Πώς να μετονομάσετε αρχεία χρησιμοποιώντας Linux

Αυτός ο οδηγός θα σας δείξει πώς να μετονομάσετε αρχεία χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή αρχείων και τη γραμμή εντολών Linux.

Οι περισσότερες διανομές Linux έχουν έναν προεπιλεγμένο διαχειριστή αρχείων ως μέρος του περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας. Ένα περιβάλλον εργασίας επιφάνειας εργασίας είναι μια συλλογή εργαλείων που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν κοινές εργασίες χωρίς να πληκτρολογούν εντολές σε ένα παράθυρο τερματικού.

Ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνει γενικά έναν διαχειριστή παραθύρων ο οποίος χρησιμοποιείται για την εμφάνιση γραφικών εφαρμογών.

Θα περιλαμβάνει επίσης ορισμένα ή όλα τα παρακάτω:

Ένας διαχειριστής αρχείων χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της δημιουργίας, της κίνησης και της διαγραφής αρχείων. Οι χρήστες των Windows θα είναι εξοικειωμένοι με την Εξερεύνηση των Windows που είναι ένας τύπος διαχειριστή αρχείων.

Υπάρχουν διάφοροι διαχειριστές αρχείων όπως το Nautilus, το Dolphin, το Caja, το PCManFM και το Thunar.

Το Nautilus είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων στο Ubuntu και οι διανομές που εκτελούν το περιβάλλον εργασίας του GNOME, όπως το Fedora και το openSUSE.

Το Dolphin είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για το περιβάλλον εργασίας του KDE που χρησιμοποιείται από τις διανομές του Linux όπως το Kubuntu και το KaOS.

Το Linux Mint έχει μια ελαφριά έκδοση που χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας MATE. Η επιφάνεια εργασίας MATE χρησιμοποιεί τον διαχειριστή αρχείων Caja.

Οι ελαφρές διανομές συχνά χρησιμοποιούν το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας LXDE που διαθέτει το διαχειριστή αρχείων PCManFM ή το XFCE που συνοδεύει τον διαχειριστή αρχείων Thunar.

Όπως συμβαίνει, τα ονόματα μπορεί να αλλάξουν αλλά η λειτουργικότητα για μετονομασία αρχείων είναι σχεδόν η ίδια

Πώς να μετονομάσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας έναν διαχειριστή αρχείων

Ο διαχειριστής αρχείων έχει συνήθως μια εικόνα που μοιάζει με αρχειοθήκη. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε το Ubuntu είναι το δεύτερο εικονίδιο στη γραμμή εκκίνησης.

Μπορείτε γενικά να βρείτε το σχετικό εικονίδιο διαχειριστή αρχείων είτε στη γραμμή εκκίνησης σε ένα πάνελ, ως μέρος του συστήματος μενού είτε ως τμήμα μιας γραμμής γρήγορης εκκίνησης.

Ένας διαχειριστής αρχείων έχει γενικά μια λίστα με θέσεις στον αριστερό πίνακα, όπως τον αρχικό φάκελο, την επιφάνεια εργασίας, άλλες συσκευές και τον κάδο ανακύκλωσης.

Στο δεξιό πλαίσιο υπάρχει μια λίστα αρχείων και φακέλων για την επιλεγμένη θέση στον αριστερό πίνακα. Μπορείτε να διαλέξετε τους φακέλους κάνοντας διπλό κλικ πάνω τους και μπορείτε να μετακινηθείτε πίσω στους φακέλους χρησιμοποιώντας τα βέλη στη γραμμή εργαλείων.

Η μετονομασία ενός αρχείου ή ενός φακέλου είναι ουσιαστικά το ίδιο ανεξάρτητα από την διανομή, το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας και μάλιστα από τον φάκελο που χρησιμοποιείτε.

Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο ή το φάκελο που θέλετε να διαγράψετε και επιλέξτε "Μετονομασία". Εναλλακτικά, πολλοί διαχειριστές αρχείων σάς επιτρέπουν να κάνετε αριστερό κλικ σε ένα αρχείο ή φάκελο και πατήστε F2 για να εκτελέσετε την ίδια ενέργεια.

Η διεπαφή για τη μετονομασία ενός αρχείου διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τον διαχειριστή αρχείων. Για παράδειγμα, τα Nautilus, Thunar και PCManFM εμφανίζουν ένα μικρό παράθυρο για να εισαγάγετε το νέο όνομα αρχείου ενώ το Dolphin και το Caja σας επιτρέπουν απλά να πληκτρολογήσετε το νέο όνομα πάνω στο παλιό.

Πώς να μετονομάσετε αρχεία χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών Linux

Ίσως να μην εκπλαγείτε να διαπιστώσετε ότι η εντολή για μετονομασία αρχείων έχει μετονομαστεί. Σε αυτόν τον οδηγό θα μάθετε πώς μπορείτε να μετονομάσετε το πλήρες αρχείο, πώς να μετονομάσετε ένα μέρος του αρχείου, πώς να μετονομάσετε το αρχείο με συμβολικούς συνδέσμους και πώς να επιβεβαιώσετε ότι η εντολή μετονομασίας λειτούργησε.

Πώς να μετονομάσετε ένα αρχείο

Η σύνταξη για τη μετονομασία ενός αρχείου δεν είναι τόσο προφανής όσο νομίζετε ότι είναι. Το παρακάτω παράδειγμα δείχνει πώς μπορείτε να μετονομάσετε ένα αρχείο:

μετονομάστε το αρχείο αντικατάστασης έκφρασης

Ίσως να νομίζετε ότι η εντολή μετονομασίας θα είναι τόσο απλή όσο λέει να μετονομάσετε oldfile newfile, αλλά δεν είναι τόσο απλό όσο και καθώς θα περάσουμε θα εξηγήσω γιατί.

Φανταστείτε ότι έχετε ένα αρχείο που ονομάζεται testfile και θέλετε να το μετονομάσετε σε testfile2. Η εντολή που χρησιμοποιείτε είναι η εξής:

μετονομάστε το testfile testfile2 testfile

Τι συμβαίνει εδώ; Η έκφραση είναι το κομμάτι του κειμένου ή μάλιστα της κανονικής έκφρασης που αναζητάτε σε ένα όνομα αρχείου.

Η αντικατάσταση είναι το κείμενο που θέλετε να αντικαταστήσετε την έκφραση με και το αρχείο είναι το αρχείο ή τα αρχεία που θέλετε να εκτελέσετε τη μετονομασία.

Γιατί λειτουργεί έτσι όπως μπορείτε να ρωτήσετε;

Φανταστείτε ότι είχατε ένα φάκελο με εικόνες σκύλου, αλλά εσείς ονομάσατε κατά λάθος εικόνες γάτας ως εξής:

Τώρα, αν η εντολή ήταν τόσο απλή όσο μετονομάστε oldfile newfile τότε θα πρέπει να μετονομάσετε κάθε αρχείο ξεχωριστά.

Με την εντολή Linux rename μπορείτε να μετονομάσετε όλα τα αρχεία ταυτόχρονα ως εξής:

μετονομάστε σκύλο γάτα *

Τα παραπάνω αρχεία θα μετονομαστούν ως εξής:

Η παραπάνω εντολή βασικά έβλεπε όλα τα αρχεία (που υποδηλώθηκε με το wildcard metacharacter ) και όπου βρήκε τη λέξη cat την αντικατέστησε με ένα σκυλί.

Μετονομασία του φυσικού αρχείου με συμβολικές συνδέσεις

Ένας συμβολικός σύνδεσμος λειτουργεί ως δείκτης σε ένα αρχείο παρόμοιο με μια συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας. Ο συμβολικός σύνδεσμος δεν περιέχει δεδομένα εκτός από τη διαδρομή προς τη θέση του αρχείου που δείχνει.

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν συμβολικό σύνδεσμο χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

ln -s

Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι έχετε ένα αρχείο που ονομάζεται barkingdog στο φάκελο σκυλιών σας και θέλετε να δημιουργήσετε μια συμβολική σύνδεση με το αρχείο σε έναν άλλο φάκελο που ονομάζεται dogtraining με το όνομα howtostopdogbarking.

Θα μπορούσατε να το κάνετε χρησιμοποιώντας την ακόλουθη εντολή:

ln -s ~ / εικόνες / dogpictures / barkingdog ~ / φωτογραφίες / dogtraining / howtostopdogbarking

Μπορείτε να δείτε ποια αρχεία είναι συμβολικές συνδέσεις εκτελώντας την εντολή ls -lt.

ls -lt howtostopdogbarking

Η παραγωγή θα δείξει κάτι σαν howtostopdogbarking -> / home / pictures / dogpics / barkingdog.

Τώρα δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζετε πώς να σταματήσετε ένα γαύγισμα σκυλιών αλλά η συμβουλή πολλών εκπαιδευτών είναι να διδάξετε το σκυλί να μιλήσει πρώτα και στη συνέχεια, μόλις το έχετε καταλάβει μπορείτε να το πάρετε για να σφίξετε όταν δεν θέλετε για να φλοιώσει. Αυτή είναι η θεωρία ούτως ή άλλως.

Με αυτές τις γνώσεις στο χέρι, μπορεί να θέλετε να μετονομάσετε την εικόνα του barkingdog για να μιλήσετε.

Μπορείτε να μετονομάσετε την εικόνα απευθείας στο φάκελο dogpics, εκτελώντας την ακόλουθη εντολή:

μετονομάστε το φλοιό μιλώντας / σπίτι / φωτογραφίες / dogpics / barkingdog

Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να μετονομάσετε την εικόνα του σκύλου αποφλοίωση καθορίζοντας το όνομα του συμβολικού συνδέσμου και χρησιμοποιώντας τον ακόλουθο διακόπτη:

μετονομάζω / barking μιλώντας / σπίτι / εικόνες / dogtraining / howtostopdogbarking

Πώς να λάβετε επιβεβαίωση ότι η εντολή μετονομασίας έχει λειτουργήσει

Το κύριο ζήτημα με την εντολή μετονομασίας είναι ότι δεν σας λέει τι έχει κάνει. Αυτό που νομίζετε ότι μπορεί να έχει λειτουργήσει μπορεί να μην έχει και έτσι πρέπει να πάτε και να ελέγξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας την εντολή ls.

Ωστόσο, αν χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο διακόπτη, η εντολή μετονομασίας θα σας πει ακριβώς τι έχει μετονομαστεί:

μετονομασία -v σκύλος γάτας *

Η παραγωγή θα είναι σύμφωνη με αυτό:

Αυτή η εντολή σας βοηθά να επιβεβαιώσετε ότι αυτό που θέλετε να συμβεί πραγματικά συνέβη.

Ένας άλλος τρόπος για τη μετονομασία αρχείων

Εάν προτιμάτε την απλούστερη σύνταξη της μετονομασίας αρχείων, δοκιμάστε την εντολή mv ως εξής:

mv oldfilename newfilename

Περίληψη

Όταν μαθαίνετε για τη χρήση της γραμμής εντολών Linux, πρέπει να ξέρετε για τα δικαιώματα, τον τρόπο δημιουργίας χρηστών και ομάδων , τον τρόπο δημιουργίας καταλόγων , τον τρόπο αντιγραφής αρχείων , τον τρόπο μετακίνησης και μετονομασίας αρχείων και όλων των συνδέσεων .

Αυτό το σχετικό άρθρο δίνει μια επισκόπηση των 12 εντολών που πρέπει να ξέρετε όταν μαθαίνουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή εντολών του Linux.