο λειτουργικό σύστημα και οι δικοί του οδηγοί να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υλικό παρόμοιο με μη εικονικά λειτουργικά συστήματα.

Με άλλα λόγια, ενώ ένα λειτουργικό σύστημα ξενιστή και οι οδηγοί του διασυνδέονται με πραγματικά στοιχεία υλικού, τα εικονικά λειτουργικά συστήματα επισκεπτών και οι οδηγοί τους διασυνδέονται με εικονικό υλικό μέσω εικονικών προγραμμάτων οδήγησης, τα οποία στη συνέχεια μεταδίδονται στο πραγματικό φυσικό υλικό από το λειτουργικό σύστημα υποδοχής.