Αύξηση της ανάλυσης εικόνας

Κάνετε τις φωτογραφίες σας μεγαλύτερες με ελάχιστη απώλεια ποιότητας

Μια από τις πιο συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με το λογισμικό γραφικών είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αυξήσετε το μέγεθος μιας εικόνας χωρίς να δημιουργήσετε θόλωμα και οδοντωτές ακμές. Οι νέοι χρήστες συχνά εκπλήσσονται όταν αλλάζουν το μέγεθος μιας εικόνας και διαπιστώνουν ότι η ποιότητα υποβαθμίζεται σοβαρά. Οι έμπειροι χρήστες είναι πολύ εξοικειωμένοι με το πρόβλημα. Ο λόγος για την υποβάθμιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι τύποι εικόνων bitmapped ή raster περιορίζονται από την ανάλυση των εικονοστοιχείων τους. Όταν προσπαθείτε να αλλάξετε το μέγεθος αυτών των τύπων εικόνων, το λογισμικό σας είτε πρέπει να αυξήσει το μέγεθος κάθε μεμονωμένου εικονοστοιχείου - οδηγώντας σε μια ακανόνιστη εικόνα - είτε πρέπει να "μαντέψει" με τον καλύτερο τρόπο να προσθέσει εικονοστοιχεία στην εικόνα για να γίνει μεγαλύτερη .

Πριν από λίγο καιρό, δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για την αύξηση της ανάλυσης εκτός από τη χρήση των ενσωματωμένων μεθόδων αναδειγματοληψίας του λογισμικού επεξεργασίας. Σήμερα αντιμετωπίζουμε περισσότερες δυνατότητες από ποτέ. Φυσικά, είναι πάντα καλύτερο να τραβήξετε την ανάλυση που χρειάζεστε από την αρχή. Εάν έχετε την επιλογή να επανασυνθέσετε μια εικόνα σε υψηλότερη ανάλυση, θα πρέπει να το κάνετε πριν πάτε σε λύσεις λογισμικού. Και αν έχετε τα χρήματα για να βάλετε σε μια φωτογραφική μηχανή ικανή για υψηλότερα ψηφίσματα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα χρήματα είναι πιο δαπανηρή από ό, τι αν θα το βάλετε σε μια λύση λογισμικού. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν συχνά φορές που δεν έχετε άλλη επιλογή από την προσφυγή σε λογισμικό. Όταν έρθει η ώρα, εδώ είναι οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.

Αλλαγή μεγέθους έναντι επαναδειγματοληψίας

Το μεγαλύτερο μέρος του λογισμικού έχει μόνο μία εντολή τόσο για την αλλαγή μεγέθους όσο και για την αναδειγματοληψία. Η αλλαγή μεγέθους μιας εικόνας συνεπάγεται αλλαγή των διαστάσεων εκτύπωσης χωρίς αλλαγή των διαστάσεων των συνολικών εικονοστοιχείων. Καθώς αυξάνεται η ανάλυση, το μέγεθος εκτύπωσης γίνεται μικρότερο και αντίστροφα. Όταν αυξάνετε την ανάλυση χωρίς να αλλάζετε διαστάσεις pixel, δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας, αλλά πρέπει να θυσιάσετε το μέγεθος εκτύπωσης. Ωστόσο, η αλλαγή μεγέθους μιας εικόνας χρησιμοποιώντας αναδειγματοληψία συνεπάγεται την αλλαγή των διαστάσεων του εικονοστοιχείου και θα επιφέρει πάντα απώλεια ποιότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή η επαναδειγματοληψία χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται παρεμβολή για την αύξηση του μεγέθους μιας εικόνας. Η διαδικασία παρεμβολής υπολογίζει τις τιμές των εικονοστοιχείων που πρέπει να δημιουργήσει το λογισμικό με βάση τα υπάρχοντα εικονοστοιχεία της εικόνας. Η επαναδειγματοληψία μέσω παρεμβολής έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό θόλωμα της εικόνας αλλαγής μεγέθους, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχουν αιχμηρές γραμμές και διακριτές αλλαγές στο χρώμα.
• Σχετικά με το μέγεθος και την ανάλυση εικόνας

Μια άλλη πτυχή αυτού του ζητήματος είναι η άνοδος του smartphone και του tablet και η αντίστοιχη εστίαση στο εικονοστοιχείο της συσκευής. . Αυτές οι συσκευές περιέχουν δύο έως τρία εικονοστοιχεία στον ίδιο χώρο που καταλαμβάνει ένα εικονοστοιχείο στην οθόνη του υπολογιστή σας. Η μετακίνηση μιας εικόνας από τον υπολογιστή σας σε μια συσκευή απαιτεί τη δημιουργία πολλαπλών εκδόσεων της ίδιας εικόνας (π.χ. 1Χ, 2Χ και 3Χ) για να διασφαλιστεί ότι εμφανίζονται σωστά στη συσκευή. Μήπως αυξάνεται το μέγεθος της εικόνας ή αυξάνεται ο αριθμός των εικονοστοιχείων.

Κοινές μέθοδοι παρεμβολής

Το λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών παρέχει γενικά μερικές διαφορετικές μεθόδους παρεμβολής για τον υπολογισμό νέων εικονοστοιχείων όταν προβάλλεται μια εικόνα. Εδώ περιγράφονται οι τρεις διαθέσιμες μέθοδοι στο Photoshop. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το Photoshop, το λογισμικό σας ίσως προσφέρει παρόμοιες επιλογές, αν και μπορεί να χρησιμοποιούν ελαφρώς διαφορετική ορολογία.

Σημειώστε ότι υπάρχουν περισσότερες από αυτές τις τρεις μεθόδους παρεμβολής και ακόμα και με την ίδια μέθοδο σε διαφορετικό λογισμικό μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα. Από την εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι το Photoshop προσφέρει την καλύτερη δικοινοτική παρεμβολή οποιουδήποτε άλλου λογισμικού που έχω συγκρίνει.

Άλλες μέθοδοι παρεμβολής

Μερικά άλλα προγράμματα βελτίωσης εικόνας προσφέρουν άλλους αλγόριθμους επαναδειγματοληψίας που ισχυρίζονται ότι κάνουν καλύτερη δουλειά ακόμη και από την δικυκλική μέθοδο του Photoshop. Μερικά από αυτά είναι ο Lanzcos , ο B-spline και ο Mitchell . Μερικά προγράμματα που προσφέρουν αυτές τις εναλλακτικές μεθόδους επαναδειγματοληψίας είναι το Qimage Pro, το IrfanView (πρόγραμμα περιήγησης για ελεύθερη εικόνα) και το Photo Cleaner. Αν το λογισμικό σας προσφέρει έναν από αυτούς τους αλγορίθμους αναδειγματοληψίας ή έναν άλλο που δεν αναφέρεται εδώ, θα πρέπει σίγουρα να πειραματιστείτε μαζί τους για να δείτε ποιος σας δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι οι διαφορετικές μέθοδοι παρεμβολής παράγουν καλύτερα αποτελέσματα ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη εικόνα.

Παρεμβολή σκαλοπατιών

Μερικοί άνθρωποι έχουν ανακαλύψει ότι μπορείτε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα όταν ανασηκώνετε αυξάνοντας το μέγεθος της εικόνας σε αρκετές μικρές αυξήσεις παρά σε ένα ακραίο βήμα. Αυτή η τεχνική αναφέρεται ως παρεμβολή σκαλοπατιών. Ένα πλεονέκτημα στη χρήση παρεμβολής σκαλοπατιών είναι ότι θα λειτουργήσει σε εικόνες 16 bit και δεν απαιτεί πρόσθετο λογισμικό εκτός από έναν τυπικό επεξεργαστή φωτογραφιών, όπως το Photoshop. Η έννοια της παρεμβολής σκαλοπατιών είναι απλή: αντί να χρησιμοποιήσετε την εντολή μεγέθους εικόνας για να μεταβείτε απευθείας από 100% σε 400%, θα χρησιμοποιήσετε την εντολή μεγέθους εικόνας και θα αυξήσετε μόνο το 110%. Στη συνέχεια θα επαναλάβετε την εντολή όσες φορές χρειάζεται για να φτάσετε στο μέγεθος που χρειάζεστε. Προφανώς, αυτό μπορεί να είναι κουραστικό εάν το λογισμικό σας δεν έχει κάποια ικανότητα αυτοματισμού. Εάν χρησιμοποιείτε Photoshop 5.0 ή νεότερη έκδοση, μπορείτε να αγοράσετε τη δράση παρεμβολής σκαλοπατιών Fred Miranda για $ 15 ΗΠΑ από τον παρακάτω σύνδεσμο. Θα βρείτε επίσης περισσότερες πληροφορίες και συγκρίσεις εικόνων. Δεδομένου ότι αρχικά γράφτηκε αυτό το άρθρο, αναπτύχθηκαν νέοι αλγόριθμοι επαναδειγματοληψίας και τεχνολογίες λογισμικού που καθιστούν την παρεμβολή σταδίων ουσιαστικά παρωχημένη.

Γνήσια Fractals

Το λογισμικό Genuine Fractals της LizardTech (πρώην από τον Όμιλο Altamira) προσπαθεί να σπάσει τους περιορισμούς της ανάλυσης εικόνας με την βραβευμένη τεχνολογία επίλυσης κατά παραγγελία. Τα γνήσια Fractals είναι διαθέσιμα για Windows και Macintosh. Λειτουργεί ως plug-in στο Photoshop και σε άλλους επεξεργαστές εικόνας που είναι συμβατοί με plug-in Photoshop. Με αυτό, μπορείτε να κωδικοποιήσετε αρχεία χαμηλής έως μέσης ανάλυσης σε ένα κλιμακωτό, χωρίς ανάλυση ψήφισμα που ονομάζεται STiNG (* .stn). Αυτά τα αρχεία STN μπορούν στη συνέχεια να ανοίξουν σε οποιαδήποτε ανάλυση που θα επιλέξετε.

Μέχρι πρόσφατα, αυτή η τεχνολογία ήταν το καλύτερο σας στοίχημα για την αύξηση της ανάλυσης. Σήμερα, οι κάμερες και οι σαρωτές έχουν βελτιωθεί και μειώνονται σε τιμές, και η επένδυση σε Genuine Fractals δεν είναι τόσο εύκολα δικαιολογημένη όσο ήταν κάποτε. Εάν έχετε την επιλογή να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε καλύτερο υλικό παρά σε λύσεις λογισμικού, είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος να πάτε. Ακόμα, για ακραία δειγματοληψία, το Genuine Fractals είναι αρκετά εκπληκτικό. Προσφέρει επίσης άλλα πλεονεκτήματα, όπως μικρότερα κωδικοποιημένα αρχεία για αρχειοθέτηση και αποθήκευση. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για την πλήρη αναθεώρηση και τις συγκρίσεις των γνήσιων Fractals.

Alien Skin Blow Up

Παρόλο που το Genuine Fractals ήταν ο πρώτος ηγέτης στην τεχνολογία αναβάθμισης, το plugin Alien Skin Blow Up για το Photoshop αξίζει μια ματιά αν οι ακραίες διευρύνσεις είναι κάτι που χρειάζεστε. Το Blow Up υποστηρίζει τις περισσότερες λειτουργίες εικόνας, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων υψηλής βάθους bit. Έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το μέγεθος των εικονογραφημένων εικόνων χωρίς επιπέδωση και τις επιλογές αλλαγής μεγέθους στη θέση τους ή ως νέα εικόνα. Το Blow Up χρησιμοποιεί μια εξειδικευμένη μέθοδο ακονίσματος και προσομοιωμένους κόκκους φιλμ για τη βελτίωση της εμφάνισης ακραίων διευρύνσεων.

Περισσότερο Λογισμικό και Plug-ins

Νέες εξελίξεις γίνονται σε αυτόν τον τομέα όλη την ώρα και με περισσότερους ανθρώπους που προσπαθούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον εξοπλισμό τους, δεν είναι πιθανό να επιβραδυνθεί οποτεδήποτε σύντομα. Για μια συνεχώς ενημερωμένη λίστα με τα πιο πρόσφατα προϊόντα λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για την αναβάθμιση εικόνας υψηλής ποιότητας, επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο.

Κλείσιμο Σκέψεις

Όταν αξιολογείτε αυτές τις μεθόδους για την αύξηση της ανάλυσης μόνος σας, προσπαθήστε να αποφύγετε να πιάσετε τον τρόπο εμφάνισης των εικόνων στην οθόνη. Οι δυνατότητες του εκτυπωτή σας θα παίξουν μεγάλο ρόλο στα τελικά αποτελέσματα. Ορισμένες συγκρίσεις μπορεί να εμφανίζονται σαφώς διαφορετικές στην οθόνη, αλλά ελάχιστα διακριτές όταν εκτυπώνονται. Πάντα κάνετε την τελική κρίση σας με βάση τα έντυπα αποτελέσματα.

Συμμετάσχετε τη Συζήτηση: "Δεν έχω σκεφτεί ποτέ να αυξήσω το ψήφισμα ως ικανό να υποβαθμίσει την ποιότητα της εικόνας. Υπάρχει κάτι που δεν κατάφερα να εξετάσω;" - Λούις

Ενημερώθηκε από τον Tom Green