Μια επισκόπηση του περιβάλλοντος εργασίας του KDE

Εισαγωγή

Αυτός είναι ένας οδηγός επισκόπησης για το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας του Plasma KDE στο Linux.

Θα καλυφθούν οι παρακάτω θεματικοί τομείς:

Σημειώστε ότι πρόκειται για έναν οδηγό επισκόπησης και συνεπώς δεν θα πάει σε κανένα πραγματικό βάθος για κάποιο από τα εργαλεία, αλλά παρέχει βασικές πληροφορίες που τονίζουν τις βασικές λειτουργίες.

Η επιφάνεια εργασίας

Η εικόνα σε αυτήν τη σελίδα εμφανίζει την προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας του Plasma KDE. Όπως μπορείτε να δείτε η ταπετσαρία είναι πολύ φωτεινή και ζωντανή.

Υπάρχει ένα μόνο πλαίσιο στο κάτω μέρος της οθόνης και στην επάνω αριστερή πλευρά της οθόνης υπάρχει ένα μικρό εικονίδιο με τρεις γραμμές που περνούν από αυτό.

Ο πίνακας διαθέτει τα ακόλουθα εικονίδια στην κάτω αριστερή γωνία:

Στην κάτω δεξιά γωνία υπάρχουν τα ακόλουθα εικονίδια και δείκτες:

Το μενού έχει 5 καρτέλες:

Η καρτέλα "Αγαπημένα" περιέχει μια λίστα με τα αγαπημένα σας προγράμματα. Κάνοντας κλικ σε ένα εικονίδιο εμφανίζεται η εφαρμογή. Υπάρχει μια γραμμή αναζήτησης στο επάνω μέρος όλων των καρτελών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναζήτηση με όνομα ή τύπο. Μπορείτε να καταργήσετε ένα στοιχείο από τα αγαπημένα κάνοντας δεξί κλικ στο μενού και επιλέγοντας την αφαίρεση από τα αγαπημένα. Μπορείτε επίσης να ταξινομήσετε το μενού αγαπημένων αλφαβητικά από το a στο z ή μάλιστα από το z στο a.

Η καρτέλα εφαρμογών ξεκινάει με μια λίστα κατηγοριών ως εξής:

Η λίστα των κατηγοριών είναι προσαρμόσιμη.

Κάνοντας κλικ σε μια κατηγορία εμφανίζονται οι εφαρμογές της κατηγορίας. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια εφαρμογή κάνοντας κλικ στο εικονίδιο μέσα στο μενού. Μπορείτε επίσης να προσαρτήσετε την εφαρμογή στη λίστα αγαπημένων, κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας Προσθήκη στα αγαπημένα.

Η καρτέλα υπολογιστή έχει μια ενότητα που ονομάζεται εφαρμογή που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις του συστήματος και την εντολή εκτέλεσης. Η άλλη ενότητα στην καρτέλα υπολογιστή ονομάζεται θέση και εμφανίζει τον αρχικό φάκελο, το φάκελο δικτύου, τον ριζικό φάκελο και τον κάδο απορριμμάτων καθώς και τους φακέλους που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Εάν εισαγάγετε μια αφαιρούμενη μονάδα, εμφανίζεται σε μια ενότητα ως το κάτω μέρος της καρτέλας που ονομάζεται αφαιρούμενο αποθηκευτικό χώρο.

Η καρτέλα ιστορικού παρέχει μια λίστα εφαρμογών και εγγράφων που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Μπορείτε να εκκαθαρίσετε το ιστορικό κάνοντας δεξί κλικ στο μενού και επιλέγοντας το σαφές ιστορικό.

Η αριστερή καρτέλα διαθέτει ρυθμίσεις περιόδου λειτουργίας και ρυθμίσεις συστήματος. Οι ρυθμίσεις της σύνδεσης σας επιτρέπουν να αποσυνδεθείτε, να κλειδώσετε τον υπολογιστή ή να αλλάξετε τον χρήστη ενώ οι ρυθμίσεις του συστήματος σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, να τον επανεκκινήσετε ή να τον απενεργοποιήσετε.

Widgets

Τα widgets μπορούν να προστεθούν στην επιφάνεια εργασίας ή στον πίνακα εφαρμογών. Ορισμένα γραφικά στοιχεία έχουν σχεδιαστεί για να προστεθούν στον πίνακα και ορισμένα είναι πιο κατάλληλα για την επιφάνεια εργασίας.

Για να προσθέσετε widgets στον πίνακα, κάντε κλικ στο εικονίδιο για τις ρυθμίσεις του πίνακα εφαρμογών κάτω δεξιά και επιλέξτε Προσθήκη widget. Για να προσθέσετε widgets στην κεντρική επιφάνεια εργασίας κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε 'add widget'. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε widgets κάνοντας κλικ στο εικονίδιο στην επάνω αριστερή γωνία και επιλέξτε add widget.

Ανεξάρτητα από το ποια επιλογή widget επιλέγετε, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μια λίστα widgets θα εμφανιστεί σε ένα παράθυρο στα αριστερά της οθόνης το οποίο μπορείτε να σύρετε στη θέση είτε στην επιφάνεια εργασίας είτε στον πίνακα.

Η εικόνα εμφανίζει μερικά γραφικά στοιχεία (ένα ρολόι, εικονίδιο του πίνακα ελέγχου και μια προβολή φακέλου). Ακολουθούν μερικά άλλα widget που είναι διαθέσιμα:

Υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα αλλά αυτό είναι το είδος που μπορείτε να περιμένετε. Μερικά από αυτά είναι χρήσιμα και φαίνονται καλά όπως το ταμπλό και κάποια από αυτά φαίνονται λίγο βασικά και είναι λίγο buggy.

Στο κάτω μέρος της λίστας widgets υπάρχει ένα εικονίδιο το οποίο σας επιτρέπει να κάνετε λήψη και εγκατάσταση περισσότερων widgets.

Το είδος των γραφικών στοιχείων που μπορείτε να κατεβάσετε περιλαμβάνει τους κοινοποιούντες GMail και τα widgets καιρού Yahoo.

Δραστηριότητες

Το KDE έχει μια έννοια που ονομάζεται δραστηριότητες. Αρχικά, έκανα εσφαλμένα το σημείο των δραστηριοτήτων και σκέφτηκα ότι ήταν ένας νέος τρόπος χειρισμού εικονικών χώρων εργασίας, αλλά έκανα λάθος επειδή κάθε δραστηριότητα από μόνη της μπορεί να έχει πολλαπλούς χώρους εργασίας.

Οι δραστηριότητες σας επιτρέπουν να σπάσετε τα επιτραπέζια σας υπολογιστά κάτω από χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, εάν κάνετε πολλές εργασίες γραφικών, μπορείτε να επιλέξετε να έχετε μια δραστηριότητα που ονομάζεται γραφικά. Εντός της δραστηριότητας γραφικών, μπορείτε να έχετε πολλαπλούς χώρους εργασίας, αλλά ο καθένας είναι προσανατολισμένος προς τα γραφικά.

Μια πιο χρήσιμη δραστηριότητα θα ήταν για παράδειγμα οι παρουσιάσεις. Όταν προβάλλετε μια παρουσίαση, θέλετε να παραμείνει η οθόνη χωρίς να πάτε να κοιμηθεί και χωρίς να μεταβείτε στην προφύλαξη οθόνης.

Θα μπορούσατε να έχετε μια δραστηριότητα παρουσίασης με τις ρυθμίσεις που δεν έχουν ποτέ λήξει

Η προεπιλεγμένη δραστηριότητά σας θα είναι μια κανονική επιφάνεια εργασίας, η οποία χρονοτριβεί και εμφανίζει την προφύλαξη οθόνης μετά από μια σύντομη περίοδο χρήσης.

Όπως μπορείτε να δείτε αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί τώρα, ανάλογα με το τι κάνετε, έχετε δύο διαφορετικά σύνολα συμπεριφορών.

Akregator

Το Akregator είναι ο προεπιλεγμένος αναγνώστης ροής RSS στο περιβάλλον εργασίας του KDE.

Ένας αναγνώστης RSS σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε τα πιο πρόσφατα άρθρα από τους αγαπημένους σας ιστοτόπους και blogs χρησιμοποιώντας μια ενιαία εφαρμογή επιφάνειας εργασίας.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε τη διαδρομή στην τροφή κάθε φορά που τρέχετε τον Akregator, ο κατάλογος των άρθρων έρχεται αυτόματα.

Εδώ είναι ένας οδηγός για τα χαρακτηριστικά του Akregator.

Amarok

Η συσκευή αναπαραγωγής ήχου στο KDE ονομάζεται Amarok και είναι υπέροχη.

Το κύριο πράγμα που σας δίνει το KDE είναι η δυνατότητα προσαρμογής σχεδόν όλων των εφαρμογών που ανήκουν σε αυτό.

Η προεπιλεγμένη προβολή μέσα στο Amarok εμφανίζει τον τρέχοντα καλλιτέχνη και μια σελίδα wiki για αυτόν τον καλλιτέχνη, την τρέχουσα λίστα αναπαραγωγής και μια λίστα πηγών μουσικής.

Η πρόσβαση σε εξωτερικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου, όπως τα iPods και το Sony Walkman, χτυπά και χάνονται. Άλλα τηλέφωνα MTP θα πρέπει να είναι εντάξει, αλλά θα πρέπει να τα δοκιμάσετε.

Προσωπικά, προτιμώ την Κλεμεντίνη ως συσκευή αναπαραγωγής ήχου στο Amarok. Εδώ είναι μια σύγκριση μεταξύ Amarok και Clementine.

Δελφίνι

Ο Διαχειριστής αρχείων Dolphin είναι αρκετά συνηθισμένος. Υπάρχει μια λίστα με τα μέρη κάτω από την αριστερή πλευρά που δείχνει σε μέρη όπως ο αρχικός φάκελος, ο ριζικός και οι εξωτερικές συσκευές.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στη δομή του φακέλου κάνοντας κλικ σε ένα μέρος και κάνοντας κλικ στα εικονίδια του φακέλου μέχρι να φτάσετε στο φάκελο που θέλετε να δείτε.

Υπάρχει πλήρης δυνατότητα μεταφοράς και απόθεσης με κίνηση, αντιγραφή και σύνδεση.

Η πρόσβαση σε εξωτερικές μονάδες δίσκου είναι λίγο χτύπημα και χάσει.

Δράκων

Η προεπιλεγμένη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων στο περιβάλλον εργασίας του KDE είναι Dragon.

Είναι ένα αρκετά βασικό πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο, αλλά κάνει τη δουλειά. Μπορείτε να παίξετε τοπικά μέσα, από ένα δίσκο ή από μια ροή στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να αλλάξετε μεταξύ της λειτουργίας παραθύρου και της πλήρους οθόνης. Υπάρχει επίσης ένα widget που μπορεί να προστεθεί στον πίνακα.

Kontact

Το Kontact είναι ένας διαχειριστής προσωπικών πληροφοριών που ενσωματώνει πολλά από τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσατε να περιμένετε να βρείτε στο Microsoft Outlook.

Υπάρχει μια εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ημερολόγιο, λίστα υποχρεώσεων, επαφές, περιοδικό και τροφοδότης RSS.

Η εφαρμογή αλληλογραφίας ενσωματώνει τις λειτουργίες του KMail αν και το KMail υπάρχει ως ξεχωριστή εφαρμογή από μόνο του στην επιφάνεια εργασίας του KDE.

Κάντε κλικ εδώ για ανασκόπηση του KMail.

Οι επαφές παρέχουν έναν τρόπο να προσθέσετε τα ονόματα και τη διεύθυνση όλων των επαφών σας. Είναι λίγο ωραίο να το χρησιμοποιήσετε.

Το ημερολόγιο συνδέεται με το KOrganiser, το οποίο σας επιτρέπει να προγραμματίσετε συναντήσεις και συναντήσεις σαν το Microsoft Outlook. Είναι αρκετά πλήρως χαρακτηρισμένο.

Υπάρχει επίσης η λίστα εργασιών που μοιάζει πολύ με τη λίστα εργασιών στο Outlook .

KNetAttach

Το KNetAttach σάς επιτρέπει να συνδεθείτε σε έναν από τους παρακάτω τύπους δικτύου:

Αυτός ο οδηγός παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το KNetAttach και τον τρόπο χρήσης του.

Συνομιλία

Ο προεπιλεγμένος πελάτης συνομιλίας IRC που συνοδεύει την επιφάνεια εργασίας του KDE ονομάζεται "Συνομιλία".

Όταν συνδέετε για πρώτη φορά μια λίστα διακομιστών εμφανίζεται με την επιλογή προσθήκης και αφαίρεσης διακομιστών.

Για να εμφανίσετε τη λίστα των καναλιών, πατήστε το πλήκτρο F5.

Για να λάβετε μια λίστα με όλα τα κανάλια, πατήστε το κουμπί ανανέωσης. Μπορείτε να περιορίσετε τη λίστα ανά αριθμό χρηστών ή να αναζητήσετε ένα συγκεκριμένο κανάλι.

Μπορείτε να συμμετάσχετε σε ένα δωμάτιο κάνοντας κλικ στο κανάλι της λίστας.

Η εισαγωγή ενός μηνύματος είναι τόσο απλή όσο η πληκτρολόγηση του στο κουτί που παρέχεται στο κάτω μέρος της οθόνης.

Κάνοντας δεξί κλικ σε έναν χρήστη, μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτά ή να τα αποκλείσετε, να τα ping ή να ξεκινήσετε μια ιδιωτική συνομιλία.

KTorrent

Το KTorrent είναι ο προεπιλεγμένος πελάτης torrent στο περιβάλλον εργασίας του KDE.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τους πελάτες torrent ως έναν τρόπο να κατεβάσετε παράνομο περιεχόμενο, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατεβάσετε άλλες διανομές Linux.

Οι ιστοσελίδες λήψης θα σας δώσουν γενικά μια σύνδεση με το torrent αρχείο που μπορείτε να κατεβάσετε και να ανοίξετε μέσα στο KTorrent.

Το KTorrent θα βρει τότε τους καλύτερους σπόρους για το torrent και το αρχείο θα αρχίσει να κατεβάζει.

Όπως συμβαίνει με όλες τις εφαρμογές του KDE, υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες ρυθμίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν.

KSnapshot

Το περιβάλλον εργασίας του KDE διαθέτει ένα ενσωματωμένο εργαλείο λήψης οθόνης που ονομάζεται KSnapshot. Είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία screenshot που διατίθενται στο Linux.

Σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε λήψεις της επιφάνειας εργασίας, ενός παραθύρου πελάτη, ενός ορθογωνίου ή μιας ελεύθερης περιοχής. Μπορείτε επίσης να ορίσετε ένα χρονοδιακόπτη για να καθορίσετε πότε θα γίνει η λήψη.

Γκουένβεν

Το KDE διαθέτει επίσης πρόγραμμα προβολής εικόνων που ονομάζεται Gwenview. Η διεπαφή είναι πολύ βασική, αλλά παρέχει αρκετά χαρακτηριστικά για να σας επιτρέψει να δείτε τη συλλογή εικόνων σας.

Αρχικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα φάκελο στον οποίο μπορείτε να μπείτε. Μπορείτε επίσης να κάνετε μεγέθυνση και σμίκρυνση από κάθε εικόνα και να προβάλετε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος.

Ρύθμιση του KDE

Η επιφάνεια εργασίας του KDE είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμη. Εκτός από τη δυνατότητα να προσθέσετε διαφορετικά γραφικά στοιχεία και να δημιουργήσετε δραστηριότητες, μπορείτε να προσαρμόσετε κάθε άλλο μέρος της επιφάνειας εργασίας.

Μπορείτε να αλλάξετε την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας κάνοντας δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέγοντας τις ρυθμίσεις της επιφάνειας εργασίας.

Αυτό πραγματικά σας επιτρέπει να επιλέξετε την ταπετσαρία της επιφάνειας εργασίας και όχι πολύ περισσότερο.

Για να μπείτε στις πραγματικές ρυθμίσεις διαμόρφωσης, κάντε κλικ στο μενού και επιλέξτε τις ρυθμίσεις συστήματος. Θα δείτε επιλογές για τις ακόλουθες κατηγορίες:

Οι ρυθμίσεις εμφάνισης σάς επιτρέπουν να αλλάξετε το θέμα και την οθόνη εκκίνησης. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε τους δρομείς, τα εικονίδια, τις γραμματοσειρές και το στυλ εφαρμογής.

Οι ρυθμίσεις του χώρου εργασίας περιλαμβάνουν πλήθος ρυθμίσεων, όπως ενεργοποίηση και απενεργοποίηση δεκάδων εφέ επιφάνειας εργασίας, όπως κινούμενα σχέδια ποντικιών, μεγεθυντικά φακό, λειτουργίες ζουμ, επιφάνεια εργασίας κ.λπ.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε καυτά σημεία για κάθε χώρο εργασίας έτσι ώστε όταν κάνετε κλικ σε μια συγκεκριμένη γωνία μια ενέργεια συμβαίνει, όπως μια φόρτωση της εφαρμογής.

Η εξατομίκευση σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε τα θέματα σχετικά με το διαχειριστή χρήστη, τις ειδοποιήσεις και τις προεπιλεγμένες εφαρμογές.

Τα δίκτυα σας επιτρέπουν να ρυθμίσετε τα πράγματα όπως διακομιστές μεσολάβησης , πιστοποιητικά ssl, bluetooth και παράθυρα.

Τέλος, το υλικό σας επιτρέπει να αντιμετωπίζετε τις συσκευές εισόδου, τη διαχείριση ισχύος και όλα τα πράγματα που αναμένετε να αντιμετωπιστούν στο τμήμα υλικού, συμπεριλαμβανομένων των οθονών και των εκτυπωτών.

Περίληψη

Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου, αυτή είναι μια επισκόπηση του desktop desktop του KDE που επισημαίνει τα διαθέσιμα εργαλεία και δυνατότητες.