Πώς να μετακινήσετε αρχεία χρησιμοποιώντας το γραφικό Linux και τα εργαλεία γραμμής εντολών

Αυτός ο οδηγός σάς δείχνει όλους τους τρόπους μετακίνησης των αρχείων γύρω από το Linux.

Ο ευκολότερος τρόπος για να μετακινήσετε αρχεία γύρω χρησιμοποιεί το διαχειριστή αρχείων που συνοδεύει τη συγκεκριμένη διανομή του Linux . Ένας διαχειριστής αρχείων παρέχει μια γραφική προβολή των φακέλων και των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή σας. Οι χρήστες των Windows θα είναι εξοικειωμένοι με την Εξερεύνηση των Windows που είναι ένας τύπος διαχειριστή αρχείων.

Οι πιο διαδεδομένοι διαχειριστές αρχείων στο Linux είναι οι εξής:

Το Nautilus είναι μέρος του επιφάνειας εργασίας του GNOME και είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για Ubuntu, Fedora, openSUSE και Linux Mint.

Dolphin το μέρος του περιβάλλοντος εργασίας του KDE και είναι ο προεπιλεγμένος διαχειριστής αρχείων για τα Kubuntu και KaOS.

Το Thunar έρχεται με το περιβάλλον εργασίας XFCE, το PCManFM είναι εγκατεστημένο με το περιβάλλον εργασίας LXDE και το Caja είναι μέρος του περιβάλλοντος εργασίας MATE.

Ένα περιβάλλον επιφάνειας εργασίας είναι μια συλλογή γραφικών εργαλείων που σας επιτρέπουν να διαχειριστείτε το σύστημά σας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Nautilus για να μετακινήσετε αρχεία

Εάν χρησιμοποιείτε το Ubuntu μπορείτε να ανοίξετε τον διαχειριστή αρχείων Nautilus κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του πίνακα αρχειοθέτησης στο επάνω μέρος του εκτοξευτή.

Για άλλους χρήστες που χρησιμοποιούν το περιβάλλον εργασίας GNOME, πατήστε το πλήκτρο super στο πληκτρολόγιο (συνήθως έχει το λογότυπο των Windows και βρίσκεται δίπλα στο αριστερό πλήκτρο alt) και αναζητήστε το Nautilus στο πλαίσιο που παρέχεται.

Όταν ανοίξετε το Nautilus, θα δείτε τις ακόλουθες επιλογές στον αριστερό πίνακα:

Τα περισσότερα από τα αρχεία σας θα βρίσκονται κάτω από το φάκελο "Αρχική". Κάνοντας κλικ σε ένα φάκελο εμφανίζεται μια λίστα υποφακέλων και αρχείων μέσα σε αυτόν το φάκελο.

Για να μετακινήσετε ένα αρχείο κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε "Μετακίνηση σε". Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο. Περιηγηθείτε στη δομή του φακέλου μέχρι να βρείτε τον κατάλογο στον οποίο θέλετε να τοποθετήσετε το αρχείο.

Κάντε κλικ στην επιλογή "Επιλογή" για να μετακινήσετε φυσικά το αρχείο.

Πώς να μετακινήσετε αρχεία χρησιμοποιώντας Dolphin

Το Dolphin είναι διαθέσιμο από προεπιλογή με το περιβάλλον εργασίας του KDE. Εάν δεν χρησιμοποιείτε το KDE τότε θα κολλήσω με το διαχειριστή αρχείων που συνοδεύει τη διανομή σας.

Οι διαχειριστές αρχείων είναι πολύ όμοιοι και δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να εγκαταστήσετε διαφορετικό από το προεπιλεγμένο για το σύστημά σας.

Το Dolphin δεν διαθέτει μενού περιβάλλοντος για τη μετακίνηση αρχείων. Αντ 'αυτού, το μόνο που έχετε να κάνετε για να μετακινήσετε αρχεία είναι να τα σύρετε στην επιθυμητή θέση.

Τα βήματα για τη μετακίνηση αρχείων είναι τα εξής:

  1. Μεταβείτε στο φάκελο όπου βρίσκεται το αρχείο
  2. Κάντε δεξί κλικ στην καρτέλα και επιλέξτε "Νέα καρτέλα"
  3. Στη νέα καρτέλα, μεταβείτε στο φάκελο στον οποίο θέλετε να μετακινήσετε το αρχείο
  4. Επιστρέψτε στην αρχική καρτέλα και σύρετε το αρχείο που θέλετε να μετακινήσετε στη νέα καρτέλα
  5. Θα εμφανιστεί ένα μενού με την επιλογή "Μετακίνηση εδώ".

Πώς να μετακινήσετε αρχεία χρησιμοποιώντας Thunar

Ο Thunar έχει μια παρόμοια διεπαφή με το Nautilus. Ωστόσο, ο αριστερός πίνακας χωρίζεται σε τρία τμήματα:

Η ενότητα συσκευών παραθέτει τα διαμερίσματα που είναι διαθέσιμα σε εσάς. Η ενότητα "Τοποθεσίες" εμφανίζει στοιχεία όπως "σπίτι", "επιφάνεια εργασίας", "Κάδος απορριμμάτων", "Έγγραφα", "Μουσική", "Εικόνες", "Βίντεο" και "Λήψεις". Τέλος, η ενότητα δικτύου σάς επιτρέπει να περιηγείστε σε μονάδες δικτύου.

Τα περισσότερα από τα αρχεία σας θα βρίσκονται κάτω από τον αρχικό φάκελο, αλλά μπορείτε επίσης να ανοίξετε την επιλογή του συστήματος αρχείων για να μεταβείτε στη ρίζα του συστήματός σας.

Ο Thunar χρησιμοποιεί την έννοια της κοπής και επικόλλησης για να μετακινήσει αντικείμενα γύρω. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο που θέλετε να μετακινήσετε και επιλέξτε "αποκοπή" από το μενού περιβάλλοντος.

Μεταβείτε στο φάκελο όπου θέλετε να τοποθετήσετε το αρχείο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "Επικόλληση".

Πώς να μετακινήσετε αρχεία χρησιμοποιώντας το PCManFM

Το PCManFM είναι παρόμοιο με το Nautilus.

Το αριστερό πλαίσιο έχει μια λίστα με τα εξής μέρη:

Μπορείτε να περιηγηθείτε στους φακέλους κάνοντας κλικ πάνω τους μέχρι να βρείτε το αρχείο που θέλετε να μετακινήσετε.

Η διαδικασία της μετακίνησης των αρχείων είναι η ίδια για το PCManFM όπως και για το Thunar. Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε "Αποκοπή" από το μενού περιβάλλοντος.

Μεταβείτε στο φάκελο όπου θέλετε να τοποθετήσετε το αρχείο, κάντε δεξί κλικ ξανά και επιλέξτε "Επικόλληση".

Πώς να μετακινήσετε αρχεία χρησιμοποιώντας Caja

Ο διαχειριστής αρχείων Caja είναι η προεπιλεγμένη επιλογή για το Linux Mint MATE και είναι σχεδόν ο ίδιος με τον Thunar.

Για να μετακινήσετε ένα αρχείο περιηγηθείτε στους φακέλους κάνοντας κλικ με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού.

Όταν βρείτε το αρχείο που θέλετε να μετακινήσετε, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "αποκοπή". Μεταβείτε στο φάκελο όπου θέλετε να βάλετε το αρχείο, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε "Επικόλληση".

Θα παρατηρήσετε στο μενού δεξιού κλικ ότι υπάρχει μια επιλογή "Μετακίνηση σε", αλλά τα μέρη όπου μπορείτε να μετακινήσετε αρχεία χρησιμοποιώντας αυτήν την επιλογή είναι πολύ περιορισμένα.

Πώς να μετονομάσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή mv Linux

Φανταστείτε ότι έχετε αντιγράψει έναν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από την ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανή στο φάκελο Εικόνες κάτω από τον οικείο φάκελο. (~ / Εικόνες).

Κάντε κλικ εδώ για έναν οδηγό για το tilda (~) .

Έχοντας πολλές εικόνες κάτω από ένα μόνο φάκελο τους καθιστά δύσκολο να ταξινομηθούν. Θα ήταν καλύτερα να ταξινομήσετε τις εικόνες με κάποιο τρόπο.

Θα μπορούσατε φυσικά να ταξινομήσετε τις εικόνες ανά έτος και μήνα ή θα μπορούσατε να τις κατηγοριοποιήσετε από ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Για αυτό το παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι κάτω από τον φάκελο εικόνων έχετε τα ακόλουθα αρχεία:

Είναι δύσκολο να καταλάβεις από τις φωτογραφίες τι αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα. Κάθε όνομα αρχείου έχει μια ημερομηνία που σχετίζεται με αυτό, ώστε να μπορείτε τουλάχιστον να τα τοποθετήσετε σε φακέλους βάσει της ημερομηνίας τους.

Όταν η μετακίνηση αρχείων γύρω από τον φάκελο προορισμού πρέπει να υπάρχει ήδη διαφορετικά, θα λάβετε ένα σφάλμα.

Για να δημιουργήσετε ένα φάκελο, χρησιμοποιήστε την εντολή mkdir ως εξής:

mkdir <όνομα_φακέλου>

Στο παραπάνω παράδειγμα θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσετε ένα φάκελο για κάθε έτος και μέσα σε κάθε φάκελο έτους θα πρέπει να υπάρχουν φάκελοι για κάθε μήνα.

Για παράδειγμα:

mkdir 2015
mkdir 2015 / 01_January
mkdir 2015 / 02_February
mkdir 2015 / 03_March
mkdir 2015 / 04_Απρίλιο
mkdir 2015 / 05_May
mkdir 2015 / 06_June
mkdir 2015 / 07_July
Μάρτιος 2015 / 08_Αυγουστ
mkdir 2015 / 09_ Σεπτέμβριος
mkdir 2015 / 10_October
mkdir 2015 / 11_November
mkdir 2015 / 12_Δεμβρίου
mkdir 2016
mkdir 2016 / 01_January

Τώρα ίσως να αναρωτιέστε γιατί δημιούργησα κάθε μήνα φάκελο με έναν αριθμό και ένα όνομα (δηλ. 01_January).

Όταν εκτελείτε μια καταχώρηση καταλόγου χρησιμοποιώντας την εντολή ls, οι φάκελοι επιστρέφονται με αλφαριθμητική σειρά. Χωρίς τους αριθμούς ο Απρίλιος θα είναι ο πρώτος και στη συνέχεια ο Αύγουστος κλπ. Χρησιμοποιώντας έναν αριθμό στο όνομα του φακέλου εγγυάται ότι οι μήνες επιστρέφονται με τη σωστή σειρά.

Με τους φακέλους που δημιουργούνται, μπορείτε τώρα να αρχίσετε να μετακινείτε τα αρχεία εικόνας στους σωστούς φακέλους ως εξής:

mv img0001_01012015.png 2015 / 01_January /.
mv img0002_02012015.png 2015 / 01_January /.
mv img0003_05022015.png 2015 / 02_February /.
mv img0004_13022015.png 2015 / 02_February /.
mv img0005_14042015.png 2015 / 04_Απρίλιος /.
mv img0006_17072015.png 2015 / 07_July /.


mv img0007_19092015.png 2015 / 09_ Σεπτέμβριος /.
mv img0008_01012016.png 2016 / 01_January /.
mv img0009_02012016.png 2016 / 01_January /.
mv img0010_03012016.png 2016 / 01_January /.

Σε κάθε μια από τις γραμμές του κώδικα πάνω από την εικόνα αντιγράφεται στο σχετικό έτος και μήνα φάκελο με βάση την ημερομηνία στο όνομα του αρχείου.

Η περίοδος (.) Στο τέλος της γραμμής είναι αυτό που είναι γνωστό ως metacharacter . Βασικά βεβαιώνεται ότι το αρχείο διατηρεί το ίδιο όνομα.

Ενώ τα αρχεία είναι τώρα καλά ταξινομημένα κατά ημερομηνία θα ήταν ωραίο να γνωρίζουμε τι περιέχει κάθε εικόνα. Πραγματικά, ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να ανοίξετε το αρχείο σε ένα πρόγραμμα προβολής εικόνων . Μόλις μάθετε για ποια είναι η εικόνα, μπορείτε να μετονομάσετε το αρχείο χρησιμοποιώντας την εντολή mv ως εξής:

mv img0008_01012016.png newyearfireworks.png

Τι συμβαίνει εάν ο φάκελος υπάρχει ήδη

Τα κακά νέα είναι ότι αν μετακινήσετε ένα αρχείο σε ένα φάκελο όπου υπάρχει ήδη ένα αρχείο με το ίδιο όνομα, τότε το αρχείο προορισμού αντικαθίσταται.

Υπάρχουν τρόποι για να διασφαλίσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου προορισμού χρησιμοποιώντας την ακόλουθη σύνταξη.

mv -b test1.txt test2.txt

Αυτό μετονομάζει test1.txt για να γίνει test2.txt. Αν υπάρχει ήδη test2.txt τότε θα γίνει test2.txt ~.

Ένας άλλος τρόπος για να διασφαλίσετε τον εαυτό σας είναι να πάρετε την εντολή mv για να σας πει εάν το αρχείο υπάρχει ήδη και στη συνέχεια μπορείτε να επιλέξετε αν θα μετακινήσετε το αρχείο ή όχι.

mv -i test1.txt test2.txt

Εάν μετακινείτε εκατοντάδες αρχεία τότε πιθανότατα θα γράψετε ένα σενάριο για να εκτελέσετε την κίνηση. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν θέλετε να εμφανιστεί ένα μήνυμα που να ρωτά εάν θέλετε να μετακινήσετε το αρχείο ή όχι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη σύνταξη για να μετακινήσετε αρχεία χωρίς να αντικαταστήσετε τα υπάρχοντα αρχεία.

mv -n test1.txt test2.txt

Τέλος, υπάρχει ένας ακόμα διακόπτης ο οποίος σας επιτρέπει να ενημερώσετε το αρχείο προορισμού εάν το αρχείο προέλευσης είναι πιο πρόσφατο.

mv -u test1.txt test2.txt