Το Mac OS X δεν είναι διανομή Linux, αλλά ...

Και τα δύο λειτουργικά συστήματα μοιράζονται τις ίδιες ρίζες

Τόσο το Mac OS X, το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές της Apple, όσο και στο Linux βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα Unix, το οποίο αναπτύχθηκε στο Bell Labs το 1969 από τους Dennis Ritchie και Ken Thompson. Το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται στα iPhones της Apple, που ονομάζεται iOS , προέρχεται από το Mac OS X και ως εκ τούτου επίσης από μια παραλλαγή Unix.

Όπως και σε όλες τις μεγάλες διανομές Linux, όπως το Ubuntu, το Red Hat και το SuSE Linux, το Mac OS X έχει ένα "περιβάλλον επιφάνειας εργασίας", το οποίο παρέχει γραφικό περιβάλλον χρήστη στα προγράμματα εφαρμογών και τις ρυθμίσεις του συστήματος. Αυτό το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας είναι χτισμένο πάνω από ένα λειτουργικό σύστημα τύπου Unix, ακριβώς όπως τα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας των Linux distros είναι χτισμένα πάνω από το βασικό λειτουργικό σύστημα Linux. Ωστόσο, οι διανομές Linux συνήθως προσφέρουν εναλλακτικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας εκτός από αυτά που έχουν εγκατασταθεί από προεπιλογή. Το Max OS X και τα Microsoft Windows δεν δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να αλλάζουν περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας, εκτός από τις δευτερεύουσες ρυθμίσεις εμφάνισης και αίσθησης, όπως τα σχέδια χρωμάτων και το μέγεθος της γραμματοσειράς.

Οι κοινές ρίζες του Linux και του OS X

Η πρακτική πτυχή των κοινών ριζών του Linux και του Mac OS X είναι ότι και οι δύο ακολουθούν το πρότυπο POSIX. Το POSIX σημαίνει Portable Operating System Interface για λειτουργικά συστήματα που μοιάζουν με Unix . Αυτή η συμβατότητα καθιστά δυνατή την κατάρτιση εφαρμογών που αναπτύσσονται σε Linux σε συστήματα Mac OS X. Το Linux παρέχει ακόμα επιλογές για τη σύνταξη εφαρμογών σε Linux για Mac OS X.

Όπως το Linux distros, το Mac OS X περιλαμβάνει μια εφαρμογή Terminal , η οποία παρέχει ένα παράθυρο κειμένου στο οποίο μπορείτε να εκτελέσετε εντολές Linux / Unix. Αυτό το τερματικό αναφέρεται συχνά ως παράθυρο γραμμής εντολών ή κελύφους ή κελύφους . Είναι το περιβάλλον βασισμένο στο κείμενο, το οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να λειτουργούν υπολογιστές πριν από τη δημιουργία του γραφικού περιβάλλοντος χρήστη. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ευρέως για αυτοματοποιημένες διαδικασίες διαχείρισης συστήματος και scripting.

Το δημοφιλές κέλυφος Bash είναι διαθέσιμο στο Mac OS X, συμπεριλαμβανομένου του Mountain Lion, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις διανομές του Linux. Το κέλυφος Bash σας δίνει τη δυνατότητα να διασχίσετε γρήγορα το σύστημα αρχείων και να ξεκινήσετε κειμενικές ή γραφικές εφαρμογές.

Σε ένα κέλυφος / γραμμή εντολών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις βασικές εντολές Linux / Unix και κελύφους όπως ls , cd , cat και πολλά άλλα . Το σύστημα αρχείων είναι δομημένο όπως στο Linux, με κατατμήσεις / καταλόγους όπως usr , var , etc , dev , και το σπίτι στην κορυφή, αν και υπάρχουν μερικοί πρόσθετοι φάκελοι στο OS X.

Οι βασικές γλώσσες προγραμματισμού των λειτουργικών συστημάτων τύπου Unix όπως το Linux και το Mac OS X είναι C και C ++. Μεγάλο μέρος του λειτουργικού συστήματος εφαρμόζεται σε αυτές τις γλώσσες και πολλές βασικές εφαρμογές υλοποιούνται επίσης σε C και C ++. Γλώσσες προγραμματισμού υψηλότερου επιπέδου, όπως το Perl και η Java, υλοποιούνται επίσης στο C / C ++.

Η Apple παρέχει τη γλώσσα προγραμματισμού του Στόχου C, συμπεριλαμβανομένου του Xcode IDE (Integrated Development Environment), για να υποστηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών για OS X και iOS.

Όπως το Linux, το OS X περιλαμβάνει ισχυρή υποστήριξη Java και παρέχει στην πραγματικότητα μια προσαρμοσμένη εγκατάσταση Java για να εξασφαλίσει την ομαλή ενσωμάτωση των εφαρμογών Java στο OS X. Περιλαμβάνει επίσης τερματικές εκδόσεις των επεξεργαστών κειμένου Emacs και VI, οι οποίοι είναι δημοφιλείς σε συστήματα Linux. Εκδόσεις με περισσότερη υποστήριξη GUI μπορούν να μεταφορτωθούν από το AppStore της Apple.

Σημαντικές διαφορές

Μία από τις διαφορές μεταξύ Linux και Mac OS X είναι ο λεγόμενος πυρήνας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο πυρήνας είναι ο πυρήνας ενός λειτουργικού συστήματος τύπου Unix και υλοποιεί λειτουργίες όπως διαχείριση διεργασιών και μνήμης καθώς και διαχείριση αρχείων, συσκευών και δικτύων. Όταν ο Linus Torvalds σχεδίασε τον πυρήνα του Linux, επέλεξε αυτό που ονομάζεται μονολιθικός πυρήνας για λόγους απόδοσης, σε αντίθεση με τον microkernel, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για μεγαλύτερη ευελιξία. Το Mac OS X χρησιμοποιεί σχεδιασμό πυρήνα που συμβιβάζεται μεταξύ αυτών των δύο αρχιτεκτονικών.

Ενώ το Max OS X είναι περισσότερο γνωστό ως λειτουργικό σύστημα για επιτραπέζιους / φορητούς υπολογιστές, οι πρόσφατες εκδόσεις του OS X μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως λειτουργικό σύστημα διακομιστή, παρόλο που χρειάζεται να αποκτηθεί το πακέτο πρόσθετου πακέτου Server App για πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που αφορούν συγκεκριμένους διακομιστές. Το Linux, ωστόσο, παραμένει το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα διακομιστή.