Μπορεί ένα iPad να μολυνθεί από έναν ιό;

Η εποχή της πληροφορίας έχει φέρει το δίκαιο μερίδιο των πονοκεφάλων, συμπεριλαμβανομένων των ιών , κακόβουλου λογισμικού, trojan άλογα , σκουλήκια, spyware και δεκάδες άλλα hacks που μπορούν να εκθέσουν τα προσωπικά σας στοιχεία ή απλά να μολύνουν τα δεδομένα σας. Ωστόσο, το iPad κάνει σπουδαία δουλειά στην καταπολέμηση των ιών, του κακόβουλου λογισμικού και της σκοτεινής πλευράς του Διαδικτύου.

Εάν δείτε ένα μήνυμα στο iPad σας λέγοντας ότι έχετε έναν ιό, μην πανικοβληθείτε. Δεν υπάρχουν γνωστοί ιοί που στοχεύουν το iPad. Στην πραγματικότητα, ένας ιός μπορεί να μην υπάρχει ποτέ για το iPad . Με μια τεχνική έννοια, ένας ιός είναι ένα κομμάτι κώδικα που αντιγράφει τον εαυτό του δημιουργώντας ένα αντίγραφο μέσα σε ένα άλλο λογισμικό στον υπολογιστή σας. Ωστόσο, το iOS δεν επιτρέπει σε ένα κομμάτι του λογισμικού να έχει άμεση πρόσβαση στα αρχεία σε άλλο κομμάτι του λογισμικού, εμποδίζοντας τον ενδεχόμενο επαναλαμβανόμενο ιό.

Εάν επισκεφθείτε έναν ιστότοπο και δείτε ένα μήνυμα που σας ενημερώνει ότι η συσκευή σας έχει μολυνθεί από ιό, θα πρέπει να βγείτε αμέσως από την τοποθεσία Web. Αυτή είναι μια γνωστή απάτη που επιχειρεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας με το πρόσχημα ότι βοηθά τη συσκευή σας να γίνει πιο ασφαλής.

Ένας ιός iPad μπορεί να μην υπάρχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε εκτός ζώνης κινδύνου!

Παρόλο που ίσως δεν είναι δυνατό να γράψουμε έναν πραγματικό ιό για το iPad, το κακόβουλο λογισμικό - που είναι απλώς ένας όρος για εφαρμογές που έχουν κακές προθέσεις, όπως σας παρασύρει να εγκαταλείψετε τους κωδικούς σας - μπορεί να υπάρχει στο iPad. Ευτυχώς, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί το κακόβουλο λογισμικό για να εγκατασταθεί στο iPad σας: το App Store .

Ένα από τα μεγάλα οφέλη της ιδιοκτησίας ενός iPad είναι ότι η Apple ελέγχει κάθε εφαρμογή που υποβάλλεται στο App Store. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται αρκετές ημέρες για να γίνει ένα iPad από μια υποβολή σε μια δημοσιευμένη εφαρμογή. Είναι πιθανό να γλιστρήσει κακόβουλο λογισμικό μέσω του καταστήματος app, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εφαρμογή συνήθως αλιεύεται μέσα σε μερικές ημέρες ή λίγες εβδομάδες και απομακρύνεται γρήγορα από το κατάστημα.

Αλλά ενώ είναι σπάνιο, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν μια εφαρμογή ζητά οικονομικές πληροφορίες, όπως πιστωτικές κάρτες ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Είναι ένα πράγμα για την εφαρμογή Amazon να ζητήσει αυτό το είδος των πληροφοριών και ένα άλλο όταν προέρχεται από μια εφαρμογή που δεν είχατε ποτέ ακούσει για πριν και κατέβασμα σε μια ιδιοτροπία κατά την περιήγηση στο App Store.

Η καλύτερη προστασία είναι ένα ενημερωμένο iPad

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η Apple φαίνεται τόσο επικεντρωμένη στην ενημέρωση μας με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος; Παρόλο που μερικές φορές φαίνεται ότι είναι ενοχλητικό το πόσο συχνά η Apple θα εμφανίσει ένα μήνυμα που μας λέει ότι υπάρχει μια νέα ενημέρωση, η αλήθεια είναι ότι η πιο εύκολη διαδρομή για τη σκοτεινή πλευρά του Διαδικτύου για χρήση στο iPad μας είναι η εκμετάλλευση τρυπών ασφαλείας Σύστημα. Αυτά τα θέματα συχνά καθορίζονται μάλλον γρήγορα από την Apple, αλλά πρέπει να κρατάτε την κορυφή των ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος.

Η Apple το έκανε αρκετά εύκολο για εμάς. Όταν σας ζητηθεί ένα μήνυμα σχετικά με μια νέα ενημέρωση λειτουργικού συστήματος, απλώς πατήστε "Αργότερα" και, στη συνέχεια, συνδέστε το iPad σας πριν πάτε για ύπνο. Το iPad θα προγραμματίσει μια ενημέρωση για εκείνη τη νύχτα, αλλά πρέπει να συνδεθεί σε μια πηγή τροφοδοσίας (έναν υπολογιστή ή μια πρίζα) για να κατεβάσετε και να εκτελέσετε την ενημέρωση.

Μην Jailbreak το iPad σας

Υπάρχει μια μεγάλη τρύπα που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανές μολύνσεις κακόβουλου λογισμικού: jailbreaking τη συσκευή σας . Το Jailbreaking είναι η διαδικασία κατάργησης των προστατευτικών μέτρων που έχει η Apple που σας απαγορεύει να εγκαταστήσετε εφαρμογές οπουδήποτε αλλού εκτός από το App Store.

Κανονικά, μια εφαρμογή χρειάζεται πιστοποιητικό για τη λήψη, εγκατάσταση και εκτέλεση στη συσκευή σας. Παίρνει αυτό το πιστοποιητικό από την Apple. Το Jailbreaking περικλείει αυτή την προστασία και επιτρέπει σε οποιαδήποτε εφαρμογή να εγκατασταθεί στο iPad σας.

Και αν σκέφτεστε ότι επιτρέποντας σε οποιαδήποτε εφαρμογή να εγκατασταθεί, μπορεί να εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, είστε σωστοί. Εάν κάνετε jailbreak στη συσκευή σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί σε αυτό που εγκαθιστάτε στη συσκευή.

Ευτυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν jailbreak το iPad μας. Στην πραγματικότητα, καθώς το iPad έχει κερδίσει περισσότερα χαρακτηριστικά, έχει γίνει λιγότερο δημοφιλές στη jailbreak της συσκευής. Τα περισσότερα από αυτά που μπορούν να γίνουν μέσω των εφαρμογών Cydia και άλλων καταστημάτων τρίτων μπορούν πλέον να γίνουν με εφαρμογές που έχουν μεταφορτωθεί μέσω του επίσημου App Store.

Υπάρχει εφαρμογή προστασίας από ιούς για το iPad;

Η πλατφόρμα iOS πήρε το πρώτο επίσημο πρόγραμμα προστασίας από ιούς όταν το VirusBarrier κυκλοφόρησε στο κατάστημα εφαρμογών, αλλά αυτό το πρόγραμμα προστασίας από ιούς είναι για τον έλεγχο αρχείων που μπορούν να μεταφορτωθούν στο Mac ή τον υπολογιστή σας. Το McAfee Security υπάρχει για το iPad, αλλά απλά κλειδώνει τα αρχεία σας σε μια ασφαλή "θόλο", δεν ανιχνεύει ή καθαρίζει "ιούς".

Εφαρμογές όπως το VirusBarrier ανησυχούν για τον φόβο σας για ιούς με την ελπίδα ότι θα τις εγκαταστήσετε χωρίς να διαβάσετε την εκτύπωση. Ναι, ακόμη και η McAfee Security ελπίζει ότι είστε αρκετά φοβισμένοι ώστε να μην συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχουν γνωστοί ιοί για το iPad και ότι το κακόβουλο λογισμικό είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο δύσκολο να αποκτηθεί από το iPad παρά από τον υπολογιστή.

Αλλά το iPad μου είπε ότι έχει ιό!

Μια από τις πιο συνηθισμένες απάτες για το iPad είναι η Αναφορά Crash iOS και οι παραλλαγές της. Το ηλεκτρονικό "ψάρεμα" ( phishing) είναι μια προσπάθεια να εξαπατηθούν οι χρήστες να εγκαταλείψουν τις πληροφορίες. Σε αυτήν την απάτη phishing, ένας ιστότοπος εμφανίζει μια αναδυόμενη σελίδα που ενημερώνει τον χρήστη ότι το iOS έχει καταρρεύσει ή το iPad έχει έναν ιό και τους ενημερώνει για να καλέσουν έναν αριθμό. Αλλά οι άνθρωποι από την άλλη άκρη δεν είναι υπάλληλοι της Apple και ο κύριος στόχος τους είναι να σας ξεγελάσουν είτε χρήματα είτε πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χάσουν στους λογαριασμούς σας.

Όταν λάβετε ένα μήνυμα όπως αυτό, η καλύτερη πορεία δράσης είναι να εγκαταλείψετε το πρόγραμμα περιήγησης Safari και να επανεκκινήσετε το iPad. Αν λάβετε συχνά αυτό το μήνυμα, ίσως θέλετε να καταργήσετε τα cookies και τα δεδομένα ιστού που είναι αποθηκευμένα στη συσκευή σας:

  1. Ανοίξτε τις ρυθμίσεις . ( Μάθετε πώς. )
  2. Μετακινηθείτε προς τα κάτω στο αριστερό μενού.
  3. Πατήστε Safari .
  4. Στις ρυθμίσεις Safari, μετακινηθείτε προς τα κάτω και πατήστε Διαγραφή ιστορικού και δεδομένων ιστοτόπου . Θα χρειαστεί να επιβεβαιώσετε αυτήν την επιλογή. Δυστυχώς, θα χρειαστεί ξανά να εισάγετε οποιονδήποτε αποθηκευμένο κωδικό πρόσβασης, αλλά αυτό είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσετε για να διατηρήσετε το πρόγραμμα περιήγησης Safari καθαρό και ασφαλές.

Έτσι είναι το iPad μου ασφαλές;

Ακριβώς επειδή είναι δύσκολο για κακόβουλο λογισμικό να πάρει στο iPad σας δεν σημαίνει ότι το iPad σας είναι απολύτως ασφαλές από κάθε εισβολή. Οι χάκερ είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για να βρουν τρόπους να διακόψουν τις συσκευές ή να βρουν το δρόμο τους μέσα στις συσκευές.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να κάνει ο καθένας με το iPad:

  1. Ενεργοποιήστε το " Εύρεση iPad μου" . Αυτό θα σας επιτρέψει να κλειδώσετε το iPad εξ αποστάσεως ή ακόμα και να το διαγράψετε τελείως εάν θα πρέπει ποτέ να χαθεί ή να κλαπεί. Πώς να ενεργοποιήσετε το Find My iPad.
  2. Κλείδωμα του iPad με κωδικό πρόσβασης . Ενώ μπορεί να φαίνεται σαν χάσιμο χρόνου για να εισαγάγετε έναν τετραψήφιο κωδικό κάθε φορά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε το iPad σας, είναι ακόμα ο καλύτερος τρόπος για να τον κρατήσετε ασφαλισμένο. Πώς να κλειδώσετε το iPad σας με έναν κωδικό πρόσβασης.
  3. Απενεργοποιήστε το Siri και τις ειδοποιήσεις από την οθόνη κλειδώματος σας. Γνωρίζατε ότι η πρόσβαση στο Siri εξακολουθεί να είναι προεπιλεγμένη όταν το iPad σας είναι κλειδωμένο; Και, με τον Siri, ο καθένας μπορεί να κάνει τίποτα από τον έλεγχο του ημερολογίου σας για να ορίσει υπενθυμίσεις. Μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Siri στην οθόνη κλειδώματος στις ρυθμίσεις του iPad σας. Μάθετε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε το Siri στην οθόνη κλειδώματος.