Τι είναι τα εργαστήρια ποιότητας υλικού των Windows;

Επεξήγηση WHQL και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο εγκατάστασης προγραμμάτων οδήγησης WQHL

Τα Εργαστήρια ποιότητας υλικού των Windows (συντομογραφημένα ως WHQL ) είναι μια διαδικασία δοκιμών της Microsoft.

Το WQHL έχει σχεδιαστεί για να αποδείξει στη Microsoft και τελικά στον πελάτη (ότι είστε εσείς!) Ότι ένα συγκεκριμένο στοιχείο υλικού ή λογισμικού θα λειτουργήσει ικανοποιητικά με τα Windows.

Όταν ένα κομμάτι υλικού ή λογισμικού έχει περάσει WHQL, ο κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα λογότυπο "Πιστοποιημένο για Windows" (ή κάτι παρόμοιο) στη συσκευασία του προϊόντος και στη διαφήμισή του.

Χρησιμοποιείται ένα λογότυπο για να μπορείτε να βλέπετε καθαρά ότι το προϊόν έχει δοκιμαστεί σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει ορίσει η Microsoft και είναι συνεπώς συμβατό με οποιαδήποτε έκδοση των Windows που εκτελείτε .

Τα προϊόντα που διαθέτουν το λογότυπο Labs Quality Labs των Windows περιλαμβάνονται στη λίστα συμβατότητας υλικού των Windows .

WHQL & amp; Οδηγούς συσκευών

Εκτός από το υλικό και το λογισμικό, τα προγράμματα οδήγησης συσκευών είναι επίσης συνήθως δοκιμασμένα και WHQL πιστοποιημένα από τη Microsoft. Κατά πάσα πιθανότητα θα συναντήσετε τον όρο WHQL όταν εργάζεστε με τους οδηγούς.

Εάν ένα πρόγραμμα οδήγησης δεν έχει πιστοποιηθεί από την WHQL, μπορείτε να το εγκαταστήσετε, αλλά ένα προειδοποιητικό μήνυμα θα σας ενημερώσει για την έλλειψη πιστοποίησης από τον οδηγό πριν από την εγκατάσταση του προγράμματος οδήγησης. Τα πιστοποιημένα προγράμματα οδήγησης WHQL δεν εμφανίζουν κανένα μήνυμα.

Μια προειδοποίηση WHQL μπορεί να διαβάσει κάτι σαν το " Το λογισμικό που εγκαθιστάτε δεν έχει περάσει τον έλεγχο των Windows Logo για να επαληθεύσει τη συμβατότητά του με τα Windows " ή "Τα Windows δεν μπορούν να επαληθεύσουν τον εκδότη αυτού του λογισμικού προγράμματος οδήγησης ".

Διαφορετικές εκδόσεις των Windows χειρίζονται αυτό λίγο διαφορετικά.

Τα μη υπογεγραμμένα προγράμματα οδήγησης στα Windows XP ακολουθούν πάντα αυτόν τον κανόνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα εμφανιστεί μια προειδοποίηση εάν το πρόγραμμα οδήγησης δεν έχει περάσει το WHQL της Microsoft.

Τα Windows Vista και οι νεότερες εκδόσεις των Windows ακολουθούν επίσης αυτόν τον κανόνα, αλλά με μία εξαίρεση: δεν εμφανίζουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα εάν η εταιρεία υπογράψει το δικό της πρόγραμμα οδήγησης. Με άλλα λόγια, δεν θα εμφανίζεται καμία προειδοποίηση, ακόμη και αν ο οδηγός δεν έχει περάσει από WHQL, εφόσον η εταιρεία που εκδίδει τον οδηγό έχει επισυνάψει μια ψηφιακή υπογραφή, επαληθεύοντας την πηγή και τη νομιμότητά της.

Σε μια τέτοια κατάσταση, παρόλο που δεν θα δείτε μια προειδοποίηση, ο οδηγός δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα λογότυπο "Certified for Windows" ή να αναφέρει το θέμα στη σελίδα λήψης, επειδή αυτή η πιστοποίηση WHQL δεν έχει συμβεί.

Εύρεση & amp; Εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης WHQL

Ορισμένοι οδηγοί WHQL παρέχονται μέσω του Windows Update , αλλά σίγουρα δεν είναι όλοι τους.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες προγραμμάτων οδήγησης WHQL από σημαντικούς κατασκευαστές όπως η NVIDIA, η ASUS και άλλοι στους οδηγούς των Windows 10 Drivers , Windows 8 Drivers και Windows 7 Drivers .

Τα δωρεάν εργαλεία ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης, όπως το Driver Booster, μπορούν να δημιουργηθούν για να σας δείξουν μόνο τις ενημερώσεις για προγράμματα οδήγησης που έχουν περάσει τις δοκιμές WHQL.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την WHQL

Όχι όλοι οι οδηγοί και κομμάτια υλικού πρόκειται να εκτελεστούν μέσω WHQL. Αυτό σημαίνει απλώς ότι η Microsoft δεν μπορεί να είναι θετική ότι θα λειτουργήσει με το λειτουργικό της σύστημα , όχι ότι σίγουρα δεν θα λειτουργήσει καθόλου.

Γενικά, αν γνωρίζετε ότι κάνετε λήψη ενός προγράμματος οδήγησης από τον νόμιμο ιστότοπο του κατασκευαστή του υλικού ή κατεβάστε την πηγή, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσει εάν δηλώσει ότι το κάνει στην έκδοση των Windows.

Οι περισσότερες εταιρείες εκδίδουν beta οδηγούς σε δοκιμαστές πριν από τις πιστοποιήσεις WHQL ή την εσωτερική ψηφιακή υπογραφή. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι οδηγοί περνούν από μια δοκιμαστική φάση που επιτρέπει στην εταιρεία να πει με εμπιστοσύνη στο χρήστη ότι οι οδηγοί θα λειτουργήσουν όπως αναμένεται.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την πιστοποίηση υλικού, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων και των διαδικασιών για να προχωρήσετε, στο Κέντρο υλικού της Microsoft.