Χρησιμοποιώντας βασικά σχήματα στο γραφικό σχέδιο

Τα σχήματα είναι στη ρίζα του γραφικού σχεδιασμού. Είναι αριθμοί και μορφές που τα λογότυπα makeup, εικόνες και αμέτρητα άλλα στοιχεία σε όλους τους τύπους σχεδίων.

Τα σχήματα βοηθούν τον σχεδιαστή να προσθέσει ενδιαφέρον ή να οργανώσει στοιχεία σχεδίου . Δεν είναι αυστηρά διακοσμητικά, καθώς τα σχήματα μπορούν να έχουν συμβολικές σημασίες, να επικαλούνται συναισθήματα ή να χρησιμοποιούνται για να κατευθύνουν το μάτι στις πιο σημαντικές πληροφορίες.

Οι διαφορετικοί τύποι σχημάτων

Τα σχήματα αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία του γραφικού σχεδιασμού και έχετε μια μεγάλη ποικιλία σχημάτων για να διαλέξετε. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι σχημάτων:

Γεωμετρικά σχήματα

Τα γεωμετρικά σχήματα είναι τα βασικά τετράγωνα, ορθογώνια, κύκλοι, τρίγωνα και τα παρόμοια. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν αιχμηρές γωνίες, αλλά μπορεί να έχουν στρογγυλεμένα στοιχεία.

Τα περισσότερα γεωμετρικά σχήματα σε ιστοσελίδες δημιουργούνται μέσω διάταξης και CSS. Μερικά κοινά γεωμετρικά σχήματα περιλαμβάνουν:

Βιολογικά σχήματα

Τα βιολογικά σχήματα έχουν ρέουσες γραμμές και ονομάζονται επίσης "φυσικά σχήματα". Μοιάζουν με αντικείμενα που βρίσκονται στη φύση, όπως μια λιμνούλα, ένα μήλο ή ένα φύλλο. Τα περισσότερα φυσικά σχήματα σε ιστοσελίδες δημιουργούνται με εικόνες.

Αφηρημένα σχήματα

Υπάρχουν επίσης εκείνα τα σχήματα που δεν μπορούμε να συνδέσουμε με την πραγματικότητα που είναι γνωστή ως αφηρημένα σχήματα. Τα αφηρημένα σχήματα είναι εκείνα που έχουν μια αναγνωρίσιμη μορφή αλλά δεν είναι "αληθινά" με τον ίδιο τρόπο που είναι και τα φυσικά σχήματα. Παραδείγματος χάριν, ένα ραβδί-σχήμα σχέδιο ενός σκύλου είναι ένα αφηρημένο σκυλί σχήμα, αλλά ένα άλλο σκυλί σε μια φωτογραφία είναι ένα φυσικό σχήμα. Αυτά είναι τα σχήματα ελεύθερης μορφής όπως οι σπείρες, οι σύννεφοι και οι πολυδιάστατες μορφές που έχουν γίνει δημοφιλείς στο σύγχρονο σχεδιασμό λογοτύπων.

Τα αφηρημένα σχήματα στα σχέδια Web προστίθενται συνήθως μέσω εικόνων. Μερικά παραδείγματα αφηρημένων σχημάτων είναι:

Χρησιμοποιώντας σχήματα στα σχέδιά σας

Η σωστή χρήση των σχημάτων είναι ένα από τα κλειδιά του επιτυχημένου γραφικού σχεδιασμού. Η μορφή, το χρώμα , το μέγεθος και άλλα χαρακτηριστικά για τα σχήματα σε μια διάταξη μπορεί να καθορίσει τη διάθεση και το μήνυμα της.

Τα μαλακά, καμπύλα και στρογγυλά σχήματα θεωρούνται διαφορετικά από τα αιχμηρά, γωνιακά σχήματα. Για παράδειγμα, μια εταιρεία της οποίας η κύρια βάση πελατών είναι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιούν κύκλους και καμπύλες στο λογότυπο τους. Ομοίως, μια επιχείρηση στην αθλητική βιομηχανία θα θέλει σχήματα με αιχμηρές γραμμές που απεικονίζουν κίνηση και δράση όπως το λογότυπο της Nike.

Επίσης, εξετάστε τα αόρατα σχήματα των σχεδίων σας, όπως το γενικό περίγραμμα μιας ιστοσελίδας ή φυλλαδίου. Το σύρμα σας μπορεί να περιλαμβάνει σχήματα για την κεφαλίδα και την τοποθέτηση στοιχείων σχεδιασμού, αλλά τα όρια ενδέχεται να μην είναι απαραιτήτως αναρτώμενα ή περιγραφόμενα στο τελικό σχέδιο.

Δημιουργία Σχήματος στο Σύγχρονο Γραφικό Σχεδιασμό

Το γραφικό λογισμικό έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γραφίστες μπορούν να χειριστούν τα σχήματα και το Adobe Illustrator είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία και τη χειραγώγηση των σχημάτων.

Είναι σημαντικό για τους σχεδιαστές να κυριαρχήσουν τα εργαλεία σχήματος στο αγαπημένο τους λογισμικό, καθώς μπορεί να δημιουργηθεί τώρα σχεδόν οποιοδήποτε σχήμα που μπορεί να φανταστεί κανείς.