Τι είναι ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων;

Κατανοώντας ποιος είναι ο έλεγχος ταυτότητας με δύο παράγοντες και πώς λειτουργεί

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι μια πιο ασφαλής μέθοδος επαλήθευσης ή επικύρωσης της ταυτότητάς σας όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς , όπως το Facebook ή την τράπεζά σας.

Ο έλεγχος ταυτότητας είναι μια σημαντική πτυχή της ασφάλειας υπολογιστών. Προκειμένου ο υπολογιστής σας, μια εφαρμογή ή ένας ιστότοπος για να διαπιστώσετε αν έχετε ή όχι εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, πρέπει πρώτα να είστε σε θέση να προσδιορίσετε ποιοι είστε. Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να προσδιορίσετε την ταυτότητά σας με έλεγχο ταυτότητας:

  1. τι ξέρετε
  2. τι έχετε
  3. ποιός είσαι

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος ελέγχου ταυτότητας είναι το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν δύο παράγοντες, αλλά τόσο το όνομα χρήστη όσο και ο κωδικός πρόσβασης είναι τα στοιχεία που γνωρίζετε και το όνομα χρήστη είναι γενικά δημόσια γνώση ή μπορεί εύκολα να μαντέψει. Έτσι, ο κωδικός πρόσβασης είναι το μόνο πράγμα που στέκεται μεταξύ ενός εισβολέα και σας παραποιούν.

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων απαιτεί τη χρήση δύο διαφορετικών μεθόδων ή παραγόντων για την παροχή πρόσθετου επιπέδου προστασίας. Είναι κρίσιμο να ενεργοποιήσετε αυτό σε χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς , παρεμπιπτόντως. Συνήθως, ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων περιλαμβάνει τη χρήση είτε του «ό, τι έχετε» είτε του «ποιος είστε» εκτός από το τυπικό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης («ό, τι γνωρίζετε»). Ακολουθούν μερικά γρήγορα παραδείγματα:

Απαιρώντας έναν παράγοντα "τι έχετε" ή "ποιος είστε εσείς" παράλληλα με το τυπικό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης, ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη ασφάλεια και καθιστά πολύ πιο δύσκολο για έναν εισβολέα να μιμηθεί εσάς και να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας , ή άλλους πόρους.