Μάθετε περισσότερα για τα δίπλα χρώματα στον τροχό χρωμάτων

Στον τροχό χρώματος, τα χρώματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο ονομάζονται γειτονικά χρώματα. Στο γραφικό σχεδιασμό, τα παρακείμενα χρώματα είναι καλές επιλογές για χρήση μαζί επειδή εναρμονίζονται μεταξύ τους και λειτουργούν καλά μαζί.

Για παράδειγμα, γειτονικά χρώματα πράσινο, κίτρινο-πράσινο και κίτρινο εναρμονίζονται μεταξύ τους. Δημιουργήστε επίσης μοβ και κόκκινο-μοβ και κόκκινο. Κάθε γειτονικό χρώμα έχει λίγο άγγιγμα των άλλων χρωμάτων. Το πράσινο έχει κίτρινο χρώμα σε αυτό και το μωβ έχει κόκκινο άγγιγμα.

Οι μικρές έγχρωμες ρόδες δεν δείχνουν όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Ένας πολύχρωμος τροχός βασικών για σχεδιαστές εμφανίζει κίτρινο και κόκκινο χρώμα ως γειτονικά χρώματα, αλλά αν επεκτείνετε τον τροχό, θα δείτε τα πορτοκαλί χρώματα που υπάρχουν μεταξύ τους.

Ανάλογη Χρωματική Αρμονία

Από τους διάφορους τύπους αρμονικών χρωμάτων, η ανάλογη αρμονία χρησιμοποιεί τρεις έως πέντε αποχρώσεις γειτονικών χρωμάτων. Το τρίο του κόκκινου, του πορτοκαλί-πορτοκαλί και του πορτοκαλιού θεωρείται ένα ανάλογο τρίο εναρμονισμένο των γειτονικών χρωμάτων. Η επιλογή του κόκκινου, του κόκκινου-πορτοκαλί, του πορτοκαλί, του κίτρινου-πορτοκαλί και του κίτρινου είναι επίσης μια ανάλογη αρμονία. Ανάλογες αρμονίες είναι φτιαγμένες από χρώματα που κάθονται το ένα δίπλα στο άλλο στον τροχό χρώματος.

Κατάλογος εναρμονισμένων χρωμάτων

Η εναρμόνιση των σχημάτων χρωμάτων είναι απλή, αλλά μπορούν να κάνουν μια ισχυρή εντύπωση στα γραφικά σχέδια. Υπάρχουν 12 βασικά τρία χρώματα:

Ο τροχός χρώματος είναι απλά ένα εργαλείο πηδώντας. Αυτά τα απλά σχέδια χρωμάτων σας δίνουν μόνο την αρχή σε ένα σχέδιο. Μόλις βρείτε το εναρμονισμένο σχέδιο χρωμάτων που λειτουργεί για το σχεδιασμό σας, θα περάσετε χρόνο κοιτάζοντας γραφήματα που μπορεί να περιέχουν εκατοντάδες χρώματα μελάνης (για εκτύπωση) ή χρώματα ιστού (για ιστότοπους) για να επιλέξετε ακριβώς τη σωστή απόχρωση ή απόχρωση της βασικής χρώμα για να χρησιμοποιήσετε στο σχεδιασμό σας.

Εμπιστευθείτε τα ένστικτά σας σχεδιασμού για να επιλέξετε τη σκιά που σας φαίνεται σωστά. Μείνετε μακριά από τη χρήση των γειτονικών σας χρωμάτων με τα ίδια επίπεδα φωτεινότητας όμως. Συνήθως η κλήση της έντασης ενός ή περισσοτέρων από τα χρώματα πίσω λειτουργεί καλύτερα σε ένα σχέδιο.

Όταν η Αρμονία δεν είναι ο Στόχος

Τι θα συμβεί αν αντί να έχετε εναρμονίσει όλα τα χρώματα σας, θέλετε κάτι να ξεφύγει από τον αναγνώστη. Στη συνέχεια, θέλετε να επιλέξετε ένα χρώμα απέναντι από ένα εναρμονισμένο χρώμα σας στον τροχό χρώματος. Το χρώμα απέναντι από το κίτρινο είναι μπλε. Το μπλε ονομάζεται συμπληρωματικό χρώμα σε κίτρινο χρώμα. Ο όρος συμπληρωματική σημαίνει ότι δουλεύουν καλά μαζί, αλλά δεν είναι κοντά στο χρώμα. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν τίποτα κοινό. Παρέχουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούνται μαζί, αλλά αυτό που παίρνει προσοχή.