Τι είναι ένα ρομπότ;

Τα ρομπότ μπορεί να είναι γύρω μας. ξέρετε πώς να αναγνωρίσετε ένα;

Η λέξη "ρομπότ" δεν έχει οριστεί καλά, τουλάχιστον δεν είναι σήμερα. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση στις επιστήμες, την τεχνολογία και τις κοινότητες χομπίστα για το τι ακριβώς είναι ένα ρομπότ, και τι δεν είναι.

Εάν το όραμά σας για ένα ρομπότ είναι μια κάπως ανθρώπινη συσκευή που εκτελεί εντολές σε εντολή , τότε σκέφτεστε ένα είδος συσκευής που οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνήσουν είναι ένα ρομπότ. Αλλά δεν είναι πολύ συνηθισμένο, και επί του παρόντος δεν είναι πολύ πρακτικό, είτε.

Αλλά κάνει σπουδαίο χαρακτήρα στη λογοτεχνία και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τα ρομπότ είναι πολύ πιο κοινά από ό, τι πολλοί άνθρωποι σκέφτονται, και είμαστε πιθανό να συναντήσουμε τους κάθε μέρα. Εάν έχετε πάρει το αυτοκίνητό σας μέσω αυτόματου πλυσίματος αυτοκινήτου, έχετε αποσυρθεί μετρητά από ΑΤΜ ή χρησιμοποιήσετε αυτόματο μηχάνημα για να πάρετε ένα ποτό τότε ίσως έχετε αλληλεπιδράσει με ένα ρομπότ. Στην πραγματικότητα όλα εξαρτώνται από τον ορισμό ενός ρομπότ.

Έτσι, πώς ορίζουμε ένα ρομπότ;

Ένας δημοφιλής ορισμός του ρομπότ, από το Oxford English Dictionary, είναι:

"Μια μηχανή ικανή να πραγματοποιεί αυτόματα μια σύνθετη σειρά ενεργειών, ειδικά μία προγραμματιζόμενη από έναν υπολογιστή."

Ενώ αυτό είναι ένας κοινός ορισμός, επιτρέπει πολλές κοινές μηχανές να ορίζονται ως ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω παραδειγμάτων μηχανογραφικού μηχανήματος και αυτόματου πωλητή. Ένα πλυντήριο ρούχων πληροί επίσης τον βασικό ορισμό, καθώς είναι προγραμματισμένο μηχάνημα (έχει διάφορες ρυθμίσεις που επιτρέπουν την αλλαγή των πολύπλοκων εργασιών που εκτελεί) που εκτελεί αυτόματα μια εργασία.

Αλλά ένα πλυντήριο ρούχων στερείται μερικά πρόσθετα χαρακτηριστικά που βοηθούν να διαφοροποιήσετε ένα ρομπότ από ένα πολύπλοκο μηχάνημα. Επικεφαλής μεταξύ αυτών είναι ότι ένα ρομπότ πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του για να αλλάξει το πρόγραμμά του για να ολοκληρώσει ένα έργο και να γνωρίζει πότε μια εργασία είναι πλήρης. Έτσι, το κοινό πλυντήριο δεν είναι ένα ρομπότ, αλλά μερικά από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα, τα οποία μπορούν, για παράδειγμα, να προσαρμόσουν τη θερμοκρασία πλύσης και ξεπλύματος, ανάλογα με τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τον ακόλουθο ορισμό ενός ρομπότ:

Ένα μηχάνημα ικανό να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του για αυτόματη εκτέλεση σύνθετων ή επαναλαμβανόμενων εργασιών με μικρή, αν όχι κατεύθυνση, από έναν άνθρωπο.

Τα ρομπότ είναι όλα γύρω μας

Τώρα που έχουμε έναν ορισμό εργασίας ενός ρομπότ, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα ρομπότ που βρίσκουμε σε κοινή χρήση σήμερα.

Η ρομποτική και η ιστορία των ρομπότ

Ο σύγχρονος σχεδιασμός ρομπότ, γνωστός ως ρομποτική, είναι ένας κλάδος της επιστήμης και της μηχανικής που χρησιμοποιεί τις δεξιότητες της μηχανικής, της ηλεκτρολογίας και των επιστημών πληροφορικής για το σχεδιασμό και την κατασκευή ρομπότ .

Ο ρομποτικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τα πάντα, από το σχεδιασμό ρομποτικών όπλων που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια, μέχρι τα αυτόνομα ανθρωποειδή ρομπότ, που μερικές φορές αναφέρονται ως ανδροειδή. Τα ανδροειδή είναι ο κλάδος της ρομποτικής που ασχολείται ειδικά με ρομπότ με ανθρωποειδές σχήμα ή με συνθετικούς οργανισμούς που αντικαθιστούν ή ενισχύουν τις ανθρώπινες λειτουργίες .

Η λέξη ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο 1921 το παιχνίδι RUR (Universal Robots του Rossum), που γράφτηκε από τον Τσέχο συγγραφέα Karel Čapek.

Το ρομπότ προέρχεται από την τσεχική λέξη robota , που σημαίνει καταναγκαστική εργασία.

Ενώ αυτή είναι η πρώτη χρήση της λέξης, είναι μακριά από την πρώτη εκδήλωση μιας συσκευής τύπου ρομπότ. Οι αρχαίοι Κινέζοι, Έλληνες και Αιγύπτιοι έχτισαν όλα τα αυτοματοποιημένα μηχανήματα για να εκτελούν επαναλαμβανόμενες εργασίες.

Το Leonardo da Vinci ασχολήθηκε επίσης με το ρομποτικό σχεδιασμό. Το ρομπότ του Λεονάρντο ήταν ένας μηχανικός ιππότης ικανός να καθίσει, να κυματίζει τα χέρια του, να κινεί το κεφάλι του και να ανοίγει και να κλείνει τα σαγόνια του.

Το 1928, ένα ρομπότ με ανθρωποειδή μορφή που ονομάστηκε Eric παρουσιάστηκε στην ετήσια Εταιρεία Model Engineers στο Λονδίνο. Ο Eric παρέδωσε μια ομιλία ενώ μετέφερε τα χέρια, τα χέρια και το κεφάλι. Το Elektro, ένα ανθρωποειδές ρομπότ, έκανε το ντεμπούτο του στην Παγκόσμια Έκθεση 1939 της Νέας Υόρκης. Η Elektro μπορούσε να περπατήσει, να μιλήσει και να ανταποκριθεί στις φωνητικές εντολές.

Ρομπότ στον Λαϊκό Πολιτισμό

Το 1942, η σύντομη ιστορία του συγγραφέα της επιστημονικής φαντασίας Isaac Asimov "Runaround" εισήγαγε τους "Τρεις νόμους της ρομποτικής" που λέγεται ότι είναι από το "Handbook of Robotics" 56η έκδοση, 2058. Οι νόμοι, τουλάχιστον σύμφωνα με κάποια μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας , είναι το μόνο χαρακτηριστικό ασφάλειας που απαιτείται για την ασφαλή λειτουργία ενός ρομπότ:

Ο Απαγορευμένος Πλανήτης, μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1956, εισήγαγε τον Robbie Robot, την πρώτη φορά που ένα ρομπότ είχε ξεχωριστή προσωπικότητα.

Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τον Star Wars και τα διάφορα droids του, συμπεριλαμβανομένων των C3PO και R2D2, από τη λίστα των ρομπότ μας στη λαϊκή κουλτούρα.

Ο χαρακτήρας Data στο Star Trek έσπρωξε την τεχνολογία των ανδροειδών και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι το σημείο που αναγκάζαμε να ρωτήσουμε, πότε ο ανδροειδής επιτυγχάνει ευαισθησία;

Τα ρομπότ, τα ανδροειδή και οι συνθετικοί οργανισμοί είναι σήμερα συσκευές που δημιουργούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους σε διάφορες εργασίες. Μπορεί να μην έχουμε φθάσει στο σημείο όπου όλοι έχουν προσωπικό Android για να τους βοηθήσουν μέσα από την ημέρα, αλλά τα ρομπότ είναι όλοι γύρω μας.