Δέκα συμβουλές για την πρόληψη της κλοπής ταυτότητας

Μην αφήσετε έναν κλέφτη ταυτότητας να καταστρέψει την οικονομική σας ζωή

Οι παραβιάσεις δεδομένων συμβαίνουν περισσότερο από ποτέ, καθώς περισσότεροι καταναλωτές χάνουν χρήματα ή, χειρότερα, την ταυτότητά τους. Υπάρχουν τρόποι, ωστόσο, μπορείτε να προστατευθείτε από τέτοιου είδους εγκλήματα.

Πώς ξεκινά η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο

Οποιοσδήποτε μπορεί να τοποθετήσει ένα πάγωμα στην πίστωσή τους, να αγοράσει προγράμματα παρακολούθησης πιστώσεων ή να λάβει άλλα μέτρα για να προστατεύσει από παρόμοιες μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις. Ωστόσο, οι περισσότερες κλοπές ταυτότητας ή συμβιβασμοί του PII, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις σημαντικότερες παραβιάσεις που αναφέρονται παρακάτω, δεν έχουν καμία σχέση με το Internet ή το χαλαρό υπολογιστή ή την ασφάλεια του δικτύου. Τα αδιαφανή τρωτά σημεία του λειτουργικού συστήματος ή η μαγεία hacking εμπλέκονται σε σχετικά μικρό αριθμό από τις συνολικές περιπτώσεις.

Σκεφτείτε το εξής: Πόσα στοιχεία χρειάζεται πραγματικά κάποιος για να σας υποδηλώσει σε τρίτο μέρος; Το όνομα σου? Ημερομηνία γέννησης? Διεύθυνση? Οπλισμένοι με εύκολα ανακαλυφθείσες πληροφορίες όπως αυτό και μερικές άλλες βασικές πληροφορίες όπως το γυμνάσιο στο οποίο πήγατε, το όνομα του σκύλου σας ή το πατρικό όνομα της μητέρας σας, ένα άτομο μπορεί να έχει πρόσβαση στους υπάρχοντες λογαριασμούς σας ή να δημιουργήσει νέα δάνεια ή πίστωση στο όνομά σας.

Πρόσφατα, εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά αναφορές παραβιάσεων της ασφάλειας στις οποίες τα δεδομένα πελατών και οι προσωπικές πληροφορίες (PII) διακυβεύονταν κάπως. Η Verizon, για παράδειγμα, ανέφερε την απώλεια δεδομένων που αφορούσε περισσότερους από 14 εκατομμύρια πελάτες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έστρεψαν ακόμη και τον όμιλο πιστωτικών γραφείων Equifax - ίσως τη μεγαλύτερη παραβίαση δεδομένων ποτέ - και έκλεψαν πληροφορίες από 143 εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, ημερομηνιών γέννησης, αριθμών κοινωνικής ασφάλισης, διευθύνσεων και αριθμών αδειών οδήγησης.

Οι πιο ύπουλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν μικρές κλοπές όπως πληροφορίες που τραβιούνται από το δοχείο απορριμμάτων σας. Ή ένας σερβιτόρος που σπρώχνει ή γράφει απλά τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας όταν κάνετε μια αγορά σε ένα εστιατόριο. Υπάρχουν διάφοροι νόμοι που σχετίζονται με την εξασφάλιση πληροφοριών πελατών συμπεριλαμβανομένων των Sarbanes-Oxley, HIPAA, GLBA και άλλων. Αλλά η κοινωνική μηχανική και η καλή, παρωχημένη κλοπή εξακολουθούν να αποτελούν μεγαλύτερη απειλή από την ασφάλεια δικτύων και εξαρτάται από εσάς να παρακολουθείτε και να προστατεύετε τα προσωπικά σας στοιχεία και την πίστη σας.

Πώς να αποτρέψετε την κλοπή ταυτότητας

Ακολουθούν ορισμένα αρχικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε και να προστατέψετε τα προσωπικά σας στοιχεία και να βεβαιωθείτε ότι δεν παραβιάζεται η ταυτότητά σας ή η πίστωσή σας.

Παρακολουθήστε για τους ώμους-surfers. Όταν εισάγετε έναν αριθμό PIN ή έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας σε μια μηχανή ATM, σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο ή ακόμα και σε έναν υπολογιστή κατά την εργασία, να γνωρίζετε ποιος είναι κοντά και βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν κοιτάζει πάνω από τον ώμο σας για να σημειώσει τα πλήκτρα πιέζετε. Χρησιμοποιήστε επίσης σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων για αναγνώριση ή ενεργοποιήστε τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, αν η συσκευή τους προσφέρει αυτά.

Απαιτείται επαλήθευση ταυτότητας με φωτογραφία. Αντί να υπογράφετε τις πλάτες των πιστωτικών σας καρτών, μπορείτε να γράψετε "Δείτε Αναγνωριστικό Φωτογραφίας". Σε πολλές περιπτώσεις, οι υπάλληλοι των καταστημάτων δεν εξετάζουν καν το μπλοκ υπογραφής της πιστωτικής κάρτας και ένας κλέφτης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εξίσου εύκολα την πιστωτική σας κάρτα για να πραγματοποιήσει online ή τηλεφωνικές αγορές που δεν απαιτούν επαλήθευση υπογραφής, αλλά για τις σπάνιες περιπτώσεις όπου επαληθεύουν την υπογραφή, μπορεί να έχετε κάποια πρόσθετη ασφάλεια κατευθύνοντάς τα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζετε με την εικόνα στο αναγνωριστικό φωτογραφίας.

Διαγράψτε τα πάντα. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κλέφτες της ταυτότητας αποκτούν πληροφορίες είναι μέσω "καταδύσεων", γνωστών και ως "pick-picking". Εάν απορρίπτετε λογαριασμούς και δηλώσεις πιστωτικών καρτών, παλαιές αποδείξεις πιστωτικών καρτών ή ΑΤΜ, ιατρικές δηλώσεις ή ακόμη και προτροπές για ανεπιθύμητη αλληλογραφία για πιστωτικές κάρτες και στεγαστικά δάνεια, ίσως αφήνετε πάρα πολλές πληροφορίες.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να τεμαχίσουμε τα αρχεία: Αγοράστε ένα προσωπικό τεμαχιστή χαρτιού και τεμαχίστε όλα τα χαρτιά με PII πάνω τους πριν τα απορρίψετε ή χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα λογισμικού τεμαχισμού αρχείων .

Καταστρέψτε τα ψηφιακά δεδομένα. Όταν πουλάτε, εμπορεύεστε ή διαθέτετε με άλλο τρόπο ένα σύστημα υπολογιστή ή έναν σκληρό δίσκο ή ακόμα και ένα εγγράψιμο CD, DVD ή ταινία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, πρέπει να λάβετε επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσετε ότι τα δεδομένα θα καταστραφούν εντελώς, τελείως και αμετάκλητα. Η απλή διαγραφή των δεδομένων ή η αναδιαμόρφωση του σκληρού δίσκου δεν είναι αρκετά κοντά. Οποιοσδήποτε με μικρή τεχνογνωσία μπορεί να ανακαλέσει αρχεία ή να ανακτήσει δεδομένα από μια διαμορφωμένη μονάδα δίσκου.

Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν όπως το ShredXP για να βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα των σκληρών δίσκων καταστρέφονται πλήρως. Για δίσκους CD, DVD ή μαγνητοταινίας, θα πρέπει να το καταστρέψετε φυσικά σπάζοντας ή να το θρυμματίσετε πριν την απορρίψετε. Υπάρχουν θρυμματιστές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αποκοπή μέσων CD / DVD.

Να είστε επιμελής όσον αφορά τον έλεγχο των δηλώσεων και την πληρωμή λογαριασμών στο ταχυδρομείο. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα. Κατ 'αρχάς, εάν είστε επιμελής όσον αφορά τον έλεγχο των τραπεζικών και πιστωτικών σας δηλώσεων κάθε μήνα, θα γνωρίζετε εάν δεν φτάνει κάποιος από αυτούς και αυτό μπορεί να σας προειδοποιήσει ότι κάποιος μπορεί να το έκλεγε από το γραμματοκιβώτιό σας ή ενώ ήταν υπό διαμετακόμιση. Δεύτερον, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι οι χρεώσεις, οι αγορές ή άλλες καταχωρίσεις στη δήλωση είναι νόμιμες και ταιριάζουν με τα αρχεία σας, έτσι ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε γρήγορα και να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες για να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας, ακούστε: Μην αφήνετε ποτέ να αφήσετε πληρωμένους λογαριασμούς στο γραμματοκιβώτιό σας. Ένας κλέφτης που επιτίθεται στο γραμματοκιβώτιό σας θα μπορεί να αποκτήσει ένα πλήθος κρίσιμων πληροφοριών σε ένα φάκελο - το όνομά σας, τη διεύθυνση, τον αριθμό του λογαριασμού του πιστωτικού σας λογαριασμού, τις τραπεζικές σας πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού δρομολόγησης και του αριθμού λογαριασμού από το κάτω μέρος της επιταγής, την υπογραφή σας από την επιταγή σας για σκοπούς πλαστογράφησης μόνο για εκκινητές.

Κρυπτογραφήστε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων σας. Όλα τα δεδομένα που στέλνετε σε μηνύματα ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κινδυνεύετε αν δεν χρησιμοποιείτε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για λόγους ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης μπορούν να διαβάσουν τις πληροφορίες. Συνδυάστε το με αναγνωριστικό δακτυλικών αποτυπωμάτων ή κλείδωμα με κωδικό πρόσβασης σε μια συσκευή, για να βεβαιωθείτε ότι είστε ιδιαίτερα ασφαλείς.

Απαιτείται εξακρίβωση ταυτότητας 2 φάκελο σε λογαριασμούς οικονομικών και κοινωνικών μέσων. Προσθέστε ένα πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας στους προσωπικούς σας λογαριασμούς στο διαδίκτυο στους οποίους συνδέεστε τακτικά χρησιμοποιώντας μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου / όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης. Ακόμη και οι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων πρέπει να έχουν ενεργοποιημένη την ταυτότητα δύο παραγόντων. Αν κάποιος τύχει να αποκτήσει έναν κωδικό πρόσβασης, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν ακόμα μια δεύτερη, αντίστοιχη πληροφορία για να μπορέσει να εισέλθει σε έναν λογαριασμό.

Αναλύστε την πιστωτική σας έκθεση ετησίως. Αυτό ήταν πάντοτε καλή συμβουλή, αλλά χρησιμοποιείται για να κοστίσει χρήματα, ή έπρεπε πρώτα να απορριφθείτε από τη λήψη πίστωσης, ώστε να μπορείτε να πάρετε ένα δωρεάν αντίγραφο. Τώρα είναι δυνατόν να πάρετε μια ελεύθερη ματιά στην πιστωτική σας έκθεση μία φορά το χρόνο. Οι τρεις μεγάλοι οργανισμοί παροχής στοιχείων πιστοληπτικής ικανότητας (Equifax, Experian και TransUnion) ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παρέχουν δωρεάν πιστωτικές εκθέσεις στους καταναλωτές.

Η ιστοσελίδα annualcreditreport.com και τοποθεσίες όπως το CreditKarma.com παρέχουν επίσης δωρεάν πιστωτικές εκθέσεις και ακόμη και παρακολούθηση. Θα πρέπει να ελέγξετε την αναφορά σας για να βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες σχετικά με αυτήν είναι ακριβείς και επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λογαριασμοί εκεί που δεν γνωρίζετε ή οποιαδήποτε άλλη ύποπτη εγγραφή ή δραστηριότητα.

Προστατέψτε τον αριθμό της Κοινωνικής σας Ασφάλισης. Ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισης έχει γίνει το μόνο πράγμα που είχαν πάντα υποσχεθεί ότι δεν θα ήταν - ένα είδος εθνικού αναγνωριστικού αριθμού. Συχνά προτείνεται να μην μεταφέρετε την Κοινωνική Ασφάλειά σας στο πορτοφόλι σας με την άδεια οδήγησης και άλλη ταυτότητά σας. Για ένα πράγμα, αν και αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη τη ζωή σας, η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης εκδίδεται σε πολύ λεπτό χαρτόνι που δεν κρατά καλά για να φορέσει.

Εκτός από αυτό όμως, γνωρίζοντας το πλήρες όνομα, τη διεύθυνση και τον πλήρη αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, ή ακόμα και τα τελευταία 4 ψηφία σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να αφήσει έναν κλέφτη να αναλάβει την ταυτότητά σας. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας ως οποιοδήποτε μέρος ενός ονόματος χρήστη ή κωδικού πρόσβασης που δημιουργείτε και ποτέ δεν πρέπει να το αποκαλύπτετε στους τηλεφωνικούς δικηγόρους ή σε απάντηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανεπιθύμητης αλληλογραφίας ή phishing .

Caveat Emptor. Μην διεξάγετε επιχειρηματικές συναλλαγές σε απευθείας σύνδεση με εταιρείες για τις οποίες δεν γνωρίζετε τίποτα. Μπορείτε να αισθανθείτε σχετικά ασφαλή την απευθείας σύνδεση επιχείρησή σας με το Amazon.com ή το BestBuy.com ή οποιαδήποτε ιστοσελίδα συνδέεται με γνωστούς, εθνικούς ή παγκόσμιους εμπόρους. Αλλά αν αγοράζετε κάτι online, πρέπει να έχετε κάποιο επίπεδο εμπιστοσύνης ότι η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε είναι νόμιμη και ότι λαμβάνουν την ασφάλεια των προσωπικών σας πληροφοριών τόσο σοβαρά όσο και εσείς.

Όταν πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές αγορές, διαβάστε πρώτα την πολιτική απορρήτου των εταιρειών στο διαδίκτυο, πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι συμφωνείτε με αυτήν και βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε ασφαλή ή κρυπτογραφημένη ιστοσελίδα (συμβολίζεται με ένα μικρό λουκέτο στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης στον Internet Explorer).