Μάθετε τα βασικά στοιχεία της αντίθεσης χρωμάτων στον τροχό χρωμάτων

Χρησιμοποιήστε αντίθετα χρώματα για να δημιουργήσετε συμπληρωματικά ζεύγη χρωμάτων

Δύο χρώματα από διαφορετικά τμήματα του τροχού χρώματος είναι χρώματα σε αντίθεση (επίσης γνωστά ως συμπληρωματικά ή συγκρουόμενα χρώματα). Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι από το ζεστό μισό του τροχού χρώματος και το μπλε είναι από το δροσερό μισό. Είναι σε αντίθεση χρώματα.

Στην επιστήμη και τη θεωρία των χρωμάτων , υπάρχουν ακριβείς ορισμοί για τα αντιπαραβαλλόμενα και συμπληρωματικά χρώματα και πώς εμφανίζονται στον τροχό χρώματος. Στο γραφικό σχέδιο και σε ορισμένους άλλους τομείς, χρησιμοποιούμε μια πιο χαλαρή ερμηνεία. Τα χρώματα δεν πρέπει να είναι απλά αντίθετα ή να έχουν ορισμένο ποσό διαχωρισμού για να θεωρηθούν αντίθετα ή συμπληρωματικά. Στο σχεδιασμό, είναι περισσότερο για την αντίληψη και το συναίσθημα.

Μπορεί επίσης να δείτε αυτά τα αντίθετα χρώματα που αναφέρονται ως συμπληρωματικά χρώματα, τα οποία γενικά αναφέρονται σε καθένα από τα ζευγάρια χρωμάτων που είναι άμεσα σχεδόν απέναντι το ένα πάνω στο άλλο στον τροχό χρώματος, όπως πορφυρό και κίτρινο.

Τα κόκκινα και τα χόρτα είναι χρώματα αντίθετα . Όσο πιο μεταβατικά χρώματα διαχωρίζουν τα δύο χρώματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση. Για παράδειγμα, το πορφυρό και το πορτοκαλί δεν είναι τόσο αντίθετα ένα ζευγάρι ως ματζέντα και κίτρινο ή ματζέντα και πράσινο.

Τα χρώματα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το άλλο λέγεται ότι συγκρούονται - αν και αυτή η σύγκρουση ή η υψηλή αντίθεση δεν είναι απαραίτητα κακό. Μερικά από αυτά τα χρώματα υψηλής αντίθεσης, συμπληρωματικά, συγκρουόμενα, είναι αρκετά ευχάριστα.

Χρησιμοποιώντας χρώματα αντίθεσης

Οι κοινές συνδυασμοί χρωμάτων που χρησιμοποιούν δύο, τρία ή τέσσερα χρώματα αντίθεσης περιγράφονται ως συμπληρωματικά, διπλά συμπληρωματικά, τριάδα και διαχωρισμένα συμπληρωματικά σχέδια χρωμάτων.

Κάθε πρόσθετο πρωτογενές χρώμα (RGB) ζευγνύει ωραία με ένα συμπληρωματικό αφαιρετικό (CMY) χρώμα για να δημιουργήσει ζεύγη αντιθέσεων χρωμάτων. Αλλάξτε τις αποχρώσεις των συμπληρωματικών χρωμάτων με λιγότερη αντίθεση.

Το συνοδευτικό γραφικό είναι ένας έγχρωμος τροχός RGB 12 χρωμάτων. κόκκινο, πράσινο και μπλε είναι τα τρία κύρια χρώματα. Τα τρία αφαιρετικά χρώματα κυανό, ματζέντα και κίτρινο είναι τα δευτερεύοντα χρώματα. Τα έξι τριτογενή χρώματα (μείγμα πρωτογενούς χρώματος με το πλησιέστερο δευτερεύον χρώμα) είναι πορτοκαλί , χαρτογραφικό , πράσινο ανοιξιάτικο, γαλάζιο , ιώδες και τριαντάφυλλο.