12 λόγοι για τους οποίους το Linux είναι καλύτερο από τα Windows 10

Τα Windows 10 βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό και πολλοί από εσάς θα αγόραζαν υπολογιστές με την πιο πρόσφατη προσφορά από την Microsoft προεγκατεστημένη.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα Windows 10 είναι μια μεγάλη βελτίωση στα Windows 8 και Windows 8.1 και ως λειτουργικό σύστημα, είναι πολύ καλό.

Η δυνατότητα εκτέλεσης εντολών Linux BASH στα Windows είναι ένα καλό χαρακτηριστικό, όπως είναι οι πολυαναμενόμενοι εικονικοί χώροι εργασίας που σας επιτρέπουν να εκτελείτε εφαρμογές σε διαφορετικούς επιτραπέζιους υπολογιστές.

Αυτός ο οδηγός, ωστόσο, παρέχει μια εκτενή λίστα με τους λόγους για τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το Linux αντί των Windows 10 επειδή αυτό που είναι καλό για ένα άτομο δεν είναι κατ 'ανάγκη καλό για κάποιο άλλο.

Τα Windows 10 είναι αργά σε παλαιότερο υλικό

Αν χρησιμοποιείτε Windows XP, Vista ή έναν παλαιότερο υπολογιστή Windows 7, τότε οι πιθανότητες είναι ότι ο υπολογιστής σας δεν πρόκειται να είναι αρκετά ισχυρός για να τρέξει τα Windows 8 ή τα Windows 10.

Έχετε δύο επιλογές πραγματικά. Μπορείτε είτε να γεμίσετε τα χρήματα που χρειάζεστε για να αγοράσετε έναν υπολογιστή που εκτελεί Windows 10 ή μπορείτε να επιλέξετε να τρέξετε το Linux.

Ορισμένες διανομές Linux πιθανότατα δεν παρέχουν μεγάλη ώθηση στην απόδοση, καθώς τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας τους χρησιμοποιούν αξιοπρεπή ποσότητα μνήμης, αλλά υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις του Linux που λειτουργούν λαμπρά σε παλαιότερο υλικό.

Για νεότερο υλικό δοκιμάστε το Linux Mint με το Cinnamon Desktop Environment ή το Ubuntu . Για υλικό ηλικίας 2 έως 4 ετών, δοκιμάστε επίσης το Linux Mint, αλλά χρησιμοποιήστε το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας MATE ή XFCE που παρέχει ελαφρύτερο αποτύπωμα.

Για πραγματικά παλιό υλικό πηγαίνετε για AntiX, Q4OS, ή Ubuntu.

Δεν σας αρέσει η διεπαφή χρήστη των Windows 10

Οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται λίγο αποπροσανατολισμένοι όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν ένα νέο λειτουργικό σύστημα, ειδικά εάν το περιβάλλον χρήστη έχει αλλάξει με οποιονδήποτε τρόπο.

Η αλήθεια είναι ότι σύντομα θα συνηθίσετε με τον νέο τρόπο να κάνετε πράγματα και όλα είναι συγχωρεμένα και στην πραγματικότητα σύντομα καταλήγετε να προτιμάτε τη νέα διεπαφή περισσότερο από την παλιά.

Ωστόσο, αν μετά από λίγο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τον τρόπο των Windows 10 να κάνετε πράγματα που θα μπορούσατε να αποφασίσετε ότι προτιμάτε τα πράγματα να μοιάζουν λίγο περισσότερο όπως έκαναν όταν χρησιμοποιούσατε τα Windows 7 ή μάλιστα μπορεί να αποφασίσετε ότι θέλετε να δοκιμάσετε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Το Linux Mint παρέχει μια σύγχρονη εμφάνιση και αίσθηση, αλλά με μενού και γραμμές εργαλείων που λειτουργούν με τον τρόπο που έχουν πάντα και θα διαπιστώσετε ότι η καμπύλη εκμάθησης στο Linux Mint δεν είναι πιο δύσκολη από την αναβάθμιση από τα Windows 7 στα Windows 10.

Το μέγεθος των Windows 10 Download είναι τεράστιο

Εάν βρίσκεστε σε Windows 7 ή Windows 8 και σκέφτεστε να κάνετε αναβάθμιση στα Windows 10, τότε θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η λήψη για τα Windows 10 είναι πολύ μεγάλη.

Έχετε ένα όριο λήψης με τον πάροχο Broadband; Οι περισσότερες διανομές Linux μπορούν να μεταφορτωθούν σε λιγότερο από 2 gigabytes και αν είστε αρκετά περιορισμένοι στο εύρος ζώνης, κάποιοι μπορούν να εγκατασταθούν για περίπου 600 megabytes. Υπάρχουν μερικοί που είναι ακόμη μικρότεροι από αυτό.

Μπορείτε βεβαίως να αγοράσετε τη μονάδα USB των Windows 10, αλλά θα κοστίσει ένα αξιοπρεπές χρηματικό ποσό.

Το Linux είναι ελεύθερο

Η δωρεάν αναβάθμιση που προσέφερε η Microsoft πριν από μερικά χρόνια έχει εξαντληθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα πρέπει να πληρώσετε για αυτό.

Πολλοί κατασκευαστές αποστέλλουν υπολογιστές με Windows 10, αλλά εάν είστε ικανοποιημένοι με τον τρέχοντα υπολογιστή σας τότε ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε ένα νέο λειτουργικό σύστημα είναι να πληρώσετε για την τελευταία έκδοση των Windows ή να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε το Linux δωρεάν.

Το Linux διαθέτει όλες τις δυνατότητες που χρειάζεστε σε ένα λειτουργικό σύστημα και είναι πλήρως συμβατό με το υλικό. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε αλλά αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου αυτό δεν ακούγεται αλήθεια.

Εάν το Linux είναι αρκετά καλό για τις κορυφαίες εταιρείες της βιομηχανίας τεχνολογίας τότε είναι σίγουρα αρκετά καλό για να τρέξει σε έναν οικιακό υπολογιστή.

Το Linux έχει πολλές περισσότερες δωρεάν εφαρμογές

Τα Windows έχουν μερικά προϊόντα ναυαρχίδας όπως το Microsoft Office και το Visual Studio, που κάνουν κάποιους να αισθάνονται κλειδωμένοι.

Μπορείτε, ωστόσο, να εκτελέσετε το Microsoft Office στο Linux χρησιμοποιώντας λογισμικό εικονικοποίησης ή μπορείτε να εκτελέσετε τις εκδόσεις του διαδικτύου.

Το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης λογισμικού σήμερα είναι web-based και υπάρχουν πολλά καλά IDE διαθέσιμα για το Linux. Με την πρόοδο του .NET Core μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε API για χρήση με τις εφαρμογές ιστού JavaScript. Η Python είναι επίσης μια σημαντική γλώσσα προγραμματισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί δια-πλατφόρμα σε Windows, Linux και Mac. Το PyCharm IDE είναι κάθε τόσο καλό όσο το Visual Studio. Το σημείο εδώ είναι ότι πλέον η Visual Studio δεν είναι η μόνη επιλογή.

Το Linux έχει ένα μεγάλο σύνολο εφαρμογών που για τους περισσότερους ανθρώπους παρέχουν όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσατε να χρειαστείτε. Για παράδειγμα, η σουίτα LibreOffice είναι ιδανική για το 99,9% των αναγκών του μέσου ατόμου. Το πρόγραμμα αναπαραγωγής ήχου Rhythmbox είναι καλύτερο από οτιδήποτε προσφέρει τα Windows, το VLC είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο, το πρόγραμμα περιήγησης Chrome είναι διαθέσιμο, το Evolution είναι ένας μεγάλος πελάτης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο GIMP είναι ένας λαμπρός επεξεργαστής εικόνας.

Φυσικά, υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές σε δημοφιλείς τοποθεσίες λήψης των Windows όπως το CNET, αλλά κακά πράγματα μπορεί να συμβούν όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις τοποθεσίες.

Ασφάλεια

Ενώ κανένα λειτουργικό σύστημα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι απολύτως χωρίς κίνδυνο, το γεγονός ότι τα Windows είναι ένας μεγάλος στόχος για τους προγραμματιστές ιών και κακόβουλου λογισμικού παραμένει.

Υπάρχει πολύ λίγη ενέργεια που μπορεί να κάνει η Microsoft σχετικά με αυτό το ζήτημα και ως εκ τούτου πρέπει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή προστασίας από ιούς και λογισμικό τείχους προστασίας που τρώει στη μνήμη και τη χρήση της CPU καθώς και τη συνεχή ροή λήψεων που απαιτείται για την ενημέρωση του λογισμικού.

Στο Linux, απλά πρέπει να είστε έξυπνοι και να κολλήσετε στα αποθετήρια και να αποφύγετε τη χρήση του Flash της Adobe.

Το Linux από την φύση του είναι απλά πιο ασφαλές από τα Windows.

Εκτέλεση

Το Linux, ακόμη και με όλα τα εφέ και τα λαμπερά χαρακτηριστικά των σύγχρονων επιτραπέζιων υπολογιστών, τρέχει πιο γρήγορα από τα Windows 8.1 και τα Windows 10.

Οι χρήστες καθίστανται λιγότερο εξαρτημένοι από την επιφάνεια εργασίας και εξαρτώνται περισσότερο από τον ιστό. Χρειάζεστε όλη την επεξεργαστική ισχύ σας να παίρνετε με το λειτουργικό σύστημα ή θέλετε κάτι με ελαφρύτερο αποτύπωμα να σας αφήσει να συνεχίσετε με την εργασία σας και να παίξετε χρόνο;

Μυστικότητα

Η πολιτική απορρήτου των Windows 10 είναι καλά τεκμηριωμένη στον Τύπο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο κακό όσο μερικοί άνθρωποι θα πίστευαν και η Microsoft δεν κάνει τίποτα που το Facebook, το Google, το Amazon και άλλοι δεν έχουν κάνει εδώ και χρόνια.

Για παράδειγμα, το σύστημα φωνητικού ελέγχου Cortana μαθαίνει για τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε και παίρνει καλύτερα καθώς πηγαίνει μαζί στέλνοντας δεδομένα χρήσης στη Microsoft. Μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Cortana. Η Cortana, φυσικά, θα σας στείλει στοχευμένες διαφημίσεις, αλλά το Google το κάνει ήδη αυτό και αποτελεί μέρος της σύγχρονης ζωής.

Αξίζει να διαβάσετε την πολιτική απορρήτου για διευκρινίσεις, αλλά δεν είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Έχοντας πει όλα αυτά, οι περισσότερες διανομές Linux δεν συλλέγουν τα δεδομένα σας καθόλου. Μπορείτε να παραμείνετε κρυμμένοι μακριά από τον Big Brother. (Όσο δεν χρησιμοποιείτε ποτέ το διαδίκτυο ποτέ).

Αξιοπιστία

Τα Windows δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο το Linux.

Πόσες φορές, ως χρήστης των Windows, έχετε ένα πρόγραμμα να σας κρεμάσει και ακόμα και όταν προσπαθείτε να το κλείσετε μέσω του διαχειριστή εργασιών (υποθέτοντας ότι μπορείτε να το ανοίξετε) παραμένει ανοιχτό και απαιτεί αρκετές προσπάθειες να κλείσει το παραβατικό πρόγραμμα.

Μέσα στο Linux, κάθε εφαρμογή είναι αυτοτελής και μπορείτε εύκολα να σκοτώσετε οποιαδήποτε εφαρμογή με την εντολή XKill.

Ενημερώσεις

Μην το μισείτε μόνο όταν πρέπει να εκτυπώσετε αυτά τα εισιτήρια θεάτρου ή εισιτήρια κινηματογράφου ή μάλιστα απλά πρέπει να εκτυπώσετε κατευθύνσεις σε ένα χώρο και έτσι ενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας και βλέπετε το ακόλουθο μήνυμα:

"Εγκατάσταση ενημέρωσης 1 από 356"

Ακόμα πιο ενοχλητικό είναι το γεγονός ότι η Windows επιλέγει πότε θέλει να εγκαταστήσει ενημερώσεις και ξαφνικά θα ρίξει ένα μήνυμα λέγοντας ότι ο υπολογιστής σας πρόκειται να επανεκκινηθεί.

Ως χρήστης, θα πρέπει να είστε στο χέρι σας όταν εγκαθιστάτε ενημερώσεις και δεν θα πρέπει να σας αναγκάζονται ή θα πρέπει τουλάχιστον να έχετε μια αξιοπρεπή περίοδο ειδοποίησης.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι τα Windows πρέπει συχνά να επανεκκινήσουν για να εγκαταστήσουν τις ενημερώσεις.

Τα λειτουργικά συστήματα Linux πρέπει να ενημερωθούν. Δεν υπάρχει κανείς γύρω από αυτό γιατί τρύπες ασφαλείας patched όλη την ώρα. Μπορείτε να επιλέξετε πότε θα εφαρμοστούν αυτές οι ενημερώσεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενημερώσεις μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς επανεκκίνηση του λειτουργικού συστήματος.

Ποικιλία

Οι διανομές Linux είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμες. Μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την εμφάνιση και την αίσθηση και να προσαρμόσετε σχεδόν κάθε μέρος του έτσι ώστε να λειτουργεί ακριβώς όπως θέλετε.

Τα Windows διαθέτουν περιορισμένο αριθμό τροποποιήσεων, αλλά το Linux σάς επιτρέπει να αλλάζετε απολύτως τα πάντα.

Υποστήριξη

Η Microsoft έχει πολλές τεκμηρίωση αλλά όταν κολλήσετε, συχνά βρίσκεστε στα φόρουμ τους και άλλοι άνθρωποι θα έχουν θέσει μια ερώτηση που απλά δεν έχει καλές απαντήσεις.

Δεν είναι ότι η υποστήριξη της Microsoft είναι κακή, διότι, αντιθέτως, είναι στην πραγματικότητα πολύ βάθος και καλή.

Η αλήθεια είναι όμως ότι απασχολούν ανθρώπους για να προσφέρουν υποστήριξη και υπάρχουν μόνο τόσα χρήματα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για αυτή την υποστήριξη και ο πλούτος της γνώσης εξαπλώθηκε πολύ αδύναμα.

Η υποστήριξη Linux είναι πολύ πιο εύκολη και υπάρχουν δεκάδες φόρουμ, εκατοντάδες αίθουσες συζήτησης και ακόμη περισσότεροι ιστότοποι αφιερωμένοι στο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μάθουν και να κατανοήσουν το Linux.