Ισορροπία - Βασικές Αρχές Σχεδιασμού

Η ισορροπία στο σχεδιασμό είναι η κατανομή των στοιχείων του σχεδίου. Η ισορροπία είναι μια οπτική ερμηνεία της βαρύτητας στο σχεδιασμό. Τα μεγάλα, πυκνά στοιχεία φαίνεται να είναι βαρύτερα ενώ τα μικρότερα στοιχεία φαίνεται να είναι ελαφρύτερα. Μπορείτε να εξισορροπήσετε τα σχέδια με τρεις τρόπους:

Χρήση ισορροπίας στο σχεδιασμό

Η ισορροπία στο σχεδιασμό ιστοσελίδων βρίσκεται στη διάταξη. Η θέση των στοιχείων στη σελίδα καθορίζει πόσο ισορροπημένη εμφανίζεται η σελίδα. Μία μεγάλη πρόκληση για την επίτευξη οπτικής ισορροπίας στο Web design είναι η πτυχή. Μπορείτε να σχεδιάσετε μια διάταξη που είναι απολύτως ισορροπημένη στην αρχική προβολή, αλλά όταν ο αναγνώστης μετατοπίζει τη σελίδα, μπορεί να εξαντληθεί.

Πώς να συμπεριλάβετε την ισορροπία στο Web Designs

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ενσωματώσετε την ισορροπία σε σχέδια Web είναι στη διάταξη. Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ιδιότητα στυλ πλωτήρα για να τοποθετήσετε στοιχεία και να τα εξισορροπήσετε σε όλη τη σελίδα. Ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος για να ισορροπήσετε συμμετρικά μια διάταξη είναι να κεντράρετε το κείμενο ή άλλα στοιχεία στη σελίδα.

Οι περισσότερες ιστοσελίδες είναι χτισμένες σε ένα σύστημα πλέγματος , και αυτό δημιουργεί μια μορφή ισορροπίας για τη σελίδα αμέσως. Οι πελάτες μπορούν να δουν το πλέγμα, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ορατές γραμμές. Και οι ιστοσελίδες είναι πολύ κατάλληλες για τα σχέδια πλέγματος λόγω της τετραγωνικής φύσης των μορφών Web.

Συμμετρική ισορροπία

Η συμμετρική ισορροπία επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση στοιχείων με πολύ ομοιόμορφο τρόπο στο σχεδιασμό. Αν έχετε ένα μεγάλο, βαρύ στοιχείο στη δεξιά πλευρά, θα έχετε ένα αντίστοιχο βαρύ στοιχείο στα αριστερά. Ο κεντράρισμα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να έχετε μια συμμετρικά ισορροπημένη σελίδα. Αλλά να είστε προσεκτικοί, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ένα κεντρικό σχέδιο που δεν φαίνεται επίπεδο ή βαρετό. Εάν θέλετε συμμετρικά ισορροπημένο σχεδιασμό, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ισορροπία με διαφορετικά στοιχεία - όπως μια εικόνα στα αριστερά και ένα μεγάλο τεμάχιο βαρύτερου κειμένου στα δεξιά της.

Ασύμμετρη ισορροπία

Οι ασυμμετρικά ισορροπημένες σελίδες μπορεί να είναι πιο δύσκολες στο σχεδιασμό - καθώς δεν έχουν στοιχεία που ταιριάζουν σε όλη την κεντρική γραμμή του σχεδίου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ένα μεγάλο στοιχείο τοποθετημένο πολύ κοντά στην κεντρική γραμμή του σχεδίου. Για να το ισορροπήσετε ασύμμετρα, μπορεί να έχετε ένα μικρό στοιχείο πιο μακριά από την κεντρική γραμμή. Εάν σκέφτεστε το σχέδιό σας να βρίσκεστε σε ένα teeter-κατακόρυφο ή τραμπάλα, ένα ελαφρύτερο στοιχείο μπορεί να ισορροπήσει ένα βαρύτερο με το να βρίσκεται πιο μακριά από το κέντρο βάρους. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε χρώμα ή υφή για να εξισορροπήσετε ένα ασυμμετρικό σχέδιο.

Διαφωνία ή εκτός ισορροπίας

Μερικές φορές ο σκοπός του σχεδιασμού καθιστά μια εργασία εκτός σχεδιασμού ή αντιπαράθεσης καλά. Σχέδια που είναι εκτός ισορροπίας υποδηλώνουν κίνηση και δράση. Κάνουν τους ανθρώπους άβολα ή ανήσυχα. Εάν το περιεχόμενο του σχεδίου σας είναι επίσης ακατάλληλο ή κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται, ένας ασύμφωνος ισορροπημένος σχεδιασμός μπορεί να λειτουργήσει καλά.