Ένας οδηγός για αρχάριους στο Linux

Εισαγωγή

Δεδομένου ότι κάποιος σκέφτεται να χρησιμοποιεί το Linux για πρώτη φορά, υπάρχουν σαφώς μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε. Αυτός ο οδηγός παρέχει συνδέσμους για βασικά άρθρα που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Θα μάθετε τι είναι το Linux, γιατί πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, ποιες είναι οι διανομές Linux, πώς να τις εγκαταστήσετε, πώς να χρησιμοποιήσετε το τερματικό, πώς να ρυθμίσετε το υλικό και πολλές άλλες βασικές δεξιότητες.

Κάντε κλικ στην επικεφαλίδα για κάθε στοιχείο για να δείτε ολόκληρο το άρθρο.

01 από 15

Τι είναι το Linux

Fedora Linux.

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία πολλών συστημάτων από λαμπτήρες πυρακτώσεως, φορητούς υπολογιστές σε μεγάλα κέντρα υπολογιστών.

Το Linux τροφοδοτεί τα πάντα από το τηλέφωνό σας στον έξυπνο καταψύκτη.

Σε όρους υπολογιστών γραφείου, το Linux παρέχει μια εναλλακτική λύση στα εμπορικά λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows. Περισσότερο "

02 από 15

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Linux πάνω από τα Windows;

Η τέλεια επιφάνεια εργασίας του Linux.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα χρησιμοποιούσατε το Linux στα Windows και εδώ είναι μερικά μόνο από αυτά.

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σαφής, ελέγξτε αυτόν τον οδηγό, ο οποίος σας βοηθά να αποφασίσετε αν το Linux είναι κατάλληλο για εσάς. Περισσότερο "

03 από 15

Ποια διανομή Linux πρέπει να χρησιμοποιήσετε;

Στοιχειώδες λειτουργικό σύστημα.

Το πρώτο ερώτημα θα είναι "Τι είναι μια διανομή Linux;". Πολύ απλά ο πυρήνας του Linux είναι σαν κινητήρας. Η διανομή είναι ένα πραγματικό όχημα που φιλοξενεί τον κινητήρα.

Ποια διανομή θα πρέπει να επιλέξετε; Συνιστώ να κάνετε κλικ στο σύνδεσμο για πλήρεις πληροφορίες, αλλά συνοπτικά:

Περισσότερο "

04 από 15

Πώς να τρέξετε το Linux από ένα DVD ή USB

Ubuntu Live Desktop.

Η επικεφαλίδα δεν είναι ένας σύνδεσμος για αυτό το θέμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι που έρχονται στο δρόμο σας.

Ένα live DVD ή USB Linux σας επιτρέπει να τρέχετε το Linux χωρίς να το εγκαταστήσετε στο σκληρό σας δίσκο. Αυτό βασικά σας επιτρέπει να δοκιμάσετε το Linux πριν από τη δέσμευση σε αυτό και είναι επίσης καλό για το περιστασιακό χρήστη.

05 από 15

Πώς να εγκαταστήσετε το Linux

Εγκατάσταση Fedora - Διαμόρφωση.

Κάθε διανομή Linux εγκαθίσταται χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό πρόγραμμα εγκατάστασης το οποίο είναι ένα πρόγραμμα που σας καθοδηγεί στην εγκατάσταση και εγκατάσταση του Linux.

Όταν ένας χρήστης εγκαθιστά το Linux, μπορεί είτε να το εγκαταστήσει μόνος του είτε να το εγκαταστήσει παράλληλα με τα Windows.

Ακολουθούν ορισμένοι δωρεάν οδηγοί εγκατάστασης:

06 από 15

Τι είναι ένα περιβάλλον εργασίας επιφάνειας εργασίας;

XFCE Desktop Ubuntu.

Μια τυπική διανομή Linux δημιουργείται από μια σειρά στοιχείων.

Υπάρχει ένας διαχειριστής οθόνης ο οποίος χρησιμοποιείται για να σας βοηθήσει να συνδεθείτε, έναν διαχειριστή παραθύρων που χρησιμοποιείται για την εύρυθμη διαχείριση παραθύρων, πλαισίων, μενού, διασυνδέσεων παύλας και βασικών εφαρμογών.

Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι ομαδοποιημένα για να κάνουν αυτό που είναι γνωστό ως περιβάλλον επιφάνειας εργασίας.

Ορισμένες διανομές Linux μεταφέρονται με ένα μόνο περιβάλλον επιφάνειας εργασίας (παρόλο που άλλα είναι διαθέσιμα στα αποθετήρια λογισμικού), ενώ άλλα έχουν διαφορετικές εκδόσεις της διανομής για διάφορα διαφορετικά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας.

Κοινά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνουν Κανέλα, GNOME, Unity, KDE, Διαφωτισμός, XFCE, LXDE και MATE.

Η κανέλα είναι ένα πιο παραδοσιακό περιβάλλον επιφάνειας εργασίας που μοιάζει πολύ με τα Windows 7 με ένα πάνελ στο κάτω μέρος, ένα μενού, εικονίδια δίσκου συστήματος και εικονίδια γρήγορης εκκίνησης.

Το GNOME και η Unity είναι αρκετά όμοια. Πρόκειται για σύγχρονα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας τα οποία χρησιμοποιούν την ιδέα των εικονιδίων εκκίνησης και μια οθόνη τύπου ταμπλό για την επιλογή εφαρμογών. Υπάρχουν επίσης βασικές εφαρμογές που ενσωματώνονται καλά στο γενικό θέμα του desktop περιβάλλον.

Το KDE είναι ένα περιβάλλον desktop με αρκετά παραδοσιακό ύφος, αλλά διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό χαρακτηριστικών και ένα βασικό σύνολο εφαρμογών που είναι όλα ιδιαίτερα προσαρμόσιμα με πολλές ρυθμίσεις.

Ο Διαφωτισμός, το XFCE, το LXDE και το MATE είναι ελαφριά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας με πίνακες και μενού. Είναι όλα ιδιαίτερα προσαρμόσιμα.

07 από 15

Πώς να κάνετε το Linux να φαίνεται όπως το θέλετε

Προσθέστε ένα Dock στο Openbox.

Το μεγάλο πράγμα για το Linux είναι ότι μπορείτε να το κάνετε να δείχνει και να αισθάνεται τον τρόπο που το θέλετε.

Οι οδηγοί που συνδέονται παρακάτω θα σας δείξουν διάφορους τρόπους για να μετακινήσετε τα πράγματα σε διάφορα περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας και να προσαρμόσετε την επιφάνεια εργασίας έτσι ώστε να είναι ο τρόπος που θέλετε.

08 από 15

Πώς να χρησιμοποιήσετε την επιφάνεια εργασίας του Linux

KDE Plasma Desktop.

Κάθε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Linux λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά και έτσι καλύπτει όλες τις βάσεις θα πάρει κάποιο χρόνο.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί καλοί οδηγοί για να ξεκινήσετε:

09 από 15

Πώς μπορώ να συνδεθώ στο διαδίκτυο

Σύνδεση στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας το Ubuntu.

Ενώ η σύνδεση στο διαδίκτυο διαφέρει για κάθε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας, οι αρχές είναι οι ίδιες.

Θα υπάρχει ένα εικονίδιο δικτύου σε ένα πάνελ κάπου. Κάντε κλικ στο εικονίδιο και θα δείτε μια λίστα με ασύρματα δίκτυα.

Κάντε κλικ στο δίκτυο και πληκτρολογήστε το κλειδί ασφαλείας.

Η επικεφαλίδα αυτού του στοιχείου συνδέεται με έναν οδηγό που δείχνει πώς να το κάνει χρησιμοποιώντας το Ubuntu Linux με την επιφάνεια εργασίας Unity και δείχνει επίσης πώς να συνδεθείτε μέσω της γραμμής εντολών. Περισσότερο "

10 από 15

Το καλύτερο μέρος για ήχο

Quod Libet Συσκευή αναπαραγωγής ήχου.

Το Linux είναι ο βασιλιάς όταν πρόκειται για αναπαραγωγή αρχείων ήχου. Υπάρχουν δεκάδες εξαιρετικές εφαρμογές ήχου και είναι μια περίπτωση να επιλέξετε ένα ή περισσότερα που σας αρέσει.

Αυτός ο οδηγός αναφέρει μερικά από τα καλύτερα εργαλεία ήχου για το Linux, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών αναπαραγωγής και αντιγραφής ραδιοφωνικών σταθμών, μουσικών παικτών και διαχειριστών podcast.

Για έναν πληρέστερο οδηγό για τους ακουστικούς παίκτες δείτε αυτούς τους οδηγούς:

11 από 15

Το καλύτερο μέρος για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Εξέλιξη προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πελάτη.

Συχνά λέγεται ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία για το Outlook μέσα στο Linux. Πραγματικά?

Υποθέτοντας ότι δεν είστε ευχαριστημένοι χρησιμοποιώντας κάτι σαν το προεπιλεγμένο web interface της GMail εδώ είναι μερικές εξαιρετικές λύσεις.

Περισσότερο "

12 από 15

Η καλύτερη θέση για την περιήγηση στον Ιστό

Τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης Web Linux.

Το Linux διαθέτει όλα τα καλύτερα προγράμματα περιήγησης, όπως το Chrome, το Chromium, το Firefox και το Midori.

Δεν έχει Internet Explorer ή Edge αλλά hey που τις χρειάζεται. Το Chrome έχει όλα όσα θα χρειαστείτε ποτέ σε ένα πρόγραμμα περιήγησης. Περισσότερο "

13 από 15

Υπάρχουν οποιεσδήποτε αξιοπρεπείς σουίτες γραφείου για το Linux;

LibreOffice.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Microsoft Office είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας και είναι ένα πολύ καλό εργαλείο και είναι δύσκολο να αναπαραχθεί και να ξεπεράσει την ποιότητα αυτού του συγκεκριμένου προϊόντος.

Για προσωπική χρήση και για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι τα Έγγραφα Google και το LibreOffice αποτελούν καλές εναλλακτικές λύσεις και σε ένα μικρό μέρος του κόστους.

Το LibreOffice συνοδεύεται από επεξεργαστή κειμένου με την πλειοψηφία των χαρακτηριστικών που θα περιμένατε από έναν επεξεργαστή κειμένου. Έρχεται επίσης με ένα αξιοπρεπές εργαλείο υπολογιστικού φύλλου το οποίο και πάλι είναι πλήρως χαρακτηρισμένο και περιλαμβάνει ακόμη μια βασική μηχανή προγραμματισμού αν και δεν είναι συμβατή με το Excel VBA.

Άλλα εργαλεία περιλαμβάνουν τα πακέτα παρουσίασης, μαθηματικών, βάσεων δεδομένων και σχεδίων, τα οποία είναι όλα πολύ καλά. Περισσότερο "

14 από 15

Πώς να εγκαταστήσετε λογισμικό χρησιμοποιώντας το Linux

Synaptic Package Manager.

Οι χρήστες του Linux δεν εγκαθιστούν λογισμικό με τον ίδιο τρόπο που κάνουν οι χρήστες των Windows παρόλο που οι διαφορές γίνονται ολοένα και λιγότερες.

Γενικά, εάν ένας χρήστης Linux θέλει να εγκαταστήσει ένα πακέτο, τρέχει ένα εργαλείο γνωστό ως διαχειριστής πακέτων.

Ένας διαχειριστής πακέτων αποκτά πρόσβαση σε αποθήκες που αποθηκεύουν τα πακέτα που μπορούν να εγκατασταθούν.

Το εργαλείο διαχείρισης πακέτων παρέχει συνήθως έναν τρόπο αναζήτησης λογισμικού, εγκατάστασης λογισμικού, ενημέρωσης του λογισμικού και κατάργησης του λογισμικού.

Καθώς προχωράμε στο μέλλον, ορισμένες διανομές Linux εισάγουν νέους τύπους πακέτων που είναι αυτοτελείς, όπως εφαρμογές Android.

Κάθε διανομή παρέχει το δικό της γραφικό εργαλείο. Υπάρχουν κοινά εργαλεία γραμμής εντολών που χρησιμοποιούνται από πολλές διαφορετικές διανομές.

Για παράδειγμα, το Ubuntu, το Linux Mint και το Debian χρησιμοποιούν όλα τα προγράμματα διαχείρισης πακέτων apt-get .

Τα Fedora και CentOS χρησιμοποιούν τον διαχειριστή πακέτων yum .

Ο Arch και ο Manjaro χρησιμοποιούν το Pacman .

15 από 15

Η γραμμή εντολών Linux

Ανοίξτε ένα τερματικό.

Πολλοί γίνονται σχετικά με το γεγονός ότι οι χρήστες του Linux πρέπει να χρησιμοποιούν το τερματικό, το οποίο εμποδίζει να γίνει δημοφιλές στις μάζες. Σαχλαμάρες.

Παρόλο που είναι χρήσιμο να μαθαίνουμε τις βασικές εντολές (το ίδιο θα μπορούσε βεβαίως να ειπωθεί και για τις εντολές DOS στα Windows), δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε βέβαια είναι πώς να ανοίξετε ένα τερματικό σταθμό και φυσικά υπάρχουν πολλές δυνατότητες να το κάνετε.

Γιατί ονομάζεται τερματικό; Ένα τερματικό είναι στην πραγματικότητα σύντομη για τον εξομοιωτή τερματικού και επιστρέφει στην ημέρα που οι άνθρωποι συνδεθούν με φυσικά τερματικά. Τώρα το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε είναι ότι ένα τερματικό είναι όπου εισάγετε τις εντολές του Linux.

Μόλις ανοίξετε το τερματικό θα πρέπει να μάθετε πραγματικά πώς να βρείτε το δρόμο σας και αυτός ο οδηγός σας δείχνει πώς.

Αξίζει επίσης να μάθετε για τα δικαιώματα. Αυτός ο οδηγός δείχνει τον τρόπο δημιουργίας ενός χρήστη και την προσθήκη του σε μια ομάδα . Ακολουθεί ένας άλλος οδηγός που δείχνει πώς να προσθέτετε χρήστες, να διαχειρίζεστε ομάδες και να ορίζετε δικαιώματα .

Μια εντολή που οι χρήστες συνήθως μαθαίνουν νωρίς είναι η εντολή sudo, αλλά δεν αρχίζει τυφλά να εισάγει εντολές χρησιμοποιώντας το sudo χωρίς να κατανοεί τι κάνει επειδή μπορεί να τελειώσει σε καταστροφή. Ευτυχώς αυτός ο οδηγός σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εντολή sudo .

Ενώ είστε σε αυτό, θα πρέπει επίσης να καταλάβετε για τη μεταγωγή χρηστών χρησιμοποιώντας την εντολή su .

Ουσιαστικά η εντολή sudo σάς επιτρέπει να ανεβάσετε τα δικαιώματά σας έτσι ώστε να μπορείτε να εκτελέσετε μια μεμονωμένη εντολή ως άλλος χρήστης. Από προεπιλογή, άλλος χρήστης είναι ο χρήστης root.

Η εντολή su αλλάζει το περιβάλλον σας έτσι ώστε να εκτελείτε ως καθορισμένος χρήστης. Μπορείτε να εκτελέσετε μια σειρά εντολών ως αυτόν τον χρήστη.

Αυτός ο ιστότοπος έχει δεκάδες άρθρα που δείχνουν πώς να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή εντολών και αξίζει να ελέγχετε τακτικά για να δείτε τι νέο υπάρχει. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα πρόσφατων προσθηκών

Και τέλος για λίγο διασκέδαση:

Περίληψη

Σε αυτόν τον οδηγό σας έδειξα τι είναι το Linux, γιατί θα το χρησιμοποιούσατε, ποιες διανομές Linux είναι και πώς να το επιλέξετε, πώς να δοκιμάσετε το Linux, πώς να το εγκαταστήσετε, πώς να προσαρμόσετε το Linux, πώς να περιηγηθείτε στο Linux, έναν οδηγό στις καλύτερες εφαρμογές, τον τρόπο εγκατάστασης εφαρμογών και τον τρόπο χρήσης της γραμμής εντολών. Αυτό θα πρέπει να σας βάλει σε καλή βάση για να προχωρήσετε.