Τι σημασίες συνδέονται με τα διάφορα χρώματα

Ποια είναι τα διαφορετικά χρώματα για μας

Ο συμβολισμός χρώματος είναι η χρήση του χρώματος για την αναπαραγωγή παραδοσιακών, πολιτιστικών ή θρησκευτικών ιδεών, εννοιών ή συναισθημάτων ή για την εμφάνιση φυσικών αντιδράσεων. Στο γραφικό σχεδιασμό και τη δημοσίευση, η επιλογή ενός χρώματος που βασίζεται στον συμβολισμό του ισχύει για έντυπα και ηλεκτρονικά έργα από λογότυπα σε ιστοθέσεις ιστοτόπων. Τα χρώματα είναι μη λεκτική επικοινωνία. Έχουν έννοιες που υπερβαίνουν το μελάνι.

Καθώς σχεδιάζετε φυλλάδια, λογότυπα και ιστότοπους, να έχετε κατά νου πώς τα μάτια και ο νους αντιλαμβάνονται ορισμένα χρώματα και τον συμβολισμό που συνδέεται με το καθένα.

Ο συμβολισμός των Cool Colors

Τα δροσερά χρώματα τείνουν να έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Στο ένα άκρο του φάσματος, είναι κρύα, απρόσωπα, αντισηπτικά χρώματα. Στο άλλο άκρο, τα δροσερά χρώματα είναι παρήγορο και γευστικό. Το μπλε, το πράσινο και τα ουδέτερα λευκά, γκρι και ασημένια είναι παραδείγματα δροσερών χρωμάτων.

Στη φύση, το μπλε είναι το νερό και ο ουρανός, ενώ το πράσινο είναι γρασίδι, δέντρα και άλλη φυτική ζωή - ένα φυσικό ζωντανό δίδυμο. Συνδυάστε μπλουζ και πράσινα για φυσικές, υδατοδιαλυτές παλέτες χρωμάτων. Ζεσταίνετε μια δροσερή χρωματική παλέτα με μια παχιά χρώμα όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί. Αν θέλετε ζεστασιά με μόνο μια μπλε παλέτα, επιλέξτε βαθύτερα μπλε με ένα άγγιγμα κόκκινου αλλά όχι και μωβ ή σχεδόν μαύρο βαθύ μπλουζ ναυτικού.

Τα δροσερά χρώματα εμφανίζονται μικρότερα από τα ζεστά χρώματα και υποχωρούν οπτικά στη σελίδα, έτσι ώστε το κόκκινο να μπορεί να υπερνικήσει οπτικά και να ξεχωρίσει από το μπλε ακόμη και αν χρησιμοποιηθεί σε ίσες ποσότητες. Αν θέλετε να επικεντρωθείτε στην ηρεμία, χρησιμοποιήστε περισσότερο από το δροσερό και απλά μια παύλα των ζεστών χρωμάτων.

Τα προφίλ για κάθε ένα από αυτά τα δροσερά χρώματα περιλαμβάνουν περιγραφές των νοημάτων τους και πώς να χρησιμοποιήσουν κάθε χρώμα στη σχεδίαση.

Σύμβολο ζεστού χρώματος

Τα ζεστά χρώματα μας αναβλύζουν και μας οδηγούν. Η ζεστασιά του κόκκινου, του κίτρινου ή του πορτοκαλιού μπορεί να αντιπροσωπεύει τον ενθουσιασμό ή ακόμα και τον θυμό. Τα ζεστά χρώματα μεταφέρουν συναισθήματα από απλή αισιοδοξία σε έντονη βία. Τα ουδέτερα του μαύρου και καφέ φέρουν επίσης θερμά χαρακτηριστικά.

Στη φύση, τα ζεστά χρώματα αντιπροσωπεύουν αλλαγή όπως στην αλλαγή των εποχών ή την έκρηξη ενός ηφαιστείου. Τονίστε τα δυνατά συναισθήματα μιας ζεστής παλέτας με κάποια καταπραϋντικά δροσερά ή ουδέτερα χρώματα ή χρησιμοποιώντας την πιο ελαφριά πλευρά της ζεστής παλέτας όπως τα ροζ, τα ανοιχτά κίτρινα και τα ροδάκινα.

Τα ζεστά χρώματα εμφανίζονται μεγαλύτερα από τα δροσερά χρώματα, οπότε το κόκκινο μπορεί να υπερνικήσει οπτικά το μπλε ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί σε ίσες ποσότητες. Μπορείτε συχνά να απομακρύνεστε από τις θερμές αποχρώσεις και να μεταφέρετε ακόμα τον ενθουσιασμό της.

Τα προφίλ για κάθε ένα από αυτά τα ζεστά χρώματα περιλαμβάνουν περιγραφές των σημασιών τους και πώς να χρησιμοποιήσουν κάθε χρώμα στο σχεδιαστικό έργο.

Μικτή ζεστή και δροσερή σύμβολα χρώματος

Τα χρώματα με χαρακτηριστικά από ζεστά και δροσερά χρώματα μπορούν να ηρεμήσουν και να ενθουσιάσουν. Αυτά είναι τα χρώματα που προέρχονται από ένα μείγμα από δροσερά και ζεστά χρώματα όπως δροσερό μπλε και ζεστό κόκκινο ή δροσερό μπλε και ζεστό κίτρινο. Οι αποχρώσεις του μοβ και οι αποχρώσεις του πράσινου μαζί με το μπεζ είναι μεικτά χρώματα που φέρουν τον συμβολισμό χρώματος τόσο της ζεστής όσο και της δροσερής πλευράς του τροχού χρώματος.

Ένα δροσερό μπλε και ένα ζεστό κόκκινο συνδυάζουν για να δημιουργήσουν βαθιά purples και ανοιχτό lavenders. Σε μικρότερο βαθμό, οι αποχρώσεις του πράσινου, ειδικά του τυρκουάζ και του teal, έχουν επίσης τα αποτελέσματα θέρμανσης και ψύξης που έχουν γεννηθεί από ζεστό κίτρινο και δροσερό μπλε χρώμα. Ορισμένα ελαφριά ουδέτερα όπως κρέμα, ανοιχτό μπεζ και μαργαριτάρι προκαλούν μερικά από τα ίδια ζεστά και δροσερά συναισθήματα πορφυρών και χόρτων. Το αντίθετο ή συγκρουόμενο χρώμα για μοβ είναι πράσινο και για πράσινο, είναι μοβ.

Τα προφίλ για κάθε ένα από αυτά τα μικτά χρώματα περιλαμβάνουν περιγραφές των νοημάτων τους και πώς να χρησιμοποιήσουν κάθε χρώμα στη σχεδίαση.

Ουδέτερο σύμβολο χρώματος

Τα ουδέτερα χρώματα του μαύρου, του λευκού, του ασημιού, του γκρι και του καφέ προσδίδουν καλό υπόβαθρο, συμβάλλουν στην ενοποίηση διαφόρων χρωματιστικών παλετών και συχνά παραμένουν μόνοι ως το μοναδικό ή πρωταρχικό επίκεντρο ενός σχεδίου. Τα ουδέτερα χρώματα μπορούν να είναι δροσερά ή ζεστά αλλά είναι πιο λεπτές από μπλε και κόκκινα.

Τα ουδέτερα χρώματα συμβάλλουν στην εστίαση σε άλλα χρώματα ή σε τόνωση των χρωμάτων που διαφορετικά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν από μόνα τους. Σε κάποιο βαθμό, οι μαύροι, οι καφέδες, τα μαύρα, τα χρυσά και τα μπεζ χρώματα θεωρούνται ζεστά. Ενώ το λευκό, το ελεφαντόδοντο, το ασήμι και το γκρι είναι κάπως πιο δροσερά χρώματα. Ωστόσο, αυτές οι θερμές και δροσερές ιδιότητες είναι ευέλικτες και πιο λεπτές από αυτές των κόκκινων ή μπλε.

Τα προφίλ για κάθε ένα από αυτά τα ουδέτερα χρώματα περιλαμβάνουν περιγραφές των εννοιών τους και πώς να χρησιμοποιείτε κάθε χρώμα στο σχεδιαστικό έργο.

Φυσικές και πολιτισμικές αντιδράσεις

Μερικές φορές τα χρώματα δημιουργούν μια φυσική αντίδραση - το κόκκινο έχει δείξει ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση - και άλλες φορές είναι μια πολιτισμική αντίδραση. Στις ΗΠΑ, το λευκό είναι για γάμους, ενώ σε ορισμένες ανατολικές καλλιέργειες, το λευκό είναι το χρώμα του πένθους και των κηδειών. Τα χρώματα ακολουθούν επίσης τις τάσεις. Το αβοκάντο, μια πράσινη απόχρωση, είναι συνώνυμο των δεκαετιών του '60 και του '70 στο μυαλό κάποιων καταναλωτών.

Χρωματικές σχέσεις

Εκτός από την κατανόηση του συμβολισμού, βοηθάει στην ανάμιξη και την αντιστοίχιση των χρωμάτων να γνωρίζουν τη σχέση των γειτονικών, εναρμονιστικών, αντιπαραβαλλομένων και συμπληρωματικών χρωμάτων.